Ljubezen z boka
Jutro v Muni na otoku Žirje. Vsi bi tisto »jutranjo kavo z dodatkom« pred zajtrkom. A kaj, ko je vse še zaprto. Nekateri si privoščijo kopanje, jaz pa si pretegnem noge v zalivu. Visoko na hišnem zidu, kjer ni oken, zagledam grafično skop, a besedno zgovoren grafit in planem v smeh. Zraven mene obstoji zvedava Nemka in vpraša, kaj je tako zabavno, da moj smeh kar odmeva v zalivu. Kako naj ji prevedem, da se tukaj vsi onegavijo med seboj? Olepšam besedišče, da se tukaj vsi ljubijo med seboj; zdaj pa se gromko nasmeji še ona, rekoč, da grafiti tudi v Berlinu niso romantični in moškemu, ki se ji pridruži, pove grobo bistvo napisa, ne moj vrtiček besed. Bistra gospa, ni kaj!
Nekdo na naši Vruji reče, naj čim prej odplujemo, da ne bi vzeli lekcije na zidu preveč zares. Naš barba pa je resen. Na sosednji ladji 'štrajka' motor. Ali lahko spremenimo smer in ladjo obupanega pomorca, ki mu je agencija zaupala kakšnih petnajst Rusov vseh starosti, odvlečemo v dok na Murter? Kdo bi se v takšnem primeru sekiral za ovinek?! Tovarišija na morju in ljubezen z boka, kajti ladji, privezani druga k drugi, plujeta vštric. Naša dobra volja ne popusti ob izrečeni misli, ali je že kdo videl, da bi Slovenci 'šlepali' Ruse?!
Bog morja ima očitno tek čez ovire, ker nas malo valja, in se zresnimo – pa ne zaradi valov! Si kar lahko predstavljamo, kako bi nam bilo v njihovi koži. Tuja dežela, jezikovna komunikacija vprašljiva. A kolikor lahko vidimo, nihče od tujcev ne izgublja živcev. Tuja ladja je v doku, naša barčica pa 'o le naprej, o le naprej, dokler je še vetra kej!' proti Dugemu otoku ... Večer. Velika luna, zlate steze na gladini, orošeni kozarci in vonj, ki premaga tistega po pici. Bodulska (otoška) jed:
Tingul s piščancem in papriko
Za 4 - 6 oseb potrebujemo: 1 piščanca, težkega 1400 g, oljčno olje, 1 rdečo čebulo, 1 veliko zeleno papriko, 30 g dobre paradižnikove mezge, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 2 dl belega vina, 1 dl prošeka (optimalno), 3 lovorove liste, 2 stroka česna, 1 vejico rožmarina, 1 ščep muškatnega oreška, 2 klinčka, 1 žličko ostre ali sladke paprike, poper in sol po okusu, 50 g naribanega trdega sira.
Piščanca razrežemo na kose in ga dobro opečemo na oljčnem olju ter poberemo iz posode. Na isti maščobi zarumenimo sesekljano čebulo, peteršilj, na trakce narezano papriko in papriko v prahu in v posodo spet nadevamo kose piščanca. Dodamo paradižnikovo mezgo, strt česen, lovorove liste, rožmarinovo vejico, muškatni orešek in klinčka. Solimo, popramo in zalijemo z malo vode. Ko voda izpari, dodamo vino in prošek. Dušimo na majhnem ognju, dokler meso ni mehko.
Postrežemo z njoki ali polento. Pa dober tek!