Vabi tudi domača hrana

Dom pod Storžičem je do poletne sezone odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih. Veliko je novih naložb, med drugim so prenovili kuhinjo.

Tržič – Dom pod Storžičem je v lasti Planinskega društva Tržič, že tretje leto sta oskrbnika domačina Karmen in Marko Markič. Kot sta povedala, je dom odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih, od 15. junija do 15. septembra pa bo vsak dan. Prenovili so kuhinjo, naložba je vredna približno deset tisoč evrov; 65 odstotkov je iz razpisa financiralo ministrstvo za gospodarstvo, preostalo pa najemnika doma zakonca Markič. »Prenovili smo kuhinjo, med drugim imamo novo peč za peko kruha in nov štedilnik na drva. Obiskovalcem želimo ponuditi čim več domače hrane, od čemaževe juhe, enolončnic do skutnih štrukljev, pa tudi »grenadirmarš«, to je pražen krompir s testeninami z dodatkom jajca. Še pred picami so na Gorenjskem in Štajerskem poznali nekaj podobnega, kot so loparnice, zapognjenke, krapci z različnimi nadevi (skuta, zaseka …) no, pa tudi klasična pica s sirom in šunko se bo našla med našimi jedmi. Spekli bomo rjavi fižol, prelit s kislim mlekom, pripravili rezance z gobami, čemaževe in oglarske rezance,« je naštel nekaj kulinaričnih dobrot Marko Markič.

Kuhinja pa ni edina naložba v zadnjem času. V domu so ločili tudi moške in ženske toalete, uredili pomivalnico, prenavljajo lovsko sobo, ki so jo razširili in bo po prenovi sprejela trideset do štirideset gostov. Nekaj peči so zamenjali že lani, nekaj letos. »V bližnji prihodnosti upam, da bomo zunaj postavili še teraso, s katere bo pogled na Storžič,« je dejal Marko Markič, ki je sam naredil nekaj novih lesenih klopi in miz za pred dom, ki ga rade obiščejo tudi osnovnošolske in srednješolske šole v naravi. Okolica doma ponuja prijetne planinske izlete, še posebno doživetje pa je severna stena Storžiča, ki daje občutek visokogorja, a je za podvig v steno trenutno še prenevarno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 11. december 2007 / 07:00

Čebelji film

Kaj nastane, ko čebela toži človeštvo, boste izvedeli konec decembra.

Objavljeno na isti dan


Šenčur / nedelja, 20. december 2020 / 00:54

Kdaj legaliziran dovoz na avtocesto

Šenčur – Na zadnji seji občinskega sveta Šenčur je občinska uprava postregla z odgovorom svetniku Mateju Knificu, ki je v imenu vaščanov Vogelj postavil svetniško vprašanje, kdaj bo urejen legalizi...

Slovenija / nedelja, 20. december 2020 / 00:45

Poštarji pakete dostavljajo dlje časa

Pošta se te dni utaplja v rekordni količini paketnih pošiljk, zato je morala podaljšati roke dostave manjših paketov do šest dni, večjih pa do petnajst dni.

Radovljica / nedelja, 20. december 2020 / 00:44

Drsališče je spet odprto

Radovljica – Po dveh mesecih, odkar so v skladu z ukrepi za omejevanje epidemije prepovedali uporabo zunanjih športnih površin, so v Radovljici v sredo spet delno odprli zunanje športne površine ob...

Slovenija / nedelja, 20. december 2020 / 00:44

Ostermanu zlata medalja vojske

Minister za obrambo Matej Tonin je izročil zlato medaljo Slovenske vojske generalmajorju Andreju Ostermanu, nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske.

Kranj / nedelja, 20. december 2020 / 00:41

Digitalizacija za preživetje

Tudi pri nas digitalizacija postaja vse pomembnejša, strokovnjaki pa se strinjajo celo s tem, da si brez nje ni več moč predstavljati življenja in preživetja.