Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 27. december 2016 / 12:02

Pokojnina ne sme biti nižja od petsto evrov

Vlada je prisluhnila Zvezi društev upokojencev Slovenije o povečanju pokojnine na petsto evrov.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 29. junij 2007 / 07:00

Slovenci po svetu v Bohinju in Šentvidu

Bohinj, Šentvid - Z dopoldansko mašo v cerkvi v Bohinjski Bistrici se bo v nedeljo, 1. julija, začelo že 51. srečanje Slovencev iz domovine in tujine Srečanje v moj...

Kranjska Gora / petek, 29. junij 2007 / 07:00

Častni občan bo Stanko Košir

Kranjska Gora - Častni občan Občine Kranjska Gora bo postal Stanko Košir iz Gozd Martuljka. Priznanji občine bosta prejela Janko Ažman iz Mojstrane in Janez Dovž...

Splošno / petek, 29. junij 2007 / 07:00

Odbojka na mivki

Na Klubu študentov Kranj smo v sredini junija začeli s serijo turnirjev v odbojki na mivki, ki se bodo odvijali v športnem centru Protenex (Šenčur pri Kranju). Če ste zamudili uvodni turnir,...

Splošno / petek, 29. junij 2007 / 07:00

Komentar: Večjezičnost v evropskem merilu

Po zaslugi različnih življenjskih razmer in samih interesov ljudstev ter v največji meri zaradi prevladujoče motivacije, ki jo je imel vsak posameznik tako kot tudi celotna populacija – preživeti –...

Kranj / petek, 29. junij 2007 / 07:00

Rekreatur bo letos številnejši

Za Rekreatur - ekipno kolesarjenje po Sloveniji - je prijavljenih že 15 ekip. Potekal bo od 23. do 26. avgusta.