Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 5. december 2013 / 11:44

Razvajanje duše in telesa

Žensko razvajanje, ki še moških ne pušča ravnodušnih.

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 30. oktober 2018 / 17:15

Posvet o mestu športa

Kranj – Športna zveza Kranj ta petek, 2. novembra, organizira posvet na temo Kranj, mesto športa. Potekal bo v Mestni knjižnici Kranj, začel pa se bo ob 17. uri. Na posvet so vabljeni vsi kandidati...

Razvedrilo / torek, 30. oktober 2018 / 17:14

Skupina Kose v Irish Pubu

Kranj – V sredo, 31. oktobra, bo ob 21. uri v Irish Pubu tradicionalni koncert skupine Kose, ki deluje že več kot dvajset let.

Tržič / torek, 30. oktober 2018 / 17:01

V Tržiču voda odnesla hišo

Domačini, s katerimi smo govorili, takšnega besnenja narave ne pomnijo. V noči s ponedeljka na torek je bilo v občini Tržič najhuje v Lomu in v zaselku Slap, v Čadovljah in naprej po Dovžanovi soteski...

Slovenija / torek, 30. oktober 2018 / 16:08

Praznika in dela prosta dneva

Sreda in četrtek sta praznika in dela prosta dneva, najbolj praznično pa je za otroke, ki imajo že prve, t. i. krompirjeve počitnice.

Gospodarstvo / torek, 30. oktober 2018 / 16:07

Začetek prodaje delnic NLB

Delnice so od včeraj dalje naprodaj po ceni od 51,5 do 66 evrov.