Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 16. december 2014 / 11:39

Začetek sojenja domnevnemu posiljevalcu

Kranj – Na zatožno klop Okrožnega sodišča v Kranju pred sodnico Andrijano Ahačič je v torek sedel 35-letni državljan Albanije Altin Sulku, ki ga obtožnica bremeni posilstva. Obtoženi naj bi svoje d...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / / 16:26

Na vrtu

Generacija mojih staršev ni vrtnarila za sprostitev in zabavo, pač pa iz ekonomskih razlogov. Delavska družina s podeželja zelenjave ni kupovala v trgovini ali na tržnici, pač pa jo je pri...

Bled / / 16:24

Preporod blejskih parkov

Na Bledu v prihodnjih letih načrtujejo celovito obnovo parkov, saj želijo kraju vrniti podobo, kot jo je nekdaj že imel.

Kamnik / / 16:17

Spominska slovesnost v Češnjicah

Češnjice v Tuhinju – Občina Kamnik, Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik in Krajevni odbor NOB Tuhinj vabijo na krajšo spominsko slovesnost v Češnjice, ki bo v nedeljo, 7. junija, z začetkom ob...

Železniki / / 16:14

Predvideli tudi sanacijo brežine

V Železnikih so z rebalansom občinskega proračuna predvideli tudi sanacijo brežine v naselju Na Plavžu.

Slovenija / / 16:14

Defibrilatorji na Telemachovih poslovalnicah

Kranj – Podjetje Telemach je že pred časom namestilo defibrilator na svoji poslovni in upravni stavbi na Brnčičevi ulici v Ljubljani, v minulih dneh pa je z njimi opremilo še trinajst poslovalnic p...