Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 25. november 2021 / 12:10

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V sredo so opravili 7194 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 2668 oz. 37,1 odstotka testov, je objavila vlada. V bolnišnicah zdravijo 1145 covidnih bolnikov,...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 22. januar 2023 / 18:35

Brumnika je nasledil Rovšek

V četrtek, 12. januarja, je bil v Celovcu občni zbor Slovenske prosvetne zveze, ene od dveh osrednjih kulturnih organizacij Slovencev na Koroškem. Sestrska organizacija je Krščanska kulturna zveza....

GG Plus / nedelja, 22. januar 2023 / 18:33

Poškodbe glave (2)

Pretekli petek smo v podlistku predstavili Društvo Vita za pomoč po nezgodni poškodbi glave. Vanj se je pred kratkim včlanila Jožica Markelj iz Bistrice pri Tržiču. Trenutek je življenje družine Ma...

GG Plus / nedelja, 22. januar 2023 / 15:32

W

»Knjige so bile povsod okrog naju, na vseh stenah stanovanja, pa tudi na mizi in po tleh. Walter jih je za potrebe antikvariata jasno klasificiral. Zgodovina delavskega gibanja. Marx, Enge...

Gospodarstvo / nedelja, 22. januar 2023 / 15:31

Poziv upravi in vladi

Sindikat poštnih delavcev je prejšnji teden vlado in upravo Pošte Slovenije pozval, naj poskrbita, da bo izvajanje njihove temeljne dejavnosti država ustrezno ovrednotila in financirala.

GG Plus / nedelja, 22. januar 2023 / 15:29

Koželjev Janez, 1864–1925

Po nekaj zelo uspešnih gospodarjih se rod Aleša (1821–1902) nikakor ni uspel postaviti na trdna tla. Aleš se dolgo ni uspel poročiti, dokler mu domači župnik pri 39 letih ni »zrihtal« dekl...