Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 3. julij 2008 / 07:00

Srečanje medvoških upokojencev

Valburga - V parku Lazarinijeve graščine v Valburgi so se srečali upokojenci občine Medvode, v kateri delujejo tri društva upokojencev: Medvode, Pirniče in Smlednik. Letošnje sku...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 31. december 2022 / 14:09

Čas nemira

Leto 2022 lahko označim kot čas nemira, povzročili so ga pandemija, vojna v Ukrajini, supervolilno leto. Nemirni postanemo, ko je porušeno energijsko ravnotežje, ko ne občutimo več pravega veselja,...

Zanimivosti / sobota, 31. december 2022 / 12:11

Za silvestrovo samo enkrat ni delala

Mamo in babico Alenko Dobravec smo zmotili na recepciji Art Hotela Kristal v Bohinju. »Kar v restavracijo pojdite, takoj pridem. Samo še na tole elektronsko pošto odgovorim,« nas je napotila v hotelsk...

Kamnik / sobota, 31. december 2022 / 12:08

Plebiscitni čas navdih še danes

Kamnik – Društvo Demos na Kamniškem je skupaj z Občino Kamnik v Domu kulture Kamnik organiziralo proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, na kateri je zbrane nagovoril tudi predsednik prve slo...

Kamnik / sobota, 31. december 2022 / 12:08

Zbirajo predloge za občinska priznanja

Kamnik – V Kamniku vabijo k posredovanju predlogov za občinska priznanja, ki jih bodo podelili ob praznovanju občinskega praznika. Predloge za podelitev bronastega, srebrnega in zlatega priznanja t...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 31. december 2022 / 12:06

Po Martinovi poti

Šenturška Gora – Okoli šestdeset pohodnikov je na štefanovo nadaljevalo tradicijo pohodov po Martinovi poti iz Apna in Šenturške Gore na vrh Senožet. Skupinski vzpon – organizirala sta ga Olga Sajo...