Vsa zelenjava ni kakovostna
Na trgovskih policah je tudi zelenjava, ki ni primerna za prodajo - je gnila, sluzasta, plesniva ali uvela.
Ljubljana – V Zvezi potrošnikov Slovenije so poskušali odgovoriti na vprašanje, kakšno zelenjavo potrošnikom ponujajo trgovci. Ob koncu marca so se odpravili v trgovine in vzeli 66 vzorcev zelenjave v slovenskih trgovinah in za primerjavo še 44 vzorcev v zamejskih trgovinah v Avstriji in Italiji, kjer tudi kupujejo Slovenci. Pri pregledu so preverjali kakovost zelenjave, pravilnost označevanja in cene.
»Prvi vtis je bil v vseh trgovinah razmeroma dober, bolj poglobljeno opazovanje pa je pokazalo, da je prav v vsaki trgovini na policah tudi zelenjava, ki ni primerna za prodajo – je gnila, sluzasta, plesniva ali uvela,« so ugotovili v zvezi potrošnikov in dodali še nekatera spoznanja. Kakovost zelenjave je bila najboljša v poznem popoldnevu. 7,7 odstotka zelenjave ni imelo označenega izvora ali pa izvor na predpakirani zelenjavi ni bil enak tistemu, ki ga je označil trgovec. Skoraj petina vzorcev paradižnika, paprike in solate je bila brez označbe kakovostnega razreda, 12 odstotkov vzorcev ni ustrezalo označenemu razredu, 15 odstotkov vzorcev ni ustrezalo minimalnim pogojem kakovosti in torej ni bilo primerno za prodajo, del zelenjave pa tudi ni bil označen s ceno za kilogram. In kaj je pokazala primerjava z Avstrijo in Italijo? »Naši sosedje ponujajo bolj kakovostno zelenjavo, ki je tudi bolj jasno in pregledno označena. V ponudbi je tudi več ekološke zelenjave,« so ugotovili v zvezi potrošnikov.
Za kakovost zelenjave na trgovskih policah so delno odgovorni tudi kupci. »Rokavice uporabljajo le maloštevilni, premetavanje, brskanje in stiskanje zelenjave vpliva na njeno kakovost in je nekorektno do naslednjih kupcev,« opozarja dr. Tanja Pajk Žontar iz zveze potrošnikov, ki svetuje potrošnikom, da pri zelenjavi v akcijski ponudbi natančno preverijo, ali gre res za ugoden nakup oz. ali je znižanje cene tolikšno, kot je delež neuporabne zelenjave.