
Pot od njive do kuhinje
Daleč so časi, ko smo pojedli samo tisto, kar smo pridelali. Sezonska zelenjava nima več pravega pomena, saj v trgovskih centrih najdemo celo leto svežo zelenjavo. Včasih paradižnika nismo jedli celo leto, ampak samo poleti.
Za vrtičkarje se začne sezona dela na vrtu spomladi, ko začnejo pripravljati gredice za novo setev in izbirati semena in sorte zelenjave za novo poletno sezono. Navadno vsa semena kupimo, tisti pravi vrtičkarji pa si ga pridelajo sami. Vsako leto kakšno lepo glavo solate pustijo za seme. Dobro sorto fižola sadimo, dokler se ne izrodi. Zaradi večje zanesljivosti glede kakovosti so nekatera semena tudi razkužena. Takšno seme ni primerno za prehrano, kar je na embalaži tudi označeno. Ves postopek razkuževanja mora biti tehnološko dovršen, za potrošnika pa je najpomembnejše parkiranje. Zunanja podoba vrečke služi trženju, lepa slika se lepo prodaja. Nekateri tožijo, da seme slabo kali, vendar priporočamo, da vsaj solato po setvi pokrijete z vrteksom, da semen ne pozobajo ptice.
Vrtnarjenje je hobi in užitek. Tisti, ki na vrtu dela na silo, naj si poseje travo in bo zadovoljstvo popolno. Kdor pa uživa v pridelovanju pridelkov, bo vesel, ko jih bo pobiral in z njimi ustvaril kulinarično pestrost domačega jedilnika.
Trend je bio vrt. Vanj sodijo mešani posevki. Nekatere rastline bolje uspevajo, če rastejo v družbi, zato moramo vedeti, katere spadajo skupaj in za katere je bolje, da rastejo samostojno na gredici. Pri setvi je za mešane posevke potrebno upoštevati kolobar, pravilno obdelovanje in redno nego vrta. In tako bomo v vrtu lahko pridelali zelenjavo, začimbe in tudi rože. V sožitju posajene rastline ščitijo ena drugo, na primer pred vetrom, mrazom, sončno pripeko. Rastline poskrbijo, da niso preveč v mokroti, druge preprečujejo prekomerno izsuševanje …
Tla v zelenjavnem vrtu naj bodo vedno prekrita z vrtninami. Če na gredico dolgo ničesar ne posejemo, jo bo prerasel plevel. Med sadike paradižnika in zelja polagamo razrezane ostanke drugih odpadnih zelenih delov z vrta ali pokošene trave, da v hudi pripeki preprečimo pretirano izsuševanje tal. Predvsem paradižnik, paprika in jajčevci imajo radi »noge v vlagi, glavo na soncu«. Tako boste imeli celo poletje lepe in zdrave sadeže z lastnega vrta.