Čajčki Marješke Pehte
Čaj je primeren za pitje tudi v vročih poletnih dneh. "Za zdravje in dobro počutje priporočam čaj Krt iz mešanice koprive, rmana in trpotca," pravi Vanja Ločniškar, vse bolj prepoznavna kot Marješka Pehta.
V Žlebeh, vasici v medvoški občini, sem obiskala Marješko Pehto, ki je v širši okolici že kar dobro znana po tem, da nabira rožice in jih suši za čaje. »Bo že držalo, da za vsako bolezen rožca rase,« je z besedami Pehte iz Kekca začela najin pogovor Vanja Ločniškar. Na mizo je prinesla vrsto posušenih rožic, ki jih uporablja za čaje, najbolj je dišalo po meti in melisi, dišal je namaz iz čemaža, postregla pa je z regratovim sirupom. Vse narejeno doma, sestavine pa iz Polhograjcev, ki se začnejo prav na Marjeti, od koder je doma Marješka Pehta. Takšnega imena ni dobila kar tako. V Turističnem društvu Žlebe Marjeta so se namreč odločili, da bodo lepote tamkajšnje narave obeležili še drugače, s projektom, ki ga pelje skupina na čelu z Marješko Pehto, z zdravilnimi čajčki in rožcami.
Vanja Ločniškar se je o zdravilnih rožcah začela učiti že pred vrsto leti. »Prve informacije sem dobila od svoje pokojne mame. Zapustila mi je nekaj receptov, značilnih rožic, ki jih lahko vsak nabere in iz njih doma naredi zelo dober čaj, ki učinkuje na zdravje in boljše počutje. To znanje sem potem nadgrajevala iz knjig, iz izkušenj starejših ljudi, ki zelo veliko vedo,« pravi Ločniškarjeva. Danes je kar nekakšna moda nabirati rožice in si pripravljati čaj z željo po boljšem počutju. »Potrebno je imeti določeno znanje, vedeti, kaj nabrati, tudi koliko nabrati. Ni vsak čaj primeren za vsakogar,« pojasnjuje. Sama obvezno pripravi mešanico KRT, sestavljeno iz enakih deležev koprive, rmana in dolgolistnega trpotca. »To je čaj, ki ga lahko piješ daljše obdobje, pomaga pa za znižanje sladkorja, holesterola, trigliceridov, za čiščenje krvi. Pogosto pripravim še mešanico iz bezgovega cvetja, mete in melise. Je krepčilni čaj, z dodatkom medu dober tudi za prehladna obolenja, za zbijanje vročine. Mešanica samo mete in melise pa ima zelo pomirjevalni učinek,« pravi.
Rožice in zelišča nabere v Polhograjcih. Spomladi začne s trobenticami, čemažem, regratom, marjeticami, vijolicami, … Posebno mesto ima pri njej tudi rman. »Čaj iz rmana je dober za ženske težave, priporočajo ga tudi v obdobju menopavze,« je povedala. Večino rožic in zelišč posuši prav za čaje, medtem ko sirupov ne dela več tako veliko kot pred leti. »Danes so zelo iskani raznovrstni sirupi. Imam regratovega, zelo dober in osvežilen je tudi iz mete in melise. Vendar za tistega, ki ima povišan sladkor, je bolje, da pije nesladkan čaj,« svetuje Marješka Pehta. Pripravlja tudi ognjičeve kreme, pa alkoholne likerje, celo domači 'jägermaister', v katerega da okrog petdeset različnih rožic. Najbolj pa še vedno prisega prav na čaje in pravi, da bi doma vsak moral imeti nekaj koprive, rmana, trpotca, mete in melise. To je osnova, potem pa lahko zraven dodamo še kaj drugega.
»Čaj je resnično dober za zdravje in počutje. Topel čaj pijem celo poletje in moram reči, da me najbolj osveži. Pijem ga že zjutraj in zdi se mi, da se brez njega ne bi počutila tako dobro in imela toliko energije,« je dodala za konec, potem pa se s košaro v roki kot prava Pehta podala na travnik, po nove rožce. Starih zalog ji že zmanjkuje, tako ali tako pa pravi, da mešanica za čaj ne sme biti starejša kot eno leto.