Gasilnik v vsakem stanovanju
Ročni gasilni aparat v vašem stanovanju naj bo nameščen na vidnem in dostopnem mestu ter redno servisiran.
Zakonodaja predvideva namestitev ročnih gasilnih aparatov oziroma gasilnikov v skoraj vseh objektih, v katerih se izvajajo dejavnosti (storitvene, proizvodne, zdravstvene, izobraževalne …), in v večstanovanjskih objektih, vendar pa se nabava gasilnika priporoča tudi za stanovanjsko hišo oziroma stanovanje, počitniško hišo, gospodarsko poslopje, vozilo ... Pred nakupom je dobro, da se posvetujete s strokovnjakom, ki bo vam znal svetovati, kakšen gasilnik kupiti, glede na objekt, v katerem ga boste uporabili. »Z gasilnikom lahko ob pravilni izbiri, uporabi in rokovanju učinkovito pogasimo začetni požar, pri čemer pa ne smemo ogrožati svojega življenja. V primeru, da začetnega požara ni možno pogasiti, je treba poklicati številko 112, da požar pogasijo gasilci,« pri tem opozarja Črt Praprotnik iz Gasilsko reševalne službe Kranj.
Za pravilno in učinkovito ukrepanje ter pravilen izbor gasilnika je pomembno vedeti, kaj gori. Gasilniki imajo namreč različne vrste in količine gasila (voda/pena, prah ali CO2), razlikujejo se tudi po načinu delovanja – na gasilnike pod stalnim tlakom in na gasilnike, ki niso pod tlakom. Gasilniki naj bodo nameščeni na vidnih in dostopnih mestih v bližini izhodnih vrat.
Za enostanovanjske hiše strokovnjaki svetujejo nakup dveh gasilnikov. Prvega, vsaj šestkilogramskega na gasilni prah, namestimo v garaži ali pred kurilnico, saj je gasilo ABC prah primerno za gašenje trdih, tekočih in plinastih gorljivih materialov, ki so pogosto v kletnih prostorih. Druga »nevarna točka« v hiši je kuhinja, zato je priporočljivo v njeni bližini namestiti gasilnik s specialnim prahom za gašenje požarov razreda F (gašenje maščob, olj). »Značilnost požarov maščob in olj je v tem, da čeprav se ogenj pogasi, pride zaradi pregretja goriva do ponovnega vžiga, kar se lahko večkrat ponovi. Gašenje z drugimi gasili (npr. CO2, prah) zato ni učinkovito, saj ne znižajo temperature goriva pod temperaturo samovžiga. Z gasilniki za gašenje razreda F se gasi na principu hlajenja in dušenja, saj se z gasilom ustvari sloj, ki prepreči spajanje vnetljivih hlapov in pare s kisikom in s tem prepreči ponovni vžig,« razlaga Praprotnik in opozarja, da se gorečih maščob ali olja nikoli ne gasi z vodo, ker ta povzroči burno reakcijo in se lahko zaradi razmeta pregrete tekočine močno opečete.