Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 15. december 2015 / 07:00

Predavanje o davčnem potrjevanju računov

Škofja Loka – Kmetijska svetovalna služba bo v četrtek, 17. decembra, ob 9. uri pripravila v gasilskem domu na Trati pri Škofji Loki predavanje o davčnem potrjevanju računov in o uvedbi davčnih bla...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 18. junij 2011 / 07:00

Šepetalnica za veter (52)

In res je Sergej dočakal jutro, sedeč za mizo; ravno je pričel toniti v lahen dremež, ko ga je Peter Rajnik potrepljal po rami. "Fant, spravi se v posteljo," mu je dejal, blagost je bila v njegov...

GG Plus / sobota, 18. junij 2011 / 07:00

Je že Bog naredil, da je moškega sram (1)

Nikola je tipičen Slovenec srednjih let: zgodaj je odšel od doma, z lahkoto naredil poklicno šolo, se potem ob delu še izobraževal, se poročil, zgradil hišo in se vdal v usodo, da bo dolgih dvajs...

Zanimivosti / sobota, 18. junij 2011 / 07:00

Romanje bolnikov, invalidov in starejših

Brezje - Revija Ognjišče bo v soboto, 18. junija, znova organizirala slovensko narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje. To bo že 43. romanje, ki je iz skromnih...

Šport / sobota, 18. junij 2011 / 07:00

Atraktivne moto dirke v Lešah

Leše - Med cerkvijo v Lešah do ceste Leše–Begunje bodo danes potekale moto dirke v slalomu za starodobnike, skuterje in v kategoriji super moto. Posebna kategorija bo namenjena m...

Šport / sobota, 18. junij 2011 / 07:00

Naši vaterpolisti danes z Nemci

Kranj - V sredo zvečer se je na letnem olimpijskem bazenu zbrala slovenska članska vaterpolska reprezentanca, ki jo danes čaka peta tekma kvalifikacij za uvrstitev na evropsko pr...