Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 22. oktober 2012 / 07:00

Julija Prvi glas Primorske

Julija Benet iz Rateč je nedavno postala Prvi glas Primorske. Med štirinajstimi mladimi še neuveljavljenimi pevkami in pevci si je zmago prislužila z izvedbo Sinatrove skladbe My way.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 16. september 2009 / 07:00

Mladi gasilci se znajo orientirati

V soboto so se na Brdu pri Kranju mladi gasilci in gasilke pomerili na državnem tekmovanju v gasilski orientaciji.

Jezersko / sreda, 16. september 2009 / 07:00

V občinah javne obravnave o regijskem parku

Preddvor, Jezersko - Občine Jezersko, Kamnik, Luče, Preddvor in Solčava naj bi bile vključene v regijski park Kamniško-Savinjskih Alp, o čemer je julija letos vlada sprejela uredbo, ki kot...

Gospodarstvo / sreda, 16. september 2009 / 07:00

Državne obveznice v četrtek tudi na borzi

Ljubljana - Republika Slovenija je 1. septembra izdala za 1,5 milijarde evrov dolgoročnih 15-letnih obveznic (RS66), s katerimi bo pokrila letošnje proračunske potrebe in deloma...

Medvode / sreda, 16. september 2009 / 07:00

Štiripasovnica na izredni seji?

Navezovalna cesta Jeprca-Stanežiče-Brod ostaja aktualna.

Kronika / sreda, 16. september 2009 / 07:00

Umrla v čelnem trčenju

Dolenja vas – Včeraj popoldne se je na regionalni cesti Škofja Loka-Železniki zgodila huda prometna nesreča, v kateri je umrla ena oseba. 33-letni voznik iz Železnikov je peljal tovorno vo...