Primer neprimernega paradižnika

Vsa zelenjava ni kakovostna

Na trgovskih policah je tudi zelenjava, ki ni primerna za prodajo - je gnila, sluzasta, plesniva ali uvela.

Cene so zelo odvisne od pakiranja, običajno je najcenejša nepakirana zelenjava. Največje razlike v ceni so ugotovili pri česnu in čebuli, saj so se med seboj razlikovale tudi za sedemkrat.

Ljubljana – V Zvezi potrošnikov Slovenije so poskušali odgovoriti na vprašanje, kakšno zelenjavo potrošnikom ponujajo trgovci. Ob koncu marca so se odpravili v trgovine in vzeli 66 vzorcev zelenjave v slovenskih trgovinah in za primerjavo še 44 vzorcev v zamejskih trgovinah v Avstriji in Italiji, kjer tudi kupujejo Slovenci. Pri pregledu so preverjali kakovost zelenjave, pravilnost označevanja in cene.

»Prvi vtis je bil v vseh trgovinah razmeroma dober, bolj poglobljeno opazovanje pa je pokazalo, da je prav v vsaki trgovini na policah tudi zelenjava, ki ni primerna za prodajo – je gnila, sluzasta, plesniva ali uvela,« so ugotovili v zvezi potrošnikov in dodali še nekatera spoznanja. Kakovost zelenjave je bila najboljša v poznem popoldnevu. 7,7 odstotka zelenjave ni imelo označenega izvora ali pa izvor na predpakirani zelenjavi ni bil enak tistemu, ki ga je označil trgovec. Skoraj petina vzorcev paradižnika, paprike in solate je bila brez označbe kakovostnega razreda, 12 odstotkov vzorcev ni ustrezalo označenemu razredu, 15 odstotkov vzorcev ni ustrezalo minimalnim pogojem kakovosti in torej ni bilo primerno za prodajo, del zelenjave pa tudi ni bil označen s ceno za kilogram. In kaj je pokazala primerjava z Avstrijo in Italijo? »Naši sosedje ponujajo bolj kakovostno zelenjavo, ki je tudi bolj jasno in pregledno označena. V ponudbi je tudi več ekološke zelenjave,« so ugotovili v zvezi potrošnikov.

Za kakovost zelenjave na trgovskih policah so delno odgovorni tudi kupci. »Rokavice uporabljajo le maloštevilni, premetavanje, brskanje in stiskanje zelenjave vpliva na njeno kakovost in je nekorektno do naslednjih kupcev,« opozarja dr. Tanja Pajk Žontar iz zveze potrošnikov, ki svetuje potrošnikom, da pri zelenjavi v akcijski ponudbi natančno preverijo, ali gre res za ugoden nakup oz. ali je znižanje cene tolikšno, kot je delež neuporabne zelenjave.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 5. maj 2016 / 14:26

Groza, očiščenje, sočutje

Takšna je struktura grške tragedije, ki so jo veliko povzeli tudi Rimljani. Preko igranja grških tragedij (žaloiger) so gledalcem sporočali človeške zgodbe s ciljem, da se na koncu trpljenje prepoz...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 16. maj 2019 / 17:49

Ko bom velik, bom pilot

V letalski šoli Adrie Airways so organizirali dan odprtih vrat, s katerim so predvsem mladim želeli približati poklic pilota. Letalski prevoznik trenutno zaposluje sto petdeset pilotov, v prihodnje pa...

Kronika / četrtek, 16. maj 2019 / 17:47

Oškodovali naj bi upnike

Ovadene osebe naj bi z brezplačno odsvojitvijo premoženja povzročile stečaj družbe Predence, ki je imela v lasti dvorec Lambergh v Dvorski vasi, in oškodovali upnike za okoli osem milijonov evrov.

Razvedrilo / četrtek, 16. maj 2019 / 17:46

Kultura nas združuje

Kulturno društvo Folklorna skupina Iskraemeco Kranj je v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti OI Kranj, Osnovno šolo Predoslje in Zvezo kulturnih društev Kranj organ...

Nasveti / četrtek, 16. maj 2019 / 17:46

Bananina torta s čokolado

Banane in čokoladni namaz bi lahko jedli skupaj »na žlico« brez posebne predhodne obdelave, saj je že samo po sebi dobro. Si morete misliti, kako dobro je, če ti dve sestavini pretvorimo v torto? P...

Nasveti / četrtek, 16. maj 2019 / 13:34

Delo – koliko?

Kolikor potrebujemo za preživetje ali več? Koliko več? Zakaj in čemu namenjati delu veliko preveč časa? Zato, ker v tem uživamo. Z delom izražamo svoje talente, ki so nam bili dani. Ko vzljubimo sv...