Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / nedelja, 17. december 2023 / 19:04

Najvišji naziv Moniki Ažman

Častna članica gorenjskega društva medicinskih sester je postala Monika Ažman, srebrni znak pa so prejeli Vesna Avdić, Mariana Paula Rezelj, Sanda Šifkovič in Hubert Tomaž Terseglav Tomazin.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 12. december 2014 / 16:22

Dekadentna črnometalska resnica

Atmosferični black metal kvartet Dekadent je posnel nov album, naslovljen Veritas. Gre sicer za četrti album ljubljansko-gorenjske zasedbe, ki prinaša sedem svežih skladb v črnometalskih ritmih.

Naklo / petek, 12. december 2014 / 17:10

Čudež pod Golico ... ne, v Podbrezjah

Iz ustvarjalnega nemira se je rodilo vse tisto najlepše, najbolj iskreno, prikazano na tretji prireditvi Narodne v sliki, pesmi in plesu 2014.

Tržič / petek, 12. december 2014 / 16:22

Svetniki za staro novo ravnateljico, vzgojiteljice pa ...

O tem, ali je kandidatka za ravnateljico Vrtca Tržič Nataša Durjava dobila potrjen mandat Sveta zavoda Vrtca Tržič, so člani glasovali včeraj popoldne. Dve tretjini vzgojiteljskega zbora ji je namreč...

Slovenija / petek, 12. december 2014 / 14:24

Ustavno sodišče Janšo za zdaj izpustilo na prostost

Ustavno sodišče je soglasno ugodilo predlogu predsednika SDS Janeza Janše, naj do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patria, so sporočili z ustavnega sodišča. Janša lahko tako na...

Gospodarstvo / petek, 12. december 2014 / 14:11

Zamenjava v vodstvu Lona

Kranj – Teodor Žepič, ki je bil osem let predsednik uprave Hranilnice Lon, v Lonu pa je bil sicer zaposlen devetnajst let, je prejšnji četrtek odstopil kot predsednik uprave. Dejal je, da se je za...