Lepota pogleda na tržnici in bogat barvni spekter različnega sadja je primerljiv le z največjimi likovnimi umetninami. (Foto: Aljaž Stare)

Puzata Hata po naši meri

Najti dobro restavracijo po zmernih cenah popotnika v tujem svetu vedno spravi v dobro voljo. Restavracija Puzata Hata je naš gon po hrani in pijači v tistih dneh potešila večkrat.

Raziskovanje po velikih mestih je največji potrošnik človekove energije. Definitivno. Ampak, pride trenutek, ko ti je dovolj hoje in ogledov in si rečeš, ne premaknem se več, oziroma zakorakam le še do prve gostilne. S hriba smo se po »Montmartru« spustili do Dnepra, se z vzpenjačo zapeljali nazaj nanj in se potem po Miloševem priporočilu odpravili v restavracijo Puzata Hata na Besarabki.

Puzata Hata (hata bi bilo po naše koča, Puzata pa res ne bi vedel, kaj pomeni) je danes največja veriga restavracij z ukrajinsko kuhinjo v Kijevu in vseh večjih mestih po državi. Gre za razmeroma mlado blagovno znamko, prvo restavracijo so namreč v Kijevu ustanovili šele leta 2003, do danes pa so jih samo v glavnem mestu odprli devet. Vic Puzate Hate je v tem, da si v njej lahko privoščiš predvsem tipično ukrajinsko hrano, pripravljeno iz ukrajinskih surovin. Cene so zelo razumne, pa kaj razumne, spravijo te v pravo veselje. Povprečno kosilo stane le okrog 25 do 30 grivnov, kar bi zneslo od 2 do 3 evre. Menda je kar 50 odstotkov gostov stalnih strank. Značilna za te restavracije je tudi notranja oprema, ki je nekoliko domačijska, vso hrano pa tudi lahko vidiš med pripravo. Če ne veš, kaj za ena stvar je na krožniku, ti prijazno osebje na oni strani pulta večinoma tudi v angleščini zna povedati, za kaj gre. Čas priprave hrane od surovin do krožnika je največ petnajst minut. Aha, naj dodam, da so to samopostrežne restavracije, na prvi pogled so podobne recimo kakšnemu Rosenbergerju na Dunaju, velja pa zapisati, da je hrana kar kvalitetna.

Prijetno napojeni smo se zapodili na tržnico, ki je delovala »sumljivo« čisto in urejeno. Ob špalirju raznolikega sadja, ki se vrsti na dolgih polkrožnih stojnicah se nam skorajda orosijo oči od lepote pogleda. Kar ne moremo se odločiti, pri katerem »albancu« bomo kupili paradižnike. Ko si le izberemo tri najlepše primerke te zelenjave v celotnem vesolju, nas na tla spravi cena pri blagajni: 38 grivnov, kar je nekaj več kot en evro za kos. Le kdaj se bomo naučili prej vprašati za ceno, preden kupimo? No, Miloš nam je kasneje povedal, da je ta tržnica najdražji kraj za nakup živil v Kijevu. Nekoliko povešenih nosov sedemo h kavi in pokličemo Miloša, naj se nam pridruži. Kje da smo? Saj res, kje … hmmm, tu so ene visoke stavbe, lokal pa se imenuje … kako že? Mobitel izročim nekemu mlademu Kijevčanu, naj on Milošu razloži, kam naj pride.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Odpadki še naprej v Kovor

Na deponijo Kovor bodo odlagali odpadke vsaj do junija 2009, meni direktor Zupanc iz Komunalnega podjetja Tržič.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 13. junij 2017 / 06:00

Predstavitev poskusa z ozimnimi žiti

Zgornje Bitnje – Oddelek za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko gozdarskem zavodu (KGZ) Kranj vabi v četrtek, 15. junija, ob 10. uri pridelovalce žit na ogled poskusa z ozimnimi žiti na njivi kmetij...

Rekreacija / torek, 13. junij 2017 / 18:43

V soboto bo Tek štirih mostov

Škofja Loka – Le še nekaj dni je do Teka štirih mostov v Škofji Loki, ki bo s tekmovalnim sporedom potekal v soboto, 17. junija. Začelo se bo dopoldan z netekmovalnimi vrtčevskimi teki in športno t...

Kronika / torek, 13. junij 2017 / 18:41

Bombni preplah na letalu

Brnik – V soboto zvečer je bil let britanskega nizkocenovnega prevoznika Easyjet iz Ljubljane v London zaradi bombnega preplaha preusmerjen na Letališče Köln/Bonn. Nemška policija je po pristanku k...

Razvedrilo / torek, 13. junij 2017 / 18:41

Z Golico na Golico

Več kot tisoč ljubiteljev narodno-zabavne glasbe se je na Pristavi v Javorniškem Rovtu zabavalo ob zaključku prve sezone televizijske oddaje Ena po domače na Golica TV. Zabavo so naslovili Z Golico na...

Razvedrilo / torek, 13. junij 2017 / 18:39

Mali grad vstopil v zadnje leto »todlerstva«

»Toddler« je angleški izraz za otroka med 12. in 36. mesecem starosti in kamniški malček – po naše – pivovarna Mali grad Urbana in Anje Florjančič, je pred nekaj dnevi praznovala tretji rojstni dan...