Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 1. december 2010 / 07:00

Zbrali manj premije in ustvarili več dobička

Ljubljana - V Zavarovalnici Triglav uresničujejo strategijo, da bodo dobičkonosnosti dali prednost pred obsegom poslovanja. V letošnjih devetih mesecih so obračunali 566,8 milijo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Odpeljali so ju v uklonilni zapor

Bled, Jesenice - V ponedeljek zvečer so policisti na Bledu ustavili in kontrolirali 41-letnega voznika osebnega vozila iz Kamnika. Odredili so mu preizkus alkoholiziranosti, kate...

Kronika / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Kriminal

Sredi popoldneva oropal trafiko Škofja Loka - V sredo okoli 16.45 je na Kapucinskem trgu v Škofji Loki neznan moški oropal trafiko. Ropar je prodajalc...

Kronika / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Za varnost pešcev v prometu

Kranj - Preventivna akcija Stopimo iz teme – varno v zimo, ki jo je pred tednom dni pred trgovskim centrom Qlandia v Kranju organiziral Svet za preventivo in vzgojo v cest...

GG Plus / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Vaš razgled

 

GG Plus / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Wikiwiki, res hitro

Že zadnjič smo ugotovili, da človeku, ki na svojo učenost kaj da, danes ni več nujno imeti klasične enciklopedije na knjižni polici – tiste vrste visokih in debelih, pa dragih knjig, zloženih eno...