Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 12. december 2020 / 11:39

Deseti Valičev arheološki dan

Kranj – V ponedeljek, 14. decembra, bo med 10. in 16. uro v Kranju, sicer pa na spletu v aplikaciji Zoom, potekal deseti Valičev arheološki dan. V uvodnem nagovoru bo organizatorica dogodka arheolo...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 5. avgust 2008 / 07:00

Pomoč bodo razdelili čim prej

Kamnik - Na seji komisije za dodeljevanje pomoči prizadetim občanom občine Kamnik v nedavni ujmi, ki jo je v četrtek sklical župan Tone Smolnikar, so se predstavniki Centr...

Gospodarstvo / torek, 5. avgust 2008 / 07:00

Laško se je podražilo

Kranj - Pivovarna Laško je v petek svoje izdelke podražila od tri do pet odstotkov, kar je po predlanskem oktobru in uvedbi evra drugo zvišanje cen, prvo je bilo maja letos. Kot...

Gorenjska / torek, 5. avgust 2008 / 07:00

Pred novimi izzivi

V občini Kranjska Gora so zadovoljni z opravljenim delo.

Nasveti / torek, 5. avgust 2008 / 07:00

Bogati svet različnosti (1)

Tokrat vam pošiljam razmišljanje o vzgoji kar s plaže.

Prosti čas / torek, 5. avgust 2008 / 07:00

Lepljivo in sladko pri Črnogorcih

Začelo se je obdobje lepotnih predizborov, pa tudi kakšno miss smo dobili v juliju, Črno goro bo septembra obiskala pop ikona Madonna, mojstre ayurvede iz Kerale pa najdemo tudi v Portorožu.