Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 12. december 2014 / 11:34

The Tide 'pristali' v KluBaru

Kranj – Z odličnim koncertom so v soboto v kranjskem KluBaru nastopili domačini The Tide, ki so predstavili svoj nov album Landings, manjkale pa niso niti skladbe z njihovih prejšnjih albumov.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 23. maj 2009 / 07:00

Sedemsto evrov za grožnjo

Nekdanjemu tržiškemu županu Pavlu Ruparju je kranjsko sodišče naložilo plačilo sedemstotih evrov zaradi izrečene grožnje Gregoriju Debelaku.

Kronika / sobota, 23. maj 2009 / 07:00

Na Korenskem sedlu strmoglavilo jadralno letalo

Korensko sedlo – V petek popoldne je v gozdu blizu mejnega prehoda z Avstrijo na Korenskem sedlu strmoglavilo jadralno letalo, ranjeni pilot pa je ostal ukleščen v razbitini, so...

Gospodarstvo / sobota, 23. maj 2009 / 07:00

Agencija prejela okrog 60.500 zbirnih vlog

Kranj - Prejšnji petek je potekel rok za oddajo zbirnih vlog in zahtevkov za kmetijska plačila. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je od kmetijskih gospodarstev preje...

Gospodarstvo / sobota, 23. maj 2009 / 07:00

Prva neposredna plačila za goveda

Kranj - Agencija za kmetijske trge je v tem tednu začela izdajati odločbe o neposrednih plačilih za govedo za lani. V prvem svežnju je okrog devet tisoč odločb, na podlagi kateri...

Gospodarstvo / sobota, 23. maj 2009 / 07:00

Zdravje bank je zadovoljivo

Ljubljana – »Zdravje slovenskih bank je zadovoljivo, vendar ob tem ne izključujemo možnosti, da se ta položaj lahko spremeni: kot povratna zanka iz realnega sektorja,« je v torek...