Zelenčice

Dobila sem vabilo na praznovanje rojstnega dne in pokušino zelenčic, pri kateri bo treba fizično pomagati. No in smo se zbrale v letni kuhinji, pet prijateljic, ena ukazovalka in bučk (zucchinov) za majhno množico. Ob kavi, ki je zadišala pod brajdo, smo prebirale recepte in vsaka si je izbrala svojega. Uradni naslov rojstnodnevnega srečanja je bil Zelenčice za pod zob in vinca poln sod. Izkazalo se je, da je sod pritlikave sorte, za rimo pa zaleže. Med pripravami smo rekle kakšno tudi o bučah, ki so vedno bolj popularne, saj burijo kuharsko domiselnost in domišljijo. Arheologi so ugotovili, da naj bi Perujci gojili buče že deset tisoč let pred našim štetjem. V Srednji Ameriki naj bi Indijanci gojili razne vrste buč celo pred koruzo in kakavom. Buče pa jim niso bile samo hrana, uspešno so jih predelovali tudi v posode. Vrsto, ki jim danes pravimo 'zucchini', naj bi v Evropo prinesli kmalu po odkritju Amerike. Leta 1543 jih v svoji znameniti knjigi o zeliščih omenja Leonard Fuchs. Naša pojedina z zelenčicami je bila bučna, vesela in uspešna, najbolj pa so se priljubili naslednji recepti:

Palačinke z bučkami po rusko

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g majhnih bučk, 20 g moke, 2 jajci, 1 žličko sladkorja, sol, olje.

Bučke, zucchine, operemo in na grobo naribamo. Raztepemo jajci, sladkor in sol, dodamo najprej naribane zucchine in nato še moko. V manjši ponvi segrejemo olje za cvrtje in spečemo palačinko za palačinko, ki jih hranimo na toplem. Preden postrežemo, jih okrasimo s kupčkom kisle smetane.

Špageti z bučkami in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 2 bučki (po 250 g), pest sesekljane limonske trave (če jo imamo), 1 strok česna, 4 žlice oljčnega olja, sol, poper, 300 g špagetov, 30 g mrzlega masla, 200 g gorgonzole.

Oprane bučke (zucchine) razrežemo na četrtinke, te pa na pol cm široke koščke. Olje segrejemo in na njem pražimo narezane zucchine in strt strok česna 2 do 3 minute. Dodamo zelo na drobno sesekljano limonsko travo in pražimo še 1 minuto. Na drobne kocke narežemo mrzlo maslo in gorgonzolo. Špagete skuhamo na zob, odcedimo in prihranimo 80 ml kropa, v katerem so se kuhali. Špagete in vodo dodamo zucchinom, kuhamo 1 minuto, nato pa vmešamo koščke mrzlega masla in polovico gorgonzole. Pripravljene špagete stresemo v skledo in posujemo z drugo polovico gorgonzole. Postrežemo z listnato solato.

Polnjene bučke

Za 4 osebe potrebujemo: 2 večji bučki, 100 g čebule, 4 stroke česna, 2 žemljici, 150 ml mleka, 6 žlic olja, 70 ml vina ali juhe, 500 g sesekljanega mesa, 2 jajci, 1 vejico timijana, 1 glavico česna, 40 g parmezana, deviško oljčno olje, nekaj kapljic limonovega soka.

Bučki operemo, prerežemo na pol in izdolbemo peščišče. Čebulo in česen sesekljamo. Žemljici narežemo na 1 cm debele kockice in prelijemo s toplim mlekom. Na 4 žlicah olja približno 3 minute pražimo čebulo in česen ter zalijemo z vinom. Kuhljamo 3 minute. V skledi zmešamo sesekljano meso z namočenima, ožetima žemljicama, dodamo praženo čebulo in česen ter lističe timijana. Solimo in popramo po okusu. Primeren pekač namažemo z oljem, glavico česna razrežemo na pol cm debele ploščke in jih položimo na dno pekača. V polovice bučk nabrizgamo mesno zmes in bučke položimo na česnove ploščke. Preostalemu olju dodamo malo limonovega soka, pokapljamo nadev, ga potresemo s parmezanom in v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo 25 do 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / nedelja, 23. maj 2010 / 07:00

Dimnikarski monopolisti

Da si je leta 2004 skupina skorumpiranih posameznikov vzela pravico, ker so hoteli brez dela dobro služiti, in si napisala zakonodajo o dimnikarski službi, se ve. Nato so podkupili birokrate na P...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 19. junij 2017 / 12:51

Labod zašel na avtocesto

Moste – Na gorenjsko avtocesto pri Mostah je v petek zjutraj zašel nenavaden sprehajalec – labod. Ker se je sprehajal kar po vozišču, kar je predstavljalo nevarnost za voznike, so ga policisti odst...

Razvedrilo / ponedeljek, 19. junij 2017 / 18:22

Vandrovček v roke ansambla Galop

Športna dvorana Trata v Škofji Loki je gostila že 17. Večer slovenskih viž v narečju. Festival organizira Radio Sora v sodelovanju z agencijo Geržina Videoton, letos pa je bil njegov v častni pokrovit...

Kronika / ponedeljek, 19. junij 2017 / 17:58

Vozili utrujeni in zaspani

Ob zadnjih nesrečah policisti opozarjajo, da utrujeni in zaspani nismo za vožnjo.

Nasveti / ponedeljek, 19. junij 2017 / 17:56

Oslovski kašelj

Po svetu zboli zaradi oslovskega kašlja vsako leto okrog petdeset milijonov oseb; tristo tisoč jih umre. To se dogaja še posebno v deželah z necepljenim ali slabo cepljenim prebivalstvom.

GG Plus / ponedeljek, 19. junij 2017 / 17:51

Z Groharjem na samem

Prejšnji teden so na Loškem gradu odprli novo stalno postavitev slik Ivana Groharja, ki so v lasti Loškega muzeja. Intima malega likovnega salona.