Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 21. avgust 2018 / 10:13

Smrtni udarec Tržiču

Z grozo berem medije in članke o prodaji prostorov Peka Tržič. To je hkrati dokončni smrtni udarec Tržiču in tržiškemu gospodarstvu s strani dvanajstletne vladavine mag. Boruta Sajovica in Občine T...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 16. maj 2008 / 07:00

Sindikati za socialno Evropo

Kranjska Gora - Danes se v Kranjski Gori končuje 9. mednarodna konferenca Fundacije Otto Brenner, na kateri se je o vprašanjih vloge sindikatov v novi Evropi pogovarjalo 250 pred...

Zanimivosti / petek, 16. maj 2008 / 07:00

Draga dieta za bolnike s celiakijo

17. maja je mednarodni dan celiakije. Po nekaterih raziskavah naj bi 20 tisoč Slovencev imelo to bolezen.

Zanimivosti / petek, 16. maj 2008 / 07:00

Promocija vseživljenjskega učenja

Kranj - Tednu vseživljenjskega učenja, ki se bo odvijal od 19. do 25. maja, bodo že šesto leto zapored namenili posebno pozornost tudi na Ljudski univerzi Kranj. Ob tej priložnos...

Šport / petek, 16. maj 2008 / 07:00

Šarabon kandidat za poslovnega direktorja

Kranj - Kot vse kaže, se tudi v alpskem delu naše Smučarske zveze urejajo kadrovski zapleti. Na seji alpskega odbora sta svoja programa ta teden predstavila glavni trener moške r...

Šport / petek, 16. maj 2008 / 07:00

Šenčurjanke v prvo ligo

Šenčur - Ekipa članic Namiznoteniškega kluba Šenčur je že v svoji prvi sezoni poskrbela za velik uspeh. Potem ko so si v rednem delu druge slovenske lige priborile kvalifikacije...