Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 23. november 2011 / 07:00

Koliko poznam sladkorno bolezen?

Minuli konec tedna je potekalo 13. državno tekmovanje iz preverjanja znanja o sladkorni bolezni. Na Gorenjskem je organizacijo tekmovanja prevzela Osnovna šola Ivana Groharja Škofja Loka in Društvo di...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 17. september 2021 / 18:07

Prostovoljstvo jo izpolnjuje

»Prostovoljnega dela nikoli nisem dojemala kot delo. Delovala sem iz sebe, delo z ljudmi me izpolnjuje,« pravi nagrajena prostovoljka Kristina Stražišar z Jesenic. Že več let je aktivna v ljubljanskem...

Naklo / petek, 17. september 2021 / 18:05

Literarni večer na Pirčevih dnevih

Podbrezje – V Kulturnem domu v Podbrezjah bodo jutri, 18. septembra, ob 18. uri tradicionalni Pirčevi dnevi v organizaciji Kulturnega društva Tabor Podbrezje. Dogodek so zasnovali nekoliko v znamen...

Rekreacija / petek, 17. september 2021 / 18:04

Za konec Tek po ulicah Tržiča

Tržič – S 14. Tekom po ulicah Tržiča se bo jutri zaključila letošnja tekaška serija Gorenjska, moj planet. Start teka, ki bo štel tudi za državno prvenstvo Policije, bo ob 11.30. Moški bodo tekli n...

Škofja Loka / petek, 17. september 2021 / 18:03

Kapucinski most bo osvetljen v rdeče

Škofja Loka – V Sloveniji bomo jutri, 18. septembra, pod okriljem Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije tudi letos obeležili dan krvnih bolezni. V Ljubljani bosta na izteku Čopove ulice na...

Domžale / petek, 17. september 2021 / 14:54

Konec tedna cepljenje na več lokacijah

Ta konec tedna bo cepljenje brez naročanja potekalo tudi na Jesenicah, v Kamniku in Domžalah.