Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 11. december 2017 / 17:35

Možje iz uglednega profesorskega ceha

Loški profesorski ceh, ki je leta 1937 ustanovil muzejsko društvo, ima zasluge tudi za ustanovitev Loškega muzeja, nastalega le dve leti pozneje. Skupnost učenjakov, ki jim je bilo skupno delo »za naš...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 7. september 2007 / 07:00

V Komendi 3.500 upokojencev

Premražene upokojence je na četrtkovem gorenjskem srečanju še najbolj "ogrela" napoved, da se bodo pokojnine novembra predvidoma zvišale za dva odstotka.

Kamnik / petek, 7. september 2007 / 07:00

Kamnik vabi narodne noše

Začeli so se 37. Dnevi narodnih noš v Kamniku - vrhunec v nedeljo popoldne s tradicionalno povorko skozi mesto.

Splošno / petek, 7. september 2007 / 07:00

Štiriindvajset ur po treh desetletjih

Na Ukovi so skočili v vodo maratonski plavalci, tisti, ki so nekoč plavali prvi štafetni maraton čez dan in noč ter mlajši, ki so jim pomagali, da so še enkrat zmogli do cilja.

Preddvor / petek, 7. september 2007 / 07:00

Grad Dvor kliče po obnovi

Ministra za šolstvo Milana Zvera, ki se je prvi šolski dan mudil v Preddvoru, so povabili tudi na ogled gradu Dvor, ki je v lasti ministrstva in nezadržno propada.

Splošno / petek, 7. september 2007 / 07:00

Spomini so še živi

Pred kratkim je "praznovala" tridesetletnico legendarna Lada Niva.