Karijeva juha z limonsko travo (Foto: Tina Dokl)

Mamljivo že na pogled

Uroš Štefelin je pripravil meni, ki je primeren tudi kot slavnostni meni za božično ali novoletno večerjo.

»Okus hrane mora biti bogat, izrazit,« je poudaril Uroš Štefelin, vodja gostinstva v blejskem hotelu Triglav, in dodal, da so po svetu v trendu na jedilniku ribe. »Tudi sam zelo zagovarjam ribe in ko pripravljam štiri ali pet hodov, jo rad na jedilniku vključim kar dvakrat. Ribe, pa tudi drugo hrano kupujemo v lokalnem okolju, ker se nam zdi pomembno, da gostu ponudimo nekaj domačega; lahko je to sulec, postrv, ščuka, krap, pa tudi brancin z Jadrana.« Tokrat se je Uroš Štefelin, tudi kuhar s sedemnajst let izkušenj, potrudil za naše bralke in bralce in pripravil meni, ki je lahko tudi zelo lep slavnostni meni za božično ali novoletno večerjo. »Lahko bi k temu dodali še eno glavno jed, na primer drobovino ali file zajca, polnjenega s tartufi, ter sorbet, na primer rožmarinov ali timijanov, ki bi ga postregli pred glavno jedjo,« je dodal.

»Predvsem pa je pomembno, da je kombinacija hrane takšna, da gre gost od mize »lahek«, ne pa s težo v želodcu. Če ima glavni krožnik tri komponente – ogljikove hidrate, meso, zelenjavo, - postrežemo vsaj dva okusa zelenjave in dve strukturi, na primer kuhano – pečeno. Ni več pomembno samo to, da je hrana okusna, mora biti tudi zdrava in pravilno kombinirana,« je še poudaril Uroš Štefelin.

Slavnostna večerja

Karijeva juha z limonsko travo

Črna rižota z jastogom

(zraven vino Friulano Belvedere)

File sulca na kostanjevem pireju z naribanimi jurčki

Porova omaka

Pena divjega česna

(zraven vino Sauvignon)

Hrbet divjega praščiča z borovnicami

Pečena zeliščna polenta

Kolerabina krema

Rdeča pesa

(zraven vino Duet Lex)

Jabolčna tortica

Vanilijev sladoled s suhimi slivami in z bučnim oljem

(zraven vino Renski rizling)

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / petek, 3. julij 2015 / 11:05

Počitniška delavnica v Mojstrani

Mojstrana – Jutri, v soboto, 4. julija, ob 9. uri bo v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani prva sobotna počitniška delavnica za otroke od 6. leta naprej. Za začetek bodo ustvarjali na temo Alj...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 25. november 2010 / 07:00

Z nasmehom je dan lepši

Društvo Sožitje Kranj je organiziralo veliki dobrodelni koncert Ohranimo nasmeh, v Dupljah pa je potekala tradicionalna prireditev Vesela jesen.

Zanimivosti / četrtek, 25. november 2010 / 07:00

Upokojenci razstavili svoje izdelke

Kranj - Minuli konec tedna so v Domu upokojencev Kranj znova pripravili tradicionalno razstavo ročnih del, ki so si jo z zanimanjem ogledovali tako stanovalci kot obiskovalci. »N...

Radovljica / četrtek, 25. november 2010 / 07:00

Leški zmaj že buri duhove

Lesce - V krožišče Hraške ceste in glavne ceste v Lescah so pred dnevi postavili veliko kovinsko skulpturo zmaja, ki sta jo občini podarila Eka in Tomaž Kristan z Zgornjega Otoka...

Zanimivosti / četrtek, 25. november 2010 / 07:00

Priznanja MEPI za kamniške dijake

Kamnik - Na Srednješolskem centru Rudolfa Maistra Kamnik so podelili bronasta priznanja MEPI svojim dijakom Gimnazije in Srednje ekonomske šole. Temu mednarodnemu programu, ki sp...

Gospodarstvo / četrtek, 25. november 2010 / 07:00

Krizo najbolj občutijo v maloprodaji

V Kmetijski zadrugi Cerklje posledice gospodarske krize še najbolj občutijo v maloprodaji, ki je letos za pet odstotkov manjša od lanske.