Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 13. december 2021 / 23:00

Evropski denar za e-polnilnice v Kranju

Kranj – Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je pred dnevi odobrila 764.500 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za projekt DRR Kranj e-polnilnice. Mestna občina Kranj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 23. december 2008 / 07:00

Koledniki pred graščino

V petek so pripravili deveto koledovanje pred graščino Duplje.

Zanimivosti / torek, 23. december 2008 / 07:00

Žive jaslice v Mojstrani

Tudi letos bodo med prazniki v Mlačci nad Mojstrano med ledenimi skulpturami pripovedovali božično zgodbo.

Šport / torek, 23. december 2008 / 07:00

Osem tekem brez poraza

Košarkarji Šenčurja CP Kranj so kot novinci v 1. B SKL v zadnjih krogih ujeli tekmovalni ritem in zabeležili kar osem zaporednih zmag, ugnali pa so tudi sosede iz ekipe Triglava.

Kranj / torek, 23. december 2008 / 07:00

Bodo namesto vrtičkov bloki

Vrtičkarji na lokaciji med Planino in Primskovim so dobili odpoved najemnih pogodb, v gosto naseljeni soseski naj bi bile namesto zelenega pasu novogradnje. Občane, ki živijo v bližini, skrbi, kakšne...

Mularija / torek, 23. december 2008 / 07:00

Čudovita dogodivščina v rovih

Otroci iz vrtca Mojca Kranj so imeli novoletni program v kranjskih rovih. Ogledali so si lutkovno predstavo in si nazdravili z okusnim otroškim koktajlom.