Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 6. december 2010 / 07:00

Ja, to so dobri ljudje

"No money, it`s free, my gift ...," je razlagal prodajalec ob stojnici s kipci mačk, ko je enega od njih izročal v roke presenečeni Zali Juliji. Da ga je sam izdelal in je to njegovo darilo njej, da v...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 7. december 2013 / 15:22

Kupil ničvredne prte

Radovljica – Radovljiške policiste je občan obvestil, da sta ga mlajši moški in ženska s svetlimi lasmi, ki uporabljata sivi avtomobil Citroën, ogoljufala pri nakupu treh prtov. Zanje je plačal 700...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 7. december 2013 / 15:20

Adventni venčki za dobrodelni namen

Cerklje – Družinski in mladinski center Cerklje je tudi letos zadnjo nedeljo v novembru pred cerkvijo v Cerkljah prodajal adventne venčke, ki jih je izdelovalo sedemdeset domačinov, med njimi tudi...

Kranj / sobota, 7. december 2013 / 15:19

Učenje poslikave lesa

Kranj – Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj je pred nedavnim organiziral dvodnevno delavnico na temo Les in kulturna dediščina – ohranjanje tradicije poslikave lesa kot priložnost za samoza...

Kronika / sobota, 7. december 2013 / 13:57

Sodišče delno pritrdilo banki

Sodišče je priznalo del tožbenega zahtevka, ki ga je NLB vložil zoper Mestno občino Kranj. V primeru pravnomočnosti sodbe se bo tako obnova gradu Khislstein podražila za tristo tisoč evrov (in obresti...

Jesenice / sobota, 7. december 2013 / 13:57

Dobrodelni Kruh za prjatla

Tudi na Gorenjskem je zaživela dobrodelna akcija Kruh za prjatla, v kateri pri nakupu kruha plačaš še kruh, ki ga lahko prevzame nekdo, ki si ga ne more kupiti.