Od leve Janez Kavar, Marta Frantar, Tonica Marin, Darko Koren in Tanja Ahačič

Zgodbe na krilih metuljev

Društvo upokojencev Tržič in Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič sta pripravila večer spomladanskih Besedarij. Literarna krila so razprli Marta Frantar, Janez Kavar, Darko Koren, Tonica Marin in snovalka Besedarij Tanja Ahačič.

Tržič – Večnamenski prostor knjižnice je bil v torek poln obiskovalcev, ki so želeli prisluhniti tradicionalnim Besedarijam tržiških literatov seniorjev, že devetim po vrsti. Predsednica Društva upokojencev Tržič Zvonka Pretnar je povedala, da je osem Besedarij zbranih v knjižicah, izdali so CD, Tanja Ahačič pa je tista, ki vedno znova zna poiskati nove avtorje. Tokrat so sodelovali Marta Frantar, Janez Kavar, Darko Koren in Tonica Marin, vsak s svojo zgodbo, poezijo, a pod skupnim naslovom Krila metuljev. »Z naravo živimo, narava je naše ogledalo. Rečemo: priden kot mravlja, zvest kot kuža, spi kot polh ... Metulj pa je kralj, šele v zreli dobi dobi obliko s krili in poleti. Ko opazimo metulja, nastavimo roko, da sede na našo kožo. Zgodbe literatov pa nam bodo sedle pod kožo in še dolgo jih bomo čutili,« je dejala Ahačičeva.

Upokojena priljubljena učiteljica Marta Frantar je predstavila Mojo zgodbo; zgodbo o življenju na podeželju, otroških igrah, delu na polju, večerih, ko še ni kraljevala televizija, o družini, ki si jo je ustvarila. Gre za intimni pečat časa, ob katerem lahko malce postoji s spomini. Janez Kavar je doma izpod Kriške gore, tudi njegova pot življenja je prepredena z gorami. Je avtor številnih člankov, soavtor publikacij in avtor knjige Kriške prigode. Na Besedarijah se je predstavil z lirično črtico Zeleni ptič, v kateri je opisal reševanje ponesrečenke. Črtica je posvečena humanosti, solidarnosti in prijateljstvu.

Darko Koren je novinar z »odprtimi očmi in brez dlake na jeziku«, kot ga je predstavila Tanja Ahačič. Obiskovalci so ga ob tej priložnosti spoznali kot avtorja satiričnih sonetov, ki so ogledalo naše družbe (Otožna pesem, Ljudska, Uživaška, Hribolazniška, Pesmistična!, Moj dom, Odsev, Duhovna). Tonica Marin pa je bila tista učiteljica, ki pouka ni imela samo v učilnicah, ampak tudi v naravi. Priljubljena je bila pri učencih, danes je priljubljena pri (so)telovadkah v tržiški Sokolnici. V svoji izpovedi Vse bi še enkrat ponovila, pokaže pot, ki vodi k uspehu, k lovorikam. Od otroštva je povezana s športom in pravi: »Če prisluhneš otrokovemu talentu, mu pomagaj, da razpre svoja krila.« Spomladanske Besedarije je prijetno popestrila skupina Bo k'r bo z narodnimi in ponarodelimi pesmimi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 27. februar 2016 / 13:35

Avstrijcu odredili obvezno zdravljenje

Danes 32-letni Avstrijec je pred tremi leti divjal po avtocesti in silovito trčil v policijski avto.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / torek, 10. oktober 2006 / 06:00

Gostovanje argentinske Pristave

Slovenska gledališka skupina Pristava iz Buenos Airesa v Argentini je gostovala tudi v Cerkljah in Podbrezjah.

Šenčur / torek, 10. oktober 2006 / 06:00

Obnovljena šenčurska šola

Osnovna šola Šenčur je v zadnjih dveh letih dobila povsem novo, sodobno podobo.

Mengeš / torek, 10. oktober 2006 / 06:00

Mengeš potrebuje obvoznico

Mengeš - Mengeš je prometno eno najbolj obremenjenih mest v Sloveniji. Skozenj teče promet s Štajerske proti Ljubljani in Gorenjski, veliko je tudi tranzitnega prometa....

Zanimivosti / torek, 10. oktober 2006 / 06:00

Srečanje psov meščančkov

Kranj - Pred vrtnim centrom Kalia na Zlatem polju v Kranju so v soboto dopoldne izbirali najbolj simpatičnega, največjega, najmanjšega in najbolj ubogljivega mešančka. Zbralo se je...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 10. oktober 2006 / 06:00

Pravi kmet ne rabi fitnesa

Če bi potencialne slovenske misice in mistri vedeli, da je nagrada na izboru Lepotice in Fanta slovenskega podeželja najprej obisk Brazilije, potem šele John Deere, bi si vsi omislili kmetijo.