To bi jedel tudi Jack Sparrow

Ko sem pred leti odkrila zanimivo Piratsko kuharico s kratko zgodovino največjih piratov, sem našla v njej tudi recept za chili con carne (čili z mesom), ki ga pozna vse območje Karibov in seveda Južna Amerika. Avtor Wolfram zu Mondfeld trdi, da je čili z mesom zagotovo prvič zadišal v kakšnem ladijskem kuharskem kotlu. Naj bo to res ali ne, zagotovo bi ga pripravljenega po naslednjem receptu jedel tudi Jack Sparrow.

 

Čili z mesom

Chili con carne

Za 4-6 oseb potrebujemo: 500 g rdečega fižola, 5 žlic olja, 1000 g sesekljanega mesa, 1/2 – 3/4 l goveje juhe, 300 g grobo sesekljane čebule, 6 strokov česna, 3-4 čilije ali pekoče feferone (če ne marate hudo pekočih jedi, vzemite kakšen čili manj), 500 g olupljenih in drobno zrezanih paradižnikov, sol, poper, čili v prahu.

Fižol namočimo čez noč, odlijemo vodo in ga znova prelijemo s 3 l sveže vode in ga skuhamo do mehkega. V ponvi segrejemo olje in na njem dobro prepražimo meso, nato ga damo v lonec in zalijemo z juho. V ponvi nato na olju prepražimo še čebulo, ki jo skupaj s strtim česnom, čiliji in paradižnikom stresemo v lonec. Kuhljamo približno 45 minut. Nato odlijemo kuhan fižol in ga dodamo mesno-zelenjavni mešanici. Solimo in po okusu začinimo.

Ali-el-Uluji pa si je rad privoščil polnjenega piščanca, ki ga je gotovo spominjal na rodno Kalabrijo, kjer se je 1508 rodil kot Luca Galieni. Že od zgodnje mladosti je bil namenjen duhovniškemu poklicu; bil je novinec v samostanu, ko je padel v roke enega najbolj razvpitih gusarjev Murada Thurgada. Štirinajst let je bil kot galjot priklenjen k veslu in prav toliko let je čakal, da ga bo za okroglo vsoto odkupil samostan, v katerem naj bi bil posvečen. Razočaran je prestopil v islam, postal svoboden mož, ki so mu pravili Ali-el-Uluji – Odpadnik, in se kmalu zavihtel na kapitanski most. Postal je spreten strateg, prvi med severnoafriškimi pirati. Med njegovimi ujetniki je bil tudi Miguel de Cervantes Saavedra, avtor romana Don Kihot, ki je zapisal: »Bil je najbolj človeški in odličen med vsemi komandanti, ki so kdaj pluli po morju.«

Piščanec Uli-el-Uluji

Za 4 -6 oseb potrebujemo: 2 manjša piščanca, 500 g sesekljanega mesa (govedina, ovčetina), 2 sesekljani čebuli, 1/2 drobno zrezane zelene, peteršilj, baziliko in 2 lističa žajblja, 100 g olja, 250 g belega kruha, namočenega in ožetega, 50 g naribanega parmezana, sol, poper, nekaj rezin slanine.

Čebulo, sesekljano meso in zeleno popražimo na olju, dodamo preostale sestavine in dobro premešamo. S to zmesjo napolnimo piščanca in ju zašijemo. Piščanca ovijemo s slanino in prevežemo s tanko vrvico. Petnajst minut pečemo na vročem ognju, nato pa še na majhnem ognju 1 uro. Dobro nam služi višja, pokrita posoda. Potem odstranimo slanino in piščanca zlato rumeno opečemo.

P.s.: Če ne marate slanine, lahko piščanca opražite in potem do konca spečete v pečici, vendar ju morate pridno zalivati s sokom, da se ne izsušita.

Pa dober tek - s pirati ali brez njih!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 4. julij 2016 / 10:40

Triglav s ptičje perspektive

Gorski očak Triglav z znamenitim Aljaževim stolpom predstavlja enega izmed največjih in nezamenljivih simbolov slovenstva ter že dolga stoletja vez med 'zemljo, nebom in ljudmi'. Najbolj poznana je...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Krajši delovnik za manj odpuščanja

Gospodarstveniki pozivajo državo, da v partnerstvu z gospodarstvom in bankami pripravi ukrepe za ublažitev posledic finančne krize.

Trzin / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Jefačnikova domačija spomeniško zaščitena

Trzin - Jefačnikova domačija ob Jemčevi cesti v Trzinu s svojo razpadajočo podobo kraju resda ni v ponos, a trzinska občina in Turistično društvo Kanja imata z njo velike načrte....

Prosti čas / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Dežela ruma, doda in vetra - Mauritius

Ali mi je bil Mauritius všeč? Bilo je zanimivo, a še vedno sestavljam sliko. Polna sem takšnih in drugačnih vtisov. Sestavljam občutke in se navajam na evropski čas in temperaturno razliko. Ali bi se...

Slovenija / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Iztok Čop ostaja v tekmovalnem čolnu

Ljubljana - Najboljši slovenski veslač Iztok Čop je na današnji novinarski konferenci razkril, da ne namerava končati svoje kariere. Potem ko se je nekaj časa ugibalo, ali je za...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Trije novi zaselki v občini?

Gorenja vas – Na območju Krajevne skupnosti Sovodenj oziroma ob njenih mejah so v zadnjih letih nastale pobude za spremembo občinske meje, saj posamezni zaselki bolj gravitirajo na občino...