Kronika tedna

Nekdanji zapornik zahteva odškodnino

Nekdanji zapornik Milan Plaznik od Republike Slovenije terja 2,8 milijona evrov odškodnine zaradi treh let, ki jih je prebil v zaporu, in trinajst let dolgega sojenja, ki se je končalo z zavrnilno sodbo. Ljubljansko sodišče je v tej zadevi že opravilo poravnalni narok, katerega podrobnosti pa niso znane. Plaznik se je pred poldrugim desetletjem znašel v kazenskem postopku zaradi pridobivanja in posredovanja pri prostituciji. Policija je zaključno predkazensko dejanje v njegovem lokalu v Domžalah izvedla leta 1996. Plaznika so tedaj za štiri mesece priprli, naslednje leto pa so ga obsodili na triletno zaporno kazen, ki jo je med letoma 1999 in 2002 tudi prestal. Dve leti po vrnitvi na prostost pa je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in odredilo novo sojenje. Okrožno sodišče v Ljubljani ga je po petletnem sojenju znova spoznalo za krivega, pri tem pa izreklo pogojno kazen desetih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Plaznik se je znova pritožil na višje sodišče, ki pa je na koncu izdalo zavrnilno sodbo zaradi zastaranja. Plaznik zdaj zahteva odškodnino za povzročeno nepremoženjsko in premoženjsko škodo, rad pa bi tudi, da mediji javnost obvestijo o razveljavitvi pravnomočne obsodbe in končni zavrnitvi obtožbe.

Sodba pevcu potrjena

Ljubljansko višje sodišče je potrdilo sodbo ljubljanskega sodišča, ki je novembra lani Omarja Naberja zaradi spolnega nasilja pogojno obsodilo na sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Tožilstvo je pevcu očitalo, da je leta 2005 v ljubljanski diskoteki Bachus otipaval in spolno nadlegoval takrat 21-letno študentko, kar pa je Naber vztrajno zanikal. Višje sodišče ga je zaradi zastaranja oprostilo obtožbe povzročitve lahke telesne poškodbe.

Minuli teden dva mrtva

Pretekli teden (od 3. do 8. maja) sta v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrli dve osebi, poroča policija. Na Gorenjskem so zadnji teden obravnavali 22 prometnih nesreč, v katerih sta se dve osebi huje, 23 pa lažje poškodovalo. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so gorenjski policisti do streznitve pridržali devet voznikov, med njimi tudi dva povzročitelja nesreče. Zasegli so štiri vozila. Letos je na slovenskih cestah umrlo že 49 oseb (lani 40). Gorenjske ceste so v tem času terjale šest smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa dve.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Francoza spet v napadu

Citroën Berlingo in Peugeot Partner bosta spet agresivno nastopila v razredu križancev med osebnimi avtomobili in lahkimi dostavniki.

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 24. januar 2014 / 07:00

Od zadaj

Organizatorji zimskih olimpijskih iger v Sočiju iščejo prevajalca iz slovenskega v ruski jezik, saj jih zelo zanima, o čem piše pesnik Simon Gregorčič v pesmi Soči.

Nasveti / petek, 24. januar 2014 / 07:00

Horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Kronika / petek, 24. januar 2014 / 07:00

Kradla baker

Bohinj – Blejski policisti so v noči na torek prijeli 26- in 30-letnega Celjana, ki sta s turističnega objekta v Ukancu ukradla 65 kvadratnih metrov bakrenih plošč, vrednih vsaj dva tisoč evrov. Na...

Komenda / petek, 24. januar 2014 / 07:00

Vrtec Murenčki bo samostojen

Zavod Osnovna šola Komenda Moste, ki je doslej združeval 47 oddelkov šole in vrtca, se bo razdružil v dva pravno samostojna zavoda.

Gorenjska / petek, 24. januar 2014 / 12:00

Zima vendarle poskrbela za prvi sneg

Kranj - Napovedi vremenoslovcev so se uresničile, saj je danes zima poskrbela za prvo belo odejo tudi v nižinah. Na Gorenjskem jo merimo v nekaj centimetrih, nekoliko več snega je zapadlo...