Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 25. november 2018 / 17:04

Da lažje volijo

Kdor zaradi telesne hibe, ker je na primer slep, ne bi mogel glasovati, kot je predpisano, ima pravico, da pripelje s seboj pred volilni odbor osebo, ki namesto njega po njegovem navodilu izpolni g...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 4. junij 2016 / 16:48

V Hranilnici Lon razrešili vodstvo

Nadzorni svet Hranilnice Lon je na nedavni seji razrešil dvočlansko upravo – predsednika Jaka Vadnjala in člana Bojana Mandiča – ter za predsednika uprave začasno imenoval dosedanjega predsednika nadz...

Gorenja vas-Poljane / sobota, 4. junij 2016 / 16:44

Grobnici nadeli novo podobo

Visoko – V preteklih mesecih so povsem obnovili Tavčarjevo grobnico s kapelico na Visokem. Obnove sta se lotili potomki Tavčarjeve rodbine, sestri Metka Zorc in Ruda Zorc Pleskovič. Uredili so tudi...

Domžale / sobota, 4. junij 2016 / 16:42

Na domžalski garažni hiši uredili plezalno steno

Domžale – Občina Domžale je svojemu namenu predala novo plezalno steno, ki so jo v sklopu ureditve okoliškega parka namestili na vzhodni fasadi lani odprte garažne hiše Center Domžale P+R. V naložb...

Kronika / sobota, 4. junij 2016 / 16:42

Odprli Park spomina Tacen

Tacen – Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank sta v sredo odprla Park spomina Tacen. Odprtja so se udeležili tudi svojci med delom umrlih pol...

Gospodarstvo / sobota, 4. junij 2016 / 16:40

Objavili namero za prevzem Jelovice

Kranj – Družba za poslovne rešitve EBS Group je v torek objavila prevzemno namero za odkup delnic družbe Jelovica, ki še niso v njeni lasti. Prevzemno ponudbo namerava dati za vse delnice Jelovice,...