Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 14. december 2016 / 11:46

Planinske koče med tednom večinoma zaprte

Kranj – Planinska zveza Slovenije opozarja, da se je pred obiskom gorskega sveta pozimi treba pozanimati o odprtosti planinskih koč. Med 164 oskrbovanimi kočami (od skupno 179 planinskih koč, zavet...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 17. junij 2018 / 20:05

Slovenska narečja Kanalske doline

Ponedeljkov nastop učenk in učencev osnovne šole iz Ukev / Ugovizze v Kanalski dolini in drugih mladih v bivši ukovški mlekarni je bil del projekta »Jezik – korenina naše kulture«, ki se je začel l...

Kronika / nedelja, 17. junij 2018 / 20:02

Alkohol za volanom

Kranj – Gorenjski prometni policisti so v torek zvečer v Kranju obravnavali voznika, ki ga je imel precej pod kapo, saj je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 1,25 mg/l alkohola, kar je več...

Zanimivosti / nedelja, 17. junij 2018 / 20:00

Izšla knjiga o Kamniško-zasavskem odredu

Mengeš – Nedavno je izšla knjiga Ivana Vidalija Kamniško-zasavski odred, ki na več kot štiristo straneh opisuje delovanje odreda med drugo svetovno vojno. Vidali je rokopis napisal že ob koncu osem...

Slovenija / nedelja, 17. junij 2018 / 19:55

Kako blizu je Neapelj?

Ali Sloveniji grozi neapeljski scenarij, torej kupi odpadkov na ulicah, smo se v zadnjem tednu spraševali skoraj tako pogosto kot o tem, komu in s kom bo uspelo sestaviti novo vladno koali...

Jesenice / nedelja, 17. junij 2018 / 14:17

Donacija Lions kluba Bled

Jesenice – Lions klub Bled je marca na Bledu organiziral dobrodelni koncert Slovenskega okteta, zbranih tri tisoč evrov pa so namenili Centru za interdisciplinarno zdravljenje bolečine in paliativn...