Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 22. november 2011 / 07:00

Streljanje pred moto klubom

V streljanju pred Moto klubom El Diablo na Hrušici je bil lažje ranjen 31-letni Jeseničan.

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 7. september 2020 / 14:49

Hiša na hribu šestič

Osrednja razstava pri cerkvi sv. Marjete v Žlebeh bo na ogled do 20. septembra.

Zanimivosti / ponedeljek, 7. september 2020 / 17:19

Po zgodovinskih mestih s kolesi

Jesenice – Tjaša Žnidar in Draga Žbontar, ki sta poleti v petih dneh pretekli novo pohodniško pot Juliana Trail, se kar ne ustavita. Konec avgusta sta se lotili novega podviga: njun cilj je bil pre...

Škofja Loka / ponedeljek, 7. september 2020 / 17:16

Najem parkirišč pod nadstreški

Škofja Loka – Občina Škofja Loka je objavila namero o oddaji parkirnih mest v Frankovem naselju v najem. Gre za parkirna mesta pod nadstreški, za katere ni sklenjene veljavne najemne pogodbe in za...

Gorenjska / ponedeljek, 7. september 2020 / 17:16

Poklon ugledni znanstvenici

Sklad Pro Natura, ki deluje pod Slovensko znanstveno fundacijo in je namenjen spodbujanju znanstvenega razvoja, so poimenovali po njegovi pobudnici, ugledni znanstvenici, letos preminuli dr. Aleksandr...

GG Plus / ponedeljek, 7. september 2020 / 17:15

Evropo bi izbral le za počitnice

Indijec Ranjeet Kumar ni nikoli razmišljal o tem, da bi se preselil v Evropo, kvečjemu v Ameriko, a se mu je zgodilo točno to: danes živi na Kokrici pri Kranju.