Svinjski prazniki

Ste že klali? … Ne, ne, ne bojte se, ne sprašujem, ali ste že koga zaklali ali bili zaklani. Obujam le vprašanje, ki sem ga v tem letnem času pogosto slišal v svoji mladosti – ko so se ljudje na podeželju spraševali, ali so pri neki hiši že zaklali prašiča. Tega niso počeli le na kmetih, prašiča so zredili tudi v marsikateri delavski hiši ali pa so ga kupili ter nato doma zaklali in si naredili kolin. Tako je bilo še v petdesetih in šestdesetih, pozneje ne več, ko so začele ta žlahtni stari običaj izpodrivati tako imenovane »sindikalne polovice« prašičev, ki jih je nabavil tovarniški sindikat in jih poceni prodajal svojim članom … No, na kmetih prašiča še zakoljejo, a tehnologija zakola se je spremenila, ostalo je le klanje brez obreda. Tudi to, da o tem pišemo ravno na zadnji dan v letu 2010, ni naključje. Največ se je namreč klalo ravno v dneh in tednih pred prazniki – tako so si zagotovili prazničnemu času primerno kulinarično ponudbo. Letos je vse skupaj še posebej lepo sovpadlo: v torek, 21. decembra, se je po koledarju začela zima in istega dne je bila polna luna – kar pomeni, da se je začela stara luna, ta pa je za zakol najbolj primerna. Nad kranjskim kraljem živali (Sus scrofa domestica) se je v teh dveh tednih pred božičem in novim letom izvršil pravi svinjski genocid.

 

Kako je bilo, ko je bil zakol prašiča še kmečki ritual, pa obudimo s pomočjo Manice Koman (Na Gorenščem je fletno, 1928). »Važen dogodek je, kadar pride v hišo klavec. To je res domač praznik, četudi je ta dan v hiši več dela nego navadno. Gospodar je sedaj rešen skrbi, da bi mu bolezen ne pobrala debelega pujsa, kar se žal večkrat zgodi. Gospodinja je zadovoljna, ker se ji odslej ne bo več treba baviti s prašičjo pičo, ki daje mnogo opravila. In otroci, no, otroci se vesele okusnih klobasic; kdo bi tudi zameril kaj takega mladim želodčkom! Klavec pride navadno zjutraj in tedaj pridejo tudi najbližji sosedje, da pomagajo zvezati prašiča in pripraviti to in ono. Potem počakajo dotlej, da polože prašičevo mast na tehtnico. To je namreč najbolj važno. Meso, koža in druge pritikline ne pridejo toliko v poštev. Glavno je mast. Čim več je masti, tem bolj je vesel gospodar. Zlasti pa je na to ponosna gospodinja, kajti zasluga, da je prešič lepo rejen, je pravzaprav njena, ker za prešičjo rejo skrbi predvsem gospodinja. Na prašičjerejo polagajo naši ljudje mnogo. Zato se živo zanimajo in ugibajo že vnaprej, kdo v vasi bo imel letos najdebelejše prašiče.« Komanova zakolu samemu ne posveča velike pozornosti, bolj jo zanimajo posledice, izražene v kolinah. »Večino mesa, zlasti gnjati in plečeta klavec primerno razseka, nasoli in vloži v velik, za to pripravljen škaf. Meso ostane v škafu nekaj tednov, da se dobro izsoli, potem pa ga izobesijo v dimnik. Nekaj mesa pa porabi za mesene, takozvane 'kranjske klobase', ki jih istotako spravijo v dimnik. Glavo in parklje razseka na primerne dele, ki jih potem gospodinja kuha za kosilo razen petkov vsak dan, dokler ne poidejo. K temu pridevlje razrezan krompir, repo, kolerabo, in korenje. To zelo priljubljeno jed imenujemo 'šaro'.« Nič od prašiča ni šlo v nič, poleg glave in parkljev je bila porabljena tudi koža. »Prašičjo kožo gospodar proda, ali pa jo da ustrojiti in preskrbi s tem sebi in družini obutev.«

 

Ste letos že dobili kaj kolin? Jaz sem jih. Tiste, ki jih dobiš v dar, so še posebej dobre, bolj kot kupljene … No, kakorkoli že: božični in novoletni prazniki so posvečeni, a če ne bi sovpadali s kolinami, ki so jim včasih rekli tudi »svinjski praznik«, bi jim nekaj manjkalo. Nekaj svinjskega.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sobota, 18. avgust 2007 / 07:00

Turisti najraje na Veliko planino

Kamniška občina postaja vse bolj prepoznavna po športnem turizmu.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 29. oktober 2012 / 07:00

Rezultati 1., 2. in 3. lige državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (3. krog in 4. krog - odigran 26.10. in 27.10.): Kavke Kranj : IHK Mufloni Tolmin 4:2Citypark Strele : HK Prevoje 8:1HK Yeti Sl. Konjice : HK Dinamiti Horjul 4:18

Prosti čas / ponedeljek, 29. oktober 2012 / 07:00

Košnikova gostilna v Kropi

Svetovni dan Hospica in paliativne oskrbe so v Kulturnem domu v Kropi nedavno obeležili z dobrodelno prireditvijo, ki jo je v sodelovanju z Društvom za paliativno oskrbo Palias in dobrodelnim društvom...

GG Plus / ponedeljek, 29. oktober 2012 / 07:00

Ves denar bi porabili Gorenjci

Pred mesecem je Ministrstvo za infrastrukturo in prostor objavilo kar 52 milijonov evrov težak javni razpis za sofinanciranje energetske sanacije stavb v lasti lokalnih skupnosti. "Nepripravljenost pr...

GG Plus / ponedeljek, 29. oktober 2012 / 07:00

Zelenih javnih naročil bo vse več

Po dobri polovici leta od uvedbe zelenega javnega naročanja je jasno, da je namen dober, s tem dajemo spodbudo gospodarstvu in izboljšujemo konkurenčnost, pravega učinka pa zaenkrat še ni.

GG Plus / ponedeljek, 29. oktober 2012 / 07:00

Nižji stroški, manj izpustov CO2

Fakulteta za organizacijske vede Kranj je v sklopu projekta Zero Trade organizirala dva javna foruma za deležnike in več akcij ozaveščanja potrošnikov.