Užitne mušnice

Prijatelji vedo, da jaz gobe ljubim, nabiram jih pa nerada, ker je v spominu še vedno zagozda, kako sem si pri nabiranju gob zaradi pikov komarjev nakopala zastrupitev. Bilo je v Radencih, na seminarju za gledališke ljubitelje. Odločila sem se, da bom sodelovala pri lutkovni predstavi Stara pravda. Bivali smo v internatu in v kuhinji so nam pripravili gobe, če smo jih našli. In smo jih – že naslednje jutro. A joj! Opoldan se me je lotila omotica, zvečer sem imela 'michelin' gležnje in buhteljne namesto dlani in brez zdravnice ni šlo. Resno se je lotila stvari, a ni mogla skriti smeha, ko je naštela 48 vbodov, ležanje in zdravila, pa strašni srbež. Ena od kuharic mi je prinesla steklenico jabolčnega kisa za obkladke. Seveda se je vonj širil po celem nadstropju in kolega Janko, ki me je prišel pogledat, je (naivno) vprašal, ali tu vlagajo komarje.

... Edino, kar sem lahko storila za Staro pravdo, je bilo, da sem pri predstavi s povitimi rokami tresla škrgetec ali po špansko kastanjete.

Klapa iz tistih dni se še kdaj dobi, vprašanje pa je iz leta v leto isto: Kakšne gobe bomo jedli? In letos sem se odločila za mušnice. In ker po zaužitju ni nikogar pobralo, so dobili še torto s šampinjoni in papriko.

Užitne mušnice

Za 4 osebe potrebujemo: 4 trdo kuhana jajca, 4 trde srednje velike paradižnike, nekaj listov kodraste endivije ali rukvice, majhno glavico brokolija, nekaj bilk drobnjaka, nastavek za brizganje kreme ali ostro slamico, po potrebi majonezo.

Jajca kuhamo 10 minut in jih prelijemo z mrzlo vodo, da jih lažje olupimo. Vsakemu jajcu previdno odrežemo malo dna, da lažje stoji. Odrežemo tudi tenko plast zgornjega dela. Skuhamo brokoli, ga ohladimo in razdelimo na rožice. Rukvico ali endivijo ter drobnjak zrežemo na trakce. Brokoli in solato previdno zmešamo, poprskamo z limono, pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s ščepcem soli. »Mah« za mušnice je nared. Paradižnikom odrežemo spodnjo stran, jih izdolbemo, odcedimo in nataknemo na jajčne bete.

S slamico ali nastavkom za okraševanje naredimo iz ostankov beljaka bele pike in jih posadimo v zarezice, narejene z nožem. Če nam je to prezamudno, za pike preprosto vzamemo majonezo.

Torta s šampinjoni in papriko

Za 4 osebe potrebujemo: 250 g špagetov, 60 g masla, 1 čebulo, 150 g majhnih šampinjonov, 1 papriko, zrezano na kolobarčke, 3 rahlo stepena jajca, 150 ml mleka, 2 žlici smetane, 1 žličko origana, 1 ščep muškatnega oreška, 2 žlici naribanega parmezana, tortni model s premerom 20 cm.

Špagete skuhamo po navodilu, da so še na zob. Odcejene damo nazaj v lonec, dodamo 2 žlici surovega masla, sol in poper. Dobro namastimo tortni model in po dnu razporedimo špagete. Preostalo maslo stopimo, prepražimo na njem čebulo in jo s penovko preložimo na špagete. Na maščobi, ki je ostala v ponvi, 2-3 minute opražimo gobe in papriko, preložimo v model in malce potlačimo. Zmešamo mleko, jajca in smetano, dodamo origano, začinimo s soljo, poprom in muškatom, prelijemo čez zelenjavo in potresemo s parmezanom. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija 40-45 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 6. februar 2018 / 21:55

Jeseničani in Kranjčani zmagali na gostovanju

Kranj, Jesenice – V Alpski hokejski ligi so hokejisti v soboto odigrali tekme rednega ligaškega dela. Hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice so prišli do nove zmage v gosteh. Z zadetki Erika Svetine, Al...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Skupina NLB širi poslovanje

Ljubljana - Skupina NLB je v Beogradu predstavila novo družbo za dodatno pokojninsko zavarovanje - NLB Novo penzijo. Zakon o prostovoljnih pokojninskih fondih in pokojni...

Žiri / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Borci se bodo zbrali Pr´ Zet

Žiri - Občinsko združenje borcev in udeležencev NOB Žiri to nedeljo, 14. marca, vabi na občini zbor, ki se bo začel ob 14. uri v gostilni Pr' Zet (prej pri Aleksu) na Do...

GG Plus / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Podarjeno za vedno

Zgodba o Nataši

Splošno / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Izboljšati sodelovanje s pihalnim orkestrom

Z januarjem je vršilec dolžnosti ravnatelja Glasbene šole Škofja Loka postal skladatelj in profesor klavirja Peter Kopač.

Splošno / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Zbirka radioaktivnih kamnov pod posteljo

Franc Braniselj je znano škofjeloško ime. Ugledni direktor več podjetij na Škofjeloškem, ki je v petdesetih letih z družino prišel iz Ljubljane, se v pokoju posveča svojemu najljubšemu konjičku, miner...