Ljubezen z boka

Jutro v Muni na otoku Žirje. Vsi bi tisto »jutranjo kavo z dodatkom« pred zajtrkom. A kaj, ko je vse še zaprto. Nekateri si privoščijo kopanje, jaz pa si pretegnem noge v zalivu. Visoko na hišnem zidu, kjer ni oken, zagledam grafično skop, a besedno zgovoren grafit in planem v smeh. Zraven mene obstoji zvedava Nemka in vpraša, kaj je tako zabavno, da moj smeh kar odmeva v zalivu. Kako naj ji prevedem, da se tukaj vsi onegavijo med seboj? Olepšam besedišče, da se tukaj vsi ljubijo med seboj; zdaj pa se gromko nasmeji še ona, rekoč, da grafiti tudi v Berlinu niso romantični in moškemu, ki se ji pridruži, pove grobo bistvo napisa, ne moj vrtiček besed. Bistra gospa, ni kaj!

Nekdo na naši Vruji reče, naj čim prej odplujemo, da ne bi vzeli lekcije na zidu preveč zares. Naš barba pa je resen. Na sosednji ladji 'štrajka' motor. Ali lahko spremenimo smer in ladjo obupanega pomorca, ki mu je agencija zaupala kakšnih petnajst Rusov vseh starosti, odvlečemo v dok na Murter? Kdo bi se v takšnem primeru sekiral za ovinek?! Tovarišija na morju in ljubezen z boka, kajti ladji, privezani druga k drugi, plujeta vštric. Naša dobra volja ne popusti ob izrečeni misli, ali je že kdo videl, da bi Slovenci 'šlepali' Ruse?!

Bog morja ima očitno tek čez ovire, ker nas malo valja, in se zresnimo – pa ne zaradi valov! Si kar lahko predstavljamo, kako bi nam bilo v njihovi koži. Tuja dežela, jezikovna komunikacija vprašljiva. A kolikor lahko vidimo, nihče od tujcev ne izgublja živcev. Tuja ladja je v doku, naša barčica pa 'o le naprej, o le naprej, dokler je še vetra kej!' proti Dugemu otoku ... Večer. Velika luna, zlate steze na gladini, orošeni kozarci in vonj, ki premaga tistega po pici. Bodulska (otoška) jed:

Tingul s piščancem in papriko

Za 4 - 6 oseb potrebujemo: 1 piščanca, težkega 1400 g, oljčno olje, 1 rdečo čebulo, 1 veliko zeleno papriko, 30 g dobre paradižnikove mezge, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 2 dl belega vina, 1 dl prošeka (optimalno), 3 lovorove liste, 2 stroka česna, 1 vejico rožmarina, 1 ščep muškatnega oreška, 2 klinčka, 1 žličko ostre ali sladke paprike, poper in sol po okusu, 50 g naribanega trdega sira.

Piščanca razrežemo na kose in ga dobro opečemo na oljčnem olju ter poberemo iz posode. Na isti maščobi zarumenimo sesekljano čebulo, peteršilj, na trakce narezano papriko in papriko v prahu in v posodo spet nadevamo kose piščanca. Dodamo paradižnikovo mezgo, strt česen, lovorove liste, rožmarinovo vejico, muškatni orešek in klinčka. Solimo, popramo in zalijemo z malo vode. Ko voda izpari, dodamo vino in prošek. Dušimo na majhnem ognju, dokler meso ni mehko.

Postrežemo z njoki ali polento. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 7. avgust 2007 / 07:00

Anketa: Višarje združujejo Slovence

Kaj vam pomenijo Višarje? Ali pogosto obiščete to goro na stičišču slovanske, romanske in germanske kulture?, smo v nedeljo vprašali pet udeležencev tradicionalnega romanja Slovencev iz Slovenije, zam...

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 27. december 2007 / 07:00

Kašarski 3 na 3 vedno borben

Največ moči in zbranosti so letos imeli člani ekipe Šekasti.

Splošno / četrtek, 27. december 2007 / 07:00

Skakalci uspešni v poletni sezoni

Pri Smučarskem skakalnem klubu Stol Žirovnica skorajda vse mesece v letu ne poznajo počitka. Novembra so zaključili poletno sezono s številnimi nastopi na skakalnicah iz umetne snovi. Za 30 tekmo...

Splošno / četrtek, 27. december 2007 / 07:00

Bodi zvezda, ne meči petard

Prazniki so pred nami in marsikdo je že sedaj slabe volje, a ne zaradi praznikov, pač pa zaradi petard.

Splošno / četrtek, 27. december 2007 / 07:00

Novoletna voščila

Želim vam srečno in varno novo leto. Veliko se smejte in ljudi radi imejte.   Matic Ravnik, 6. b

Splošno / četrtek, 27. december 2007 / 07:00

Od februarja čebelarski krožek

Ena od osnovnih nalog Čebelarskega društva Anton Janša Breznica je tudi skrb za čebelarski podmladek. Zato smo člani našega društva sklenili, da organiziramo čebelarski krožek, ki ga bo vodil ...