Primer neprimernega paradižnika

Vsa zelenjava ni kakovostna

Na trgovskih policah je tudi zelenjava, ki ni primerna za prodajo - je gnila, sluzasta, plesniva ali uvela.

Cene so zelo odvisne od pakiranja, običajno je najcenejša nepakirana zelenjava. Največje razlike v ceni so ugotovili pri česnu in čebuli, saj so se med seboj razlikovale tudi za sedemkrat.

Ljubljana – V Zvezi potrošnikov Slovenije so poskušali odgovoriti na vprašanje, kakšno zelenjavo potrošnikom ponujajo trgovci. Ob koncu marca so se odpravili v trgovine in vzeli 66 vzorcev zelenjave v slovenskih trgovinah in za primerjavo še 44 vzorcev v zamejskih trgovinah v Avstriji in Italiji, kjer tudi kupujejo Slovenci. Pri pregledu so preverjali kakovost zelenjave, pravilnost označevanja in cene.

»Prvi vtis je bil v vseh trgovinah razmeroma dober, bolj poglobljeno opazovanje pa je pokazalo, da je prav v vsaki trgovini na policah tudi zelenjava, ki ni primerna za prodajo – je gnila, sluzasta, plesniva ali uvela,« so ugotovili v zvezi potrošnikov in dodali še nekatera spoznanja. Kakovost zelenjave je bila najboljša v poznem popoldnevu. 7,7 odstotka zelenjave ni imelo označenega izvora ali pa izvor na predpakirani zelenjavi ni bil enak tistemu, ki ga je označil trgovec. Skoraj petina vzorcev paradižnika, paprike in solate je bila brez označbe kakovostnega razreda, 12 odstotkov vzorcev ni ustrezalo označenemu razredu, 15 odstotkov vzorcev ni ustrezalo minimalnim pogojem kakovosti in torej ni bilo primerno za prodajo, del zelenjave pa tudi ni bil označen s ceno za kilogram. In kaj je pokazala primerjava z Avstrijo in Italijo? »Naši sosedje ponujajo bolj kakovostno zelenjavo, ki je tudi bolj jasno in pregledno označena. V ponudbi je tudi več ekološke zelenjave,« so ugotovili v zvezi potrošnikov.

Za kakovost zelenjave na trgovskih policah so delno odgovorni tudi kupci. »Rokavice uporabljajo le maloštevilni, premetavanje, brskanje in stiskanje zelenjave vpliva na njeno kakovost in je nekorektno do naslednjih kupcev,« opozarja dr. Tanja Pajk Žontar iz zveze potrošnikov, ki svetuje potrošnikom, da pri zelenjavi v akcijski ponudbi natančno preverijo, ali gre res za ugoden nakup oz. ali je znižanje cene tolikšno, kot je delež neuporabne zelenjave.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 23. julij 2022 / 12:49

Prepoved kurjenja

Kranj – Do preklica je za večji del države, tudi Gorenjsko, razglašena velika požarna ogroženost v naravi, za jugozahodni del pa zelo velika požarna ogroženost. Prepovedano je kurjenje v naravi in...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Počastili konec Soške fronte

S proslavo in pohodom h Krnskemu jezeru so v soboto počastili 90-letnico konca bojev na Soški fronti.

Radovljica / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Po novi avtocesti še ta mesec

Družba za avtoceste (Dars) bo predvidoma še v tem mesecu odprla za promet desno polovico 2,4 kilometra avtoceste od Podtabora do Peračice.

Splošno / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Razkritje bližnje prihodnosti

Pri Audiju se pripravljajo na prvo predstavitev novega malčka A1.

Splošno / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Pogled od zgoraj

Pri Nissanu so razvili nov asistenčni sistem za lažje parkiranje.

Splošno / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Obletnice, priznanja in nov avto

Majestic 5 so bili stari deset let, Mitja Okorn še vedno hodi s Tino, Sanja Grohar pridno dela kariero, Alenka Gotar je posnela skladbo Ženska iz soli in se oglasila na Primskovem.