Presne kroglice

Presne kroglice so lahko zdrav in okusen nadomestek kaloričnih sladic, ki so revne s hranili. Da lahko iz prosene kaše ustvarimo še kako dober domač rafaelo, se sliši skoraj malo neverjetno.

Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 100 g prosene kaše, 60 g datljev, 3 dl mleka, ščep soli, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico sladkorja, 50 g kokosove moke, 30 g mletih mandljev, cele mandlje za sredico, kokosovo moko za posip.

V kozico stresemo proseno kašo, ji dodamo na manjše kose narezane datlje, ščep soli, vaniljev sladkor in žlico sladkorja. Zalijemo z mlekom in kuhamo 15 minut. Kašo nato odstavimo in jo v pokriti posodi pustimo stati pol ure. Nato jo v mešalniku zmeljemo do gladkega. Primešamo ji še 50 g kokosove moke in mlete mandlje ter zmešamo v homogeno zmes. Zmes postavimo za eno uro v hladilnik. Iz ohlajene zmesi oblikujemo kroglice in v vsako kroglico potisnemo mandelj ter jo nato povaljamo še v kokosovi moki.

Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo mletih mandljev ali kokosove moke.

Za pripravo čokoladnih kroglic s suhimi slivami potrebujemo: 150 g suhih sliv, 50 g mletih mandljev ali lešnikov, 50 g čokoladnega namaza, 1 vanilin sladkor, 1 žličko kakava, 1 žlico medu, mlete mandlje ali lešnike za posip.

V mešalniku do gladkega zmeljemo suhe slive. Če so bolj suhe, jim prilijemo še dve žlici vroče vode. Zmletim slivam dodamo mlete mandlje ali lešnike, čokoladni namaz, vaniljev sladkor, kakav in med. Vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo homogeno zmes. Iz dobljene zmesi oblikujemo za oreh velike kroglice in jih povaljamo v mletih mandljih ali lešnikih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 25. december 2007 / 07:00

Jedi za božične dni

Gnjatna pena z naribanim hrenom na rukoli Sestavine: 60 dag gnjati – praške šunke, 10 dag naribanega hrena, 1 dl bešamelove omake (maslo segrejemo, dodamo moko, jo...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 28. december 2016 / 15:23

Kamorkoli seže pogled ... gore

Veliki vrh/Veža (2110 m)–Velika Zelenica (2114 m)–Deska (1969 m) – Eden izmed vrhov Dleskovške planote, ki nudi čudovit razgled na lepotici Kamniško-Savinjskih Alp Ojstrico in Planjavo.

Razvedrilo / sreda, 28. december 2016 / 15:17

V prazničnem duhu

Učenke in učenci Glasbene šole Tržič so v tamkajšnjem Kulturnem centru pripravili tradicionalni Božično-novoletni koncert.

Nasveti / sreda, 28. december 2016 / 15:13

Konec leta

Videti je, da pozitivno zaključujemo leto 2016: gospodarska rast traja že dlje časa in se bo še nadaljevala, javno porabo in proračun so dali v zmerno in zahtevano porabo, izvozimo več kot uvozimo...

Kranj / sreda, 28. december 2016 / 15:12

Za sanacijo plazov dodaten denar

Kranj – Kranjski mestni svetniki so na novembrski seji sklenili, da se iz sklada občinske proračunske rezerve odobri 70 tisoč evrov sredstev, in sicer 30 tisoč za sanacijo plazu nad eno od hiš na P...

Kranjska Gora / sreda, 28. december 2016 / 15:12

Župan razveselil starejše

Kranjska Gora – Župan Kranjske Gore Janez Hrovat je tik pred prazniki obiskal občane, ki živijo v domovih za starejše v Kranjski Gori in na Jesenicah. Razveselil jih je s kulturnim programom, ki so...