Krava v robotskem molzišču (Foto: Gorazd Kavčič)

Krave molzejo z robotom

Na Repečnikovi kmetiji v Spodnjih Gorjah že skoraj leto dni molzejo krave z robotom. "V povprečju se pridejo pomolst 2,7-krat na dan, najboljše tudi petkrat," pravi gospodar Mirko Rimahazi in dodaja: "Ročnega natikanja molzne enote na seske resda ni več, a še vedno je v hlevu potreben nadzor."

»V zadnjem letu se nam je mlečnost krav dvignila, tako da bomo letos predvidoma dosegli povprečje 9500 litrov na kravo. Zvišanje je posledica robotske molže pa tudi nekoliko boljših razmer v hlevu.« »Uvedba robotske molže se splača pri vsaj petdesetih molznicah,« ocenjuje Mirko Rimahazi in poudarja, da se nekateri rejci bojijo robotske molže, ker naj bi bilo za to potrebno veliko računalniškega znanja. »To ni res. Kdor zna ravnati z dokaj enostavnim mobilnim telefonom, bo znal tudi z robotom. Robot ni nič drugega kot le tehnični pripomoček, ki olajša fizično delo in posreduje veliko koristnih podatkov.«

Spodnje Gorje – Repečnikova kmetija ima dolgo tradicijo, bila je ena prvih v vasi, a je bila v svoji bogati zgodovini že tudi na robu propada. »Moj praded jo je med prvo svetovno vojno zakartal, vse je bilo prodano, še hiša in hektar zemlje, ki je ostal, sta bila pod hipoteko. Stara starša sta to kupila nazaj, potlej je bila kmetija nekaj časa tudi v najemu,« pripoveduje Mirko, ki je na kmetiji skupaj z ženo Natašo 1985. leta začel iz nič - z eno kravo in brez vsakega stroja. Osem let kasneje sta pustila službo in se posvetila kmetiji, ki sta jo usmerila v prirejo mleka, ukvarjata pa se tudi s turizmom. Zdaj na kmetiji obdelujejo šest hektarjev lastnih in petinšestdeset hektarjev najetih zemljišč, redijo devetdeset črno-belih krav molznic in še približno toliko mlade živine ter razpolagajo letno s 750 tisoč litri mlečne kvote, torej nekaj več kot dva tisoč litrov na dan. Živina je v petih hlevih in pomožnih objektih, teleta so v iglujih - na pol na prostem, vsako s svojo hišico.

Vsi hlevi so odprti

Večina gorenjskih hlevov je zaprta, za Repečnikovo kmetijo je značilno, da so vsi odprtega tipa. Ali živino v takšnih hlevih pozimi kaj zebe? »Site krave ne zebe, a krava, če želiš, da daje mleko, mora biti sita. Mogoče v ekstremnih zimskih razmerah zaradi tega porabimo kakšen kilogram krme več, vendar to nadomestimo v poletnih mesecih. Ne samo poleti, več kot pol leta je v zaprtih hlevih kljub ventilaciji prevroče. In ventilacija tudi stane,« pojasnjuje Mirko Rimahazi in dodaja: »Pregledal sem precej hlevov po Evropi in o tem prebral kar nekaj strokovne literature - tudi to, kako je pri Američanih pred gradnjo hleva pogoj, da poiščejo takšno lego, ki bo omogočila čim bolj naravno zračenje hleva.« Na odprte hleve so se navadili tudi vsi, ki delajo v njih. »Pri srednje intenzivnem delu in primerni obleki te pri minus petnajst stopinj Celzija ne zebe. Večji problem je vlaga, takrat, ko dlje časa dežuje, to vpliva tudi na krave.«

