Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 30. maj 2014 / 15:48

Slovenske viže v narečju (6)

Predstavljamo vam še ansambel Hotaveljski kvintet in skupino Katrca, zadnji par izmed dvanajstih ansamblov, ki bodo nastopili na letošnjem štirinajstem Večeru slovenskih viž v narečju. Ta bo potekal 3...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 20. april 2008 / 07:00

Janez ima popravljeno dvigalo

Akcija pomoči za invalida paraplegika Janeza Ravnika je nov dokaz, da še obstajajo ljudje odprtih src.

Splošno / nedelja, 20. april 2008 / 07:00

Pikova dama bo oživela

Vrsto let opuščen objekt Pikova dama na Jesenicah bo, kot vse kaže, vendarle oživel. Že pred časom ga je kupila Lea Pogačnik, ki ima zasebno lekarno na Plavžu. Okvirni idejni načrti za obn...

Splošno / nedelja, 20. april 2008 / 07:00

Ob izidu Morskih zgodb Tomaža Iskre

Pred nedavnim je izšla v majhni bibliofilski izdaji knjižica Morske zgodbe vsestranskega jeseniškega ustvarjalca Tomaža Iskre. Knjiga je izšla v samozaložbi, saj vsi vemo, da se veliki založniki...

Prosti čas / nedelja, 20. april 2008 / 07:00

Pokojni maršal se je ustavil v Grajskem pabu

V petek so v Radovljici odprli prenovljen Grajski pub. Lokal je sicer v tem koncu Gorenjske dokaj prepoznaven, se je pa novi lastnik Jure Kuralt iz Lesc (tovrsten posel mu ni tuj, s...

Prosti čas / nedelja, 20. april 2008 / 07:00

Šestič je športna miss postala Ljubljančanka

Med štiriindvajsetimi kandidatkami za letošnjo šesto Miss športa je naziv najlepše osvojila osemnajstletna Ljubljančanka Pia Arhar.