Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 21. december 2011 / 07:00

Pozor pri nakupu igrač

Pri nakupu igrač, še zlasti za mlajše otroke, je potrebna posebna previdnost, saj so na trgu še vedno igrače, ki niso primerne.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

V Domu kulture novo razstavišče

Kamnik - V Domu kulture Kamnik, ki ga od leta 2002 tehnično in programsko upravlja Kulturno društvo Priden možic in je v zadnjih letih postal pravo kulturno središče o...

Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

Izlet namesto paketa živil

Škofja Loka - Zadnja leta je najbolj iskana pomoč hrana. Mnogim, ki jim je edini prihodek socialna pomoč države, po plačilu položnic za stanovanje, elektriko, komunalo...

Lukovica / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

Veseli nove infrastrukture

Rafolče - V krajevni skupnosti Rafolče v občini Lukovica je bilo v nedeljo zelo veselo, saj so krajani s prireditvijo slovesno zaključili večletna dela pri prenovi in...

Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

Uspehi loških gimnazijcev

Škofja Loka - Škofjeloški gimnazijci so na različnih tekmovanjih spet osvojili vrsto priznanj. Največji podvig je uspel Janu Kogoju, maturantu, ki se je z najbo...

Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

Anketa: Ime letališča ne moti

Vlada je prejšnji teden sklenila, da se bo brniško letališče po novem imenovalo Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Nekateri novo poimenovanje podpirajo, drugi ne. Kaj pa domačini na Zgornjem Brniku?