Alja Jež, Jaka Kogovšek in Milka Miklavčič s polavtomatskim defibrilatorjem, kakršnega potrebuje Jaka. (Foto: Tina Dokl)

Polavtomatski defibrilator za dijaka Jaka

Prek Območnega združenja Rdečega križa Kranj je stekla humanitarna akcija za nakup polavtomatskega defibrilatorja za petnajstletnega srčnega bolnika Jaka Kogovška.

Kranj – »Zgodilo se je junija lani. Jaka je rekreativno igral košarko, ko je nenadoma padel po tleh. Izgubil je zavest, dobil je krče. Kazalo je na epileptični napad, v bolnišnici so kasneje izvidi pokazali drugo diagnozo: podaljšano QT dobo, kar povzroča motnje v ritmu srca, zato lahko pride do zastoja srca. Tako smo izvedeli, da je Jaka v bistvu srčni bolnik. Uvedli so mu doživljenjsko terapijo, zdravila bloksan. V primeru, da bi se mu napad še kdaj ponovil, pa je edina pomoč oživljanje,« je povedala Jakova mamica Alja Jež, ki se je spraševala, kako sinu še lahko pomaga. »Jaka je star petnajst let in bo v prihodnje želel kam oditi tudi sam, na primer na morje. V veliko olajšanje in bolj varno bi bilo, če bi imel ob sebi polavtomatski defibrilator, ki je enostaven za uporabo in tistemu, ki oživlja, daje jasna zvočna navodila, kako voditi postopek oživljanja. Upamo, da do tega ne bo več prišlo, vendar za to tudi s strani zdravnikov nimamo zagotovila,« je povedala Jakova mamica, ki nima denarja za nakup polavtomatskega defibrilatorja, ki stane približno 1800 evrov. Doma so trije otroci in ena plača, zato se je obrnila po pomoč k Območnemu združenju Rdečega križa (OZ RK) Kranj.

»Vemo, kako zelo pomembno je takojšnje oživljanje pri prvi pomoči. Pri OZ RK Kranj tudi sami izvajamo tečaje prve pomoči v želji, da bi se čim več ljudi naučilo oživljati in uporabljati tudi polavtomatski defibrilator, če je ta v bližini. Presodili smo, da Jaka potrebuje polavtomatski defibrilator, ker pa na OZ RK Kranj posebnih sredstev v ta namen nimamo, smo organizirali humanitarno akcijo, s katero želimo zbrati potreben denar za nakup,« je povedala Milka Miklavčič, sekretarka pri OZ RK Kranj, kjer imajo odprt transakcijski račun, št.: 07000-0000100776, sklic na 00 10012011, namen: za Jaka.

Jaka Kogovšek je doma v Kranju in je dijak prvega letnika Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica, obiskuje program medijski tehnik. Po lanskem juniju je nekdaj športnik moral precej spremeniti, predvsem pa umiriti tempo življenja. »Zdaj več berem in igram računalniške igrice,« je povedal Jaka in zaključil: »Če bom pazil na svoje zdravje, verjetno do ponovnega napada ne bo prišlo, če pa že, je dobro, da imam ob sebi polavtomatski defibrilator.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 24. maj 2018 / 16:23

Iz Ankare v Loko

Na Loškem gradu je na ogled odlična razstava Zbudi mojo osamljenost akademskega slikarja Petra Gabra. Dela so nastala lani v turški Ankari.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Vsebnost dioksina pod dovoljeno mejo

Ljubljana - V veterinarski upravi so se zaradi prehranske afere z dioksinom v Nemčiji odločili za preiskavo vzorcev izdelkov iz jajc, perutninskega mesa in pripravkov iz perutnin...

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Anketa: Garancije morajo ostati

V preteklih dneh je bilo veliko govora o tem, da naj bi ukinili obvezno garancijo za tehnične izdelke. Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je nato dejala, da novela zakona o varstvu potrošnikov obv...

Kultura / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Ščepec iskrivosti, dobra volja ...

Pri založbi Ekslibris je izšla nova knjiga za otroke Borovničja princeska avtorice Milene Miklavčič. Pred izidom tudi knjiga kratkih zgodb z naslovom Ženske.

Humor / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Elektrika, da se reče

Srebrno priznanje za poslovno odličnost so prejeli tudi v podjetju Elektro Gorenjska. Menda je njihova elektrika najbolj kakovostna daleč naokoli.

Kronika / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Očitkov tožilstva vedno manj

Kranjsko tožilstvo je iz obtožnice zoper nekdanjega dekana kranjske fakultete za organizacijske vede Jožeta Florjančiča in njegove nekdanje sodelavce vnovič umaknilo del obtožb.