Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 15. april 2011 / 07:00

GZS zahteva spremembe pri pobotih

Ljubljana - Danes se začenja obvezno vključevanje v večstranski pobot, ki ga bo izvajal Ajpes. GZS opozarja na nezadovoljstvo vodstev podjetij, saj se prej predvidljivi plačilni...

Objavljeno na isti dan


Tržič / petek, 16. junij 2017 / 06:00

Dan slovenskih planinskih doživetij

Tržič – Planinska zveza Slovenije že 35 let praznuje dan slovenskih planincev, šesto leto pod imenom Dan slovenskih planinskih doživetij. Ta bo letos na Domu pod Storžičem, in sicer jutri, 17. juni...

GG Plus / petek, 16. junij 2017 / 19:13

Kranj v pozni antiki

V prostorih nekdanje obrtne šole na Cankarjevi ulici 2 v Kranju so od sredine maja do pred nekaj dnevi potekala zaščitna arheološka izkopavanja. Nove zanimive najdbe, ki potrjujejo dosedanja dognanja...

Slovenija / petek, 16. junij 2017 / 19:10

Kendo bi razrešili

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je v ponedeljek ponovno podalo predlog za razrešitev strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kende.

Železniki / petek, 16. junij 2017 / 18:30

Agility v Selcih in konjeniki v Dolenji vasi

Selca, Dolenja vas - Športno kinološko društvo Železniki bo jutri na vadišču na Rovnu v Selcih priredilo tekmo v agilityju, ki bo letos štela za pokal Slovenije. Na tekmi, ki se bo pričela ob 8.30,...

Šport / petek, 16. junij 2017 / 18:29

Zanesljiva zmaga rokometašev

Kranj – V sredo je slovenska rokometna reprezentanca z odlično predstavo v prvem in zanesljivo v drugem polčasu osvojila načrtovani točki v Švici, kjer je slavila s 33 : 20. Tako je na dobri poti d...