Okrogloličnica z užitno perjanico

Na dunajskem Naschmarktu vlada vrvež, kakršen se za veliko tržnico spodobi. Postanem pred kupom spretno naloženih kolerab. Čisto zgoraj ima peterica gomoljev z gostim zelenjem na vrhu celo oči in usta, narejene iz velikih klinčkov in spominja na hecne okroglolične viteze z zelenimi perjanicami. Branjevka je prepričljiva. »Brez skrbi jih vzamete, te so »ta domače«, zrasle so zunaj in imajo zato bolj izrazit okus kot tiste iz rastlinjaka.« In prepričljivo postreže še z receptom »za zares zdravo solato«. Ko povem, da sem na tržnici samo iz firbca, se prizanesljivo nasmehne in posveti naslednji stranki.

Hrustljava kolerabica

Za 4 osebe potrebujemo: 1 šopek redkvic, 200 g kolerabic, zelenje kolerabic, če je sveže, 2 šalotki, 1 majhno ledenko ali skodrano endivijo, 1 šopek drobnjaka, 1 lonček jogurta (180 g, 1,5 % maščobe), 20 g oljčnega olja, 1 žličko pehtranove gorčice, limonin sok po okusu, sol in poper

Redkvice očistimo, operemo in jih zrežemo na tenke kolobarčke. Kolerabice olupimo in zrežemo na tenke palčice. Šalotko olupimo in grobo sesekljamo. Solato očistimo, operemo, natrgamo na ne prevelike kosce in osušimo ter denemo na primeren pladenj. Nanje potresemo redkvice, kolerabice, šalotko in na tenke rezance narezano zelenje kolerabic. Jogurt, limonin sok, gorčico, oljčno olje, poper in sol zmešamo in z njim prelijemo solato ter jo potresemo z drobno narezanim drobnjakom. Postrežemo s polnozrnatim kruhom.

Poletna solata s kolerabico

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g kuhanega piščančjega fileja, 1 šopek zelenjave za juho, 1 čebulo, 4 majhne kolerabice, 3 žlice vinskega kisa, 5 žlic oljčnega olja, 1 ščep kurkume, 1 šopek drobnjaka, poper, sol

Kuhan piščančji filet v zelenjavnem zavretku, ki ga lahko uporabimo za zelenjavno juho, ohladimo. Ohlajenega narežemo na kocke. Kolerabice olupimo, odrežemo morebitne lesene dele in zrežemo na drobne palčice. Čebulo zrežemo na zelo tenke kolobarčke in vse rahlo premešamo. Zmešamo kis in olje, poper, sol in kurkumo ter narezan drobnjak. Prelijemo čez solato, ki naj počiva pol ure.

Kolerabice za prilogo

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g kolerabic z zelenjem, 2 - 3 žlice hladno stisnjenega oljčnega olja, 2 žlici limoninega soka, sol, poper, vejico bazilike

Kolerabice olupimo in narežemo na majhne krhlje, zelenje pa na rezance. Segrejemo oljčno olje in pražimo kolerabice 2 minuti. Dodamo 2-3 žlice čiste zelenjavne juhe in na majhnem ognju pražimo še 10-12 minut. Dodamo 2 žlici limoninega soka, rezance zelenja in še malo podušimo. Preden damo na mizo, jed potresemo z narezano baziliko.

Narastek s kolerabico, krompirjem in mletim mesom

Za 4 osebe potrebujemo: 4 kolerabice (približno ½ kg), 4 krompirje (približno ½ kg), 2 čebuli, 600 g zmletega mešanega mesa, 4 žlice paradižnikove mezge, 200 g naribane gaude, 200 ml smetane za kuho, sladko papriko, sol in muškatni orešek, maslo ali oljčno olje

Kolerabice in krompir narežemo na tenke ploščke in kuhamo v osoljenem kropu na srednje močnem ognju 10 minut. Odcedimo. Na maslu ali oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo meso in pražimo, da postane grudičasto; pridamo paradižnikovo mezgo in mešamo, da tekočina izpari. Solimo in popramo.

Zmešamo smetano, nariban sir, sladko papriko, ščepec muškata in rahlo dosolimo.

Namastimo primeren pekač, damo na dno plast krompirja in kolerabic, nanjo nadevamo meso in nato spet plast kolerabic in krompirja. Prelijemo z mešanico sira, smetane in začimb. V pečici, ogreti na 200 ºC, pečemo 45-50 minut, da je skorjica zlato rumena. Postrežemo z zeleno solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 15. september 2016 / 12:14

Zmagi za Domžalčane in Kranjčane

Domžalčani so doma premagali Aluminij, ekipa Triglava pa je zmagala na gostovanju.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 17. december 2007 / 07:00

Šest voznikov je "napihalo"

Kranj - Gorenjski policisti so v noči s sobote na nedeljo izvedli poostren nadzor prometa po metodologiji Promil na cestah na območjih policijskih postaj Kranjska Gora in Jesenic...

Kronika / ponedeljek, 17. december 2007 / 07:00

Nesreče

Na brusilnem stroju poškodoval palec Tržič - V petek zjutraj se je v tržiškem Tokosu ponesrečil 28-letni delavec. O nezgodi so Operativno komunikacij...

Kronika / ponedeljek, 17. december 2007 / 07:00

Kriminal

Kradla prek spletne banke Domžale - Domžalski policisti so zaradi suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine pred dnevi odvzeli prostost 26-letni...

Zanimivosti / ponedeljek, 17. december 2007 / 07:00

Vojaški gorniki v združenju

Prvi predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije je postal Janez Kavar iz Križev. Na zboru osemdeset članov.

Zanimivosti / ponedeljek, 17. december 2007 / 07:00

Anketa: Cena za odvoz odpadkov

Komunala Kranj predlaga Občini Naklo drugačen obračun za odvoz odpadkov, obenem pa podražitev te storitve. Nekaj ljudi, ki smo jih srečali v Naklem, smo vprašali za mnenje o primernosti sedanjih cen i...