Presne kroglice

Presne kroglice so lahko zdrav in okusen nadomestek kaloričnih sladic, ki so revne s hranili. Da lahko iz prosene kaše ustvarimo še kako dober domač rafaelo, se sliši skoraj malo neverjetno.

Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 100 g prosene kaše, 60 g datljev, 3 dl mleka, ščep soli, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico sladkorja, 50 g kokosove moke, 30 g mletih mandljev, cele mandlje za sredico, kokosovo moko za posip.

V kozico stresemo proseno kašo, ji dodamo na manjše kose narezane datlje, ščep soli, vaniljev sladkor in žlico sladkorja. Zalijemo z mlekom in kuhamo 15 minut. Kašo nato odstavimo in jo v pokriti posodi pustimo stati pol ure. Nato jo v mešalniku zmeljemo do gladkega. Primešamo ji še 50 g kokosove moke in mlete mandlje ter zmešamo v homogeno zmes. Zmes postavimo za eno uro v hladilnik. Iz ohlajene zmesi oblikujemo kroglice in v vsako kroglico potisnemo mandelj ter jo nato povaljamo še v kokosovi moki.

Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo mletih mandljev ali kokosove moke.

Za pripravo čokoladnih kroglic s suhimi slivami potrebujemo: 150 g suhih sliv, 50 g mletih mandljev ali lešnikov, 50 g čokoladnega namaza, 1 vanilin sladkor, 1 žličko kakava, 1 žlico medu, mlete mandlje ali lešnike za posip.

V mešalniku do gladkega zmeljemo suhe slive. Če so bolj suhe, jim prilijemo še dve žlici vroče vode. Zmletim slivam dodamo mlete mandlje ali lešnike, čokoladni namaz, vaniljev sladkor, kakav in med. Vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo homogeno zmes. Iz dobljene zmesi oblikujemo za oreh velike kroglice in jih povaljamo v mletih mandljih ali lešnikih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 2. december 2013 / 12:05

Državljanski eseji

»Naša, se pravi slovenska kultura je po mentaliteti izolirana kmečka kultura, ki se je oblikovala v malih, vaških okoljih, ki so bila za vaščane hkrati že tudi ves svet – od rojstva do smr...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 12. april 2008 / 07:00

Novi Vigenjc o Plamenu

Osrednji del glasila je namenjen fotografijam, ki zgovorno opisujejo pet desetletij Plamena. Mnoge med njimi so tokrat objavljene prvič.

Radovljica / sobota, 12. april 2008 / 07:00

Domačinke pripravile razstavo ročnih del

Domačinke z Ovsiš so zadnjo marčno soboto v podružnični šoli pripravile razstavo ročnih del.

Radovljica / sobota, 12. april 2008 / 07:00

Pozabljena pesnica

Na pesniškem večeru v Kropi so predstavili pozabljeno pesnico Kristino Šuler.

Radovljica / sobota, 12. april 2008 / 07:00

Prepletanje pesmi in kulinarike

Na literarnem večeru s pesniki iz Palestine, Sardinije, Finske in Škotske

Radovljica / sobota, 12. april 2008 / 07:00

Klinarjevo hišo obnavljajo

Kropa - Klinarjeva hiša na Placu v Kropi je mogočna, zidana hiša fužinarskih podjetnikov, v kateri od leta 1952 domuje kovaški muzej. Občina hišo obnavlja, obnovitvena dela v pri...