To bi jedel tudi Jack Sparrow

Ko sem pred leti odkrila zanimivo Piratsko kuharico s kratko zgodovino največjih piratov, sem našla v njej tudi recept za chili con carne (čili z mesom), ki ga pozna vse območje Karibov in seveda Južna Amerika. Avtor Wolfram zu Mondfeld trdi, da je čili z mesom zagotovo prvič zadišal v kakšnem ladijskem kuharskem kotlu. Naj bo to res ali ne, zagotovo bi ga pripravljenega po naslednjem receptu jedel tudi Jack Sparrow.

 

Čili z mesom

Chili con carne

Za 4-6 oseb potrebujemo: 500 g rdečega fižola, 5 žlic olja, 1000 g sesekljanega mesa, 1/2 – 3/4 l goveje juhe, 300 g grobo sesekljane čebule, 6 strokov česna, 3-4 čilije ali pekoče feferone (če ne marate hudo pekočih jedi, vzemite kakšen čili manj), 500 g olupljenih in drobno zrezanih paradižnikov, sol, poper, čili v prahu.

Fižol namočimo čez noč, odlijemo vodo in ga znova prelijemo s 3 l sveže vode in ga skuhamo do mehkega. V ponvi segrejemo olje in na njem dobro prepražimo meso, nato ga damo v lonec in zalijemo z juho. V ponvi nato na olju prepražimo še čebulo, ki jo skupaj s strtim česnom, čiliji in paradižnikom stresemo v lonec. Kuhljamo približno 45 minut. Nato odlijemo kuhan fižol in ga dodamo mesno-zelenjavni mešanici. Solimo in po okusu začinimo.

Ali-el-Uluji pa si je rad privoščil polnjenega piščanca, ki ga je gotovo spominjal na rodno Kalabrijo, kjer se je 1508 rodil kot Luca Galieni. Že od zgodnje mladosti je bil namenjen duhovniškemu poklicu; bil je novinec v samostanu, ko je padel v roke enega najbolj razvpitih gusarjev Murada Thurgada. Štirinajst let je bil kot galjot priklenjen k veslu in prav toliko let je čakal, da ga bo za okroglo vsoto odkupil samostan, v katerem naj bi bil posvečen. Razočaran je prestopil v islam, postal svoboden mož, ki so mu pravili Ali-el-Uluji – Odpadnik, in se kmalu zavihtel na kapitanski most. Postal je spreten strateg, prvi med severnoafriškimi pirati. Med njegovimi ujetniki je bil tudi Miguel de Cervantes Saavedra, avtor romana Don Kihot, ki je zapisal: »Bil je najbolj človeški in odličen med vsemi komandanti, ki so kdaj pluli po morju.«

Piščanec Uli-el-Uluji

Za 4 -6 oseb potrebujemo: 2 manjša piščanca, 500 g sesekljanega mesa (govedina, ovčetina), 2 sesekljani čebuli, 1/2 drobno zrezane zelene, peteršilj, baziliko in 2 lističa žajblja, 100 g olja, 250 g belega kruha, namočenega in ožetega, 50 g naribanega parmezana, sol, poper, nekaj rezin slanine.

Čebulo, sesekljano meso in zeleno popražimo na olju, dodamo preostale sestavine in dobro premešamo. S to zmesjo napolnimo piščanca in ju zašijemo. Piščanca ovijemo s slanino in prevežemo s tanko vrvico. Petnajst minut pečemo na vročem ognju, nato pa še na majhnem ognju 1 uro. Dobro nam služi višja, pokrita posoda. Potem odstranimo slanino in piščanca zlato rumeno opečemo.

P.s.: Če ne marate slanine, lahko piščanca opražite in potem do konca spečete v pečici, vendar ju morate pridno zalivati s sokom, da se ne izsušita.

Pa dober tek - s pirati ali brez njih!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 1. julij 2012 / 07:00

Kranjska vojašnica bo Vojašnica Petra Petriča

Kranj - Minister za obrambo Aleš Hojs je pred dnevom državnosti podpisal tri odredbe o imenovanju treh vojašnic Slovenske vojske po pripadnikih Teritorialne obrambe, ki so življe...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

24 ur košarke

Košarkarski klub Sava in Prošport center sta bila organizatorja prireditve 24 ur košarke, ki je potekala petnajstič.

GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Mravlca iz Tržiča

Urški Malovrh so vse bolj pri srcu daljši teki, ki ji predstavljajo tudi izziv za naprej.

GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Poljski tekači

Janez Ferlic, Andrej Mikelj, Stane Pernar, Boštjan Potočnik in Boštjan Urankar je peterica maratonskih tekačev, ki kilometre redno nabira na Sorškem polju.

GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Vinko Perčič: Zmage niso na prvem mestu!

Je tik pred zaslužnim pokojem. V Savi se je zaposlil leta 1963 in vse do danes ji je ostal zvest. Pet let je bil samostojni kalkulant, šest let vodja kalkulacij, nato je postal direktor sektorja...

Kultura / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? J...