Karijeva juha z limonsko travo (Foto: Tina Dokl)

Mamljivo že na pogled

Uroš Štefelin je pripravil meni, ki je primeren tudi kot slavnostni meni za božično ali novoletno večerjo.

»Okus hrane mora biti bogat, izrazit,« je poudaril Uroš Štefelin, vodja gostinstva v blejskem hotelu Triglav, in dodal, da so po svetu v trendu na jedilniku ribe. »Tudi sam zelo zagovarjam ribe in ko pripravljam štiri ali pet hodov, jo rad na jedilniku vključim kar dvakrat. Ribe, pa tudi drugo hrano kupujemo v lokalnem okolju, ker se nam zdi pomembno, da gostu ponudimo nekaj domačega; lahko je to sulec, postrv, ščuka, krap, pa tudi brancin z Jadrana.« Tokrat se je Uroš Štefelin, tudi kuhar s sedemnajst let izkušenj, potrudil za naše bralke in bralce in pripravil meni, ki je lahko tudi zelo lep slavnostni meni za božično ali novoletno večerjo. »Lahko bi k temu dodali še eno glavno jed, na primer drobovino ali file zajca, polnjenega s tartufi, ter sorbet, na primer rožmarinov ali timijanov, ki bi ga postregli pred glavno jedjo,« je dodal.

»Predvsem pa je pomembno, da je kombinacija hrane takšna, da gre gost od mize »lahek«, ne pa s težo v želodcu. Če ima glavni krožnik tri komponente – ogljikove hidrate, meso, zelenjavo, - postrežemo vsaj dva okusa zelenjave in dve strukturi, na primer kuhano – pečeno. Ni več pomembno samo to, da je hrana okusna, mora biti tudi zdrava in pravilno kombinirana,« je še poudaril Uroš Štefelin.

Slavnostna večerja

Karijeva juha z limonsko travo

Črna rižota z jastogom

(zraven vino Friulano Belvedere)

File sulca na kostanjevem pireju z naribanimi jurčki

Porova omaka

Pena divjega česna

(zraven vino Sauvignon)

Hrbet divjega praščiča z borovnicami

Pečena zeliščna polenta

Kolerabina krema

Rdeča pesa

(zraven vino Duet Lex)

Jabolčna tortica

Vanilijev sladoled s suhimi slivami in z bučnim oljem

(zraven vino Renski rizling)

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 26. december 2021 / 13:06

Krepijo spletno prodajo

Naklo – V Merkurju so v začetku epidemije zaznali znatno rast spletne prodaje, trend pa se je nadaljeval tudi v letošnjem letu. Spletna prodaja je denimo v letu 2019 zavzemala dva odstotka celotne...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 8. julij 2020 / 21:00

Diamantna Francka in Jernej Nunar

V soboto sta šestdeseto obletnico poroke slavnostno praznovala Francka in Jernej Nunar. Diamantna zakonca Nunar živita na Zgornji Beli pri Preddvoru. Francka šteje 82 let, Jernej pa jih je ravno dopol...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 8. julij 2020 / 20:57

Znani občinski nagrajenci v Cerkljah

Cerklje – Občinski svetniki so na junijski seji potrdili predlagane prejemnike občinskih nagrad in priznanj v občini Cerklje. Veliko plaketo bo letos prejela Veronika Sirc, malo plaketo pa Marjan L...

Slovenija / sreda, 8. julij 2020 / 20:57

Uporaba plačilnih kartic v tujini

Kje in kako menjati evre v kune, kako dvigovati kune na bankomatu na Hrvaškem ...

Tržič / sreda, 8. julij 2020 / 20:56

Povezani v dobrodelnosti

Rotary klub Tržič Naklo je imel zadnji sestanek v rotarijskem letu 2019/2020, Jožef Perne je verigo predal novemu predsedniku Antonu Kavčiču.

Kultura / sreda, 8. julij 2020 / 20:55

A Cuerdas – na strunah flamenka

Kranj – V petek ob 20. uri bo v Stolpu Škrlovec koncert A Cuerdas – na strunah flamenka. Trio prinaša spoj flamenka in tradicionalnih pesmi Iberskega in Balkanskega polotoka.