Lojze Križnar in Matej Pibernik

Zasadili travnik za najboljše kosce

Priprave na evropsko prvenstvo v ročni košnji, ki bo avgusta v Češnjevku.

Cerklje – Člani Društva koscev in kosic Slovenije, ki bodo ob pomoči Občine Cerklje 20. in 21. avgusta v Češnjevku gostili evropsko prvenstvo v ročni košnji - največje, najelitnejše in najstarejše tekmovanje v tem kmečkem opravilu v Evropi, so se organizacije že lotili s polnim zagonom, zahteven projekt pa so pred dnevi predstavili tudi javnosti v Cerkljah.

V teh dneh bodo objavili razpis za samo tekmovanje, na katerem pričakujejo kosce iz sedmih držav, skrbno pa so se lotili tudi priprave terena, kjer bo potekala košnja. »Zemljišče, veliko tri hektare in pol, nam je odstopil Janez Kosem iz Češnjevka, v minulih dneh pa smo ga še poškropili proti plevelu in dosejali; če bo treba, ga bomo še povaljali. Do avgusta ga bo kmet pokosil dvakrat, tretja košnja pa bo že tista tekmovalna. Pravila so zelo stroga: pripraviti moramo več parcel, velikih natanko deset krat deset metrov, razmere pa morajo biti za vse tekmovalce enake,« je priprave opisal Lojze Križnar iz Nakla, ki bo svojo spretnost s koso izpopolnjeval na Štefanji Gori in tako upal na vnovično uvrstitev v slovensko ekipo, ki bo izbrana na državnem prvenstvu tri tedne pred evropskim.

»Ročna košnja je pri nas vse bolj priljubljena, zato je tudi konkurenca vsako leto večja in vse, ki se bomo želeli uvrstiti na evropsko prvenstvo, čakajo pravi treningi košnje. Mladih, ki znajo kositi s koso, je vse več, tudi deklet, in letos bomo prvič sestavili popolno ekipo, ki jo sestavlja deset koscev in pet kosic, večina mora biti mlajša od trideset let,« pa pravi 25-letni Matej Pibernik iz Moravč, predsednik Društva koscev in kosic Slovenije, ki deluje šesto leto, združuje pa kosce iz vseh koncev Slovenije, tudi štiri Gorenjce. Njihov namen je predvsem povezovanje, druženje in ohranjanje kulturne dediščine.

Kosci bodo na evropskem prvenstvu kosili površino sto kvadratnih metrov, kosice pa 35. Sodniki bodo merili čas in ocenjevali čistočo košnje. Poleg tekmovanja organizatorji pripravljajo tudi več spremljevalnih prireditev, med drugim tudi tekmo za svetovni rekord v košnji, ki bo še posebej zanimiva za gledalce. Najbolj spretni 49 kvadratnih metrov travnika namreč pokosijo v zgolj 41 sekundah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 17. maj 2020 / 08:20

Tako različni, a vsem dostopni muzeji

Ob mednarodnem dnevu muzejev bodo v ponedeljek muzeji in galerije postali kulturna središča, dan pa bodo zaznamovali s prostim vstopom na razstave ter obilico raznovrstnih dogodkov, letos seveda prila...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 28. februar 2016 / 18:10

Peter Prevc v Kazahstanu spisal del svetovne zgodovine smučarskih skokov

Peter Prevc je v daljnem v Kazahstanu, na novem prizorišču svetovnega pokala v smučarskih skokih v Almatyju, spisal del svetovne zgodovine svojega športa. Šest tekem pred koncem sezone, ki se bo sklen...

Kronika / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Ko se iz pisma usuje beli prah

Kranjski poklicni gasilci so se ta teden usposabljali za interveniranje ob grožnji z neznanim belim prahom, ki bi lahko bil antraks.

Kronika / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Potrebovali helikopter

Vogel, Cerkno – Na smučišču Cerkno se je v sredo hudo poškodovala smučarka, ki so ji prvo pomoč nudili reševalci na smučišču, nato pa jo je dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči prepe...

Zanimivosti / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Gorenjska misijonarja usmiljenja

Med 17 slovenskimi misijonarji usmiljenja s posebnim papeževim mandatom sta tudi dva z Gorenjske: frančiškan dr. Robert Bahčič z Brezij in kapucin Mitja Ponikvar iz Škofje Loke.

Zanimivosti / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Šolarji spoznavali prehransko dediščino

Ponovno se je začelo tekmovanje v kuharskih veščinah in pripravljanju avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, ki letos poteka na ravni slovenskih osnovnih šol že petič. Mladi nadobudni gorenjs...