S Casanovo po Italiji

Nemirni duh, velik izobraženec, vešč vseh velikih evropskih jezikov, pisatelj in ljubimec, ki se mu ni bilo mogoče ubraniti, je prepotoval Evropo podolgem in počez. Benečan (1725–1798), ki mu je življenje krojila tudi kvartopirska strast, je poznal največje duhove svojega časa in se gibal v kraljevskih ter plemiških krogih, a se je po ukazu inkvizicije znašel l. 1755 tudi v beneških svinčenih ječah, iz katerih mu je uspelo l. 1756 pobegniti. Njegovi Spomini veljajo danes za klasiko evropske literature. Kot je užival v lepih ženskah, je užival tudi v slastno pripravljeni hrani ...

Brancin s kaprami v zavojčku

Za 4 osebe potrebujemo: papir za peko, 4 manjše oluskane in očiščene brancine, 50 g kaper, 1 vejico pehtrana, 1 šopek peteršilja, 1 filetirano limeto, 4 cl suhega vermuta, 1 sesekljano šalotko, sol, sveže zmlet beli poper, oljčno olje.

Na žlici olja popražimo šalotko, dodamo kapre, sesekljan peteršilj in vejico pehtrana, razdeljeno na štiri dele, krhlje limete, zalijemo z vermutom in počakamo, da malce izpari. Omaka ne sme biti pregosta.

Ribe začinimo in iz papirja za peko naredimo štiri zavojčke. Zavojčke zložimo na pekač, v vsakega damo po eno ribo, položimo nanjo košček pehtrana, prelijemo z omako, zavojčke zapremo in v pečici, ogreti na 200 stopinj, pečemo 25 minut. Postrežemo z maslenim krompirjem in solato.

Rižota z belimi tartufi

Za 4 osebe potrebujemo: 250 piščančje osnove, 1 žlico oljčnega olja, 250 riža carnaroli, 1 sesekljano čebulo, 50 g masla, 100 g sveže naribanega parmezana, sol, sveže zmlet poper, 100 g belih tartufov, baziliko po okusu.

Piščančjo osnovo zavremo in zmanjšamo ogenj. V kozici na olju prepražimo čebulo, dodamo riž in mešamo z leseno kuhalnico, dokler se riž ne zasveti.

Zalijemo s 100 ml osnove in brž ko riž popije tekočino, spet dodajamo osnovo in pazimo, da se riž ne lepi na dno posode. Ko je riž mehak in kremast, a še vedno zrnat, potegnemo posodo z ognja, vmešamo v riž maslo, parmezan, sol in poper, razdelimo rižoto na štiri krožnike in na vsako porcijo nastrgamo 25 g belega tartufa. Če ste bolj varčni, boste jed začinili le s tartufovim oljem in jo potresli z drobno zrezano baziliko.

Sardski puding z jagodami

Za 4 osebe potrebujemo: 3 liste želatine, četrt l kisle smetane, 60 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, četrt l trdega polnovrednega jogurta, 2 cl ruma, 1 čajno žličko sladkorja, 1 žlico limonovega soka, 1 ščepec soli, 500 g jagod (najboljše so gozdne), 100 g sladkorja, 50 cl jagodnega likerja, sok pol pomaranče.

Želatino namočimo v mrzli vodi. Žličko sladkorja in žlico limonovega soka zmešamo z rumom, da se sladkor stopi, ter vmešamo v jogurt. Kislo smetano, 60 g sladkorja in vanilin sladkor ter ščep soli počasi segrevamo, potegnemo z ognja in v tej mešanici raztopimo namočeno želatino, nakar dodamo še jogurt. Puding razdelimo v štiri skodelice in postavimo na hladno vsaj za 12 ur.

Tri četrt jagod (najboljše so gozdne) potresemo s sladkorjem in prelijemo s pomarančnim sokom ter likerjem. Pokrijemo. Čez nekaj ur se sokovi pomešajo. Sadno mešanico piriramo in damo na hladno, dokler sladice ne postrežemo. Okrasimo s preostalimi sadeži.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 21. avgust 2022 / 09:33

Orkester se bo ustavil v Radovljici

Film Orkester Matevža Luzarja, celovečerna komedija z rahlo trpkim priokusom, je na turneji po slovenskih letnih kinih. Naslednji teden, 25. avgusta, prihaja v Radovljico. Film je pri občinstvu doslej...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 22. december 2019 / 19:00

Smisel našel v ustvarjanju

Matevž Trojar iz Železnikov je od rojstva gluh, pred leti so mu odkrili še okvaro vida. Pred neznanimi ljudmi se je vrsto let skrival, niti ni imel izoblikovane komunikacije. V zadnjih letih je končno...

Razvedrilo / nedelja, 22. december 2019 / 18:59

Wernerjevih trideset

Z novim albumom Lom in napovedanima koncertoma v Mariboru in Ljubljani kralj slovenske zabavne glasbe Werner praznuje trideset uspešnih ustvarjalnih let.

Bled / nedelja, 22. december 2019 / 16:26

Na Zimsko pravljico z eRudolfom

Bled – Občani in obiskovalci Bleda imajo v prazničnem decembru možnost izkoristiti brezplačne prevoze po Bledu z električnim kombijem za prevoz potnikov, ki jim ga je dala na razpolago družba Man T...

Gospodarstvo / nedelja, 22. december 2019 / 16:25

Zloraba pri plačilu dajatev za luksuzna vozila

Kranj – Na finančni upravi (Furs) so analizirali uporabo vozil s tujimi registrskimi tablicami, ki jih vozijo slovenski davčni zavezanci (rezidenti) in jih praviloma uporabljajo v Sloveniji. Pri te...

Zanimivosti / nedelja, 22. december 2019 / 16:24

Copatke za novorojence

Tristo parov pletenih copatk so Glasove Muce Copatarice pred dnevi odnesle v Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj. Copatke so darilo novorojencem.