S Casanovo po Italiji

Nemirni duh, velik izobraženec, vešč vseh velikih evropskih jezikov, pisatelj in ljubimec, ki se mu ni bilo mogoče ubraniti, je prepotoval Evropo podolgem in počez. Benečan (1725–1798), ki mu je življenje krojila tudi kvartopirska strast, je poznal največje duhove svojega časa in se gibal v kraljevskih ter plemiških krogih, a se je po ukazu inkvizicije znašel l. 1755 tudi v beneških svinčenih ječah, iz katerih mu je uspelo l. 1756 pobegniti. Njegovi Spomini veljajo danes za klasiko evropske literature. Kot je užival v lepih ženskah, je užival tudi v slastno pripravljeni hrani ...

Brancin s kaprami v zavojčku

Za 4 osebe potrebujemo: papir za peko, 4 manjše oluskane in očiščene brancine, 50 g kaper, 1 vejico pehtrana, 1 šopek peteršilja, 1 filetirano limeto, 4 cl suhega vermuta, 1 sesekljano šalotko, sol, sveže zmlet beli poper, oljčno olje.

Na žlici olja popražimo šalotko, dodamo kapre, sesekljan peteršilj in vejico pehtrana, razdeljeno na štiri dele, krhlje limete, zalijemo z vermutom in počakamo, da malce izpari. Omaka ne sme biti pregosta.

Ribe začinimo in iz papirja za peko naredimo štiri zavojčke. Zavojčke zložimo na pekač, v vsakega damo po eno ribo, položimo nanjo košček pehtrana, prelijemo z omako, zavojčke zapremo in v pečici, ogreti na 200 stopinj, pečemo 25 minut. Postrežemo z maslenim krompirjem in solato.

Rižota z belimi tartufi

Za 4 osebe potrebujemo: 250 piščančje osnove, 1 žlico oljčnega olja, 250 riža carnaroli, 1 sesekljano čebulo, 50 g masla, 100 g sveže naribanega parmezana, sol, sveže zmlet poper, 100 g belih tartufov, baziliko po okusu.

Piščančjo osnovo zavremo in zmanjšamo ogenj. V kozici na olju prepražimo čebulo, dodamo riž in mešamo z leseno kuhalnico, dokler se riž ne zasveti.

Zalijemo s 100 ml osnove in brž ko riž popije tekočino, spet dodajamo osnovo in pazimo, da se riž ne lepi na dno posode. Ko je riž mehak in kremast, a še vedno zrnat, potegnemo posodo z ognja, vmešamo v riž maslo, parmezan, sol in poper, razdelimo rižoto na štiri krožnike in na vsako porcijo nastrgamo 25 g belega tartufa. Če ste bolj varčni, boste jed začinili le s tartufovim oljem in jo potresli z drobno zrezano baziliko.

Sardski puding z jagodami

Za 4 osebe potrebujemo: 3 liste želatine, četrt l kisle smetane, 60 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, četrt l trdega polnovrednega jogurta, 2 cl ruma, 1 čajno žličko sladkorja, 1 žlico limonovega soka, 1 ščepec soli, 500 g jagod (najboljše so gozdne), 100 g sladkorja, 50 cl jagodnega likerja, sok pol pomaranče.

Želatino namočimo v mrzli vodi. Žličko sladkorja in žlico limonovega soka zmešamo z rumom, da se sladkor stopi, ter vmešamo v jogurt. Kislo smetano, 60 g sladkorja in vanilin sladkor ter ščep soli počasi segrevamo, potegnemo z ognja in v tej mešanici raztopimo namočeno želatino, nakar dodamo še jogurt. Puding razdelimo v štiri skodelice in postavimo na hladno vsaj za 12 ur.

Tri četrt jagod (najboljše so gozdne) potresemo s sladkorjem in prelijemo s pomarančnim sokom ter likerjem. Pokrijemo. Čez nekaj ur se sokovi pomešajo. Sadno mešanico piriramo in damo na hladno, dokler sladice ne postrežemo. Okrasimo s preostalimi sadeži.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 3. februar 2014 / 11:48

Zbudite se!

Ludvik XV. je ostal zabeležen po svojem geslu: »Za nami potop!«, saj je v času, ko je šlo v državi vse na­vzdol, nerazumno zapravljal. Nekoč je vprašal dvornega norca: »Ali verjameš v moje...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 16. september 2011 / 07:00

Znani Gorenjci na počitnicah

Počitnice so za večino pri koncu, tudi za znane Gorenjce. Zaupali so nam, kje in kako so preživeli letošnji dopust.

Gospodarstvo / petek, 16. september 2011 / 07:00

Anže Koželj drugi na državnem prvenstvu

Kranj - Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije je v sodelovanju z Biotehniško šolo šolskega centra Ptuj pripravila minuli konec tedna v Turnišču pri Ptuju 55. državno te...

Gospodarstvo / petek, 16. september 2011 / 07:00

Gorenjski lovci podprli sedanjega predsednika

Naklo - V Lovski zvezi Slovenije bodo decembra na volilnem občnem zboru izvolili novega predsednika ter člane upravnega in nadzornega odbora, razsodišča in odbora etičnega kodeks...

Prosti čas / petek, 16. september 2011 / 07:00

Narodnozabavni vikend z Veselimi Begunjčani

Veseli Begunjčani so se ves avgust pripravljali na narodnozabavni vikend pod šotorom, v Krpinu pri Begunjah, kjer se bo med petkom in nedeljo, 16. in 18. septembrom, precej zabavalo...

Prosti čas / petek, 16. september 2011 / 07:00

Pirfest v Preddvoru

Ta konec tedna bo v Preddvoru pod velikim šotorom na dvorišču stare Jelovice potekal Pirfest – Preddvor 2011, ki prinaša dva večera odlične glasbe in bogate kulinarične ponudbe. V petek zv...