![](/images/20111215/312159996-AR_1.jpg?Size=main_picture&ImageVersion=online_l1)
Dajte dateljne na mizo
December je mesec, v katerem človek potrebuje veliko energije, naj si bo za nakupovanje, okraševanje, ubadanje s prazničnim menijem ali za samo praznovanje in nazdravljanje. Zakaj bi si jo dvigoval z grenko kavo, ko pa si jo lahko s sladkimi dateljni, ki navdušujejo kot eden najboljših naravnih virov energije. Če vam je od Miklavža ostal še kakšen od teh slastnih puščavskih plodov, ki se v ustih topijo kot med, lahko z njim tudi popestrite praznični meni ...
Izvor dateljnov (Phoenix dactylifera) je zavit v tančico skrivnosti. Najprej naj bi se pojavili v puščavah severne Afrike in Bližnjega Vzhoda. Arabska legenda ve povedati, da je Bog, potem ko je ustvaril človeka, iz snovi, ki mu je ostala, ustvaril še dateljnovo palmo. No, s slednjo so povezane tudi dekleta in žene, ki se ponašajo z imenom Tamara. To lepo svetopisemsko ime namreč izhaja iz hebrejskega imena Tamár z nekdanjim pomenom »dateljnova palma«.
Energija v hipu
Dateljni so silno bogato obdarjeni z esencialnimi hranilnimi snovmi, vitamini in minerali, ki so potrebni za normalno rast, razvoj in splošno dobro počutje. Ko damo v usta svež datelj, nas navduši njegovo mehko, lahko prebavljivo meso, bogato z enostavnimi sladkorji, denimo s fruktozo in glukozo, ki nas napolnita z energijo in v hipu poživita telo. Zaradi slednjega se še posebej toplo priporočajo rekonvalescentom, športnikom, ljudem, ki se venomer brez energije … Kdor potrebuje energijo, ga hipoma napolnijo z njo, po drugi strani pa tistemu, ki bi rad spal, priskrbijo trden spanec in ga povsem pomirijo. Pred odhodom v posteljo se torej še posladkajmo …
Dobri za prebavo
Dateljni so bogati tudi s prehranskimi vlakninami, ki pospešujejo prebavo, nase vežejo črevesne strupe in tako mehanično čistijo sluznico. Učinkoviti so pri preprečevanju absorpcije holesterola v črevesju. Dateljni vsebujejo veliko zdravju koristnih polifenolnih spojin, znanih pod imenom tanini ali čreslovine. Slednji so v pomoč pri blaženju vnetnih procesov in lajšanju prebavnih težav, zlasti driske. Zaradi adstringentnega delovanja uspešno ustavljajo tudi manjše krvavitve, predvsem pri hemoroidih.
Dateljni – da te bolje vidim
Dateljni se lahko pohvalijo tudi z betakarotenom, luteinom, zeaksantinom in drugimi antioksidanti, ki varujejo celice pred škodljivimi posledicami prostih radikalov in vplivajo na boljšo splošno odpornost imunskega sistema. Lutein in zeaksantin delujeta preventivno, saj v zadostni količini v telesu in očeh zmanjšujeta verjetnost za razvoj s starostjo povezanih očesnih obolenj, zlasti starostne degeneracije rumene pege, ki se pojavlja predvsem pri starostnikih in vodi do izgube centralnega vida.
Vitaminov in mineralov polni
Dateljni so ne nazadnje tudi odličen vir vitaminov B-skupine, vitamina C, K in zlasti vitamina A, ki je nepogrešljiv za dober vid. Poleg tega ohranja zdravo sluznico dihal, črevesja in sečil ter skrbi za lepo kožo. Uživanje sadežev, bogatih z vitaminom A, naj bi ščitilo pred pljučnim in rakom ustne votline. Ne smemo pozabiti niti na minerale, kot so kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, mangan in baker.
Za sladke praznike
Dateljni so že sami po sebi dovolj slastni, naj si bodo suhi ali sveži, čeravno so drugi precej manj sladki od prvih. Če želimo naše drage za praznike še bolj razvajati, pa sveže dateljne napolnimo z marcipanom, mandlji, kandirano pomarančno lupinico ali kakšno drugo rastlinico, ki »diši po praznikih«. Na srečo v novem letu pa lahko nazdravite tudi z dateljnovo penino, sploh če boste praznovali kje v arabskem svetu. No, ta penina je v bistvu brezalkoholni sok z mehurčki.
Brez slabe vesti
Dateljni se pri nas navadno znajdejo ob prazniku svetega Miklavža in se s koncem veselega decembra poslovijo z naših miz in misli. Naj tokrat ne bo tako. Če ste si zadali, da se boste z novim letom izogibali slaščicam, naj bodo suhi dateljni vaš nadomestek zanje. Nadomestek, ki je boljši od originala. Nadomestek, ki ne ponuja zgolj praznih sladkih kalorij, pač pa cel zalogaj ključnih hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. Neprecenljivo pa je zlasti dejstvo, da ob tovrstnem sladkanju človeka ne preganjajo občutki krivde in slaba vest, pač pa lahko z užitkom reče: »Še!«