Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 20. november 2017 / 19:18

Otroci zelo vplivajo na odrasle

Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kranj je v sodelovanju s policijo in osnovnimi šolami na Gorenjskem izvedla preventivno akcijo Otroci za varnost v prometu.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 9. oktober 2016 / 07:00

Imate kakšno uro viška?

Klemenu Bunderli je v zadnjem času vse prej kot dolgčas. Zmagovalec lanskega šova Znan obraz ima svoj glas je skupaj s sotekmovalcem iz šova, glasbenikom Frenkom Novo pred kratkim predstav...

GG Plus / nedelja, 9. oktober 2016 / 11:06

Je-se-ni-ce

V dvorani Podmežakla spet odmeva Je-se-ni-ce! ob zvokih Prelepe Gorenjske iz trobente Staneta Praprotnika. Prav v hokeju smo zadnje čase priča prebuditvi nacionalne zavesti, ki se izraža s...

GG Plus / nedelja, 9. oktober 2016 / 11:05

Če bi šlo, bi imela še nadstropje več

Pred okroglimi sto desetimi leti so v Radovljici dobili prvo javno knjižnico. Prostore je imela v graščini, odprta je bila dvakrat tedensko po eno uro: v soboto dopoldne in v nedeljo popoldne. Prav v...

GG Plus / nedelja, 9. oktober 2016 / 11:04

Luka Svetec in enotnost knjižnega jezika

Pred časom je neki afriški študent v intervjuju na zanimiv način povedal svoje vtise, ki jih je dobil o Slovencih. Pošalil se je in dejal, da smo zelo zanimiv narod, ker vse kaže, da obvladajo slov...

Škofja Loka / nedelja, 9. oktober 2016 / 11:01

Ješe bo županoval doma

Škofjeloški župan Miha Ješe mora zaradi poškodb počivati, zato bo občino začasno vodil kar od doma. Razlogov za napad ne pozna: »Povsem mi je nelogično, zakaj me je vzel na piko.«