Gremo na piknik!

Zelo pripravno je, če imamo doma ob hiši večji vrt, kjer je prostora za masivno mizo, klopi in stole, za pozidan ali večji prenosni žar z vsemi potrebnimi potrebščinami in odlagalnimi površinami. Blizu je tudi domača kuhinja, kjer so ves pribor, steklenina, porcelan, noži, leseni krožniki, zelišča in vse drugo takoj pri roki. Če pa hočemo na piknik kam drugam, k reki, v hribe, na travnik v bližini gozda, kjer bomo lahko tudi skočili za žogo, je priprav občutno več.

Skrbno je treba upoštevati vse, kajti zdaj se pravzaprav selimo s 'cokinpokom': potrebujemo debelejšo odejo za na tla, pod njo potrebujemo še polivinilasto podlago, da bi ne bilo za sedenje na tleh prehladno, prevlažno. Pa klobuke, kape in še kakšno drugačno zaščito pred soncem, pa igrala; včasih je bil dovolj badminton, zdaj pa vse raje, vsaj pri večjih druščinah, vržemo balinčke, karte, pregledamo kakšno revijo. Morda otrokom v veselje postavimo tudi mali šotor … Seveda pa moramo zelo paziti, da v okolju ne naredimo škode - da ne potlačimo vse trave, ne pustimo za seboj smeti. Ogenj in vso žerjavico za seboj temeljito pogasimo, da malo večji veter ne bi kasneje zanetil požara. Zdaj po Sloveniji najdemo že kar precej kotičkov, kjer je že pripravljen prostor za piknik. Držati pa se moramo pravil in se obnašati odgovorno, sicer pojdimo raje v naravo le na hojo, specimo in pojejmo pa doma.

Kaj vse potrebujemo?

V košare je treba zložiti vse, kar bomo potrebovali pri peki na žaru: oglje, vžigalice, rokavico, da nas v roke ne bo peklo, velike vilice za obračanje, nož za rezanje kruha, čopič za mazanje, da se meso ne bo izsušilo (lahko pa čopič zamenja vejica rožmarina), nabodala, plastične ali papirnate servirne krožnike ali pa si pomagamo z alu folijo in iz nje oblikujemo skodelice in priložnostne krožnike, kakšno krpo, prijemalko, kuhinjski papir. Ne smemo pozabiti odpirača za steklenice, plastičnih kozarcev, papirja za podkuriti žar. Meso, ki ga bomo pekli na žaru, naj bo seveda v hladilni torbi, prav tako pijača, v posodah, ki se dobro zapirajo, že pripravljene gotove jedi, da bo druščina lažje počakala pečeno na žaru.

Pravilen vrstni red

Najprej bomo prižgali žar, kajti navadno traja, da se oglje ali briketi lepo razgorijo, potem pa umirijo in dobijo sivkasto prevleko ter začno oddajati tisto pravo vročino, ki ima »ico« in se bo na njej lepo peklo.

Marsikaj lahko pripravimo že doma, vnaprej: meso damo v primerno marinado, ga naoljimo, začinimo in zložimo v plastične posode. Pripravimo različne solate, omake, pecivo, sadje, zeliščne skute in podobno, da takoj postrežemo, saj se lakota na svežem zraku oglasi z vso silo! Zelo pomembna je za piknik prava osvežilna pijača: če vzamete s seboj dovolj piva, ledenih čajev, sokov, veliko cockto in seveda nekaj plastenk vode, da jo bo dovolj tudi za umivanje, bo kar šlo. Ne sme pa ničesar zmanjkati, sicer piknik ne bo popoln. Moramo pa biti iznajdljivi, tudi improvizirati. In ker je priprav veliko, je naloge treba porazdeliti med udeležence: vsak naj bo zadolžen za nekaj, kar lahko stori - tudi otroci. Piknik je lahko zelo poučen za privajanje na delo, odgovornost.

Hladen piščanec

Sestavine (za štiri osebe): 4 kosi piščančjega fileji, 3 žlice olja, 1 dl belega vina, 4 zreli paradižniki, 1 šopek rukole, 1 dl oljčnega olja, nekaj listov sveže bazilike, 1 žlica drobno naribanega parmezana, sol, poper.

Meso narežemo na daljše rezine in jih na hitro popečemo na olju. Solimo, popramo in zalijemo z vinom. Ko vino povre, odstavimo z ognja in pustimo, da se meso ohladi. Oprano rukolo, baziliko, oljčno olje in parmezan zmeljemo v električnem mešalcu. Paradižnik umijemo, narežemo na kolesca, zložimo na krožnik in malce posolimo. Nanj damo ohlajeno meso in ga prelijemo z omako iz mešalca.

Biftek na žaru

Sestavine (za štiri osebe): 4 bifteki (600 g govejega fileja), 40 g olja, 40 g zeliščnega masla, 40 g olja, 10 g gorčice, 4 sveži paradižniki, sol, poper; zeliščno maslo - 40 g masla, zelen peteršilj, drobnjak, pehtran, kapre.

