Gosja jetra z jurčkom, malinovo omako in rdečim zeljem v testu (Foto: Tina Dokl)

Eleganca martinovanja z gorenjskim pridihom

Za uvod brancin, fižolova juha za pridih domačega, gosja jetra za angelčke in dodana dobra kombinacija vin z italijanske strani Goriških brd. Brbončicam se je smejalo.

V zadnjih letih se je martinovanje razvilo do tolikšne mere, da ga novembra praznuje že skorajda vsaka slovenska vas. Tudi Gorenjska ni izjema. Od prireditev na prostem do veselic pod šotori, organiziranih martinovanj za zaključene družbe in bolj slavnostno obarvanih večerij. Brez mesa in dobrega vina seveda ne gre.

Mi smo se oglasili v restavraciji Hotela Triglav Bled, kjer so po njihovo oživili tradicionalne Martinove jedi in jih oplemenitili z vini vinarja Primosica z italijanske strani Goriških brd.

File brancina Fonda je bil polnjen z zeleno lečo, jabolki, stebelno zeleno, dodana mu je bila marinada iz rdeče čebule s postrvjim kaviarjem (domačim, baje, naravnost iz Bohinja) in z mandarinami. Fižolova juha s telečjim jezikom in polnjenim mavrahom je poskrbela za pridih domačega, sledil pa je fazanov zvitek z mlinci in suhim sadjem, z dodano kremo muškatne buče, kostanjevim pirejem s črnim tartufom – v ravno pravšnjih količinah.

Kombinacijo modernega s tradicionalnim je zelo dobro dopolnjeval izbor vin, med katerimi je poseben vtis pustilo vino klin 2006, kombinacija gosjih jeter z jurčkom in malinovo omako pa je poskrbela za rahel trans pri večini gostov - angelčkom bi se smejalo. Jetra so bila mehka, nežna, ravno pravšnja, v ustih so se stopila. Kako bi to vizualizirali? Nežna masaža brbončic, ko se okus stopi z reakcijo možganov, ki se zgubijo v razmišljanju. Čista fantazija. Kulinarična erotika?

Na krožniku je jetrom delalo družbo še rdeče zelje, zavito v testo, kot sladica in zadnja jed tokratnega Martinovega jedilnika pa je bilo karamelizirano jabolko z orehovim biskvitom in cimetovo kremo, čeprav so že gosja jetra kot predzadnja jed pustila tako močan vtis, da si za trenutek pozabil na to, da sladica še pride.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 18. november 2020 / 19:44

Filmska zgodba o ŠKL

Dokumentarni film ŠKL – Šport tisočerih obrazov režiserja Tonija Cahunka in producenta Vojka Korošča se je na največjem mednarodnem festivalu filmov s športno tematiko v Milanu uvrstil med osem nomini...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:49

Hranilnico so ropali dijaki

Zaradi ponedeljkovega ropa Hranilnice Lon v Škofji Loki so policisti ovadili tri mladoletnike in dvajsetletnika. Da četverica pripravlja rop ene od bank na Gorenjskem, so bili policisti vnaprej opozor...

GG Plus / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:09

Odgovore je našel v budizmu

Simon Mandelj z Vira pri Domžalah se je po doktoratu iz strojništva v svojem življenju odločil za korenito spremembo – podal se je med budistične menihe, a danes duhovnost uspešno združuje s podjetniš...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:08

Prihodnje leto bo odločilno

Vodenje kranjskogorske Hita Alpinee je pred dobrim mesecem prevzel Tomaž Repinc, pred nekaj meseci pa operativno upravljanje švicarska družba Sophos. Reprogramirani dolgovi do bank jim sedaj omogočajo...

Kranjska Gora / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:07

Brez pomoči države ne bodo gradili

Kranjskogorski občinski svet je potrdil osnutek proračuna za prihodnje leto in ga posredoval v javno obravnavo. Največja investicija bo nov Ljudski dom, a le, če bo sredstva zanj prispevala tudi držav...

Kultura / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:06

Točke, ki odkrivajo zgodbe

Andreja Eržen, akademska slikarka iz Medvod, ki v zadnjem času živi in ustvarja v Kranju, je na nedavnem Mednarodnem likovnem festivalu Srečanja opozorila s svojimi svetlobnimi objekti.