Vabi tudi domača hrana

Dom pod Storžičem je do poletne sezone odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih. Veliko je novih naložb, med drugim so prenovili kuhinjo.

Tržič – Dom pod Storžičem je v lasti Planinskega društva Tržič, že tretje leto sta oskrbnika domačina Karmen in Marko Markič. Kot sta povedala, je dom odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih, od 15. junija do 15. septembra pa bo vsak dan. Prenovili so kuhinjo, naložba je vredna približno deset tisoč evrov; 65 odstotkov je iz razpisa financiralo ministrstvo za gospodarstvo, preostalo pa najemnika doma zakonca Markič. »Prenovili smo kuhinjo, med drugim imamo novo peč za peko kruha in nov štedilnik na drva. Obiskovalcem želimo ponuditi čim več domače hrane, od čemaževe juhe, enolončnic do skutnih štrukljev, pa tudi »grenadirmarš«, to je pražen krompir s testeninami z dodatkom jajca. Še pred picami so na Gorenjskem in Štajerskem poznali nekaj podobnega, kot so loparnice, zapognjenke, krapci z različnimi nadevi (skuta, zaseka …) no, pa tudi klasična pica s sirom in šunko se bo našla med našimi jedmi. Spekli bomo rjavi fižol, prelit s kislim mlekom, pripravili rezance z gobami, čemaževe in oglarske rezance,« je naštel nekaj kulinaričnih dobrot Marko Markič.

Kuhinja pa ni edina naložba v zadnjem času. V domu so ločili tudi moške in ženske toalete, uredili pomivalnico, prenavljajo lovsko sobo, ki so jo razširili in bo po prenovi sprejela trideset do štirideset gostov. Nekaj peči so zamenjali že lani, nekaj letos. »V bližnji prihodnosti upam, da bomo zunaj postavili še teraso, s katere bo pogled na Storžič,« je dejal Marko Markič, ki je sam naredil nekaj novih lesenih klopi in miz za pred dom, ki ga rade obiščejo tudi osnovnošolske in srednješolske šole v naravi. Okolica doma ponuja prijetne planinske izlete, še posebno doživetje pa je severna stena Storžiča, ki daje občutek visokogorja, a je za podvig v steno trenutno še prenevarno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 14. november 2008 / 07:00

Do informacij z dotikom zaslona

iDotik je nov koncept interaktivnega ozaveščanja in obveščanja na javnih mestih z uporabo umetne inteligence in naprednih tehnologij.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Maja 1968, 1988 in 2008

Maj je tako v naravi kot v človeški družbi mesec mladosti. Čas, ko zori mlado in novo in zahteva svoj prostor pod soncem. V minulem stoletju je bil verjetno najbolj izrazit maj 1968, ko so mladi po vs...

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Radovljica mojega otroštva

Besedo "radovljica" sem slišal prvikrat, ko mi je bilo tri leta in pol ali pa mogoče celo štiri in pol.

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Svet priteka v Cymru in Anglijo

Združenega kraljestva nisem načrtoval obiskati še lep čas: drži se ga sloves drage države in kulturno gledano ni preveč razburljiva, saj preko popularnih medijev ves čas prevzemamo njihov način življe...

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Cene stanovanj so se umirile ali celo padajo

V nepremičninskih agencijah opažajo, da se je promet s stanovanji, manj pa z zemljišči in stanovanjskimi hišami, skoraj popolnoma umiril. V zadnjih mesecih po stanovanjih povpraševanja ni, zato cene s...

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Mladi presedijo tudi po deset ur na dan

Nezdrava prehrana in premalo gibanja povzročata vse več nenalezljivih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, povišan krvni tlak in maščobe, kot rizični dejavniki za nastanek bolezni srca in ožil...