Otroci so pod budnim očesom kuharja Uroša Štefelina pripravili celoten meni, od juhe do sladice. (Foto: Gorazd Kavčič)

Otroška kulinarična delavnica

Če otroci sodelujejo pri kuhanju, navadno radi poskusijo jedi, ki so jih pripravili. Tako jih lahko motiviramo, da pojedo tudi kaj takšnega, česar sicer ne bi.

Bled – Počitnice so bile ravno pravšnji čas za učenje kuhanja. Otroci, stari od štiri do dvanajst let, so preteklo nedeljo v Hotelu Triglav Bled pod taktirko kuharskih mojstrov Uroša Štefelina in njegovega namestnika Jožeta Godca spoznavali kulinarične veščine. Delavnica je naravnana tako, da se otroci skozi kuhanje navdušijo tudi nad zdravo hrano. "Če otroci pomagajo pri pripravi hrane, navadno radi poskušajo jedi, ki jih sicer ne marajo. Marsikatero zelenjavo, ki je doma ne jedo, tukaj z veseljem poskusijo. Kuhamo počasi, tako kot se je kuhalo nekoč, ko je bil življenjski tempo počasnejši. Na ta način je hrana bolj zdrava in bolj okusna. Počasi kuhano meso na primer ohrani vso vrednost v sebi," je povedal Štefelin.

Vsaka skupina otrok je dobila svojo nalogo. Pripravili so brokolijevo kremno juho z ocvrto zelenjavo in žafranovo peno, postrvji file na porovem pireju s koprovo omako, gratinirano svinjsko ribico z jurčki, pečeno polento s pršutom, zeleno in korenček na maslu ter slastno sladico – čokoladni narastek s sadno solatko.

"Doma včasih pomagam mami pri kuhanju. Mogoče bom tega, česar se bom danes naučil, naučil tudi mamico. Doma najraje pečem palačinke, ki jih potem rad tudi pojem," je povedal dvanajstletni Gašper Jalen iz Radovljice, ki se je kulinarične delavnice udeležil že drugič. "Doma sem enkrat že pomagala mamici, ko je delala palačinke. Danes na delavnici mi je bilo najbolj všeč rezanje mesa," je dejala šestletna Sofija Lovrak iz Ljubljane. Njena dve leti starejša sestrica Zoja Lovrak pa je dodala: "Meni pa je bilo najbolj všeč, ko smo bili za štedilnikom, kjer smo na šunko zlivali mleko in to potem mešali."

Otroci so na tečaju spoznali nekatere osnove, ki jih morajo poznati dobri kuharski mojstri. Uroš Štefelin pa je razkril tudi preprost trik, ki lahko pomaga odraslim, ki imajo ob rezanju čebule težave s pekočim občutkom v očeh: "Kdor ima plinski štedilnik, lahko prižge ogenj in reže v bližini, saj ogenj nase vleče nekatere snovi, ki povzročajo pekoč občutek. Sicer pa še najbolj pomagajo plavalna očala, če jih nosimo med rezanjem. Popolne pomoči pa žal ni."

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 4. julij 2022 / 15:44

Hidria: Imamo vizijo. Poznamo pot.

»Ta knjiga pripoveduje zgodbo družbe Hidria, ki traja že pol stoletja. Začne se leta 1971 z odprtjem obrata lskre iz Železnikov v Idriji. Sledi selitev v Spodnjo Idrijo, ki ostaja vse do d...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 28. december 2007 / 07:00

Ajdičeva Brata na radiu

Opera Brata skladatelja Alojza Ajdiča odslej posneta tudi na tonskem zapisu

Prosti čas / petek, 28. december 2007 / 07:00

Poželenje pod vodo

Kranjski The Tide so se s spotom Desire premierno predstavili na MTV Adria, dan kasneje pa smo člane skupine in sodelujoče pri spotu lahko srečali v kranjski Galeriji Dali. Ogledali smo si tudi nastaj...

Humor / petek, 28. december 2007 / 07:00

Nič več ni tako, kot je bilo

Dedku Mrazu in Božičku ni lahko. Drug drugemu hodita v zelje, otroci niso več zadovoljni z vsakim darilom. Onadva pa sta vsako leto starejša.

GG Plus / petek, 28. december 2007 / 07:00

Med sosedi 70

Odstranitev kontrol na mejah Slovenije z Italijo, Avstrijo in Madžarsko so še s posebno naklonjenostjo in upanjem sprejeli Slovenci v zamejstvu.

Nasveti / petek, 28. december 2007 / 07:00

Z domačimi dobrotami v novo leto

Na našo prošnjo, naj nam predlaga enega svojih menijev za silvestrovo, se je znani slovenski kuhar Andrej Fric, ki je včasih kuhal tudi po gorenjskih gostiščih, zdaj pa živi v Piranu, snema TV filme o...