To bi jedel tudi Jack Sparrow

Ko sem pred leti odkrila zanimivo Piratsko kuharico s kratko zgodovino največjih piratov, sem našla v njej tudi recept za chili con carne (čili z mesom), ki ga pozna vse območje Karibov in seveda Južna Amerika. Avtor Wolfram zu Mondfeld trdi, da je čili z mesom zagotovo prvič zadišal v kakšnem ladijskem kuharskem kotlu. Naj bo to res ali ne, zagotovo bi ga pripravljenega po naslednjem receptu jedel tudi Jack Sparrow.

 

Čili z mesom

Chili con carne

Za 4-6 oseb potrebujemo: 500 g rdečega fižola, 5 žlic olja, 1000 g sesekljanega mesa, 1/2 – 3/4 l goveje juhe, 300 g grobo sesekljane čebule, 6 strokov česna, 3-4 čilije ali pekoče feferone (če ne marate hudo pekočih jedi, vzemite kakšen čili manj), 500 g olupljenih in drobno zrezanih paradižnikov, sol, poper, čili v prahu.

Fižol namočimo čez noč, odlijemo vodo in ga znova prelijemo s 3 l sveže vode in ga skuhamo do mehkega. V ponvi segrejemo olje in na njem dobro prepražimo meso, nato ga damo v lonec in zalijemo z juho. V ponvi nato na olju prepražimo še čebulo, ki jo skupaj s strtim česnom, čiliji in paradižnikom stresemo v lonec. Kuhljamo približno 45 minut. Nato odlijemo kuhan fižol in ga dodamo mesno-zelenjavni mešanici. Solimo in po okusu začinimo.

Ali-el-Uluji pa si je rad privoščil polnjenega piščanca, ki ga je gotovo spominjal na rodno Kalabrijo, kjer se je 1508 rodil kot Luca Galieni. Že od zgodnje mladosti je bil namenjen duhovniškemu poklicu; bil je novinec v samostanu, ko je padel v roke enega najbolj razvpitih gusarjev Murada Thurgada. Štirinajst let je bil kot galjot priklenjen k veslu in prav toliko let je čakal, da ga bo za okroglo vsoto odkupil samostan, v katerem naj bi bil posvečen. Razočaran je prestopil v islam, postal svoboden mož, ki so mu pravili Ali-el-Uluji – Odpadnik, in se kmalu zavihtel na kapitanski most. Postal je spreten strateg, prvi med severnoafriškimi pirati. Med njegovimi ujetniki je bil tudi Miguel de Cervantes Saavedra, avtor romana Don Kihot, ki je zapisal: »Bil je najbolj človeški in odličen med vsemi komandanti, ki so kdaj pluli po morju.«

Piščanec Uli-el-Uluji

Za 4 -6 oseb potrebujemo: 2 manjša piščanca, 500 g sesekljanega mesa (govedina, ovčetina), 2 sesekljani čebuli, 1/2 drobno zrezane zelene, peteršilj, baziliko in 2 lističa žajblja, 100 g olja, 250 g belega kruha, namočenega in ožetega, 50 g naribanega parmezana, sol, poper, nekaj rezin slanine.

Čebulo, sesekljano meso in zeleno popražimo na olju, dodamo preostale sestavine in dobro premešamo. S to zmesjo napolnimo piščanca in ju zašijemo. Piščanca ovijemo s slanino in prevežemo s tanko vrvico. Petnajst minut pečemo na vročem ognju, nato pa še na majhnem ognju 1 uro. Dobro nam služi višja, pokrita posoda. Potem odstranimo slanino in piščanca zlato rumeno opečemo.

P.s.: Če ne marate slanine, lahko piščanca opražite in potem do konca spečete v pečici, vendar ju morate pridno zalivati s sokom, da se ne izsušita.

Pa dober tek - s pirati ali brez njih!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 28. december 2021 / 18:27

Večer božičnih pesmi

Zavod za turizem Preddvor je tudi letos v sodelovanju z Občino Preddvor in zavodom Grof in Grofica pripravil niz decembrskih dogodkov gRajski Preddvor, ki jih gosti grad Dvor. Med njimi je bil tudi...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 31. marec 2009 / 07:00

Kriza in inovacije

Kranj - Fundacija Vincenca Drakslerja bo danes, 31. marca, pripravila brezplačno delavnico, ki je namenjena vsem predstavnikom gorenjskih nevladnih organizacij, tako zavodom, dru...

Kronika / torek, 31. marec 2009 / 07:00

Plaz pri Zalem Logu že odstranili

Kranj - Povečane padavine na Gorenjskem do včeraj popoldne niso povzročile večjih težav, če seveda odštejemo nekaj poplavljenih kleti. Največ preglavic je v nedeljo po 17. uri po...

Kronika / torek, 31. marec 2009 / 07:00

Zadnji dan v policiji

Po skoraj desetih letih se z mesta direktorja policijske uprave Kranj zaradi upokojitve poslavlja Jože Mencin.

Gorenjska / torek, 31. marec 2009 / 07:00

Gorenjske korenine upravitelja Bosne

Dosedanji avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko, ki je pretekli teden kot visoki predstavnik prevzel vodenje Bosne in Hercegovine, ima gorenjske korenine. Njegova mama Marinka je Ziherlov...

Gospodarstvo / torek, 31. marec 2009 / 07:00

V četrtek stavka v LTH

Škofja Loka - Kot smo že poročali, vodstvo škofjeloške družbe Loške tovarne hladilnikov (LTH) do srede ni zagotovilo obljubljene akontacije januarskih plač niti ni bilo ponovnega...