Obiskovalci so se z zanimanjem ustavljali pri stojnicah ekoloških kmetij.

Na stojnicah tudi ekološko meso

Na Dnevu ekoloških pridelkov na Škofjeloškem se je predstavilo enajst ekoloških kmetij.

Škofja Loka – V soboto dopoldne je bil na Mestnem trgu v Škofji Loki drugi Dan ekoloških pridelkov na Škofjeloškem. »Glavni namen je promocija ekoloških kmetij. Predstavilo se jih je enajst, od tega devet kmetij s Škofjeloškega ter po ena z Brezij in Ovsiš. Na Škofjeloškem je sicer okoli 45 ekoloških kmetij, največ – 28 – jih je v občini Železniki,« je pojasnil Franc Šolar, kmetijski svetovalec za Selško dolino pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj, enota Škofja Loka, ki je prireditev pripravila v sodelovanju z Razvojno agencijo Sora. Po Šolarjevih besedah so ekološki pridelki praviloma najmanj 30 odstotkov dražji od navadnih. Kljub temu se povpraševanje po njih povečuje, ugotavlja Brigita Demšar z ekološke kmetije pr' Lipnik iz Žirovskega vrha: »Ljudje so vse bolj ozaveščeni. Največ je zanimanja za ekološko pridelano zelenjavo, pa tudi za sokove in druge pijače, ki so brez konzervansov in dodatkov, z izjemo sladkorja, pa še ta je ekološki.«

Ena največjih posebnosti prireditve je bila ponudba svežega ekološkega mesa z ekološke kmetije Pelehan iz Mrzlega Vrha nad Žirmi, ki ga je ob svojih domačih mesninah ponujal Jožef Jereb iz Stare Oselice. Pripravili so tudi razstavo stročnic, žit, buč in sadja, Škofjeloška mlekarna je ponudila ekološko mleko, veliko pozornosti obiskovalcev pa so pritegnile tudi gobe na stojnici Gobarskega društva Škofja Loka. Pozanimali smo se, kakšna je letošnja sezona za jurčke, ki so med gobarji najbolj priljubljeni. »Poleti so kar precej rasli, nato je rast malo upadla, zdaj pa menda spet začenjajo rasti. Gobe so zelo nepredvidljive,« je dejala Lenčka Primc, članica gobarskega društva in ob tem opozorila na pazljivost pri nabiranju gob. »Pogosto pride do zamenjav zelene mušnice s kakšnimi vrstami golobice ali cigančkom. To je zelo nevarna zamenjava, saj se šele po dveh dneh pokažejo znaki zastrupitve z zeleno mušnico, ki pusti nepopravljivo škodo na notranjih organih, predvsem na jetrih in pljučih.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 8. november 2007 / 07:00

Začetek Avsenikovega abonmaja

Prvi koncert, posvečen dolgoletnemu klarinetistu Avsenikovega ansambla Albinu Rudanu, bo v petek, 9. novembra.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 27. september 2018 / 20:17

Na paradižniku pečeni mesni polpeti

Ob besedi mesne kroglice se marsikomu posvetijo oči. In njim podobna jed so mesni polpeti, ki jih lahko pripravimo na nekoliko drugačen način. Namesto da jih spečemo v ponvi (ali celo ocvr...

Zanimivosti / četrtek, 27. september 2018 / 20:11

Avtor slike v Aljaževem stolpu

Alojz Štirn, slikar iz Britofa pri Kranju, je avtor panoramske slike vrhov, ki je doslej krasila notranjost Aljaževega stolpa.

Razvedrilo / četrtek, 27. september 2018 / 19:43

Kraljica zabave

Hitov igralniško-zabaviščni center Korona v Kranjski Gori je v petek zvečer pripravil praznovanje ob prenovi. Spoznali smo nosilko podobe prenovljene Korone Anjo Višnjevac, kot častni gost pa naj bi s...

Nasveti / četrtek, 27. september 2018 / 19:42

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Skoraj vedno pri svojem vedeževanju uporabim sistem sedmih kupčkov. Pri tej tehniki spraševalec postavlja vprašanja. Na primer: Zanima me ljubezen in si izberem kupček pod številko tri. Ali: Zanima...

Razvedrilo / četrtek, 27. september 2018 / 19:41

Marko Vozelj in Mojstri v Šenčurju

Šenčur – V soboto, 29. septembra, bo ob 20. uri v Domu krajanov v Šenčurju koncert znanega glasbenika Marka Vozlja s spremljevalno skupino Mojstri. Marko Vozelj je bil dolgoletni član skupine Čuki,...