Tito in Jovanka v spremstvu (nekdanjih) pionirjev že tretje leto zapored v mesecu mladosti potujeta po gorenjskih krajih.

Tito spet pozdravil Gorenjce

Tako v Bohinju kot na Bledu, kamor se je skupaj s spremstvom in soprogo Jovanko v soboto pripeljal z muzejskim vlakom, sta Tita pričakala župana in številni navdušenci.

Bohinjska Bistrica, Bled – »Druže Tito, Jugoslavija, bratstvo in jedinstvo …,« so bile parole, ki jih je bilo v soboto, ko sta najprej v Bohinj in nato na Bled prišla Tito in Jovanka, slišati tako iz ust navdušencev kot iz zvočnikov z glasbo. Bilo je, kot bi čas zavrteli štirideset let nazaj: po rdeči preprogi sta prišla z vlaka, on v belem, ona z visoko spetimi lasmi in cvetjem v rokah, sprejeli pa so jih danes že odrasli pionirji z modrimi titovkami, belimi srajčkami in rdečimi ruticami okrog vratu.

Organizatorji Titovega prihoda na Bled in Bohinj, društvo Ejga iz Begunj, so tradicijo iz časov nekdanje države prvič obudili pred dvema letoma, zaradi velikega odziva, ki ga je dogodek doživel že prvič, pa so program lani iz domače krajevne skupnosti najprej razširili na vso domačo občino Radovljica ter sosednji občini, letos pa tako rekoč po vsej zgornji Gorenjski. Kot je v imenu organizatorjev dejal Franjo Pogačnik, predvsem zato, da mlade zbudijo in spravijo izpred televizorjev in računalnikov.

Štafeta mladosti s Titom in Jovanko bo tako v prihodnjih dneh obiskala tudi občine Žirovnica, Tržič, Radovljica, Naklo in Kranj, zaključna prireditev pa bo tradicionalno v Krpinu v Begunjah v sredo, 25. maja, ob 17. uri. Na prireditvi bodo sodelovali recitatorji, praporščaki, leška godba na pihala, mažoretke, in zvečer še ansambel Rock partyzani.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / nedelja, 13. april 2008 / 07:00

VDC gre v nove prostore

Petinpetdeset odraslih z motnjo v duševnem razvoju bo že konec letošnjega leta lahko delalo, ustvarjalo in se izobraževalo v novih prostorih centra, ki nastaja v nekdanji stavbi SGP Gorenjc.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 17. maj 2011 / 07:00

Ribe na žaru

Ribe dobivajo pri peki na žaru vse več privržencev.

Kronika / torek, 17. maj 2011 / 07:00

Nesreče

Vinjeni povzročili nesreče Kranj, Škofja Loka, Mojstrana - Policija poroča o treh prometnih nesrečah, ki so jih minuli konec tedna povzročili vinjeni...

Zanimivosti / torek, 17. maj 2011 / 07:00

Tito spet pozdravil Gorenjce

Tako v Bohinju kot na Bledu, kamor se je skupaj s spremstvom in soprogo Jovanko v soboto pripeljal z muzejskim vlakom, sta Tita pričakala župana in številni navdušenci.

Nasveti / torek, 17. maj 2011 / 07:00

Ekstremizem na pohodu

Ekstremizem v športu je nekaj, kar preziram, čeprav nimam razloga za to. Če gremo v potankosti, potem si moramo priznati, da je vsak vrhunski šport nekakšen ekstrem, ampak tu ni stran, na kateri bi pi...

Gospodarstvo / torek, 17. maj 2011 / 07:00

Po dobičku druga banka v Sloveniji

Delničarji Gorenjske banke bodo na četrtkovi skupščini odločali o predlogu, da bi za dividende namenili še 41 evrov (bruto) na delnico, skupno torej sedemdeset evrov.