Zelenčice

Dobila sem vabilo na praznovanje rojstnega dne in pokušino zelenčic, pri kateri bo treba fizično pomagati. No in smo se zbrale v letni kuhinji, pet prijateljic, ena ukazovalka in bučk (zucchinov) za majhno množico. Ob kavi, ki je zadišala pod brajdo, smo prebirale recepte in vsaka si je izbrala svojega. Uradni naslov rojstnodnevnega srečanja je bil Zelenčice za pod zob in vinca poln sod. Izkazalo se je, da je sod pritlikave sorte, za rimo pa zaleže. Med pripravami smo rekle kakšno tudi o bučah, ki so vedno bolj popularne, saj burijo kuharsko domiselnost in domišljijo. Arheologi so ugotovili, da naj bi Perujci gojili buče že deset tisoč let pred našim štetjem. V Srednji Ameriki naj bi Indijanci gojili razne vrste buč celo pred koruzo in kakavom. Buče pa jim niso bile samo hrana, uspešno so jih predelovali tudi v posode. Vrsto, ki jim danes pravimo 'zucchini', naj bi v Evropo prinesli kmalu po odkritju Amerike. Leta 1543 jih v svoji znameniti knjigi o zeliščih omenja Leonard Fuchs. Naša pojedina z zelenčicami je bila bučna, vesela in uspešna, najbolj pa so se priljubili naslednji recepti:

Palačinke z bučkami po rusko

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g majhnih bučk, 20 g moke, 2 jajci, 1 žličko sladkorja, sol, olje.

Bučke, zucchine, operemo in na grobo naribamo. Raztepemo jajci, sladkor in sol, dodamo najprej naribane zucchine in nato še moko. V manjši ponvi segrejemo olje za cvrtje in spečemo palačinko za palačinko, ki jih hranimo na toplem. Preden postrežemo, jih okrasimo s kupčkom kisle smetane.

Špageti z bučkami in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 2 bučki (po 250 g), pest sesekljane limonske trave (če jo imamo), 1 strok česna, 4 žlice oljčnega olja, sol, poper, 300 g špagetov, 30 g mrzlega masla, 200 g gorgonzole.

Oprane bučke (zucchine) razrežemo na četrtinke, te pa na pol cm široke koščke. Olje segrejemo in na njem pražimo narezane zucchine in strt strok česna 2 do 3 minute. Dodamo zelo na drobno sesekljano limonsko travo in pražimo še 1 minuto. Na drobne kocke narežemo mrzlo maslo in gorgonzolo. Špagete skuhamo na zob, odcedimo in prihranimo 80 ml kropa, v katerem so se kuhali. Špagete in vodo dodamo zucchinom, kuhamo 1 minuto, nato pa vmešamo koščke mrzlega masla in polovico gorgonzole. Pripravljene špagete stresemo v skledo in posujemo z drugo polovico gorgonzole. Postrežemo z listnato solato.

Polnjene bučke

Za 4 osebe potrebujemo: 2 večji bučki, 100 g čebule, 4 stroke česna, 2 žemljici, 150 ml mleka, 6 žlic olja, 70 ml vina ali juhe, 500 g sesekljanega mesa, 2 jajci, 1 vejico timijana, 1 glavico česna, 40 g parmezana, deviško oljčno olje, nekaj kapljic limonovega soka.

Bučki operemo, prerežemo na pol in izdolbemo peščišče. Čebulo in česen sesekljamo. Žemljici narežemo na 1 cm debele kockice in prelijemo s toplim mlekom. Na 4 žlicah olja približno 3 minute pražimo čebulo in česen ter zalijemo z vinom. Kuhljamo 3 minute. V skledi zmešamo sesekljano meso z namočenima, ožetima žemljicama, dodamo praženo čebulo in česen ter lističe timijana. Solimo in popramo po okusu. Primeren pekač namažemo z oljem, glavico česna razrežemo na pol cm debele ploščke in jih položimo na dno pekača. V polovice bučk nabrizgamo mesno zmes in bučke položimo na česnove ploščke. Preostalemu olju dodamo malo limonovega soka, pokapljamo nadev, ga potresemo s parmezanom in v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo 25 do 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 22. avgust 2013 / 10:02

Zupančič na poti k novemu rekordu

»Lani je Klemenu Trilerju uspelo preteči Slovensko planinsko pot v rekordnem času 8 dni, 14 ur, 45 minut. Letos pa sem se odločil, da izzovem njegov čas,« nam je sporočil Marjan Zupančič iz Bohinjske...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Evropska glasbena mineštra

V začetku junija sem se vrnil iz Francije, kamor sem šel kot ambasador Slovenije za evropski festival, imenovan Europavox. Gre za zelo mlad festival, saj je bil letos organiziran šele drugič.

Prosti čas / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Ne živim od stare slave

Miran Rudan se po nekajletnem zatišju vrača na glasbeno sceno.

Prosti čas / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Domači in tuji folklorni plesi

V Preddvoru se je na terasi gradu Hrib odvijala zanimiva folklorna prireditev, kjer so največ pozornosti zbudili folkloristi iz daljne Portugalske.

Kranj / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Odločitev sredi julija

Kranj - Konec maja se je v Kranju sestal poslovni odbor konzorcija CERO, ki je obravnaval možne lokacije gorenjskega centra za ravnanje z odpadki. Zaradi ponudbe Kranja za lokacijo...

Tržič / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Suhi tržiški vodovodi

Javno podjetje Komunala Tržič opozarja lastnike na velike težave pri preskrbi s pitno vodo. V Gozd jo vozijo od aprila.