Dežne kaplje v preludiju
Ob Poljskih dnevih v Radovljici sem se ob razstavi plakatov, ki zaznamujejo dogodke okrog Frederica Chopina (na ogled do 6. novembra v graščini), spomnila na Valldemosso. Tu sta Chopin in francoska pisateljica George Sand v stari kartuziji preživela 98 dni v zimi 1838/39, saj naj bi mila klima koristila jetičnemu skladatelju. Danes Majorčani krepko zaslužijo na račun nekoč razvpitega para in se hvalijo s Chopinovo 'maksimo', da je Valldemossa čista idila! Vas z dva tisoč dušami je res idilična, ampak v tisti vlažni in neprijetni zimi je Chopin pisal prijatelju: » ... samo nekaj milj od morja leži med skalovjem stara, mogočna kartuzija in lahko si me predstavljaš za mogočnimi vrati meniške celice, ki ima obliko visoke krste. Strop je močno zaprašen, okno majhno, pred oknom oranževci, palme in ciprese, nasproti okna moja postelja z jermeni ... Zraven postelje zložljiv kvadratast pult, kjer je komaj prostora za pisanje in svinčen svečnik ... Bach, moje kracarije, tudi druga notna šara in ... tihota ... človek bi vpil ... in še vedno tihota. Pišem ti z zelo čudnega kraja ...« Ker par ni bil poročen, je bila soseska zelo sovražna, kar veje iz knjige George Sande 'Zima na Mallorci'. A kljub neugodju, oderuški carini, ki jo je morala plačati Sandova, da so Chopinu iz pristanišča pripeljali Pleyelov klavir, naročen iz Pariza, je tu nastalo nekaj čudovitih skladb, med njimi tudi preludij Dežne kaplje. V celici št. 4 je zdaj majhen Chopinov muzej, za pianiste pa je to romarski kraj. Seveda imajo tudi Chopinov festival.
Moj zimski dan v Valldemossi je bil prijazen, sončen, a hudo prepišen. Enolončnica je prijala vsem, znameniti turon, španska sladica, ki je obvezna ob božiču in se od pokrajine do pokrajine razlikuje, pa je bil za nekatere presladak.
Fižolova enolončnica
Za 4 osebe potrebujemo: 500 g prekajenih svinjskih reber, 500 g suhega belega fižola, 1 čebulo, 2 zrela paradižnika (lahko iz pločevinke), 1 strok česna, 1 lovorov list, 300-400 g blitve ali sveže špinače, oljčno olje, sol in poper, vejico mete.
Fižol čez noč namočimo. V visoki kozici opečemo narezana rebra, dodamo česen, da zarumeni, nato pa še sesekljano čebulo in paradižnik. Vse skupaj še malo prepražimo in dodamo splaknjen fižol ter zalijemo z vodo, da je jed pokrita. Kuhamo na srednjem ognju, da se fižol zmehča. Preden je kuhan, dodamo še sesekljano blitvo in meto in vse skupaj dobro začinimo. Postrežemo z dobrim kruhom.
Turon iz Xixone
Potrebujemo: 250 g sladkorja, 250 g svetlega medu, 250 g mandljev, 250 g lešnikov, 5 beljakov, cimet v prahu.
V pečici popražimo olupljene mandlje in lešnike in jih zmeljemo. Beljake stepemo v trd sneg. V loncu na srednje močnem ognju stopimo in zavremo med in sladkor, dodamo mandlje in lešnike in sneg in z leseno žlico mešamo približno 10 minut. Primeren model z ravnim dnom prekrijemo z oblati, nanesemo nanje sladko zmes in poravnamo. Damo v hladilnik, da se sladica ohladi, in jo potresemo s cimetom. Razrežemo jo lahko z ostrim koleščkom za pice.