Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 7. december 2018 / 11:06

Naj polka Gorenca 2018 …

… je postala polka Verjemi vase ansambla Lun'ca. Dobili smo jo v petek, Radio Gorenc pa je praznoval tudi svoj 56. rojstni dan. Poleg Lun'ce sta se s svojima polkama Ljubezen je sreča in Ne griem na m...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 23. junij 2014 / 10:14

Bom proveito! – Dober tek!

V Braziliji trenutno vlada žoga. Reprezentance imajo tako in tako določeno prehrano, navijači z drugih delov sveta pa lahko raziskujejo med pestrim izborom okusov. Nemogoče je govoriti o enotni bra...

Kamnik / ponedeljek, 23. junij 2014 / 10:13

Izbrali najlepšo vrtnico

Volčji Potok – Arboretum Volčji Potok in Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije sta prejšnji petek organizirala enajsti slovenski dan vrtnic, na katerem se je zbralo okoli 250 ljudi, ki se z vrtnicam...

Kranj / ponedeljek, 23. junij 2014 / 10:11

Peš od Kranja do Pirana

V nekaj dneh so otroci, stari od enajst do šestnajst let, prehodili približno 95 kilometrov.

Humor / ponedeljek, 23. junij 2014 / 10:10

Od zadaj

V nekaterih slovenskih političnih strankah so že pred leti ugotovili, da španski borci niso več v modi. Na nogometnem prvenstvu v Braziliji je španska reprezentanca to le še potrdila.

GG Plus / ponedeljek, 23. junij 2014 / 10:10

Kje se zdaj kuha nekdanja politika?

Na začetku tega tisočletja je veljalo, da se je za sklepanje dobrih poslov ali za vzpenjanje v politiki do­bro oprijeti palice za golf. Na igriščih za golf, ki so kot gobe po dežju začeli rasti po...