Začelo se je s krstom vina
KD Akademska folklorna skupina Ozara je v soboto na Primskovem pri Kranju priredila martinovanje v razprodani dvorani Doma krajanov. In če se je začelo s krstom vina, potem bo zagotovo zanimivo tudi tekmovanje za najboljšega martinovega kuharja na Pungertu.
Najprej so na Primskovem postregli z martinovo večerjo; krožniki so bili bogato obloženi z martinovo gosko, pečenimi svinjskimi rebrci, kislim zeljem in kislo repo ter mlinci. Martinovo pa se praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko blagoslov opravi nekdo, ki se preobleče v škofa. To so na sobotnem martinovanju storili Kranjski furmani, ki delujejo pod okriljem KD Akademske folklorne skupine Ozara. Pilo se je bizeljsko rdeče in bizeljsko belo. Za plesno razpoloženje je še dolgo v noč skrbel ansambel Štima.
Že šestnajsto martinovanje pa se bo začelo danes zvečer z odprtjem fotografske razstave o trti in vinu ter družabnim večerom na Pungertu v Kranju. Jutri pa bo ljudski godec že zjutraj naznanil začetek tekmovanja v kuhanju sočnega govejega golaža za laskavi naziv najboljšega martinovega kuharja. Tekmovale bodo tri dvočlanske ekipe, ki bodo iz enakih sestavin poskušale skuhati najboljši golaž. Strokovna komisija ga bo ocenila, razglasila najboljšega ter ga razdelila obiskovalcem. Prijetnim vižam se bodo pridružili tudi primorska jota, kraški teran in pršut. Preizkusili se boste lahko tudi na kozji ruleti, srečni novi lastnik koze pa bo postal tisti, ki bo z lastništvom kartice dokazal, da je lastnik polja, katerega je koza 'onečedila'. Če bo to storila na več poljih, bodo s štetjem bobkov ugotavljali, kdo je zmagovalec. V nadaljevanju bo vinu na čast zaigrala tudi skupina Beer Belly Band. Sledil bo vesel popoldan in še bolj vesel večer. Vse obiskovalce pa še posebej vabijo, da naj s seboj prinesejo kakšen instrument, saj se bodo lahko pridružili glasbenikom na martinovanju.
In ko smo že pri pijačah: vesela novica je spet prišla iz barmanskih krogov. Od 17. do 19. oktobra je v Pragi potekalo drugo svetovno prvenstvo v pripravi brezalkoholnih koktajlov z mineralno vodo. Samega tekmovanja se je udeležilo 25 izbranih polfinalistov iz 25 držav. V finale se je uvrstilo najboljših pet, medtem ko je Edinu Halačeviću (Kantina Cubis Šenčur) uspel preboj med deset najboljših. S svojim koktajlom Mattoni in Heaven je pristal na odličnem sedmem mestu in lahko bi rekli, da je za las zgrešil finale.