Bifteke potolčemo z dlanjo, osolimo, malo popopramo in na tanko namažemo z gorčico ter pokapljamo z oljem. Na ogretem žaru jih popečemo po angleško (v notranjosti morajo biti rožnati). Posamezne paradižnike prerežemo in jih na žaru popečemo. Pečene bifteke in paradižnike zložimo na krožnik, na vsak biftek pa položimo še kroglico zeliščnega masla.

Zeliščno maslo: maslo razmešamo, dodamo sesekljana zelišča, oblikujemo kroglice in jih do uporabe pustimo v hladilni torbi, da se strdijo.

Zrezki iz zmletega mesa

Sestavine (za štiri osebe): 70 dag zelo drobno zmletega govejega mesa (lahko bi bila polovica svinjskega), 1 strok strtega česna, 1 jajce, pol skodelice drobtin iz sredice 1 dan starega kruha, ščepec stolčene kumine in popra, 4 sesekljane zelene čebulice, sol.

Vse sestavine dobro premešamo, pustimo stati na hladnem vsaj pol ure. Nato oblikujemo osem zrezkov in jih spečemo na odprtem žaru.

Ražnjiči z zelenjavo in gobami

Sestavine (za štiri osebe): 75 dag piščanca brez kosti, 1 rdeča in 1 zelena paprika, 20 manjših šampinjonov, 1 velika čebula in 1 manjša bučka, za preliv pa še 1 kozarček navadnega jogurta, 1 žlička rdeče paprike, pol žličke cimeta, pol žličke popra iz mlinčka, 3 sesekljani stroki česna in 2 žlici sesekljane čebule, sol po okusu.

Šampinjone očistimo, operemo in malce osušimo, piščančje meso in zelenjavo narežemo na večje koščke ter vse izmenično nabodemo na paličice za ražnjiče. Zložimo jih na pekač in prelijemo z marinado iz jogurta, česna, čebule in začimb ter postavimo na hladno za 2 do 3 ure. Pečemo na zmerno ogretem žaru približno pet minut na vsaki strani.

Piščanec v alu-foliji

Sestavine (za štiri osebe): 4 kosi piščanca, 4 dag masla, zelen peteršilj, 2 jabolki, sol in folija.

Kose piščanca osolimo. Narežemo kose alu-folije in jih v sredini namažemo z maslom, položimo nanje piščančevo meso, dodamo še peteršilj in rezine jabolk ter zavijemo. Spečemo na žerjavici ali na žaru.

Istrski raženj

Sestavine (za štiri osebe): 60 dag perutnine brez kosti (piščanec, puran, kokoš), 4 dag olja za peko na žaru, sol, poper, 60 dag stročjega fižola, 24 dag slanine, 1 dl kisle smetane in 80 dag krompirja.

Meso narežemo na primerne kose, jih solimo, popramo, pokapljamo z oljem ter spečemo na žaru. Na žaru spečemo tudi olupljen, na pol centimetra narezan krompir in narezano slanino. Mešano nataknemo na nabodalo meso, krompir in slanino ter spečemo na žaru. Pečena nabodala položimo na kuhan, s smetano zabeljen fižol in ponudimo.

Hrenovke na žaru

Hrenovkam od strani zarežemo žep in vanj vtaknemo rezino sira, nato pa jih ovijemo s tanko rezino slanine ali pršuta in spečemo na žaru. Odlično gredo k paradižnikovi ali krompirjevi solati.

Grška kmečka solata

Sestavine: 1 čebula, 2 zeleni in 1 rumena paprika, 4 do 5 čvrstih paradižnikov, 1 kumara za solato, 200 g ovčjega sira (feta), 150 g črnih oljk; za preliv 2 žlici kisa, pol žličke origana, 6 žlic oljčnega olja, sol, poper.

Čebulo olupimo, prerežemo na pol, nato pa narežemo na tanke rezine. Papriko umijemo, očistimo in narežemo na tanke pramene. Paradižnike očistimo semenja in narežemo na kocke. Kumaro olupimo in prerežemo po dolgem, jo očistimo semen in narežemo na rezine. Sir narežemo na kocke. Vse stresemo v skledo, dodamo tudi oljke. Iz kisa, soli, popra in olja zmešamo solatni preliv. Sestavine v skledi prelijemo s prelivom, potresemo z origanom, rahlo premešamo in pustimo stati kakšno uro. Ponudimo s svežim kruhom. Ker je sir feta zelo slan, solimo manj kot običajno.

Mladi krompir s kumaro

Sestavine (za šest oseb): 1 kg mladega krompirja, 2 srednje veliki kumari, šop mlade čebule, 1 rdeča paprika, 1 žlica sesekljanega peteršilja, olje in začimbe.

