Tržiške bržole so se po originalnem receptu v soboto pripravljale in kuhale na odprtem ognjišču na drva tri ure. (Foto: Matej Slabe)

U Tržič` bržole so doma

Lepo je zadišalo po tržiških bržolah in prijetno vzdušje je bilo na 3. svetovnem festivalu tržiških bržol. Ta kulinarična posebnost Tržiča je zapisana tudi v knjigi.

Tržič – To kulinarično posebnost Tržičani ohranjajo tudi tako, da vsako tretjo soboto v juniju organizirajo Svetovni festival tržiških bržol, kjer se amaterski in poklicni kuharji pomerijo v kuhanju te tržiške jedi. Devet jih je letos prišlo na prireditveni prostor v atrij občine. »Tri ekipe so tekmovale v kategoriji tržiški gostinci, šest je bilo skupin ljubiteljskih kuharjev, med njimi tudi gostje iz Borovelj,« je povedala Marjana Zupan, predsednica Turističnega društva (TD) Tržič, ki je glavni organizator dogodka. Zupanova je predstavila tudi novost: TD Tržič je skupaj z Založbo Turistika izdalo knjigo Tržiške bržole. V njej boste izvedeli, kako so nastale tržiške bržole, kako so jih kuhali, pravzaprav rontali, kako je v Tržiču zadišalo po bržolah s svetovnim festivalom, katero meso in začimbe gredo v lonec. V knjigi so tudi recepti in bogat slikovni material.

Tržiške bržole so se po originalnem receptu v soboto pripravljale in kuhale na odprtem ognjišču na drva tri ure. Strokovna komisija v sestavi Jože Zalar, Eka Cinac, Marko Zaplotnik in Lucija Milena Jelendolska je ocenjevala, kot je povedal predsednik komisije Jože Zalar: »Pripravo in videz delovnega prostora, na koncu pa videz, vonj in okus jedi.« Tržiški župan Borut Sajovic sicer ni tekmoval, tržiško bržolo pa zna skuhati, je povedal. V skupini ljubiteljskih kuharjev K'r tako iz Tržiča so bili Goran Longar, Jože Dobrin in Franci Beguš. »V kotel smo dali šest kilogramov tri leta starega koštruna, meso koštruna je namreč obvezno po originalnem receptu,« je povedal Goran Longar in postregel še z domačo ovčjo pašteto. Prvič so se dogodka udeležili Šetrajčki iz Begunj. »Soproga vedno dobro skuha to jed, pa sem jo že dve leti hecal, da bi prišli še sem,« je povedal Janez Rihtaršič. Skupina Jezerska ovčka se festivala udeležuje vsa leta. »Radi pridemo, tudi zaradi druženja,« je povedal Silvo Plaznik in postregel še z domačo ovčjo salamo. Tudi gostje iz Borovelj radi pridejo k sosedom, je dejala Sonja Wošnak, in tudi Tržičani jim radi vrnejo obisk na Pohača festu, ki bo v Borovljah konec avgusta.

Med spremljajočim programom so bile stojnica starin, rokodelska tržnica, v Kurnikovi hiši razstava Ta cort bertuh, ustvarjalna delavnica, nastop Pihalnega orkestra Tržič in za konec razglasitev najboljših ekip in podelitev priznanj. V kategoriji ljubiteljskih kuharjev je slavila ekipa Jezerske ovčke, v kategoriji tržiški gostinci pa ekipa gostilne Pr' Krvin. »Ta jed ohranja slovensko kulinarično dediščino in vse več mladih se pridružuje temu, saj je bistveno, da jed ne izumre. Tržiški gostinci bi jo lahko ponudili vsaj enkrat na teden, da bi gost vedel, da jo dobi v času kosila. Tržiška bržola je tudi pogreta dobra,« pa je povedal novinar Drago Bulc, ki je skupaj s kuharjema Draganom in Tinom na festivalu sodeloval pod imenom Čisti amaterji za KS Podljubelj. Njihova ekipa je tudi dobila priznanje za celostni vtis in najboljšo predstavitev.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 21. julij 2013 / 15:39

Prvak z otečenim gležnjem

V sredo popoldne se je s svetovnega atletskega prvenstva mlajših mladincev vrnil tudi zmagovalec v metu kopja Matija Muhar, ki naj bi že istega dne nadaljeval pot na evropsko prvenstvo, a mu je to pre...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 4. december 2014 / 14:26

Vsak dan eno presenečenje

Boštjan Avsec iz Potoč pri Preddvoru, direktor agencije Media butik, je petdeseti rojstni dan praznoval novembra, dan pred rojstnim dnem pa sta s soprogo Sašo praznovala še obletnico poroke.

Gorenjska / četrtek, 4. december 2014 / 13:53

Podjetja gostila devetošolce

Devetošolci so se minuli teden lahko osebno seznanili z delovnimi procesi v podjetjih in njihovimi zaposlitvenimi možnostmi, kar jim bo najbrž pomagalo pri končni odločitvi o nadaljnjem izobraževanju....

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2014 / 13:52

Dediščina starih hišnih imen

Zbiranje hišnih imen v projektu poteka po utečeni in v prejšnjih letih uveljavljeni metodologiji. V prvem koraku za pridobitev zgodovinske osnove o obravnavanih naseljih proučujejo zapise hišnih imen...

Kultura / četrtek, 4. december 2014 / 13:48

Samosvoj mojster figure

V avli kranjske Območne enote Zavarovalnice Triglav je na ogled razstava slik akademskega slikarja Franca Vozlja. Ta čas zagotovo eden najbolj izstopajočih slovenskih figuralikov se predstavlja z akt...

Rekreacija / četrtek, 4. december 2014 / 13:45

Ciklokrosisti so se zbrali na Kokrici

Druga tekma slovenskega pokala je minila v znamenju blata in odlično pripravljene trase.