Grog treh dežel

Sneg naletava. Popoldan bo vsak hip poniknil v temo. Trgovine v Kramgasse se zapirajo. Šest kilometrov je treba prehoditi pod arkadami, da napaseš oči na vsem, kar ponujajo izložbe te od nekdaj trgovske ulice. Najbolj znamenita je številka 49. Tu je stanoval Albert Einstein in hiša je zdaj spremenjena v muzej. »Te pridemo občudovat kdaj drugič,« sklene ženski kvartet, ki nakupuje papirje, vrvice in druge malenkosti. Ko hiti mimo enega najlepših vodnjakov v Bernu, zgrajenega leta 1544, sta Samson in ukročeni lev odeta v bel, snežen kožuh. Snežinke so začele tekmovati, katera bo debelejša. V košaro roma še čudovito rajsko jabolko, granatovec, da bi ga narisal. Tako, zdaj imamo tudi za večerjo vse. Ne, ne bo klasičnega božičnega fondija, dve najstnici in dve prijateljici iz otroških let pripravljamo švicarsko-špansko-slovensko večerjo.

 

Slovenski del, s sladkorjem osrežen, že počiva na pladnju, okrašenem s smrekovimi vejicami in slamnatim angelčkom. Uf, me je skrbelo, če bo potica »ratala«. Iz pečice že diši bernska sirova pogača (Berner Käsekuchen), za 4 osebe pa potrebujemo:

 

300 g ementalca, 200 g grojerja, 300 g listnatega testa, 1 strok česna, 2 žlici mladega kozjega sira, 250 ml kisle smetane, 50 ml sladke smetane, 3 jajca, sveže zmlet poper, sveže nariban muškatni orešček, sol po okusu.

 

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Fino naribamo sir. Pekač s premerom 28 cm najprej natremo s česnom in nato na tenko premažemo z bledo stopljenim maslom.

 

Zmešamo nariban sir, kozji sir, sladko in kislo smetano ter jajca, začinimo s poprom in muškatnim oreškom. S soljo bodimo previdni, saj so siri običajno dovolj slani. Testo razporedimo po pekaču in ga prebodemo z vilicami.

 

Nato zlijemo nanj sirovo zmes in pečemo v pečici približno 35 minut, da je površina zlato rjava.

 

Ena od deklet krasi mizo, pod svečnikom je filigran idrijske čipke, druga zareže v granatno jabolko, da se iz njega pocedi škrlatni sok, nato pa spretno izlušči peščice. Andaluzijska solata s kozjim sirom (Ensalada de queso de cabra) je paša za oči. Za 4 osebe potrebujemo:

 

2 jabolki, 5 žlic oljčnega olja, 4 liste belega radiča, 1/2 glavice ledenke, 1/2 glavice endivije, 10 orehov, 20 g pinjol, 2 žlici malinovega kisa, sol in sveže zmlet poper, 400 g kozjega sira.

 

Jabolki olupimo, razpeščičimo in narežemo na fine krhlje. Segrejmo 2 žlici oljčnega olja in na njem 2 minuti pražimo narezani jabolki. Solate očistimo in narežemo oziroma natrgamo na primerne kosce.

 

Pečico vklopimo na žar.

 

Kozji sir narežemo na ploščke, zložimo v pekač in za 2-3 minute potisnemo pod žar. Iz preostalega olja, kisa in začimb pripravimo polivko in jo zmešamo s solatami. Solato nadevamo na 4 krožnike, položimo nanje jabolka in sir ter potresemo z orehi in pinjolami. Postrežemo takoj.

 

Ko razvijamo darila, sobo napolnjuje Missa Criolla Ariela Ramireza, z mize pa že diši grog iz prepletenih predlogov:

 

Za grog treh dežel potrebujemo:

 

1 pomarančo, 40 ml ruma, 1 kos ingverja (2 cm), 1 vrečko zeliščnega čaja, 1 cimetovo palčico, 1 čajno žličko zvezdnega janeža, 1 čajno žličko klinčkov, rjav ali bel kandis sladkor na palčkah.

 

Pomarančo narežemo na kolobarje, ingver pa na ozke paličice. Čajno vrečko, cimet, klinčke in zvezdni janež prelijemo z 8 dl vrele vode in pustimo, da stoji 8 minut. Nato tekočino precedimo in dodamo še ogret rum. Nalijemo v kozarce in na mizo postavimo še sladkorne palčke.

 

Naj vam tekne!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 31. oktober 2015 / 10:47

Balinarji Lokateksa Trate pred domačimi navijači

Škofja Loka – Po porazu v 1. krogu se bodo balinarji Lokateksa Trate v 2. krogu danes predstavili domačim navijačem. Na tekmi, ki se bo začela ob 15. uri, bodo gostili balinarje Antene, ki so na pr...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 13. junij 2013 / 16:31

Banko preslepil za štiri milijone

Odgovorna oseba propadle tiskarske družbe, domnevno Boštjan Nagode, naj bi za več milijonov evrov preslepil eno od bank na Gorenjskem (menda Gorenjsko banko).

Gorenjska / četrtek, 13. junij 2013 / 16:31

Pripravljeni na pašno sezono

Na Krvavcu so v soboto organizirali že 9. akcijo pobiranja kamenja, ki je potekala pod okriljem RTC Krvavec in pašnih skupnosti Jezerca in Kriška planina. Približno sto udeležencev je pobralo okoli tr...

Nasveti / četrtek, 13. junij 2013 / 16:22

Detelja z vonjem po medu (3)

Zadnje tedne smo se zagnano vrgli v deteljo – najprej v črno, nato v »tarumeno« oz. ranjak, končno pa se lotimo še detelje, ki v posušeni obliki prav prijetno diši po medu. Zaradi omenjene lastnosti s...

Rekreacija / četrtek, 13. junij 2013 / 16:16

Ni šlo samo za tekmovanje

Prvi Triatlon Karavanke je uspel! Vreme, ki je letošnjo pomlad največji sovražnik organizatorjev prireditev na prostem, se je vzdržalo padavin.

Škofja Loka / četrtek, 13. junij 2013 / 16:09

Visok jubilej šolstva v Retečah

V Retečah so pretekli četrtek pripravili sklepno prireditev ob 120-letnici šolstva v tem kraju, ki so jo povezali s 50-letnico OŠ Cvetka Golarja, katere del je tudi šola v Retečah.