Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Edicije / petek, 4. julij 2008 / 07:00

Novice občine Žirovnica

Novice občine Žirovnica, 4. julij 2008, št. 2

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 1. september 2014 / 21:00

Povzročitelj se je sam javil

Jesenice – V noči na nedeljo se je na Titovi cesti na Jesenicah zgodila huda prometna nesreča, v kateri je bil po neuradnih informacijah huje ranjen 24-letni domačin, ki so ga premestili v ljubljan...

Kronika / ponedeljek, 1. september 2014 / 23:41

24-letni Jeseničan podlegel poškodbam prometne nesreče

Pešec, v katerega je v noči na nedeljo na Jesenicah z avtomobilom trčil 30-letni voznik, je zaradi hudih poškodb danes umrl v UKC Ljubljana, so v sporočilu za javnost zapisali na Policijski upravi (PU...

Gorenjska / ponedeljek, 1. september 2014 / 13:34

Po pouku še na tortico

Prvi šolski dan za vsakega posameznika predstavlja izjemen dogodek v življenju, čeprav je bil za nekatere bolj, za druge pa manj poseben.

Kronika / ponedeljek, 1. september 2014 / 13:31

Uboja se menda ne spominja

Prvi predobravnavni narok zoper Janeza Fortuna, ki je maja letos v družinski hiši v Preddvoru z nožem ubil soprogo Mirjano, je bil na zahtevo obrambe prestavljen.

Gorenjska / ponedeljek, 1. september 2014 / 13:15

Kdo bodo prihodnji župani

Imena kandidatov za župane, ki jih bomo volili na lokalnih volitvah 5. oktobra, so v več občinah že znana, drugod so še zavita v skrivnost.