Jaslice župnije Predoslje

Predoslje - Še nedograjeni župnijski dom ob župnijski cerkvi sv. Siksta v Predosljah že krasijo jaslice, ki predstavljajo župnijo Predoslje. Idejo zanje je dal domačin Tomaž Zevnik, župnik Janez Jenko pa mu je prisluhnil. »Jaslice smo sestavljali dobra dva tedna, v njihovo izdelavo in postavitev je bilo vpetih veliko domačinov, tako mladih družin, starejših mladincev, ministrantov, ki so sestavljali hiške … V postavitvi so vse tri cerkve z našega območja (poleg župnijske cerkve sv. Siksta še podružnični cerkvi sv. Štefana na Suhi in sv. Tomaža v Britofu), grad Brdo, ki so ga šli celo fotografirat, da je čim bolj originalen, pa reka Kokra, mlin, hribi v ozadju, njive … V vse tri cerkve smo namestili zvončke, pripeljane iz Passaua, na katere se lahko pozvoni in si kaj zaželi,« je povedal župnik Janez Jenko in dodal, da bodo jaslice na ogled še nekaj tednov.

Do svečenice pa so v cerkvi sv. Siksta v Predosljah na ogled originalne umetniške kulisne jaslice z letnico 1936, ki jih je poslikal kranjski slikar Matija Bradaška ml. »Te jaslice so last župnije Predoslje, vsaj dvakrat pa so bile na razstavi drugod, nazadnje leta 2003 v Ljubljani na razstavi jaslic pri sv. Jožefu. Jaslice simbolizirajo zgodovino odrešenja. Narejene so iz lesa in dajo občutek tridimenzionalnosti,« je še povedal župnik Janez Jenko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 26. maj 2011 / 07:00

Javni tribuni z Bredo Pečan

Žiri, Gorenja vas - Občinski organizaciji SD v Žireh in Gorenji vasi-Poljanah ta teden vabita na javni tribuni o pokojninski reformi. Gostja bo poslanka državnega zbora Breda Peč...

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 13. april 2007 / 07:00

Obnavljajo avtocesto

Začela se je obnova južnega dela avtoceste med priključkoma za Kranj.

Radovljica / petek, 13. april 2007 / 07:00

Želijo še splošno gimnazijo

Na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica si prizadevajo pridobiti še oddelka splošne gimnazije in višje strokovne šole - smer ekonomija.

Bled / petek, 13. april 2007 / 07:00

Prvič dnevi županov

Danes in jutri na Bledu poteka prvi strokovni posvet slovenskih županov.

Gospodarstvo / petek, 13. april 2007 / 07:00

Povezanost v zbornici ostaja

Upravni odbor Območne zbornice za Gorenjsko je ugotovil, da je članstvo odpovedala le petina nekdanjih članov, kar postavlja gorenjsko zbornico po članstvu na tretje mesto v državi.

Gospodarstvo / petek, 13. april 2007 / 07:00

V Merkurju uredili špedicijo

Ob skladiščno distribucijskem centru v Naklem so prestavili lokalno cesto in uredili špedicijski center.