Gosja jetra z jurčkom, malinovo omako in rdečim zeljem v testu (Foto: Tina Dokl)

Eleganca martinovanja z gorenjskim pridihom

Za uvod brancin, fižolova juha za pridih domačega, gosja jetra za angelčke in dodana dobra kombinacija vin z italijanske strani Goriških brd. Brbončicam se je smejalo.

V zadnjih letih se je martinovanje razvilo do tolikšne mere, da ga novembra praznuje že skorajda vsaka slovenska vas. Tudi Gorenjska ni izjema. Od prireditev na prostem do veselic pod šotori, organiziranih martinovanj za zaključene družbe in bolj slavnostno obarvanih večerij. Brez mesa in dobrega vina seveda ne gre.

Mi smo se oglasili v restavraciji Hotela Triglav Bled, kjer so po njihovo oživili tradicionalne Martinove jedi in jih oplemenitili z vini vinarja Primosica z italijanske strani Goriških brd.

File brancina Fonda je bil polnjen z zeleno lečo, jabolki, stebelno zeleno, dodana mu je bila marinada iz rdeče čebule s postrvjim kaviarjem (domačim, baje, naravnost iz Bohinja) in z mandarinami. Fižolova juha s telečjim jezikom in polnjenim mavrahom je poskrbela za pridih domačega, sledil pa je fazanov zvitek z mlinci in suhim sadjem, z dodano kremo muškatne buče, kostanjevim pirejem s črnim tartufom – v ravno pravšnjih količinah.

Kombinacijo modernega s tradicionalnim je zelo dobro dopolnjeval izbor vin, med katerimi je poseben vtis pustilo vino klin 2006, kombinacija gosjih jeter z jurčkom in malinovo omako pa je poskrbela za rahel trans pri večini gostov - angelčkom bi se smejalo. Jetra so bila mehka, nežna, ravno pravšnja, v ustih so se stopila. Kako bi to vizualizirali? Nežna masaža brbončic, ko se okus stopi z reakcijo možganov, ki se zgubijo v razmišljanju. Čista fantazija. Kulinarična erotika?

Na krožniku je jetrom delalo družbo še rdeče zelje, zavito v testo, kot sladica in zadnja jed tokratnega Martinovega jedilnika pa je bilo karamelizirano jabolko z orehovim biskvitom in cimetovo kremo, čeprav so že gosja jetra kot predzadnja jed pustila tako močan vtis, da si za trenutek pozabil na to, da sladica še pride.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / četrtek, 16. avgust 2018 / 12:49

Bog daj gosto trav'co rast', sv. Neža pa naj nam pomaga jarce past'

Pred šestdesetimi leti, ko so na Jezerskem prvič organizirali etnografsko prireditev Ovčarski bal, je bilo planšarstvo v njihovi dolini v zadnjih zdihljajih, kmalu je docela zamrlo, zato se domačinom...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 8. maj 2012 / 07:00

Mladi za boljši svet

Kamnik - V Domu starejših občanov Kamnik danes, 8. maja, dopoldne pripravljajo prireditev Mladi za boljši svet, ki jo bodo za stanovalce doma ob pomoči članov Rdečega križa Kamni...

GG Plus / torek, 8. maj 2012 / 07:00

Dneva odprtih vrat

Škofja Loka - Univerza za tretje življenjsko obdobje pri Društvu upokojencev Škofja Loka danes, 8. maja, in prihodnji torek, 15. maja, vabi na dan odprtih vrat. Danes ob 17. uri...

GG Plus / torek, 8. maj 2012 / 07:00

Skrbijo za aktivno staranje

Aprila je Univerza za tretje življenjsko obdobje, ki od leta 2004 deluje pri Društvu upokojencev Škofja Loka, v okviru projektov Krepitev mreže nevladnih organizacij izobraževanja starejših in Ev...

Kronika / torek, 8. maj 2012 / 07:00

Kratke novice

Delavca stresla elektrika Jesenice - Pred dnevi se je na Jesenicah zgodila delovna nesreča. Devetnajstletni delavec podjetja iz Kamnika je pregledoval...

Šport / torek, 8. maj 2012 / 07:00

Triglav ostaja na zadnjem mestu

Kranj - V prvi slovenski nogometni ligi je bil odigran 33. krog. Medtem ko sta Triglav in Olimpija tekmo odigrala že 25. aprila in se razšla z rezultatom 0 : 0, sta se tudi HIT Gori...