Okrogloličnica z užitno perjanico
Na dunajskem Naschmarktu vlada vrvež, kakršen se za veliko tržnico spodobi. Postanem pred kupom spretno naloženih kolerab. Čisto zgoraj ima peterica gomoljev z gostim zelenjem na vrhu celo oči in usta, narejene iz velikih klinčkov in spominja na hecne okroglolične viteze z zelenimi perjanicami. Branjevka je prepričljiva. »Brez skrbi jih vzamete, te so »ta domače«, zrasle so zunaj in imajo zato bolj izrazit okus kot tiste iz rastlinjaka.« In prepričljivo postreže še z receptom »za zares zdravo solato«. Ko povem, da sem na tržnici samo iz firbca, se prizanesljivo nasmehne in posveti naslednji stranki.
Hrustljava kolerabica
Za 4 osebe potrebujemo: 1 šopek redkvic, 200 g kolerabic, zelenje kolerabic, če je sveže, 2 šalotki, 1 majhno ledenko ali skodrano endivijo, 1 šopek drobnjaka, 1 lonček jogurta (180 g, 1,5 % maščobe), 20 g oljčnega olja, 1 žličko pehtranove gorčice, limonin sok po okusu, sol in poper
Redkvice očistimo, operemo in jih zrežemo na tenke kolobarčke. Kolerabice olupimo in zrežemo na tenke palčice. Šalotko olupimo in grobo sesekljamo. Solato očistimo, operemo, natrgamo na ne prevelike kosce in osušimo ter denemo na primeren pladenj. Nanje potresemo redkvice, kolerabice, šalotko in na tenke rezance narezano zelenje kolerabic. Jogurt, limonin sok, gorčico, oljčno olje, poper in sol zmešamo in z njim prelijemo solato ter jo potresemo z drobno narezanim drobnjakom. Postrežemo s polnozrnatim kruhom.
Poletna solata s kolerabico
Za 4 osebe potrebujemo: 500 g kuhanega piščančjega fileja, 1 šopek zelenjave za juho, 1 čebulo, 4 majhne kolerabice, 3 žlice vinskega kisa, 5 žlic oljčnega olja, 1 ščep kurkume, 1 šopek drobnjaka, poper, sol
Kuhan piščančji filet v zelenjavnem zavretku, ki ga lahko uporabimo za zelenjavno juho, ohladimo. Ohlajenega narežemo na kocke. Kolerabice olupimo, odrežemo morebitne lesene dele in zrežemo na drobne palčice. Čebulo zrežemo na zelo tenke kolobarčke in vse rahlo premešamo. Zmešamo kis in olje, poper, sol in kurkumo ter narezan drobnjak. Prelijemo čez solato, ki naj počiva pol ure.
Kolerabice za prilogo
Za 4 osebe potrebujemo: 500 g kolerabic z zelenjem, 2 - 3 žlice hladno stisnjenega oljčnega olja, 2 žlici limoninega soka, sol, poper, vejico bazilike
Kolerabice olupimo in narežemo na majhne krhlje, zelenje pa na rezance. Segrejemo oljčno olje in pražimo kolerabice 2 minuti. Dodamo 2-3 žlice čiste zelenjavne juhe in na majhnem ognju pražimo še 10-12 minut. Dodamo 2 žlici limoninega soka, rezance zelenja in še malo podušimo. Preden damo na mizo, jed potresemo z narezano baziliko.
Narastek s kolerabico, krompirjem in mletim mesom
Za 4 osebe potrebujemo: 4 kolerabice (približno ½ kg), 4 krompirje (približno ½ kg), 2 čebuli, 600 g zmletega mešanega mesa, 4 žlice paradižnikove mezge, 200 g naribane gaude, 200 ml smetane za kuho, sladko papriko, sol in muškatni orešek, maslo ali oljčno olje
Kolerabice in krompir narežemo na tenke ploščke in kuhamo v osoljenem kropu na srednje močnem ognju 10 minut. Odcedimo. Na maslu ali oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo meso in pražimo, da postane grudičasto; pridamo paradižnikovo mezgo in mešamo, da tekočina izpari. Solimo in popramo.
Zmešamo smetano, nariban sir, sladko papriko, ščepec muškata in rahlo dosolimo.
Namastimo primeren pekač, damo na dno plast krompirja in kolerabic, nanjo nadevamo meso in nato spet plast kolerabic in krompirja. Prelijemo z mešanico sira, smetane in začimb. V pečici, ogreti na 200 ºC, pečemo 45-50 minut, da je skorjica zlato rumena. Postrežemo z zeleno solato.