Svinjski prazniki

Ste že klali? … Ne, ne, ne bojte se, ne sprašujem, ali ste že koga zaklali ali bili zaklani. Obujam le vprašanje, ki sem ga v tem letnem času pogosto slišal v svoji mladosti – ko so se ljudje na podeželju spraševali, ali so pri neki hiši že zaklali prašiča. Tega niso počeli le na kmetih, prašiča so zredili tudi v marsikateri delavski hiši ali pa so ga kupili ter nato doma zaklali in si naredili kolin. Tako je bilo še v petdesetih in šestdesetih, pozneje ne več, ko so začele ta žlahtni stari običaj izpodrivati tako imenovane »sindikalne polovice« prašičev, ki jih je nabavil tovarniški sindikat in jih poceni prodajal svojim članom … No, na kmetih prašiča še zakoljejo, a tehnologija zakola se je spremenila, ostalo je le klanje brez obreda. Tudi to, da o tem pišemo ravno na zadnji dan v letu 2010, ni naključje. Največ se je namreč klalo ravno v dneh in tednih pred prazniki – tako so si zagotovili prazničnemu času primerno kulinarično ponudbo. Letos je vse skupaj še posebej lepo sovpadlo: v torek, 21. decembra, se je po koledarju začela zima in istega dne je bila polna luna – kar pomeni, da se je začela stara luna, ta pa je za zakol najbolj primerna. Nad kranjskim kraljem živali (Sus scrofa domestica) se je v teh dveh tednih pred božičem in novim letom izvršil pravi svinjski genocid.

 

Kako je bilo, ko je bil zakol prašiča še kmečki ritual, pa obudimo s pomočjo Manice Koman (Na Gorenščem je fletno, 1928). »Važen dogodek je, kadar pride v hišo klavec. To je res domač praznik, četudi je ta dan v hiši več dela nego navadno. Gospodar je sedaj rešen skrbi, da bi mu bolezen ne pobrala debelega pujsa, kar se žal večkrat zgodi. Gospodinja je zadovoljna, ker se ji odslej ne bo več treba baviti s prašičjo pičo, ki daje mnogo opravila. In otroci, no, otroci se vesele okusnih klobasic; kdo bi tudi zameril kaj takega mladim želodčkom! Klavec pride navadno zjutraj in tedaj pridejo tudi najbližji sosedje, da pomagajo zvezati prašiča in pripraviti to in ono. Potem počakajo dotlej, da polože prašičevo mast na tehtnico. To je namreč najbolj važno. Meso, koža in druge pritikline ne pridejo toliko v poštev. Glavno je mast. Čim več je masti, tem bolj je vesel gospodar. Zlasti pa je na to ponosna gospodinja, kajti zasluga, da je prešič lepo rejen, je pravzaprav njena, ker za prešičjo rejo skrbi predvsem gospodinja. Na prašičjerejo polagajo naši ljudje mnogo. Zato se živo zanimajo in ugibajo že vnaprej, kdo v vasi bo imel letos najdebelejše prašiče.« Komanova zakolu samemu ne posveča velike pozornosti, bolj jo zanimajo posledice, izražene v kolinah. »Večino mesa, zlasti gnjati in plečeta klavec primerno razseka, nasoli in vloži v velik, za to pripravljen škaf. Meso ostane v škafu nekaj tednov, da se dobro izsoli, potem pa ga izobesijo v dimnik. Nekaj mesa pa porabi za mesene, takozvane 'kranjske klobase', ki jih istotako spravijo v dimnik. Glavo in parklje razseka na primerne dele, ki jih potem gospodinja kuha za kosilo razen petkov vsak dan, dokler ne poidejo. K temu pridevlje razrezan krompir, repo, kolerabo, in korenje. To zelo priljubljeno jed imenujemo 'šaro'.« Nič od prašiča ni šlo v nič, poleg glave in parkljev je bila porabljena tudi koža. »Prašičjo kožo gospodar proda, ali pa jo da ustrojiti in preskrbi s tem sebi in družini obutev.«

 

Ste letos že dobili kaj kolin? Jaz sem jih. Tiste, ki jih dobiš v dar, so še posebej dobre, bolj kot kupljene … No, kakorkoli že: božični in novoletni prazniki so posvečeni, a če ne bi sovpadali s kolinami, ki so jim včasih rekli tudi »svinjski praznik«, bi jim nekaj manjkalo. Nekaj svinjskega.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 31. oktober 2012 / 07:00

Bučna jesen in zima (1)

Čeravno so čisto tiho, buče tako ali drugače poskrbijo za bučno jesen in zimo. Ob njihovi "strašljivi" podobi bomo morebiti bučno kriknili že v današnji, čarovnicam namenjeni noči. Mogoče nas bo do bu...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 9. december 2018 / 14:21

Elan za policiste izdelal posebno serijo smuči

Begunje – V begunjskem Elanu so izdelali posebno serijo smuči za policiste, ki skrbijo za varnost na smučiščih. Gre za model Elan Amphibio 14, ki je opremljen z večkrat nagrajeno revolucionarno teh...

Kranjska Gora / nedelja, 9. december 2018 / 14:14

Miniranje podora na Belci

V Zgornjesavski dolini poteka sanacija plazu, ki je svoje zobe pokazal oktobra letos, ko je zasul objekte in preusmeril vodni tok hudournika Belca.

Kranj / nedelja, 9. december 2018 / 14:13

Koronarno društvo Gorenjske praznuje

Kranj – Koronarno društvo Gorenjske letos praznuje dvajsetletnico delovanja. Ob okroglem jubileju bodo pripravili slovesnost, ki bo v sredo, 19. decembra, ob 17. uri v domu krajanov na Primskovem....

Škofja Loka / nedelja, 9. december 2018 / 14:13

Škofjeloška delegacija obiskala Freising

Škofja Loka – Uradna delegacija Občine Škofja Loka je zadnji konec tedna v novembru obiskala pobrateno mesto Freising, kjer ob prazniku zavetnika mesta sv. Korbiniana vsako leto pripravijo Korbinia...

Zanimivosti / nedelja, 9. december 2018 / 14:12

Novi koledar Ustanove Tomo Križnar

Naklo – Na voljo je novi koledar Ustanove Tomo Križnar in humanitarne organizacije Hope za leto 2019. Z nakupom koledarja, ki stane devet evrov (plačati je treba še poštnino), boste pomagali zausta...