Mešetar
Tržne cene ovčjega mesa
V Sloveniji je bilo lani po podatkih statističnega urada zaklanih 8701 jagnje in 325 ovc, v spremljanje tržnih cen na agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja pa je bilo vključenih 1951 jagnjet in 51 ovc. Povprečna letna cena ovčjega mesa (jagnjet in ovc) je bila 399,49 evra za sto kilogramov in je bila za šest evrov nižja kot leto prej, povprečna tržna cena jagnjet, starih do enega leta in z maso trupov od 13 do 22 kilogramov, pa se je lani gibala od 375,41 do 420 evrov.
Kaj pa letos?! Poglejmo cene klavnih trupov oz. polovic v 22. tednu, to je med 30. majem in 5. junijem, ko je bilo zaklanih 38 jagnjet.
Vrsta ovce |
Povprečna tržna cena |
Jagnjeta do 12 mesecev z maso trupov manj kot 13 kg |
430,51 EUR/100 kg |
Jagnjeta do 12 mesecev z maso trupov od 13 do 22 kg |
381,90 EUR/100 kg |
Jagnjeta do 12 mesecev z maso trupov 22 kg in več |
ni bilo zakola |
Ovce nad 12 mesecev |
ni bilo zakola |
In kaj kaže primerjava s cenami v prejšnjih letih in glede na druge evropske države? V letu 2009 je bila v 22. tednu cena jagnjet, starih do enega leta in težkih od 13 do 22 kilogramov, 420,74 evra za sto kilogramov, lani 400 evrov in letos 381,90 evra. Povprečna cena klavnih polovic lahkih jagnjet (do 22 kilogramov) je bila v letošnjem 21. tednu v Sloveniji 412,66 evra za sto kilogramov, na Slovaškem 460,89 evra, na Madžarskem 618,94, v Italiji 501,59, v Grčiji 544,67, v Španiji 630,76, na Portugalskem 403 in na Cipru 528 evrov.