Grog treh dežel
Sneg naletava. Popoldan bo vsak hip poniknil v temo. Trgovine v Kramgasse se zapirajo. Šest kilometrov je treba prehoditi pod arkadami, da napaseš oči na vsem, kar ponujajo izložbe te od nekdaj trgovske ulice. Najbolj znamenita je številka 49. Tu je stanoval Albert Einstein in hiša je zdaj spremenjena v muzej. »Te pridemo občudovat kdaj drugič,« sklene ženski kvartet, ki nakupuje papirje, vrvice in druge malenkosti. Ko hiti mimo enega najlepših vodnjakov v Bernu, zgrajenega leta 1544, sta Samson in ukročeni lev odeta v bel, snežen kožuh. Snežinke so začele tekmovati, katera bo debelejša. V košaro roma še čudovito rajsko jabolko, granatovec, da bi ga narisal. Tako, zdaj imamo tudi za večerjo vse. Ne, ne bo klasičnega božičnega fondija, dve najstnici in dve prijateljici iz otroških let pripravljamo švicarsko-špansko-slovensko večerjo.
Slovenski del, s sladkorjem osrežen, že počiva na pladnju, okrašenem s smrekovimi vejicami in slamnatim angelčkom. Uf, me je skrbelo, če bo potica »ratala«. Iz pečice že diši bernska sirova pogača (Berner Käsekuchen), za 4 osebe pa potrebujemo:
300 g ementalca, 200 g grojerja, 300 g listnatega testa, 1 strok česna, 2 žlici mladega kozjega sira, 250 ml kisle smetane, 50 ml sladke smetane, 3 jajca, sveže zmlet poper, sveže nariban muškatni orešček, sol po okusu.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Fino naribamo sir. Pekač s premerom 28 cm najprej natremo s česnom in nato na tenko premažemo z bledo stopljenim maslom.
Zmešamo nariban sir, kozji sir, sladko in kislo smetano ter jajca, začinimo s poprom in muškatnim oreškom. S soljo bodimo previdni, saj so siri običajno dovolj slani. Testo razporedimo po pekaču in ga prebodemo z vilicami.
Nato zlijemo nanj sirovo zmes in pečemo v pečici približno 35 minut, da je površina zlato rjava.
Ena od deklet krasi mizo, pod svečnikom je filigran idrijske čipke, druga zareže v granatno jabolko, da se iz njega pocedi škrlatni sok, nato pa spretno izlušči peščice. Andaluzijska solata s kozjim sirom (Ensalada de queso de cabra) je paša za oči. Za 4 osebe potrebujemo:
2 jabolki, 5 žlic oljčnega olja, 4 liste belega radiča, 1/2 glavice ledenke, 1/2 glavice endivije, 10 orehov, 20 g pinjol, 2 žlici malinovega kisa, sol in sveže zmlet poper, 400 g kozjega sira.
Jabolki olupimo, razpeščičimo in narežemo na fine krhlje. Segrejmo 2 žlici oljčnega olja in na njem 2 minuti pražimo narezani jabolki. Solate očistimo in narežemo oziroma natrgamo na primerne kosce.
Pečico vklopimo na žar.
Kozji sir narežemo na ploščke, zložimo v pekač in za 2-3 minute potisnemo pod žar. Iz preostalega olja, kisa in začimb pripravimo polivko in jo zmešamo s solatami. Solato nadevamo na 4 krožnike, položimo nanje jabolka in sir ter potresemo z orehi in pinjolami. Postrežemo takoj.
Ko razvijamo darila, sobo napolnjuje Missa Criolla Ariela Ramireza, z mize pa že diši grog iz prepletenih predlogov:
Za grog treh dežel potrebujemo:
1 pomarančo, 40 ml ruma, 1 kos ingverja (2 cm), 1 vrečko zeliščnega čaja, 1 cimetovo palčico, 1 čajno žličko zvezdnega janeža, 1 čajno žličko klinčkov, rjav ali bel kandis sladkor na palčkah.
Pomarančo narežemo na kolobarje, ingver pa na ozke paličice. Čajno vrečko, cimet, klinčke in zvezdni janež prelijemo z 8 dl vrele vode in pustimo, da stoji 8 minut. Nato tekočino precedimo in dodamo še ogret rum. Nalijemo v kozarce in na mizo postavimo še sladkorne palčke.
Naj vam tekne!