Worpswede pod Alpami
Worpswede je mestece, oddaljeno pol ure vožnje od nemškega Bremna proti severu. Kraj, ki sem ga doživela večkrat. Najbolj čaroben je bil nekega novoletnega popoldneva, ko so nas slepili veliki briljanti sreža in smo se pred bridkim vetrom umaknili v veliko galerijo, kjer hranijo dela slikarjev prve nemške likovne kolonije. Slike, ki so nastale na prelomu devetnajstega in dvajsetega stoletja. Presenetljive barve, od dela na prostem razbrazdani obrazi, lepota brez na Hudičevem barju v mesečini, vilinske meglice pomladnega predvečera, oblaki, oblaki, oblaki … Domačije, krite s slamo, sekači šote, malce rezka tihožitja. Ko sem izvedela, da galerija Worpswede gostuje v Mestni galeriji v Celovcu tja do februarja, me je kar odneslo … Lepota, ki si jo lahko privoščite! Doma sem nato vsa zadovoljna poiskala majhno reprodukcijo s tistimi brezami, na katero sem tistikrat napisala tudi jedilnik … Pa smo imeli praznovanje, čeprav je bilo do veselega decembra še nekaj dni! Za uvod v naštete jedi je bil seveda krepak punč.
Piščančja solata v grenivki
Za 4 osebe potrebujemo: 3 skodelice kuhanega ali pečenega piščanca, 2 grenivki, 1 vaniljin kaki, limonin sok, 1/2 skodelice majoneze, 1/2 skodelice lahkega jogurta, 2 žlici sesekljanega peteršilja, tabasco in sol po okusu.
Grenivki prerežemo na polovico in izdolbemo. Krhljem odstranimo, kar je belega, in jih na drobno narežemo. Kaki olupimo in ga na drobno narežemo, prav tako piščanca.
V skledi zmešamo limonin sok, majonezo in jogurt, dodamo piščanca in sadje, rahlo premešamo in začinimo po okusu. Zmes nadevamo v grenivkine skledice in jih za četrt ure postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, posujemo solato s sesekljanim peteršiljem. Zraven se prileže polnozrnat kruh.
Losos po kapitanovo
Za 4 osebe potrebujemo: 4 žličke kaviarja, 2 žlici drobnjaka, 4 žlice stepene slane smetane, 1/2 žlice limoninega soka, 8 rezin dimljenega lososa, 8–16 oliv, 4 žemljice, 40 g masla.
V stepeno soljeno smetano vmešamo kaviar, drobnjak in limonin sok.
Rezine lososa premažemo z začinjeno smetano, jih zavijemo in zvitke učvrstimo z zobotrebci, ki imajo na vrhu olivo.
Žemljice narežemo na rezine. Izberemo 8 najlepših, jih premažemo z maslom in nanje položimo lososove zvitke.
Marcipanovi mošnjički
Za 4 osebe potrebujemo: 300 g zmrznjenega listnatega testa, 200 g marcipana, 75 g sladkorja v prahu, 100 zmletih mandljev, 1/8 l smetane, 1 žličko cimeta, 2 kapljici olja grenkih mandljev, 1 brizg limoninega soka, 1 jajce.
Pečico ogrejemo na 220 stopinj, ventilatorsko na 200 stopinj. Odtalimo testo in ga čim bolj kvadratasto razvaljamo. Testo razrežemo na enakomerne kvadrate. Zmešamo vse sestavine, razen jajca. Zmes oblikujemo v kroglice in jih polagamo na kvadrate. Ločimo beljak od rumenjaka. Beljak rahlo stepemo in namažemo z njim robove kvadratov, ki jih stisnemo nad kroglicami, da nastanejo mošnjički, te pa premažemo z razžvrkljanim rumenjakom. Mošnjičke naložimo na z vodo oškropljen pekač in pečemo 15-20 minut, da so zlato rumeni. Ohladimo jih na rešetki.