Otroci so pod budnim očesom kuharja Uroša Štefelina pripravili celoten meni, od juhe do sladice. (Foto: Gorazd Kavčič)

Otroška kulinarična delavnica

Če otroci sodelujejo pri kuhanju, navadno radi poskusijo jedi, ki so jih pripravili. Tako jih lahko motiviramo, da pojedo tudi kaj takšnega, česar sicer ne bi.

Bled – Počitnice so bile ravno pravšnji čas za učenje kuhanja. Otroci, stari od štiri do dvanajst let, so preteklo nedeljo v Hotelu Triglav Bled pod taktirko kuharskih mojstrov Uroša Štefelina in njegovega namestnika Jožeta Godca spoznavali kulinarične veščine. Delavnica je naravnana tako, da se otroci skozi kuhanje navdušijo tudi nad zdravo hrano. "Če otroci pomagajo pri pripravi hrane, navadno radi poskušajo jedi, ki jih sicer ne marajo. Marsikatero zelenjavo, ki je doma ne jedo, tukaj z veseljem poskusijo. Kuhamo počasi, tako kot se je kuhalo nekoč, ko je bil življenjski tempo počasnejši. Na ta način je hrana bolj zdrava in bolj okusna. Počasi kuhano meso na primer ohrani vso vrednost v sebi," je povedal Štefelin.

Vsaka skupina otrok je dobila svojo nalogo. Pripravili so brokolijevo kremno juho z ocvrto zelenjavo in žafranovo peno, postrvji file na porovem pireju s koprovo omako, gratinirano svinjsko ribico z jurčki, pečeno polento s pršutom, zeleno in korenček na maslu ter slastno sladico – čokoladni narastek s sadno solatko.

"Doma včasih pomagam mami pri kuhanju. Mogoče bom tega, česar se bom danes naučil, naučil tudi mamico. Doma najraje pečem palačinke, ki jih potem rad tudi pojem," je povedal dvanajstletni Gašper Jalen iz Radovljice, ki se je kulinarične delavnice udeležil že drugič. "Doma sem enkrat že pomagala mamici, ko je delala palačinke. Danes na delavnici mi je bilo najbolj všeč rezanje mesa," je dejala šestletna Sofija Lovrak iz Ljubljane. Njena dve leti starejša sestrica Zoja Lovrak pa je dodala: "Meni pa je bilo najbolj všeč, ko smo bili za štedilnikom, kjer smo na šunko zlivali mleko in to potem mešali."

Otroci so na tečaju spoznali nekatere osnove, ki jih morajo poznati dobri kuharski mojstri. Uroš Štefelin pa je razkril tudi preprost trik, ki lahko pomaga odraslim, ki imajo ob rezanju čebule težave s pekočim občutkom v očeh: "Kdor ima plinski štedilnik, lahko prižge ogenj in reže v bližini, saj ogenj nase vleče nekatere snovi, ki povzročajo pekoč občutek. Sicer pa še najbolj pomagajo plavalna očala, če jih nosimo med rezanjem. Popolne pomoči pa žal ni."

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 29. junij 2007 / 07:00

Odličnjaki pri županu

Župan Tomaž Tom Mencinger je sprejel 39 učencev in dijakov, ki so vsa leta šolanja zaključili z odličnim uspehom.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 10. november 2011 / 07:00

S torticami do sladkih nasmehov

Štiri prijateljice so ustanovile dobrodelno društvo Sladki nasmehi, ki v težkih trenutkih pričara nasmehe na obraze bolnih, revnih in otrok s posebnimi potrebami.

Kultura / četrtek, 10. november 2011 / 07:00

Jesen v Sori na platnu

Sora - V petek je bilo v Sori odprtje slikarske razstave s podelitvijo nagrad Ex-tempore Sora 2011. V organizaciji KUD Oton Župančič Sora so potekale že sedemnajstič. Letos je so...

Zanimivosti / četrtek, 10. november 2011 / 07:00

Na Dansko, v Španijo pa še kam

Škofjeloški gimnazijci se vsako leto tradicionalno odpravijo ne več izmenjav. Tako so povezani z vrstniki na Danskem, v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Italiji in na Češkem.

Zanimivosti / četrtek, 10. november 2011 / 07:00

V Šenčurju na ogled veliko vrst ptic

Društvo za varstvo in vzgojo ptic Lišček Kranj je ta vikend v Domu krajanov v Šenčurju priredilo društveno razstavo ptic.

GG Plus / četrtek, 10. november 2011 / 07:00

Število klicev na številko 112 narašča

V letu 2010 je bilo na Gorenjskem zabeleženo 1918 izrednih dogodkov, ob katerih so morale posredovati gasilske ali druge reševalne enote.