Kuhamo medkulturno
Na Jesenicah ta teden kuhajo medkulturno: v soboto so dišale srbske in v nedeljo bosanske jedi, danes bodo na pokušino makedonske, v četrtek pa slovenske dobrote.
Jesenice – »Ko znaš speči res dober burek, potem pri nas radi rečejo, da si godna za možitev,« je dejala mlada članica KŠD Bošnjakov Biser z Jesenic Edisa Jusufagić minulo nedeljo ob pokušini bosanskih dobrot, ki so jih napekle ženske iz jeseniškega bošnjaškega društva. »Bistvo dobrega bureka je v testu, ki ga vedno pripravljamo same; zamesimo ga iz moke, soli, olja in mlačne vode. Razdelimo ga na hlebčke, ki morajo počivati, nato testo naoljimo in razvaljamo ter razvlečemo, pri tem si lahko pomagamo z oklagijo, to je dolgim valjarjem. Nadev je lahko mesni ali sirov, testo zvijemo v kačo in naredimo manjše bureke. Ko so pečeni, jih pomažemo še z margarino …,« je bistvo dobrega bureka razložila Edisa. Poleg dveh vrst bureka so bosanske ženske spekle še hurmašice, v obliki datljev oblikovano pecivo, napojeno s sladkorno vodo. Vse bosanske dobrote so nastale v sklopu projekta Mladinskega centra Jesenice, imenovanega Mladi v akciji – Dobrote iz kuhinje naših babic, za katerega so dobili denar Evropske komisije. »Projekt je zrasel iz kulturne mavrice, ki jo vsako leto pripravljamo na Jesenicah, na njej pa se kulturna društva predstavijo tudi s kulinariko. Obiskovalce vedno zanimajo recepti, zato smo se odločili, da bomo v sodelovanju s štirimi društvi pripravili medgeneracijske delavnice, recepte izdali v knjižici in pripravili tudi DVD,« je povedala vodja Mladinskega centra Jesenice Lili Tkalec. Poleg KŠD Bošnjakov Biser Jesenice v projektu sodeluje še KPŠD Vuk Karadžič Radovljica (članice so v soboto pekle srbske dobrote), KUD Ilinden Jesenice bo danes pripravljalo dobrote makedonske kuhinje, KUD Triglav Javornik-Jesenice pa v četrtek značilne slovenske jedi.