Res da se najbolj razveselimo prve solate z domačega vrta, vendar domač paradižnik, ... Plodov, ki jih naberemo doma na vrtu, se nikoli ne prenajemo. Zdrav in okusen sadež, ki ga utrgamo, ima poseben okus in vedno diši. Prav domači paradižniki so tisti, ki s svojim vonjem vzbujajo apetit. A preden pride na krožnik, je z njim veliko dela. Posebej če sadikam pripravimo posebno vrtno hišico, ki jih obvaruje pred onesnaženim zrakom. Če jih ni potrebno škropiti proti boleznim, je zdrav in slasten plod lahko vsak dan na mizi.

Pot od njive do kuhinje

Daleč so časi, ko smo pojedli samo tisto, kar smo pridelali. Sezonska zelenjava nima več pravega pomena, saj v trgovskih centrih najdemo celo leto svežo zelenjavo. Včasih paradižnika nismo jedli celo leto, ampak samo poleti.

Za vrtičkarje se začne sezona dela na vrtu spomladi, ko začnejo pripravljati gredice za novo setev in izbirati semena in sorte zelenjave za novo poletno sezono. Navadno vsa semena kupimo, tisti pravi vrtičkarji pa si ga pridelajo sami. Vsako leto kakšno lepo glavo solate pustijo za seme. Dobro sorto fižola sadimo, dokler se ne izrodi. Zaradi večje zanesljivosti glede kakovosti so nekatera semena tudi razkužena. Takšno seme ni primerno za prehrano, kar je na embalaži tudi označeno. Ves postopek razkuževanja mora biti tehnološko dovršen, za potrošnika pa je najpomembnejše parkiranje. Zunanja podoba vrečke služi trženju, lepa slika se lepo prodaja. Nekateri tožijo, da seme slabo kali, vendar priporočamo, da vsaj solato po setvi pokrijete z vrteksom, da semen ne pozobajo ptice.

Vrtnarjenje je hobi in užitek. Tisti, ki na vrtu dela na silo, naj si poseje travo in bo zadovoljstvo popolno. Kdor pa uživa v pridelovanju pridelkov, bo vesel, ko jih bo pobiral in z njimi ustvaril kulinarično pestrost domačega jedilnika.

Trend je bio vrt. Vanj sodijo mešani posevki. Nekatere rastline bolje uspevajo, če rastejo v družbi, zato moramo vedeti, katere spadajo skupaj in za katere je bolje, da rastejo samostojno na gredici. Pri setvi je za mešane posevke potrebno upoštevati kolobar, pravilno obdelovanje in redno nego vrta. In tako bomo v vrtu lahko pridelali zelenjavo, začimbe in tudi rože. V sožitju posajene rastline ščitijo ena drugo, na primer pred vetrom, mrazom, sončno pripeko. Rastline poskrbijo, da niso preveč v mokroti, druge preprečujejo prekomerno izsuševanje …

Tla v zelenjavnem vrtu naj bodo vedno prekrita z vrtninami. Če na gredico dolgo ničesar ne posejemo, jo bo prerasel plevel. Med sadike paradižnika in zelja polagamo razrezane ostanke drugih odpadnih zelenih delov z vrta ali pokošene trave, da v hudi pripeki preprečimo pretirano izsuševanje tal. Predvsem paradižnik, paprika in jajčevci imajo radi »noge v vlagi, glavo na soncu«. Tako boste imeli celo poletje lepe in zdrave sadeže z lastnega vrta.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 13. julij 2020 / 16:19

Svetovni dan prebivalstva

Število prebivalcev na svetu se zaradi zniževanja rodnosti povečuje vse počasneje. Po napovedih naj bi se v Sloveniji po letu 2024 zniževalo in naj bi leta 2060 že padlo pod dva milijona.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Zlata liga Gorenjske

S sezono na prostem so začeli tudi mladi atleti od kategorije naraščajnikov do U16. Njim je namenjena Zlata liga Gorenjske, ki jo organizira Zbor atletskih trenerjev Atletskega kluba Triglav, pot...

GG Plus / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Sandi, Sixfor

Sandi Jugovic, dvainštiridesetletni hud amater, kot pravi zase, največ kilometrov naredi s kolesom.

Zanimivosti / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Minerali in fosili spet v Tržiču

Konec tedna bodo v Tržiču potekali 39. mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja.

Gospodarstvo / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Včasih naribajo tudi štiri tone zelja v eni uri

Klemen Jarc iz Voklega je na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij prejel zlati priznanji za kislo zelje in repo.

Prosti čas / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Anketa: Maja ima možnosti za finale

Izbor za pesem Evrovizije je pred vrati, zato smo sogovornike povprašali, ali ima slovenska predstavnica Maja Keuc možnosti za preboj v finale. Bi se morda v Nemčiji bolje odrezala April, drugouvrščen...