Ko jih mleko »tišči«, gredo v robota

Že ko so na kmetiji urejali zadnje molzišče, so se odločili za bolj enostavne in poceni rešitve, češ – saj ne bo za dolgo. O robotu so razmišljali že dolgo, skoraj deset let. Lani so ga kupili in namestili v hlev, trenutno z njim molzejo petinšestdeset krav in glede na zasedenost jih bodo lahko molzli še pet več. »Robot ima za razliko od klasičnih molzišč z dvanajstimi molznimi enotami le eno enoto, ki je res vrhunska,« pravi Mirko in potlej pojasni, kako poteka robotska molža. Robot je v pripravljenosti dan in noč. Ko krave začutijo, da imajo polno vime mleka, gredo same v molzišče. Robot vsako kravo prepozna (identificira), jo stehta, ji očisti vime, natakne molzno enoto, pomolze mleko in nato seske še razkuži. Krava v robotskem molzišču dobi tudi nekaj krmil, dobra mlekarica, ki pogosteje prihaja v molzišče, več kot slabša. Robot si ob molži zapomni tudi veliko podatkov – od količine mleka do vsebnosti maščobe, beljakovin v mleku ... »Fizičnega dela z natikanjem molzne enote na seske resda ni več, vendar to še ne pomeni, da navzočnost v hlevu ni več potrebna. Nasprotno: pomembno je, da nekdo vse to nadzira, predvsem pa to, da sproti pregleduje in analizira podatke in da na podlagi teh podatkov ukrepa. Podatki pokažejo, ali krava hujša ali je iz kateregakoli druga razloga ogrožena. Robot zazna mastitis že nekaj dni prej, preden je opazen, zato ga lahko pozdravimo že z zeliščnim mazilom,« pravi Mirko in poudarja, da so enoletne izkušnje z robotsko molžo dobre oz. v skladu s pričakovanji. Krave prihajajo na molžo v povprečju 2,7-krat na dan, tiste, ki dajo dnevno petdeset litrov mleka, tudi petkrat. Pri tem je zanimivo, da nekatere starejše krave prihajajo na molžo le dvakrat na dan – tako, kot so bile navajene vrsto let, medtem ko so se telice in mlajše krave na robotsko molžo hitro navadile. Krave prihajajo v molzišče nekako do pol treh ponoči, potem pa pogostost obiskov nekoliko upade. Da bi dosegli boljšo izkoriščenost robota, jih s strojem za premikanje krme k jaslim spodbudijo, da tudi ponoči vstanejo, gredo jest in nato tudi v molzišče.

Na Repečnikovi kmetiji bodo poskušali še nekoliko izboljšati mlečnost in dolgoživost krav, za zdaj pa ne razmišljajo o tem, da bi povečali posest in čredo molznic. Ob tem so kritični tudi do skupne kmetijske politike v Evropski uniji, ki temelji na hektarskih plačilih in ne spodbuja količinske pridelave - kot da je hrane dovolj. Problem se jim zdi tudi evropska politika do bioplina. Če ta ne bo uravnovesila kmetijskih in energetskih potreb, se lahko zgodi, da bodo »bioplinaši« kmetom prevzeli zemljo in tudi porušili trg s kmetijskimi pridelki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 8. februar 2018 / 16:17

Mreža grap

Begunjščica (2060 m) – Gora, ki meri dobrih dva tisoč višinskih metrov, na svoji severni strani pozimi ponudi številne zanimive možnosti za vzpon. Gora, prepletena z različno zahtevnimi grapami.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 17. maj 2023 / 18:21

Ob devetdesetletnici

»Danes je izreden dan. Česa takega še nisem doživel,« ni skrival sreče in zadovoljstva Jože Čebašek, ko se je vračal s praznovanja, ki so ga ob njegovem devetdesetem rojstnem dnevu pripravili bližnji.

Kronika / sreda, 17. maj 2023 / 18:20

Ukradli elektronske aparate

Radovljica – Radovljiški policisti so v petek okoli 2.30 obravnavali vlom v poslovni prostor. Neznani storilec je nasilno vstopil v objekt in si protipravno prilastil več kosov elektronskih aparato...

Šport / sreda, 17. maj 2023 / 18:20

Cilj bo na Zatrniku

Konec tedna bo kolesarska dirka za VN Gorenjske, katere cilj bo prvič na Zatrniku. Potekal bo tudi izziv za rekreativce.

Kranjska Gora / sreda, 17. maj 2023 / 16:27

V družini gorniških vasi

Prizadevanja so obrodila sadove in KS Dovje - Mojstrana je uspešno kandidirala za vstop v mrežo Gorniške vasi. Uradno bo vstopni dogodek potekal avgusta v okviru Aljaževih dni.

Gospodarstvo / sreda, 17. maj 2023 / 16:26

Festival Dobrote slovenskih kmetij

Kranj – Ta konec tedna, od petka do nedelje, bo v minoritskem samostanu na Ptuju tradicionalni, že 34. festival Dobrote slovenskih kmetij. Uradno odprtje festivala bo v petek, zbrane bo nagovorila...