Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 27. julij 2013 / 11:49

V Nemčiji vabili na Bled

Letošnje srečanje lastnikov in ljubiteljev motorjev znamke BMW v Garmisch-Partenkirchnu je bilo ob 90-letnici še posebej slovesno, priložnost pa smo zagrabili tudi Gorenjci in povabili na srečanje klu...

Objavljeno na isti dan


Naklo / petek, 23. april 2010 / 07:00

Obisk partnerskih šol

Naklo - Kolektiv Osnovne šole Naklo gosti od 20. do 25. aprila učitelje in učence iz Avstrije, Francije, z Danskega in Nizozemskega, s katerimi sodeluje v projektu Comenius – Tur...

Prosti čas / petek, 23. april 2010 / 07:00

Izbruhovci imajo festival

V petek, 23., in soboto, 24. aprila, bo v Izbruhovem kulturnem bazenu potekal festival Fuck Your Nationality, na katerem bodo nastopile tuje skupine Etrom (metal/pu...

Žiri / petek, 23. april 2010 / 07:00

Danes odprtje klekljarskih dni v Žireh

Žiri - Z uvodno slovesnostjo in odprtjem razstav bodo od današnje 18. ure v Žireh začeli enajstdnevni maraton prireditev v čast slovenski čipki. »Kleklja lahko kdorkoli, tako mla...

Šenčur / petek, 23. april 2010 / 07:00

Nocoj slovesnost ob občinskem prazniku

Šenčur - Nocoj ob 19. uri bo v domu krajanov v Šenčurju slavnostna akademija ob občinskem prazniku občine Šenčur, ki ga praznujejo prav danes (23. aprila), na dan sv. Jurija. Ob...

GG Plus / petek, 23. april 2010 / 07:00

Kronika tedna

Ovadba za smrt deklice Mariborski kriminalisti so v primeru smrti 16-mesečne deklice, ki je umrla pred dobrim letom, kazensko ovadili osebo, zaposleno v Univerzitetnem...