Gosja jetra z jurčkom, malinovo omako in rdečim zeljem v testu (Foto: Tina Dokl)

Eleganca martinovanja z gorenjskim pridihom

Za uvod brancin, fižolova juha za pridih domačega, gosja jetra za angelčke in dodana dobra kombinacija vin z italijanske strani Goriških brd. Brbončicam se je smejalo.

V zadnjih letih se je martinovanje razvilo do tolikšne mere, da ga novembra praznuje že skorajda vsaka slovenska vas. Tudi Gorenjska ni izjema. Od prireditev na prostem do veselic pod šotori, organiziranih martinovanj za zaključene družbe in bolj slavnostno obarvanih večerij. Brez mesa in dobrega vina seveda ne gre.

Mi smo se oglasili v restavraciji Hotela Triglav Bled, kjer so po njihovo oživili tradicionalne Martinove jedi in jih oplemenitili z vini vinarja Primosica z italijanske strani Goriških brd.

File brancina Fonda je bil polnjen z zeleno lečo, jabolki, stebelno zeleno, dodana mu je bila marinada iz rdeče čebule s postrvjim kaviarjem (domačim, baje, naravnost iz Bohinja) in z mandarinami. Fižolova juha s telečjim jezikom in polnjenim mavrahom je poskrbela za pridih domačega, sledil pa je fazanov zvitek z mlinci in suhim sadjem, z dodano kremo muškatne buče, kostanjevim pirejem s črnim tartufom – v ravno pravšnjih količinah.

Kombinacijo modernega s tradicionalnim je zelo dobro dopolnjeval izbor vin, med katerimi je poseben vtis pustilo vino klin 2006, kombinacija gosjih jeter z jurčkom in malinovo omako pa je poskrbela za rahel trans pri večini gostov - angelčkom bi se smejalo. Jetra so bila mehka, nežna, ravno pravšnja, v ustih so se stopila. Kako bi to vizualizirali? Nežna masaža brbončic, ko se okus stopi z reakcijo možganov, ki se zgubijo v razmišljanju. Čista fantazija. Kulinarična erotika?

Na krožniku je jetrom delalo družbo še rdeče zelje, zavito v testo, kot sladica in zadnja jed tokratnega Martinovega jedilnika pa je bilo karamelizirano jabolko z orehovim biskvitom in cimetovo kremo, čeprav so že gosja jetra kot predzadnja jed pustila tako močan vtis, da si za trenutek pozabil na to, da sladica še pride.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Prijatelji Jošta na srečanju

Jošt - Minulo soboto so prijatelji Jošta organizirali že 34. letno srečanje članov. Kot je povedal Milan Zelnik, so obdarili vse zaslužne člane ter si s predvajanjem slik preko p...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / petek, 16. april 2010 / 07:00

Tujci izdelujejo slovenske spominke

Jesenice - V teh dneh je na obisku v Planini pod Golico petnajst udeležencev mednarodne delavnice Naučimo se biti kreativni, ki jo v okviru evropskega programa Vseživljenjsko uče...

Gospodarstvo / petek, 16. april 2010 / 07:00

Izdelali bodo kataster divjih odlagališč

Kranj - V jutrišnji akciji Očistimo Slovenijo bodo sodelovali tudi gozdarji kranjske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije. Vključili se bodo v čistilne akcije v občinah Kran...

Kultura / petek, 16. april 2010 / 07:00

Revija godalnih orkestrov

Danes, v petek, in jutri, v soboto, bo Glasbena šola Radovljica gostila Revijo godalnih orkestrov glasbenih šol Slovenije. V šestintridesetih večjih in manjših godalnih orkestrih bo nastopilo okrog de...

Zanimivosti / petek, 16. april 2010 / 07:00

Blagoslov za varno vožnjo

Križe - V nedeljo so pripravili ljubitelji motorjev in domači gasilci tretji Velikonočni moto zbor v Križah. Pred barom Košuta se je zbralo prek tristo lastnikov železnih konjičk...

Prosti čas / petek, 16. april 2010 / 07:00

Enajstletna Anja obvlada harmoniko

Anja Koračin prihaja iz Gorenje vasi. Harmoniko igra že štiri leta, letos pa je na začetku leta na 4. mednarodnem Avsenikovem tekmovanju harmonikarjev v Begunjah prejela posebno nagrado žirije za muzi...