Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 28. november 2016 / 16:50

Škofic prvi Slovenec s skupno zmago

V Kranju se je končala sezona svetovnega pokala v športnem plezanju, ki je bila izjemna za Gorenjca Domna Škofica in Korošico Janjo Garnbret. Sta najuspešnejši par sezone. Oba sta postala skupna zmago...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 23. april 2007 / 07:00

Ivo Papasov & His Bulgarian Wedding Band v ciklusu Grajski Vitraž

Petek, 11. maja, dvorišče Škofjeloškega gradu

Splošno / ponedeljek, 23. april 2007 / 07:00

Mestni trg v barvah

Celodnevni dogodek plesa, slikarstva, fotografije, filma in glasbe ..

Kronika / ponedeljek, 23. april 2007 / 07:00

Radarske kontrole

Kranj - Prometni policisti bodo tudi ta teden opravljali meritve hitrosti z radarjem, nameščenim v belem osebnem avtomobilu Renault Kangoo. Danes med 7. in 14. uro bodo...

Bohinj / ponedeljek, 23. april 2007 / 07:00

Usoda novih občinskih stanovanj še ni znana

Bohinjska Bistrica - Župan občine Bohinj Franc Kramar, njegov podžupan Anton Urh, višja svetovalka za družbene dejavnosti in gospodarstvo Iva Lapajne ter nekdanja županj...

Zanimivosti / ponedeljek, 23. april 2007 / 07:00

Aketa: Obnova Starega gradu in obzidja

Kamnik - Kako nujna je obnova Starega gradu oziroma njegovega obzidja, smo spraševali tudi tokrat na območju Kamnika. Skoraj polovica vprašanih je bila mnenja, da je treba v občin...