Presne kroglice

Presne kroglice so lahko zdrav in okusen nadomestek kaloričnih sladic, ki so revne s hranili. Da lahko iz prosene kaše ustvarimo še kako dober domač rafaelo, se sliši skoraj malo neverjetno.

Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 100 g prosene kaše, 60 g datljev, 3 dl mleka, ščep soli, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico sladkorja, 50 g kokosove moke, 30 g mletih mandljev, cele mandlje za sredico, kokosovo moko za posip.

V kozico stresemo proseno kašo, ji dodamo na manjše kose narezane datlje, ščep soli, vaniljev sladkor in žlico sladkorja. Zalijemo z mlekom in kuhamo 15 minut. Kašo nato odstavimo in jo v pokriti posodi pustimo stati pol ure. Nato jo v mešalniku zmeljemo do gladkega. Primešamo ji še 50 g kokosove moke in mlete mandlje ter zmešamo v homogeno zmes. Zmes postavimo za eno uro v hladilnik. Iz ohlajene zmesi oblikujemo kroglice in v vsako kroglico potisnemo mandelj ter jo nato povaljamo še v kokosovi moki.

Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo mletih mandljev ali kokosove moke.

Za pripravo čokoladnih kroglic s suhimi slivami potrebujemo: 150 g suhih sliv, 50 g mletih mandljev ali lešnikov, 50 g čokoladnega namaza, 1 vanilin sladkor, 1 žličko kakava, 1 žlico medu, mlete mandlje ali lešnike za posip.

V mešalniku do gladkega zmeljemo suhe slive. Če so bolj suhe, jim prilijemo še dve žlici vroče vode. Zmletim slivam dodamo mlete mandlje ali lešnike, čokoladni namaz, vaniljev sladkor, kakav in med. Vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo homogeno zmes. Iz dobljene zmesi oblikujemo za oreh velike kroglice in jih povaljamo v mletih mandljih ali lešnikih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 6. december 2023 / 13:34

Novi urednik informativne oddaje Planet 18 na Planet TV je znano ime

S prvim decembrom se je ekipi Planet TV kot odgovorni urednik informativnega programa pridružil Uroš Urbanija. Na omenjeni televiziji pravijo, da bo odgovoren za nadaljevanje uspeha informativne od...

Objavljeno na isti dan


Železniki / sreda, 15. julij 2015 / 14:48

Čipke vabijo v Železnike

V četrtek se v Železnikih začenjajo že 53. Čipkarski dnevi. Najpestrejši program bo v nedeljo.

Preddvor / sreda, 15. julij 2015 / 14:37

Priznanja odslej vsaka štiri leta

Preddvor – Odslej se bodo občinska priznanja v občini Preddvor podeljevala redkeje, so na zadnji seji občinskega sveta soglašali svetniki. Ob vsakoletni podelitvi priznanj pri tako majhnem številu...

Zanimivosti / sreda, 15. julij 2015 / 14:29

Vinjete

V tokratni anketi je sodelovalo 540 anketiranih. Sodelujoče smo vprašali, katero vinjeto za slovenske ceste običajno kupijo in če so jim ljubše vinjete ali prejšnji način plačevanja cestnin na cest...

Nasveti / sreda, 15. julij 2015 / 14:17

Borovničeva sladica v kozarcih

Kdo bi si mislil, da imajo tako majhne kroglice tako veliko moč. Borovnice so majhni, čvrsti, temno modri sadni biseri, ki rastejo v gozdni podrasti. Bogate so s karotini, ki so pomembni za varovan...

Bohinj / sreda, 15. julij 2015 / 14:14

Bohinj dobil informacijski center

Informacijski center Triglavskega narodnega parka v Bohinju z imenom Bohinjka predstavlja dobrodošlo dopolnitev bohinjskemu turizmu, a Bohinjcem zaradi parkovnih omejitev in neizpolnjenih obljub držav...