Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 23. november 2021 / 08:07

Želijo si dobrega začetka

Konec tedna novo sezono svetovnega pokala začenjajo biatlonci. Poudarjajo, da so priprave potekale dobro, da je takšna tudi pripravljenost, odgovor, kaj to pomeni v mednarodni konkurenci, pa bodo dale...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 17. junij 2009 / 07:00

V Kamniku 16. shod slovenskih vaterpolistov

Letno kopališče Pod skalo v Kamniku bo v soboto že šestnajstič zapored prizorišče zbora slovenskih vaterpolistov.

Kranj / sreda, 17. junij 2009 / 07:00

Najbolje v bazen ali Čukov bajer

Pred začetkom letošnje kopalne sezone so pri Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj ugotovili, da je najbolj čista voda v Čukovem bajerju, najbolje pa je nadzorovan bazen, ki ga za kopalce odprli včeraj.

Gospodarstvo / sreda, 17. junij 2009 / 07:00

Bohorič predsednik nadzornega sveta Abanke

Kranj - Nadzorni svet Abanke Vipa je na ustanovni seji za novega predsednika imenoval Janeza Bohoriča, predsednika uprave Save Kranj, za njegovega namestnika Branka Pavlina, pred...

Kronika / sreda, 17. junij 2009 / 07:00

Sodišče bo poslušalo prisluhe

Sojenje domnevnima roparjema Boštjanu Razingarju in Amirju Bešiću se je v petek zaradi spremembe v sestavi sodnega senata začelo znova.

Prosti čas / sreda, 17. junij 2009 / 07:00

Pevka s svojimi čevlji

Najprej je Playboy v Ljubljani pripravil zabavo za VIP-ovce, kakšen teden kasneje pa za smrtnike. Izbrali so tudi dekle letošnjega leta. Nina Osenar napoveduje izid prvega albuma za letošnjo jesen, im...