Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Obnavljajo most čez Savo

Kranj - Most nad Savskim otokom, ki je bil v katastrofalnem stanju, so v teh dneh vendarle začeli obnavljati. Delavci celjskega Gradisa so že začeli izvajati dela pod mostom, in...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 21. julij 2009 / 07:00

Za učenje nisi nikoli prestar!

"Starejši so zelo prijetni učenci, redno hodijo na predavanja in se vedno opravičijo, če kdaj ne morejo priti ... Povedo, če jim kaj ni prav, hkrati pa znajo tudi pohvaliti. Skratka, gre za učence ´st...

GG Plus / torek, 21. julij 2009 / 07:00

Ciljne skupine so tudi starejši občani

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske vodi in izvaja projekte z različnih področij. Nekaj jih je namenjenih tudi starejšim občanom. Tako že tretje leto zapored pripravljajo projekt Mladi razveselju...

GG Plus / torek, 21. julij 2009 / 07:00

Srečanje medvoških upokojencev

Valburga - V Valburgi je bilo pred kratkim srečanje upokojencev iz treh medvoških društev: DU Medvode, ki je največje z okrog 1200 člani, DU Pirniče, ki šteje 350 članov, in DU S...

GG Plus / torek, 21. julij 2009 / 07:00

Gorenjsko srečanje v Predosljah

Letošnje gorenjsko srečanje upokojencev bo 4. septembra v Predosljah.

Prosti čas / torek, 21. julij 2009 / 07:00

Če se le da, pojejo v živo

Tangels so začeli svoje javno popotovanje. V znanem blejskem hotelu so posneli zanimiv videospot za pesem Life goes up, ga predstavili sedmi sili in povabljencem, smo ga pa že lahko videli tudi na mal...