To bi jedel tudi Jack Sparrow

Ko sem pred leti odkrila zanimivo Piratsko kuharico s kratko zgodovino največjih piratov, sem našla v njej tudi recept za chili con carne (čili z mesom), ki ga pozna vse območje Karibov in seveda Južna Amerika. Avtor Wolfram zu Mondfeld trdi, da je čili z mesom zagotovo prvič zadišal v kakšnem ladijskem kuharskem kotlu. Naj bo to res ali ne, zagotovo bi ga pripravljenega po naslednjem receptu jedel tudi Jack Sparrow.

 

Čili z mesom

Chili con carne

Za 4-6 oseb potrebujemo: 500 g rdečega fižola, 5 žlic olja, 1000 g sesekljanega mesa, 1/2 – 3/4 l goveje juhe, 300 g grobo sesekljane čebule, 6 strokov česna, 3-4 čilije ali pekoče feferone (če ne marate hudo pekočih jedi, vzemite kakšen čili manj), 500 g olupljenih in drobno zrezanih paradižnikov, sol, poper, čili v prahu.

Fižol namočimo čez noč, odlijemo vodo in ga znova prelijemo s 3 l sveže vode in ga skuhamo do mehkega. V ponvi segrejemo olje in na njem dobro prepražimo meso, nato ga damo v lonec in zalijemo z juho. V ponvi nato na olju prepražimo še čebulo, ki jo skupaj s strtim česnom, čiliji in paradižnikom stresemo v lonec. Kuhljamo približno 45 minut. Nato odlijemo kuhan fižol in ga dodamo mesno-zelenjavni mešanici. Solimo in po okusu začinimo.

Ali-el-Uluji pa si je rad privoščil polnjenega piščanca, ki ga je gotovo spominjal na rodno Kalabrijo, kjer se je 1508 rodil kot Luca Galieni. Že od zgodnje mladosti je bil namenjen duhovniškemu poklicu; bil je novinec v samostanu, ko je padel v roke enega najbolj razvpitih gusarjev Murada Thurgada. Štirinajst let je bil kot galjot priklenjen k veslu in prav toliko let je čakal, da ga bo za okroglo vsoto odkupil samostan, v katerem naj bi bil posvečen. Razočaran je prestopil v islam, postal svoboden mož, ki so mu pravili Ali-el-Uluji – Odpadnik, in se kmalu zavihtel na kapitanski most. Postal je spreten strateg, prvi med severnoafriškimi pirati. Med njegovimi ujetniki je bil tudi Miguel de Cervantes Saavedra, avtor romana Don Kihot, ki je zapisal: »Bil je najbolj človeški in odličen med vsemi komandanti, ki so kdaj pluli po morju.«

Piščanec Uli-el-Uluji

Za 4 -6 oseb potrebujemo: 2 manjša piščanca, 500 g sesekljanega mesa (govedina, ovčetina), 2 sesekljani čebuli, 1/2 drobno zrezane zelene, peteršilj, baziliko in 2 lističa žajblja, 100 g olja, 250 g belega kruha, namočenega in ožetega, 50 g naribanega parmezana, sol, poper, nekaj rezin slanine.

Čebulo, sesekljano meso in zeleno popražimo na olju, dodamo preostale sestavine in dobro premešamo. S to zmesjo napolnimo piščanca in ju zašijemo. Piščanca ovijemo s slanino in prevežemo s tanko vrvico. Petnajst minut pečemo na vročem ognju, nato pa še na majhnem ognju 1 uro. Dobro nam služi višja, pokrita posoda. Potem odstranimo slanino in piščanca zlato rumeno opečemo.

P.s.: Če ne marate slanine, lahko piščanca opražite in potem do konca spečete v pečici, vendar ju morate pridno zalivati s sokom, da se ne izsušita.

Pa dober tek - s pirati ali brez njih!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. marec 2012 / 07:00

Čez dve leti konec integrirane pridelave

Z letom 2014 integrirana pridelava ne bo več kmetijsko okoljski ukrep, za katerega je zdaj še možno dobivati denarne podpore. Kmetje se bodo morali prilagoditi.

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 31. januar 2014 / 07:00

Od zadaj

Borut Pahor je peti najslabše plačani predsednik države na svetu. Zdaj nam je jasno, zakaj se loteva številnih »navadnih del«. Menda dela prek sinove študentske napotnice.

Zanimivosti / petek, 31. januar 2014 / 07:00

Diši po siru

Mišja skupnost v Sloveniji bi prostor na fotografiji zagotovo razglasila za nebesa na zemlji, prenekateri športnik v sanjah opazuje zorilnico zlatih olimpijskih medalj v Sočiju, neimenovan...

GG Plus / petek, 31. januar 2014 / 07:00

Vitomil Zupan, album

»Potem sem pa še svojega najboljšega prijatelja ustrelil, z revolverjem, po nesreči. Imeli smo zabavo, on je igral na klavir, tam je bila prijateljica, ne njegova in ne moja punca, pa še e...

Nasveti / petek, 31. januar 2014 / 07:00

Freisinški čuvaj

Lubnik (1025 m) - Loška hišna gora, na katero vodi ogromno poti iz različnih smeri. S kančkom sreče lahko vdeneš tudi pot, ki ni pretirano oblegana, pa še ena daljših je.

Nasveti / petek, 31. januar 2014 / 07:00

Je Julija doma?

Sončna Verona. Veliko sonca, barv, vzdušja je tudi na platnih na razstavi Proti Monetu v galeriji na Trgu Bra. Od mojstrov baroka, rokokoja, realizma vodi v impresionizem, do znamenite Vrbe žalujke...