Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 23. november 2018 / 09:49

V knjižnico ne zgolj po knjige

Ob letošnjem tednu slovenskih knjižnic, ki se končuje danes, smo sogovornike v Radovljici povprašali, kako pogosto se odpravijo v knjižnico, po kakšnem branju največkrat posegajo in kateri...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 30. november 2012 / 07:00

Delovna nesreča v Mengšu usodna za Bolgara

Mengeš - Včeraj popoldne se je na gradbišču v Mengšu zgodila delovna nesreča, v kateri je umrl petdesetletni delavec iz Bolgarije. Policisti so ugotovili, da ga je pri ulivanju b...

Kronika / petek, 30. november 2012 / 07:00

Zagorelo v Heliosu

Količevo - V Heliosu, domžalski tovarni barv, lakov in umetnih smol, je danes dopoldne izbruhnil požar. Gasilce so na pomoč poklicali ob 9.15, zagorelo pa je v obratu lesnih prem...

Prosti čas / petek, 30. november 2012 / 07:00

Že petdeset let širijo veselje

Te dni mineva petdeset let, odkar so v Tržiču ustanovili Radio Gorenc. Abrahama bodo praznovali v petek, 30. novembra, ob 19. uri v Dvorani tržiških olimpijcev. Nastopili bodo Čuki, Gadi, Nemir, Andre...

Bled / petek, 30. november 2012 / 07:00

Razstava del Huberta Široke

Bled - V soboto, 1. decembra, ob 11.30 bodo v galeriji Stolp na Blejskem gradu odprli razstavo del Huberta Široke. Naslov razstave je pomenljiv »Z okolšno ta podoba raja«. Na njej bod...

Humor / petek, 30. november 2012 / 07:00

Na obisk med ciprske Slovence

Uradna delegacija Urada vlade za Slovence po svetu se 16. julija 2015 odpravlja na delovni obisk med ciprske Slovence. Obojestranska želja po gospodarskem sodelovanju, Slovenija pa od izseljencev prič...