Grog treh dežel

Sneg naletava. Popoldan bo vsak hip poniknil v temo. Trgovine v Kramgasse se zapirajo. Šest kilometrov je treba prehoditi pod arkadami, da napaseš oči na vsem, kar ponujajo izložbe te od nekdaj trgovske ulice. Najbolj znamenita je številka 49. Tu je stanoval Albert Einstein in hiša je zdaj spremenjena v muzej. »Te pridemo občudovat kdaj drugič,« sklene ženski kvartet, ki nakupuje papirje, vrvice in druge malenkosti. Ko hiti mimo enega najlepših vodnjakov v Bernu, zgrajenega leta 1544, sta Samson in ukročeni lev odeta v bel, snežen kožuh. Snežinke so začele tekmovati, katera bo debelejša. V košaro roma še čudovito rajsko jabolko, granatovec, da bi ga narisal. Tako, zdaj imamo tudi za večerjo vse. Ne, ne bo klasičnega božičnega fondija, dve najstnici in dve prijateljici iz otroških let pripravljamo švicarsko-špansko-slovensko večerjo.

 

Slovenski del, s sladkorjem osrežen, že počiva na pladnju, okrašenem s smrekovimi vejicami in slamnatim angelčkom. Uf, me je skrbelo, če bo potica »ratala«. Iz pečice že diši bernska sirova pogača (Berner Käsekuchen), za 4 osebe pa potrebujemo:

 

300 g ementalca, 200 g grojerja, 300 g listnatega testa, 1 strok česna, 2 žlici mladega kozjega sira, 250 ml kisle smetane, 50 ml sladke smetane, 3 jajca, sveže zmlet poper, sveže nariban muškatni orešček, sol po okusu.

 

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Fino naribamo sir. Pekač s premerom 28 cm najprej natremo s česnom in nato na tenko premažemo z bledo stopljenim maslom.

 

Zmešamo nariban sir, kozji sir, sladko in kislo smetano ter jajca, začinimo s poprom in muškatnim oreškom. S soljo bodimo previdni, saj so siri običajno dovolj slani. Testo razporedimo po pekaču in ga prebodemo z vilicami.

 

Nato zlijemo nanj sirovo zmes in pečemo v pečici približno 35 minut, da je površina zlato rjava.

 

Ena od deklet krasi mizo, pod svečnikom je filigran idrijske čipke, druga zareže v granatno jabolko, da se iz njega pocedi škrlatni sok, nato pa spretno izlušči peščice. Andaluzijska solata s kozjim sirom (Ensalada de queso de cabra) je paša za oči. Za 4 osebe potrebujemo:

 

2 jabolki, 5 žlic oljčnega olja, 4 liste belega radiča, 1/2 glavice ledenke, 1/2 glavice endivije, 10 orehov, 20 g pinjol, 2 žlici malinovega kisa, sol in sveže zmlet poper, 400 g kozjega sira.

 

Jabolki olupimo, razpeščičimo in narežemo na fine krhlje. Segrejmo 2 žlici oljčnega olja in na njem 2 minuti pražimo narezani jabolki. Solate očistimo in narežemo oziroma natrgamo na primerne kosce.

 

Pečico vklopimo na žar.

 

Kozji sir narežemo na ploščke, zložimo v pekač in za 2-3 minute potisnemo pod žar. Iz preostalega olja, kisa in začimb pripravimo polivko in jo zmešamo s solatami. Solato nadevamo na 4 krožnike, položimo nanje jabolka in sir ter potresemo z orehi in pinjolami. Postrežemo takoj.

 

Ko razvijamo darila, sobo napolnjuje Missa Criolla Ariela Ramireza, z mize pa že diši grog iz prepletenih predlogov:

 

Za grog treh dežel potrebujemo:

 

1 pomarančo, 40 ml ruma, 1 kos ingverja (2 cm), 1 vrečko zeliščnega čaja, 1 cimetovo palčico, 1 čajno žličko zvezdnega janeža, 1 čajno žličko klinčkov, rjav ali bel kandis sladkor na palčkah.

 

Pomarančo narežemo na kolobarje, ingver pa na ozke paličice. Čajno vrečko, cimet, klinčke in zvezdni janež prelijemo z 8 dl vrele vode in pustimo, da stoji 8 minut. Nato tekočino precedimo in dodamo še ogret rum. Nalijemo v kozarce in na mizo postavimo še sladkorne palčke.

 

Naj vam tekne!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Med sosedi 107

V Železni Kapli se stalno kaj dogaja.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Slovesno za praznik dela

Po Gorenjskem bodo ob prazniku dela pripravili številna prvomajska srečanja.

Splošno / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Neobičajna, močna zadruga

M Sora letos praznuje 60-letnico ustanovitve. Danes med dejavnosti zadruge ne spadajo zgolj klasične oblike pomoči kmetom, uveljavljajo se tudi v tujini.

Splošno / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Čipke so moje življenje

"Ne le, da so čipke lepe, zasvojena sem z njimi," pravi Iva Sobočan, mojstrica klekljanja, ki smo jo obiskali še pred začetkom drugih slovenskih klekljarskih dni v Žireh.

Splošno / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Komentar: Zakurite kres, prihaja internet

V začetku meseca je revija Manager drugič objavila lestvico najbogatejših Slovencev. Med njimi ni veliko bogatašev s Škofjeloškega.

Zanimivosti / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Na praznični izlet z otroki

Pred prvomajskimi prazniki mnogi starši razmišljajo, na kakšen zanimiv izlet bi lahko peljali otroke v bližajočih se prostih dneh. Nanizali vam bomo nekaj namigov za družinska potepanja.