Barvne kombinacije so pomemben del zgodbe pri hrani. (Foto: Tina Dokl)

Slanikova pojedina

Slanikova pojedina, kulinarična razstava sladkovodnih in morskih specialitet, je bila letos znova na pepelnično sredo v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.

S pustnim torkom se končuje tradicionalno veselo in razigrano obdobje. Pepelnica ali pepelnična sreda namreč za pripravo na največji krščanski praznik - veliko noč, narekuje štiridesetdnevni post. V preteklosti so strogost in resnost tega dneva nekako obšle mestne gostilne s pripravo tako imenovanih slanikovih pojedin. Slanikove jedi so na pepelnico pripravljali tudi nekateri hoteli. Leta 1905, ko je bil zgrajen ljubljanski Grand hotel Union (takrat najmodernejši hotel južno od Dunaja), se je začela zgodba tradicionalnih Slanikovih pojedin.

 

Že 86. tradicionalna Slanikova pojedina s kulinaričnim tekmovanjem se je tako letos znova zgodila na pepelnično sredo v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.

 

Ob razstavi in tekmovanju v pripravi kulinaričnih mojstrovin iz morskih in sladkovodnih dobrot smo si lahko tudi v živo ogledali, kako poteka priprava sušija in paelle. Za slanikovo razpoloženje je bilo poskrbljeno z vrhunsko ribjo kulinariko, pestro ponudbo sladic in širokim izborom vin.

 

Tradicionalna slanikova kulinarična avantura je tokrat v svoj objem privabila okoli tisoč dvesto gostov iz vse Slovenije. Razmišljajo pa že o prihodnji, 87. Slanikovi pojedini, ki bo v Grand hotelu Union znova na pepelnično sredo, 22. februarja 2012.

Slanikove sladice

Tudi letos je Slanikova pojedina, poleg razstavljenih morskih in sladkovodnih dobrot, poskrbela tudi za sladek priokus razstave. Videli smo izvirne kulinarične izdelke iz slaščičarstva in kulinarične artistike ter občudovali še ledene in maslene skulpture. Opazili smo nekaj pravih slaščičarskih mojstrovin. Domača 'umetnica' Grand hotela Union Jana Dolšak je razstavila svojo sladko kreacijo kar na 'platnu'. Kulinarično artističen izdelek je poimenovala Sončni zahod za svetilnikom. Gorenjski slaščičarski cvet, Alma Rekič iz blejskih Savinih hotelov, pa se je predstavila z Zimsko pravljico, kjer je človek ob opazovanju eskimske vasi razmišljal, kakšnega okusa so pingvini… V njeni pravljici smo lahko med drugim občudovali še torto z malinami in čokolado, pa hibiskusovo strnjenko na pistacijevem kolaču, cvet hibiskusa v sirupu, pistacijev sladoled in hibiskusov sirup ter vrtnični mousse na biskvitni podlagi z vanilijevim sladoledom in omako iz cvetov vrtnice.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 4. julij 2015 / 09:35

Srečanje »prešernovcev«

Kranj – V Osnovni šoli Franceta Prešerna Kranj so letos gostili vsakoletno srečanje šol, ki nosijo ime po pesniku Francetu Prešernu. Tokratno srečanje je bilo po besedah ravnatelja kranjske šole Al...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 21. december 2014 / 18:03

Namesto petarde priboljšek

Verjamemo, da je metanje petard, čeprav je njihova uporaba že več let prepovedana, za marsikoga, zlasti pa otroke, zelo zanimivo in vznemirjajoče. A je tudi zelo nevarno početje, ki te lahko hudo z...

GG Plus / nedelja, 21. december 2014 / 17:59

Pismo Božičku

Cenjeni Božiček, ne bomo ti rekel dragi ali ljubi, ker – to kar brž priznam – s teboj nikoli nisem bil v ljubečem odnosu. In nič ne kaže, da bom. Tudi če bi mi iz tvoje Amerike prinesel no...

Nasveti / nedelja, 21. december 2014 / 17:58

Do stropa in nič drugače

Pri nas imamo radi perjad. Glede na priimek ni čudno. A ker smo letos – ne samo za martinovo – na mizi že občudovali in seveda pojedli po meti dišečo račko in hrustljavo gos, bo za božič na mizi pi...

Kranj / nedelja, 21. december 2014 / 17:57

Srečanje starejših občanov

V Kulturnem domu v Goričah je potekalo srečanje starejših občanov, ki ga je pripravila tamkajšnja enota Rdečega križa.

Gospodarstvo / nedelja, 21. december 2014 / 17:55

Okrasna drevesca z modro nalepko

Gozdna okrasna drevesca, posekana v Sloveniji, so letos označena z modro nalepko. Za jaslice je dovoljeno nabrati do dva kilograma mahu.