Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 9. december 2008 / 07:00

Spoštovani gospod župan!

V radovljiški občini smo že nekaj časa priča razkrajanju gospodarskega sistema (Veriga, Sukno …). Manjši podjetniki le težko nadomeščamo izgubljeno. Namesto pričakovane spodbude razvoju podjetništva s...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 24. januar 2009 / 07:00

Med skakalci Musiol, med kombinatorci Oranič

Prvi dan celinskega pokala v skokih in nordijski kombinaciji, ki poteka v Kranju in v Planici, so uspešno končali tudi Slovenci. Mitja Oranič med kombinatorci do zmage, med skakalci tretji Žiga Mandl.

Jesenice / sobota, 24. januar 2009 / 07:00

Odpirajo enoto varne hiše

Jesenice - V prihodnjih dneh bodo odprli stanovanjsko enoto varne hiše, v kateri bo prostora za tri do štiri ženske z otroki, ki se soočajo z nasiljem v družini. Kot je povedal d...

Gospodarstvo / sobota, 24. januar 2009 / 07:00

Kriza le na račun delavcev

Rajko Bakovnik, predsednik Sveta gorenjskih sindikatov, meni, da bolj kot gospodarsko krizo na Gorenjskem čutimo krizo vrednot.

Šport / sobota, 24. januar 2009 / 07:00

Nočni sprint na Joštu

Zgodil se je prvi JošTek, ki so ga poimenovali kar najkrajši in najbolj moker gorski tek v zgodovini. V sprintu na izpadanje se je v dežju pomerilo 44 tekmovalcev, med njimi tri ženske.

Medvode / sobota, 24. januar 2009 / 07:00

Predvideno je zadolževanje

Občinski svet Občine Medvode je sprejel osnutka proračuna za leti 2009 in 2010.