Karijeva juha z limonsko travo (Foto: Tina Dokl)

Mamljivo že na pogled

Uroš Štefelin je pripravil meni, ki je primeren tudi kot slavnostni meni za božično ali novoletno večerjo.

»Okus hrane mora biti bogat, izrazit,« je poudaril Uroš Štefelin, vodja gostinstva v blejskem hotelu Triglav, in dodal, da so po svetu v trendu na jedilniku ribe. »Tudi sam zelo zagovarjam ribe in ko pripravljam štiri ali pet hodov, jo rad na jedilniku vključim kar dvakrat. Ribe, pa tudi drugo hrano kupujemo v lokalnem okolju, ker se nam zdi pomembno, da gostu ponudimo nekaj domačega; lahko je to sulec, postrv, ščuka, krap, pa tudi brancin z Jadrana.« Tokrat se je Uroš Štefelin, tudi kuhar s sedemnajst let izkušenj, potrudil za naše bralke in bralce in pripravil meni, ki je lahko tudi zelo lep slavnostni meni za božično ali novoletno večerjo. »Lahko bi k temu dodali še eno glavno jed, na primer drobovino ali file zajca, polnjenega s tartufi, ter sorbet, na primer rožmarinov ali timijanov, ki bi ga postregli pred glavno jedjo,« je dodal.

»Predvsem pa je pomembno, da je kombinacija hrane takšna, da gre gost od mize »lahek«, ne pa s težo v želodcu. Če ima glavni krožnik tri komponente – ogljikove hidrate, meso, zelenjavo, - postrežemo vsaj dva okusa zelenjave in dve strukturi, na primer kuhano – pečeno. Ni več pomembno samo to, da je hrana okusna, mora biti tudi zdrava in pravilno kombinirana,« je še poudaril Uroš Štefelin.

Slavnostna večerja

Karijeva juha z limonsko travo

Črna rižota z jastogom

(zraven vino Friulano Belvedere)

File sulca na kostanjevem pireju z naribanimi jurčki

Porova omaka

Pena divjega česna

(zraven vino Sauvignon)

Hrbet divjega praščiča z borovnicami

Pečena zeliščna polenta

Kolerabina krema

Rdeča pesa

(zraven vino Duet Lex)

Jabolčna tortica

Vanilijev sladoled s suhimi slivami in z bučnim oljem

(zraven vino Renski rizling)

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 1. november 2019 / 10:09

Spomin naj živi vsak dan

Pred državnim praznikom dnevom spomina na mrtve, ki ga obeležujemo danes, smo sogovorce vprašali, kako obudijo spomin na preminule svojce in najdražje, kako poskrbijo za grobove, ali prise...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 17. november 2015 / 07:00

Slovenska podjetja mladim odpirajo vrata

Kranj – Slovenska podjetja bodo 26. novembra že drugo leto zapored odprla svoja vrata devetošolcem, njihovim staršem in učiteljem. Glavni namen akcije je približati manj znane poklice mladini in st...

Kronika / torek, 17. november 2015 / 07:00

Policisti so za jutri napovedali stavko

Kranj – Policijska sindikata sta za jutri napovedala stavko, ker so zaposleni v policiji in na notranjem ministrstvu nezadovoljni s trenutnim statusom in ignoranco vlade ob neizpolnitvi obveznosti...

Šport / torek, 17. november 2015 / 11:23

Jabolko navdiha za košarkarja Miho Zupana

Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu znakovnega jezika podelil jabolko navdiha košarkarju Mihi Zupanu.

Šport / torek, 17. november 2015 / 11:23

Porazi Triglava, Zarice in Šenčurja

Kranj – Nogometaši v prvi slovenski nogometni ligi Telekom so imeli prost konec tedna zaradi nastopa reprezentance, ki je v ukrajinskem Lvovu izgubila tekmo dodatnih kvalifikacij za evropsko prvens...

Razvedrilo / torek, 17. november 2015 / 11:23

Festivalski raj za filmofile

Ljubljana – V polnem zagonu je 26. mednarodni filmski festival Liffe, ki tudi letos na ogled ponuja več kot sto filmov najrazličnejših žanrov. Ob tekmovalnem programu in predpremierah festival ponu...