Krompir skuhamo in še toplega olupimo. Narežemo ga na tanke rezine, prav tako čebulo, papriko in kumaro pa na majhne kocke. Vse skupaj pomešamo, dodamo peteršilj, solimo in popramo in dobro premešamo, nato prilijemo tri žlice olja in kisa po okusu, po potrebi tudi malo vode, da bo solata sočna, ne sme pa biti premokra. Takšno solato lahko pripravimo tudi z malo bučnega olja, z lončkom kisle smetane, solimo in popramo.

Solata s tunino

Sestavine (za štiri osebe): šopek mlade čebule, rdeča paprika, večja konzerva tunine, žlica balzamičnega kisa ali sok polovice limone in začimbe.

Čebulo narežemo na tanke rezine z zelenjem vred (zavržemo le trde konce), očiščeno papriko pa na kratke tanke rezance. Oboje solimo in dodamo na koščke natrgano tunino z oljem vred. Prilijemo balzamični kis oziroma limonov sok in pustimo stati pol ure.

Testenine s piščancem v solati

Sestavine (za šest oseb): 5 kosov piščančjega fileja brez kosti in kože, 3 žlice olja, nastrgano lupino in sok 3 limet, 2 žlici sojine omake, ščepec zdrobljenega suhega čilija, 1 žlička sladkorja, 1 žlica svežega nastrganega ingverja, 1 drobno zrezana šalotka, 5 dag sladkega graha ali mladih zelenih belušev, 1 rdeča paprika, 350 g kitajskih jajčnih rezancev ali navadnih špagetov.

V veliki ponvi zavremo za dva prsta vode, dodamo kose piščančjega fileja in pokrito kuhamo deset do petnajst minut. Odcedimo, počakamo, da se malo ohladi in narežemo na trakove. Papriko očistimo in narežemo na trakove, grahove stroke ali beluše zrežemo na tanjše rezine in vse skupaj kuhamo pet minut na sopari. Piščanca, zelenjavo, ingver, lupinico in sok limet, olje, sojino omako, sladkor in čili zmešamo, pokrijemo in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan skuhamo testenine al dente, jih oplaknemo in odcedimo. Ohlajene zmešamo z mariniranim piščancem in ponudimo.

Pisana solata s testeninami

Sestavine (za štiri osebe): 20 dag testenih svedrcev, 20 dag poljubnega sira, 10 dag posebne salame, 2 srednje velika paradižnika, šopek zelenih čebulic, 1 sveža paprika, po želji pa še grah, korenček, stročji fižol … olje, kis, sol in začimbe za solato.

Svedrce skuhamo al dente, odcedimo, oplaknemo in ohladimo. Sir, salamo in paradižnik zrežemo na kocke. Na manjše koščke narežemo mlado čebulo in papriko ter ostalo zelenjavo. Vse skupaj prelijemo s solatno omako iz vinskega kisa, soli, popra, olja, gorčice in drobnjaka, dobro premešamo in ohladimo.

Skutni namaz

Sestavine: šopek mlade čebule, pol kg suhe skute, 3 žlice kisle smetane (ali 1 jogurt), stolčen poper in kumino, malo sesekljanih kaper in oljk iz slanice, drobnjak, nekaj lističev melise, mete in pehtrana in sol po potrebi.

Čebulo z zelenim delom vred in zelišča drobno sesekljamo, umešamo v skuto, dodamo smetano ali jogurt in vse drugo, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku vsaj nekaj ur. Ponudimo z na žaru opečenim kruhom ali z v žerjavici pečenim krompirjem.

Namaz iz jajčevcev

Sestavine: 1 kg jajčevcev, 1 glavica česna, 2 žlici kisa ali limonovega soka, 3 žlice oljčnega olja, sesekljan peteršilj, sol, poper in alu folijo.

Ta okusen namaz pripravimo doma. Jajčevce operemo, odrežemo peclje. Posamič zavijemo vsakega v alu folijo in zložimo na pekač. Česnovo glavico očistimo zunanjih lupin in prav tako zavijemo v folijo in položimo na pekač. Pekač z jajčevci in česnom postavimo v ogreto pečico in pečemo 30 do 45 minut pri 200 stopinjah Celzija, da se zmehčajo. Nato jajčevce olupimo, česnove stroke iztisnemo iz lupin. Česen in jajčevce, limonov sok ali kis in olje zmešamo v električnem mešalcu v kašasto zmes. Solimo in popramo, primešamo sesekljan peteršilj in pustimo, da se zmes ohlaja kakšni dve uri. Ponudimo s svežim kruhom.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 16. junij 2007 / 07:00

Več delavnic za brezposelne

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj, razvojni zavod (CTRP Kranj) objavlja več strokovnih delavnic za brezposelne in podzaposlene iz občine Preddvor. Tri so že mimo, in sicer Delavnica o a...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.