Kamniški svetniki ne podpirajo več visokih vlaganj v družbo Velika planina, d. o. o., katere edini lastnik je Občina Kamnik.

Kamničani bi prodali Veliko planino

Občinski svetniki so skupaj s sprejetjem predloga letošnjega proračuna podprli tudi odprodajo družbe Velika planina, d. o. o., ki je v stoodstotni lasti Občine Kamnik.

Kamniški občinski svetniki so na sredini maratonski seji, ki je trajala kar deset ur, med drugim sprejeli predlog proračuna, ki so ga na januarski seji enkrat že zavrnili. Proračunski odhodki ostajajo visoki približno 24 milijonov evrov, je pa občinska uprava prerazporedila nekaj sredstev. Namesto obnove Šolske ulice bo šlo na zahtevo svetnikov več denarja za varne poti, Mladinski center Kotlovnica, šport, invalide in starostnike.

Pričakovano pa se je največja razprava razvila okoli Velike planine, ki jo številni že vrsto let označujejo kot vrečo brez dna. Župan je predlagal sklep, s katerim bi družbi v letošnjem letu zagotovili šeststo tisoč evrov, potrebnih za obnovo pogonskega sistema nihalke, v obdobju od 2012 do 2014 pa v povprečju še 350 tisoč evrov letno, kar v prihodnjih štirih letih znese dober milijon in pol. »Večina občanov meni, da je vzdrževanje dostopa z nihalko brezpredmetno in da bi občina morala urediti cesto na planino,« je povedala Karla Urh iz LTS. »Za družbo nimamo nobene strategije in ne podpiram, da jo vsako leto zalagamo s sredstvi, če se ni sposobna financirat sama,« je bil odločen Janez Balantič iz Zaresa. »Nihalka naj se ukine, ljudje si želijo cest, pločnikov, šol in niso več pripravljeni vlagati v Veliko planino, zato nam Kamničani ne bodo zamerili, če tega sklepa ne podpremo,« pa je povedal Robert Kokotec. Na drugi strani je Ivo Stražar iz NSi opozoril, da Veliko planino obravnavajo le takrat, ko potrebuje denar, ne pomagamo pa ji s strategijo. »Na vseh promocijah in sejmih se ponašamo s planino, zdaj pa bi jo radi odpisali z enim zamahom, čeprav ji cel svet priznava etnološko vrednost.« Na lahkomiselnost je opozorila tudi Mateja Poljanšek iz LDS: »Gondola letno prepelje petdeset tisoč obiskovalcev in zdaj naj bi se vse to vozilo po cesti, ki jo mora občina še zgraditi. Prav tako pa ne bo družbe kupil nihče, če bomo z današnjim sklepom ustavili gondolo.«

Župan je svoj sklep zaradi nepodpore nato umaknil z glasovanja, so pa svetniki vseeno sprejeli osnutek proračuna, v katerem pa je tudi postavka za Veliko planino, visoka šeststo tisoč evrov. Prav tako so upravi družbe Velika Planina, d. o. o., ki jo vodi Dušan Bombač, naložili, da naveže stike s potencialnimi kupci družbe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 16. julij 2007 / 07:00

O zdravilstvu dokončno jeseni

Ljubljana - V drugem branju zakona o zdravilstvu, s katerim želi vlada urediti doslej povsem neurejeno področje in zaščititi uporabnike storitev, so poslanke in poslanci državneg...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 11. december 2018 / 13:27

V Kranju decembra ni dolgčas

Potem ko sta prejšnji teden odhajajoči župan Boštjan Trilar in novi župan Matjaž Rakovec simbolično prižgala lučke in napovedala prve prireditve, bo v Kranju živahno vse do novega leta.

Šport / torek, 11. december 2018 / 12:49

S Pokljuke v Hochfilzen

Biatlonske tekme svetovnega pokala se bodo ta teden nadaljevale v sosednji Avstriji. Na Pokljuki je med Slovenci največ pokazal Jakov Fak. Najvišje je bil na četrtem mestu.