Letošnji občinski nagrajenci in častni občan Železnikov z županom Mihaelom Prevcem (Foto: Gorazd Kavčič)

Dvorana tudi uradno Groharjeva

V Sorici so proslavili letošnji praznik občine Železniki. Ob tej priložnosti so dvorano z odkritjem portreta Ivana Groharja tudi uradno preimenovali v Groharjevo.

Sorica - Občinski praznik slavijo v spomin na 30. junij 973, ko je nemški cesar z darilno listino podaril freisinškim škofom posest, v njej pa se omenjajo tudi kraji pod Ratitovcem. Letos pa so slavili tudi v spomin na v Sorici rojenega slovenskega impresionista Ivana Groharja, ki so mu posvetili kar vse leto in v njegovo čast v Groharjevi rojstni vasi Sorica pripravili tudi osrednjo občinsko slovesnost. Ob tej priložnosti sta župan Mihael Prevc in predsednik krajevne skupnosti Sorica Primož Pintar z odkritjem Groharjevega portreta, ki ga je naslikal Miro Kačar, simbolično poimenovala dvorano po Ivanu Groharju. To središče kulturnega in družbenega življenja v vasi je nastalo v javno-zasebnem partnerstvu. Župan Prevc se je s slikami Sorice v treh letnih časih, ki jih je prav tako naslikal Miro Kačar, zahvalil vlagatelju Francu Golji in prejšnjima predsednikoma KS Borisu Jensterlu in Matjažu Čemažarju.

V kulturnem programu so sodelovali člani Prosvetnega društva Ivan Grohar Sorica in otroci tamkajšnje podružnične šole, ki so dogodek zasnovali kot paleto šestih mavričnih barv, Miro Kačar pa je z odlomki iz slikarjevega življenja občinstvo nagovoril v prvi osebi kot sam Ivan Grohar. Župan Mihael Prevc je podelil letošnja priznanja in plakete občine Železniki ter naziv častnega občana. Slednji pripada Petru Polajnarju, zadnjemu še živečemu ustanovitelju kovinarske zadruge v Železnikih, dolgoletnemu direktorju tovarne Niko in zavzetemu družbenemu delavcu, zaslužnemu za razvoj železnikarske industrije in mesta samega. Ko se je zahvalil za priznanje, je Polajnar dejal, da je vse, kar je v preteklosti delal za skupnost, delal iz prepričanja, ne za lovorike, svoje rojake pa je pozval, naj bodo v prizadevanjih za razvoj enotni in naj ne pozabijo na sožitje generacij. Priznanja občine so prejeli Albin Lavtar, ob življenjskem jubileju (95 let) za domala petdesetletno družbeno delovanje, Andrej Jemec, župnik župnij Železniki, Zali Log in Dražgoše, za gospodarsko, družbeno in duhovno delo pri rasti župnij in lokalne skupnosti, ter Otroška folklorna skupina OŠ Železniki.  Plaketi občine Železniki pa sta dobila dva jubilanta: Prosvetno društvo Ivan Grohar Sorica, ki deluje sto let, in Športno društvo Buldožerji Rudno za deset let obratovanja tamkajšnjega smučišča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 22. september 2009 / 07:00

Orhideje so zamenjale namizne šopke

Skorajda vsako lepo okrašeno mizo krasi orhideja. Je kot čudežna roža, ki je iz najbolj oddaljenih krajev sveta prišla k nam. Skorajda ni praznika in darila, da ne bi poklonili lepega cveta, zadn...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 21. februar 2014 / 17:26

Športniki povzročili veselico

Kljub pozni uri in slabemu vremenu se je včeraj ponoči na brniškem letališču zbrala množica navijačev naših športnikov, ki so bili vsi še kako ponosni na uspehe olimpijcev, nekateri pa so priznali, da...

Kronika / petek, 21. februar 2014 / 19:38

Zamikala ga je zlatnina

Dvorje – V ponedeljek popoldne je nekdo vlomil v stanovanjsko hišo v Dvorjah. Po pregledu vseh prostorov je s seboj vzel zlatnino. Z vlomom je storilec lastniku povzročil za tisoč evrov škode.

Kronika / petek, 21. februar 2014 / 18:59

Smučarjem merili hitrosti

Policisti so ta teden z laserskimi merilniki merili hitrosti smučarjev, najhitrejše pa opozarjali pred nevarnostjo (pre)hitre smuke. Poostren nadzor na smučiščih med šolskimi počitnicami.

Kronika / petek, 21. februar 2014 / 17:44

Trčil v policiste in pobegnil

Pijan voznik brez veljavnega vozniškega dovoljenja se je na Lancovem zaletel v policijsko vozilo in pobegnil. Prav tako vinjen voznik, ki so ga ustavili v Podljubelju, je imel še precej majave noge.

Domžale / petek, 21. februar 2014 / 14:33

Oblast v rokah pustnih šem

Domžalski župan Toni Dragar je tudi letos oblast in ključ občinske blagajne za dva tedna simbolno predal članom Pustne sekcije Striček, ki so Vir že spremenili v pustno deželo s pravimi pustnimi zakon...