Vino, štruklji in gos
"Vinsko pot v kranjskih rovih je v petek in soboto skupaj obiskalo blizu 2500 obiskovalcev, kar je nad pričakovanji," je povedala Natalija Polenec, direktorica Zavoda za turizem Kranj, ki je organiziralo martinovanje v kranjskih rovih že četrtič.
V največji kranjski kleti so se predstavili slovenski vinarji. Poleg degustacije vin je bil za obiskovalce pripravljen tudi svet kulinaričnih doživetij, s posebnimi dobrotami – pečenim kostanjem, gobjo pašteto in domačo zaseko pa so navdušili tudi besniški Rokovnači. Vinsko pot je v petek obiskala prva vinska kraljica Slovenske Istre Elizabet Bordon, v soboto pa četrta vinska kraljica Tina Lakošeljac. Za glasbeno popestritev sta poskrbeli v petek skupina Beer Belly Band, v soboto pa Kontrabant.
Že šestnajstič pa so martinovali tudi na Pungertu v Kranju. Začelo se je že v sredo z odprtjem fotografske razstave Ni trta, ni grozdje, ni vino avtorice Tamare Ristić; v petek je bil koncert skupine Joške v'n; sobotno jutro se je začelo s tekmovanjem v kuhanju govejega golaža, tekmovale so tri dvočlanske ekipe. »Osnovne sestavine za pripravo golaža so dobili, če pa je imel kdo še kakšno svojo začimbo, da bo golaž boljši, jo je lahko prinesel s seboj,« je povedala Sonja Mlakar iz Društva Pungert. Golaž so kuhali v kotličkih, najboljšega pa sta po oceni komisije skuhala Marko Rupert in Zvone Fon. Golaž so potem razdelili med obiskovalce. »Imeli smo tudi kozjo ruleto. Gre takole: kupiš polje, in če se koza podela na tvoje polje, je tvoja. Kozo je odpeljala Laura Berčič,« je še razložila Mlakarjeva.
Tudi v Hotelih Triglav Bled so praznovali Martina. Kar 45 gostov je martinovo spoznavalo skozi kulinariko njihovega kuharskega mojstra Uroša Štefelina, ob vinih vinarja Radikona, vmes pa so razložili martinove običaje in pesmi, celo zapeli so. Pa še eno zanimivo kulinarično dobroto smo spoznali ta teden: iz Kraljestva štrukljev nas je obiskal Ivo Berčič, Škofjeločan, ki je sicer v osnovi biolog, zelo dobro pa se znajde v svetu zamrznjenih jedi, predvsem štrukljev. Tudi takih s špargeljni, fižolom, celo čokoladno pomarančnimi.
Konec tedna pa bo v kranjskih rovih prireditev Advent v Kranju. V petek popoldne bo v sodelovanju z Biotehniškim centrom Naklo potekalo tekmovanje dijakov šestih šol v izdelavi adventnih venčkov, v soboto pa bodo cvetličarji obiskovalcem prikazali letošnje trende prazničnih aranžmajev. V nedeljo bo prodajna razstava tudi dopoldne, popoldne pa bodo praznične aranžmaje izdelovali znani Slovenci in jih podarili Zavodu Korak v dobrodelni namen.