Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 7. november 2012 / 07:00

Ustanovili bodo javni zavod za turizem

Cerklje - Cerkljanski svetniki so brez večjih pripomb podprli predlog za ustanovitev Zavoda za turizem Cerklje. »O tem smo razmišljali že dlje časa. Sedanji TIC je deloval v okviru občinsk...

Objavljeno na isti dan


Bled / nedelja, 7. junij 2015 / 18:55

Začeli gradnjo severne obvoznice

Bled – V občini Bled so se lotili obnove Seliške ceste od policijske postaje proti osnovni šoli, kar pomeni tudi začetek gradnje prvega odseka severne razbremenilne ceste. Četrtina te ceste namreč...

Kultura / nedelja, 7. junij 2015 / 18:47

Mladi pihalci srebrni

Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Radovljica na petem Tekmovanju mladinskih godb prejel srebrno plaketo.

Šport / nedelja, 7. junij 2015 / 18:46

Do zgodovinskega naslova

Naklo – Kadetinje RK Naklo Peko Tržič so na turnirju štirih najboljših ekip sezone, ki je v nedeljo potekal v Ljubljani, osvojile naslov državnih prvakinj in s tem dosegle največji klubski uspeh ek...

Kronika / nedelja, 7. junij 2015 / 18:44

Vsak je odgovoren za prometno varnost

Kranj – Več kot 700 otrok in učencev iz kranjskih vrtcev in šol se je v sredo udeležilo preventivne prireditve, ki sta jo na parkirišču trgovskega centra Mercator na Primskovem pripravila Svet za p...

Gospodarstvo / nedelja, 7. junij 2015 / 18:41

Več vračil kot doplačil dohodnine

V drugem svežnju informativnih izračunov dohodnine je bilo 463.825 izračunov, od tega 118.922 z doplačilom, 307.544 z vračilom in 37.359 izračunov brez doplačila ali vračila.