Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 7. december 2020 / 11:20

Mestni zapeljevalci brstečih mladenk

V prejšnjem nadaljevanju smo ostali pri posilstvu oziroma poskusu posilstva ljubljanske mladenke Ane Allodi. Ana posiljevalca sicer ni poznala po imenu, očitno pa ga je vedela dovolj dobro opisati,...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / torek, 29. april 2014 / 07:00

Ogorčeni kmetje zaprli cesto

Fizične zapore dostopov do poljskih in gozdnih poti na avtocestni priključek Brnik, zaradi katerih so v petek slabih pet ur protestirali prizadeti kmetje, ostajajo tudi po včerajšnjem sestanku na prom...

Škofja Loka / torek, 29. april 2014 / 07:00

Prebili so predor pod Stenom

V petek so pod Stenom prebili 660 metrov dolg predor na trasi poljanske obvoznice in dogodku tudi nazdravili.

Kranj / torek, 29. april 2014 / 13:52

Kaznovani po petindvajsetih letih

Kokrica – Na Kokrici, kjer že vrsto let parkirajo tisti, ki se odpravljajo na avtobus in tudi na rekreacijo, so redarji pred kratkim poostrili nazor in začeli kaznovati.

GG Plus / torek, 29. april 2014 / 13:50

Prva svetovna vojna vstaja iz pozabe

Poleti bo minilo že sto let od začetka prve svetovne vojne. Ta stoletnica zbuja neverjetno veliko javno in zasebno pozornost po vsem svetu; vojna 1914–1918 je bila v preteklosti že precej pozabljena,...

Nasveti / torek, 29. april 2014 / 13:25

Nutellina torta

Menim, da mi ni treba utemeljevati, da je Nutellina torta nekaj najboljšega, kar lahko pojeste … Nutella nikoli ne razočara.