Obiskovalci so se z zanimanjem ustavljali pri stojnicah ekoloških kmetij.

Na stojnicah tudi ekološko meso

Na Dnevu ekoloških pridelkov na Škofjeloškem se je predstavilo enajst ekoloških kmetij.

Škofja Loka – V soboto dopoldne je bil na Mestnem trgu v Škofji Loki drugi Dan ekoloških pridelkov na Škofjeloškem. »Glavni namen je promocija ekoloških kmetij. Predstavilo se jih je enajst, od tega devet kmetij s Škofjeloškega ter po ena z Brezij in Ovsiš. Na Škofjeloškem je sicer okoli 45 ekoloških kmetij, največ – 28 – jih je v občini Železniki,« je pojasnil Franc Šolar, kmetijski svetovalec za Selško dolino pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj, enota Škofja Loka, ki je prireditev pripravila v sodelovanju z Razvojno agencijo Sora. Po Šolarjevih besedah so ekološki pridelki praviloma najmanj 30 odstotkov dražji od navadnih. Kljub temu se povpraševanje po njih povečuje, ugotavlja Brigita Demšar z ekološke kmetije pr' Lipnik iz Žirovskega vrha: »Ljudje so vse bolj ozaveščeni. Največ je zanimanja za ekološko pridelano zelenjavo, pa tudi za sokove in druge pijače, ki so brez konzervansov in dodatkov, z izjemo sladkorja, pa še ta je ekološki.«

Ena največjih posebnosti prireditve je bila ponudba svežega ekološkega mesa z ekološke kmetije Pelehan iz Mrzlega Vrha nad Žirmi, ki ga je ob svojih domačih mesninah ponujal Jožef Jereb iz Stare Oselice. Pripravili so tudi razstavo stročnic, žit, buč in sadja, Škofjeloška mlekarna je ponudila ekološko mleko, veliko pozornosti obiskovalcev pa so pritegnile tudi gobe na stojnici Gobarskega društva Škofja Loka. Pozanimali smo se, kakšna je letošnja sezona za jurčke, ki so med gobarji najbolj priljubljeni. »Poleti so kar precej rasli, nato je rast malo upadla, zdaj pa menda spet začenjajo rasti. Gobe so zelo nepredvidljive,« je dejala Lenčka Primc, članica gobarskega društva in ob tem opozorila na pazljivost pri nabiranju gob. »Pogosto pride do zamenjav zelene mušnice s kakšnimi vrstami golobice ali cigančkom. To je zelo nevarna zamenjava, saj se šele po dveh dneh pokažejo znaki zastrupitve z zeleno mušnico, ki pusti nepopravljivo škodo na notranjih organih, predvsem na jetrih in pljučih.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 20. november 2007 / 07:00

Kako so kupili Gorenjski tisk

Kranj, Škofja Loka - Prejšnji teden smo že poročali, da je Gorenjski tisk (GT) prevzel Aleksander Troha, direktor EGP Škofja Loka, dosedanja direktorica tiska Kristina...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Sedmica: Švica pod Karavankami

V ponedeljek, ko se je iz obtoka pred evrom umaknila nacionalna valuta in so bile oči evropske javnosti zazrte v Ljubljano, se je za Slovenijo čas za trenutek ustavil. Po pisanju Tonet...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Glavni krivec "večni nezadovoljnež"

Vse zadeve v zvezi s projektoma Platon in ISOFOV so zakonite in pregledne, je na sestanku zaposlenih v sredo zatrdil dekan fakultete za organizacijske vede dr. Robert Leskovar.

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Med sosedi 21

Osrednji dogodek, pomemben za Slovence v zamejstvu, je bil torkova prva seja sveta za Slovence v zamejstvu v Ljubljani, ki jo je vodil predsednik vlade Janez Janša. Svet je...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Reci mi kar Ana

Takrat nisem vedela, da se pred menoj začenjajo najbolj kruti in težki meseci življenja ...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Iz starih časov: Lan za prejo

Ker se zdi, da je Gorenjski glas edini (?), ki še neguje starodavno tradicijo preje, ne bo napak, če o njej zapišemo še katero. »Pred kakimi sto leti in še preje se je vsa gorenjska stra...