Domača vas v Kranju
Domača vas se imenuje projekt podjetja Bioclean, s katerim bodo v gorenjski prestolnici pod eno streho združili slovenske ponudnike domačih izdelkov in pridelkov.
Kranj – »V Kranju v začetku decembra odpiramo nakupovalno središče Domača vas, v kateri bodo ponudniki v ličnih lesenih hiškah ponudili izključno domače, slovenske pridelke in izdelke,« idejo, ki jo že uresničujejo, predstavi Tina Dijak iz kranjskega podjetja Bioclean. Na enem mestu bodo ponudili svež kruh in pekovske izdelke, sadje in zelenjavo, mlečne in mesne izdelke, vino ter tudi rokodelske izdelke iz gline, volne, keramike, čevlje, tekstil, tudi domačo kozmetiko in zelišča in še marsikaj drugega, vendar domačega. »Združili bomo Slovenijo, saj le tako lahko zapolnimo domačo vas, tujih in industrijskih izdelkov v vasi ne potrebujemo,« pojasni Dijakova.
Nakupovalno središče bo na Primskovem, v ulici Mirka Vadnova, v objektu, kjer je bil pred časom Slovenijales. Razstavni prostor je velik kar šeststo kvadratnih metrov, urejen bo kot mala vasica, kjer bodo lesene hiške postavljene druga ob drugi, vsaka bo imela tudi svojo hišno številko. »Obisk Domače vasi bo doživetje, saj se bodo predstavljala društva, pripravljali bomo tudi delavnice z različnimi temami. Kupec bo pri eni hiški našel med in izdelke iz medu, pri sosedu suhomesnate izdelke, čez cesto kupil mleko, le malce naprej pa za darilo izbral lep rokodelski izdelek,« koncept projekta opiše Tina Dijak.
Odprtje v Biocleanu napovedujejo za 3. december, kranjski občinski praznik, kar pomeni, da je časa za zapolnitev hišk le še dober mesec. »Na voljo je šestdeset hišk, vendar to ne pomeni tudi toliko ponudnikov. V nekaterih hiškah se jih bo predstavljalo več hkrati, le dogovoriti se moramo,« pojasnjuje sogovornica in na vprašanje, v čem je dodana vrednost tovrstne ureditve pred že uveljavljenimi tržnicami, odgovori, da v stalni ponudbi. Domača vas na Primskovem bo odprta vse dni v tednu, tudi ob sobotah, le ob nedeljah bodo ponudniki počivali.
»Povpraševanje po domačih izdelkih je vse večje, kupci želijo izdelke z okusom, kot jih znajo pripraviti le na kmetih. Marsikdo bi znal podobne izdelke pripraviti tudi doma, a kaj ko ne dobi kvalitetnih surovin ali, to je še bolj pogosto, nima dovolj časa. Tako bodo piškoti znova pravega okusa, zelenjava ne bo obdelana,« pravi Dijakova in dodaja, da se bo z novo celovito ponudbo pod eno streho odprla tudi možnost za odprtje novih delovnih mest.