Letos sladkorna stopnja višja od povprečja
Kranj - V Vipavski kleti so letos sami pridelali in od kooperantov odkupili skupno 4600 ton grozdja, od tega je bilo dobrih 58 odstotkov belega in slabih 42 odstotkov rdečega. Kot je pojasnila enologinja Monika Kosmač, je bila kakovost grozdja v Vipavski dolini letos zelo dobra. Grozdje je bil zdravo in je lepo dozorelo, sladkorji so bili višji od povprečja, predvsem se veselijo rdečih vin, ki obetajo polnost in lepo obarvanost. Edina pomanjkljivost je bila morda ta, da so vinogradniki zaradi visokih temperatur obirali grozdje v zgodnjih jutranjih urah, kar bo vplivalo na aromatiko vin. »Pričakujemo odlična kakovostna in vrhunska vina,« je zadovoljen Joško Ambrožič, predsednik uprave družbe Vipava 1894, ki je sredi novembra s svojimi vini tudi sodelovala na vinskem sejmu v Moskvi. »Naša vina so na ruskem trgu zelo lepo sprejeli,« je po sejmu dejal vodja marketinga Matjaž Trošt.