Salzburški žličniki (Foto: AB)

Nebeški pozdrav

Salzburški žličniki oziroma po domače ´salzburški nokrli´. Priljubljena avstrijska sladica.

Opeva jih že opereta Freda Raymonda Sezona v Salzburgu, kjer jih opiše: »Sladki kot ljubezen in nežni kot poljub … nebeški pozdrav …«

Gre za najbolj poznano avstrijsko sladico, ki jo sestavljajo zlato rumeno zapečeni 'hribčki' žličnikov, potresenih s sladkorjem v prahu, postreženih največkrat na srebrnem krožniku oziroma v skledici.

Kako je nastal recept za žličnike, ni znano. Morda ga lahko najdemo med različnimi nenavadnimi in posebnimi jedmi, različnimi vrstami suflejev iz leta 1719 v kuharski knjigi Conrada Haggerja, obstaja pa tudi zgodba, da so Napoleonovo kulinarično odkritje iz časa, ko se je zadrževal v Salzburgu.

Današnji avstrijski salzburški žličniki so dober primer preprostega kuhanja iz 19. stoletja. Tu recepte zanje že zasledimo, najdemo jih celo na menijih nekaterih salzburških restavracij. In od takrat do danes so in ostajajo žličniki pri naših severnih sosedih priljubljena sladica.

Kljub preprostemu receptu pa žličniki od kuharja zahtevajo kreativnost, spretnost pri njihovi pripravi in njihovo posebno predstavitev. In ko jih naročamo, se moramo zavedati, da so dovolj velika sladica za najmanj tri ljudi.

Avstrijski recept - verjetno eden izmed mnogih, pravi, da potrebujete za štiri zlato rumeno zapečene 'vrhove' žličnikov pet jajc, štiri žlice sladkorja v prahu, kavno žličko moke, nekaj naribane neškropljene limonine lupine, dve žlici mleka in tri žlice masla. Pet beljakov s tremi žlicami sladkorja v prahu stepate toliko časa, dokler sladkorni sneg ne postane trd. Potem primešate tri rumenjake, kavno žlico moke in nastrgano limonino lupino. V primerni ponvi najprej stopite tri žlice masla, dodate žlico sladkorja v prahu, dve žlici mleka in vse skupaj dobro segrejte. To potem vlijete na pekač, oblikujete žličnike in jih položite nanj. Pečico segrejte na 200 stopinj in jih pecite toliko časa, dokler ne postanejo zlato rumeni. Potresite jih še s sladkorjem v prahu in jih postrezite še tople. Morda jim svoj čar doda še okus marmelade oziroma džema, verjetno pa ta dodatek spada že bolj med osebne kuharjeve sestavine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / sreda, 4. julij 2007 / 07:00

Kako dolgo še - drugič!

V publikaciji Moja Gorenjska junija 2007 sem prebral prispevek Franca Kersnika z naslovom Kako dolgo še. Naj se za začetek predstavim. Sem 72-letni upokojenec in sem bil ob koncu vojne star deset let....

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 29. marec 2022 / 22:42

Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravi...

Zanimivosti / torek, 29. marec 2022 / 22:41

Sončki s plesom in gibanjem

Kranj – Skupina Sončki, ki deluje pod okriljem Medobčinskega društva Sožitje Mengeš, se je tokrat že četrtič predstavila v Panorami stara pošta v Kranju, kjer jih vselej prijazno sprejme in pogosti...

Kranjska Gora / torek, 29. marec 2022 / 22:39

Zaključili zimsko smučarsko sezono

Kranjska Gora – Smučarsko sezono so na kranjskogorskem smučišču zaključili v nedeljo, 27. marca. Kot so povedali na Turizmu Kranjska Gora, so imeli 114 obratovalnih dni, in čeprav nimajo še dokončn...

Šport / torek, 29. marec 2022 / 22:33

Planica povezuje

Najmanj trikrat izjemna letošnja Planica: skoraj šestdeset tisoč gledalcev, skoraj tisoč točk naših orlov na treh tekmah in izjemno vreme. Pohvale so sprejemali tudi organizatorji. Zaključ...

Šport / torek, 29. marec 2022 / 22:31

Polfinale začeli z zmago

Jeseniški hokejisti v Alpski ligi igrajo v polfinalu, kranjski Triglav v finalu mednarodne lige IHL.