Janko Golorej je predsednik zadruge že štirinajst let oz. četrti mandat.

Krizo najbolj občutijo v maloprodaji

V Kmetijski zadrugi Cerklje posledice gospodarske krize še najbolj občutijo v maloprodaji, ki je letos za pet odstotkov manjša od lanske.

Zadruga posluje pozitivno, tako da njeni člani tudi letos lahko pričakujejo ob koncu leta »ristorno«, to je nagrado za poslovno sodelovanje, ki je odvisna od obsega nakupov v zadrugi in prodaje prek nje.

Cerklje – V zadrugi bodo v petek pripravili tradicionalno srečanje zadružnikov, ki bo letos še posebej slovesno, saj bodo hkrati proslavili tudi 110-letnico obstoja in delovanja. Kot sta povedala predsednik zadruge Janko Golorej in direktor Miro Jenko, zadruga tudi v jubilejnem letu, ki sovpada z obdobjem gospodarske krize, posluje pozitivno. Kriza se še najbolj odraža v maloprodaji, kjer je bil promet v letošnjih prvih devetih mesecih za pet odstotkov manjši kot v primerljivem lanskem obdobju. Celoten promet zadruge je v treh četrtinah leta presegel enajst milijonov evrov in je bil za desetino večji od lanskega devetmesečnega, na povečanje pa sta najbolj vplivala večji odkup mleka in živine pa tudi zvišanje odkupne cene mleka. Mleko odkupujejo od 234 kmetij, večinoma od članov zadruge in nekaj tudi od drugih, od celotne odkupljene količine pa ga prek leškega zbirnega centra 95 odstotkov prodajo v Italijo in pet odstotkov v Ljubljanske mlekarne. Skupno naj bi letos odkupili 24 milijonov litrov mleka ali osem odstotkov več kot lani. Zadovoljni so tudi z odkupom živine, ta se v zadnjih letih povečuje. V letošnjih prvih devetih mesecih so tako odkupili okoli tisoč goved, še štiristo goved je bilo v uslužnostnem zakolu. Slabše rezultate dosegajo pri odkupu krompirja in zelenjave, lesa pa še ne odkupujejo, ker za to nimajo primernega skladišča.

 

 

V zadrugi so tudi v kriznem obdobju precej investirali. Spomladi so v Komendi dokončali trgovino, ki so jo uredili v nekdanji zbiralnici mleka in prostorih skladišča ter postavili še šotor za skladišče. V Cerkljah, kjer so pred dvema letoma od Mercatorja kupili stavbo nekdanjega zdravstvenega doma s pripadajočim zemljiščem, so urejali gospodarsko dvorišče, v Voklem so pridobili dodatne skladiščne in trgovske prostore ter asfaltirali dvorišče. V letu 2011 bodo dokončali naložbi v Cerkljah in v Voklem, v prihodnje pa bi radi uredili sodobno trgovino še v Šenčurju, kjer pa lastništvo stavbe še ni rešeno in potekajo postopki na sodišču. Še vedno ni končan denacionalizacijski postopek za funkcionalno zemljišče na Krvavcu.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 15. april 2019 / 11:07

Dnevi brez alkohola

Kranj – V okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola v aprilu Nacionalni inštitut za javno zdravje organizira osem dogodkov po slovenskih regijah pod naslovom Dan brez alkoh...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:34

Bogastvo družinskih zgodb

V Mestni knjižnici Kranj bodo v torek, 30. septembra, ob 17. uri odprli razstavo z naslovom Gorenjska v času prve svetovne vojne 1914–1918.

Kronika / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:32

V podvoz nekdo nasul skale

V podvoz gorenjske avtoceste v Britofu pri Kranju je nekdo z njive navozil precejšnjo količino skal in s tem preprečil uporabo poti.

Zanimivosti / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:31

Netopirji so koristni, a ogroženi

Člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev so prejšnjo soboto pripravili delovno akcijo v Češnjevku – na podstrehi tamkajšnje cerkve so čistili njihove iztrebke, ki so odlično gnoj...

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:28

Za še bolj zelen Vršič

Erjavčeva koča je kot druga na Vršiču dobila malo komunalno čistilno napravo. Preostalih pet koč naj bi jo dobilo do konca leta 2015.

Tržič / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:27

Pretnarjev nagrajenec v Tržiču

Letošnjo mednarodno Pretnarjevo nagrado je prejel Zdravko Kecman, ambasador slovenske književnosti in jezika ter slovenskih kultur. Gostili so ga tudi v Tržiču.