Dežne kaplje v preludiju

Ob Poljskih dnevih v Radovljici sem se ob razstavi plakatov, ki zaznamujejo dogodke okrog Frederica Chopina (na ogled do 6. novembra v graščini), spomnila na Valldemosso. Tu sta Chopin in francoska pisateljica George Sand v stari kartuziji preživela 98 dni v zimi 1838/39, saj naj bi mila klima koristila jetičnemu skladatelju. Danes Majorčani krepko zaslužijo na račun nekoč razvpitega para in se hvalijo s Chopinovo 'maksimo', da je Valldemossa čista idila! Vas z dva tisoč dušami je res idilična, ampak v tisti vlažni in neprijetni zimi je Chopin pisal prijatelju: » ... samo nekaj milj od morja leži med skalovjem stara, mogočna kartuzija in lahko si me predstavljaš za mogočnimi vrati meniške celice, ki ima obliko visoke krste. Strop je močno zaprašen, okno majhno, pred oknom oranževci, palme in ciprese, nasproti okna moja postelja z jermeni ... Zraven postelje zložljiv kvadratast pult, kjer je komaj prostora za pisanje in svinčen svečnik ... Bach, moje kracarije, tudi druga notna šara in ... tihota ... človek bi vpil ... in še vedno tihota. Pišem ti z zelo čudnega kraja ...«  Ker par ni bil poročen, je bila soseska zelo sovražna, kar veje iz knjige George Sande 'Zima na Mallorci'. A kljub neugodju, oderuški carini, ki jo je morala plačati Sandova, da so Chopinu iz pristanišča pripeljali Pleyelov klavir, naročen iz Pariza, je tu nastalo nekaj čudovitih skladb, med njimi tudi preludij Dežne kaplje. V celici št. 4 je zdaj majhen Chopinov muzej, za pianiste pa je to romarski kraj. Seveda imajo tudi Chopinov festival.

Moj zimski dan v Valldemossi je bil prijazen, sončen, a hudo prepišen. Enolončnica je prijala vsem, znameniti turon, španska sladica, ki je obvezna ob božiču in se od pokrajine do pokrajine razlikuje, pa je bil za nekatere presladak.

 

Fižolova enolončnica

 

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g prekajenih svinjskih reber, 500 g suhega belega fižola, 1 čebulo, 2 zrela paradižnika (lahko iz pločevinke), 1 strok česna, 1 lovorov list, 300-400 g blitve ali sveže špinače, oljčno olje, sol in poper, vejico mete.

 

Fižol čez noč namočimo. V visoki kozici opečemo narezana rebra, dodamo česen, da zarumeni, nato pa še sesekljano čebulo in paradižnik. Vse skupaj še malo prepražimo in dodamo splaknjen fižol ter zalijemo z vodo, da je jed pokrita. Kuhamo na srednjem ognju, da se fižol zmehča. Preden je kuhan, dodamo še sesekljano blitvo in meto in vse skupaj dobro začinimo. Postrežemo z dobrim kruhom.

 

Turon iz Xixone

 

Potrebujemo: 250 g sladkorja, 250 g svetlega medu, 250 g mandljev, 250 g lešnikov, 5 beljakov, cimet v prahu.

 

V pečici popražimo olupljene mandlje in lešnike in jih zmeljemo. Beljake stepemo v trd sneg. V loncu na srednje močnem ognju stopimo in zavremo med in sladkor, dodamo mandlje in lešnike in sneg in z leseno žlico mešamo približno 10 minut. Primeren model z ravnim dnom prekrijemo z oblati, nanesemo nanje sladko zmes in poravnamo. Damo v hladilnik, da se sladica ohladi, in jo potresemo s cimetom. Razrežemo jo lahko z ostrim koleščkom za pice.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 30. junij 2012 / 07:00

Brezžični internet tudi v središču Kamnika

Kamnik - Občina Kamnik je določila najprimernejšo lokacijo za namestitev brezžičnih oddajnikov, s katerimi si želijo še izboljšati turistično ponudbo kraja. »Opravljene so bili tes...

Objavljeno na isti dan


Jezersko / ponedeljek, 10. februar 2014 / 19:21

Jezersko in dolina Kokre dostopnejša

Trud intervencijskih služb v zadnjem tednu je bistveno prispeval k temu, da je s ponedeljkom spet stekel organiziran prevoz prebivalcev Jezerskega na delo v dolino. Zapora skrajšana, jezerski šolarji...

Nasveti / ponedeljek, 10. februar 2014 / 15:08

Čas, ustavi se

Če smo še ravnokar težko vstali v ponedeljkovem jutru, nas hitrost, s katero se pojavi petek, vedno preseneti. Kot da bi nekdo izbrisal dneve vmes. Ne vem, kako je z vašim časom, ampak zame mineva...

Slovenija / ponedeljek, 10. februar 2014 / 15:07

Elektronik, ki piše pravljice

Niko Kuper iz Celovca je ustvarjalen človek. Po končani Slovenski gimnaziji v Celovcu je v Ljubljani diplomiral iz elektronike. Po končanem študiju je nekaj časa opravljal svoj poklic, pot...

GG Plus / ponedeljek, 10. februar 2014 / 15:05

»Naš (omejeni) svet«

Prispevek (po dogovoru) zamuja teden dni. Bil sem na jadrnici MIMA zakoncev Kurnik. Leta 2009 sta jo kupila, da bi se kot »aktivna« upokojenca odpravila na pot okrog sveta. Na jadru je Gla...

Gospodarstvo / ponedeljek, 10. februar 2014 / 14:44

Gospodinjstva se niso zadolžila

Gospodinjstva v Sloveniji se za razliko od podjetij v času najvišje kreditne rasti niso prekomerno zadolževala, zato kljub dolgotrajni krizi, ki je močno poslabšala njihov življenjski standard, predst...