Gosja jetra z jurčkom, malinovo omako in rdečim zeljem v testu (Foto: Tina Dokl)

Eleganca martinovanja z gorenjskim pridihom

Za uvod brancin, fižolova juha za pridih domačega, gosja jetra za angelčke in dodana dobra kombinacija vin z italijanske strani Goriških brd. Brbončicam se je smejalo.

V zadnjih letih se je martinovanje razvilo do tolikšne mere, da ga novembra praznuje že skorajda vsaka slovenska vas. Tudi Gorenjska ni izjema. Od prireditev na prostem do veselic pod šotori, organiziranih martinovanj za zaključene družbe in bolj slavnostno obarvanih večerij. Brez mesa in dobrega vina seveda ne gre.

Mi smo se oglasili v restavraciji Hotela Triglav Bled, kjer so po njihovo oživili tradicionalne Martinove jedi in jih oplemenitili z vini vinarja Primosica z italijanske strani Goriških brd.

File brancina Fonda je bil polnjen z zeleno lečo, jabolki, stebelno zeleno, dodana mu je bila marinada iz rdeče čebule s postrvjim kaviarjem (domačim, baje, naravnost iz Bohinja) in z mandarinami. Fižolova juha s telečjim jezikom in polnjenim mavrahom je poskrbela za pridih domačega, sledil pa je fazanov zvitek z mlinci in suhim sadjem, z dodano kremo muškatne buče, kostanjevim pirejem s črnim tartufom – v ravno pravšnjih količinah.

Kombinacijo modernega s tradicionalnim je zelo dobro dopolnjeval izbor vin, med katerimi je poseben vtis pustilo vino klin 2006, kombinacija gosjih jeter z jurčkom in malinovo omako pa je poskrbela za rahel trans pri večini gostov - angelčkom bi se smejalo. Jetra so bila mehka, nežna, ravno pravšnja, v ustih so se stopila. Kako bi to vizualizirali? Nežna masaža brbončic, ko se okus stopi z reakcijo možganov, ki se zgubijo v razmišljanju. Čista fantazija. Kulinarična erotika?

Na krožniku je jetrom delalo družbo še rdeče zelje, zavito v testo, kot sladica in zadnja jed tokratnega Martinovega jedilnika pa je bilo karamelizirano jabolko z orehovim biskvitom in cimetovo kremo, čeprav so že gosja jetra kot predzadnja jed pustila tako močan vtis, da si za trenutek pozabil na to, da sladica še pride.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 15. september 2012 / 07:00

V nedeljo na pohod ob Rapalski meji

Žiri - Turistično društvo Žiri v nedeljo vabi na osmi pohod ob Rapalski meji z geslom Nekdaj nas je ločevala, naj nas danes združi, naj bo kraj srečevanja. Pohodniki se bodo ob 9...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 10. marec 2018 / 22:38

Podobe časa

»9. april 1968 – Atlanta, Georgia, ZDA. Santi Visalli, mladi fotograf iz Mesine, je Martina Luthra Kinga prvič srečal na začetku šestdesetih let pred stavbo Združenih narodov v New Yorku. 'Ko je po...

Zanimivosti / sobota, 10. marec 2018 / 22:34

Ledeni stalaktiti in stalagmiti

Kapniki so sicer tvorbe, značilne za kraške jame, ki nastajajo z nalaganjem apnenca na stene jam, rastejo pa zelo počasi, do nekaj milimetrov na leto. A narava je polna presenečenj, za eno od njih...

GG Plus / sobota, 10. marec 2018 / 22:32

Rano otroštvo

Ankica bo konec novembra stara devetdeset let. O tem, ali bo takrat še živa in bo lahko upihnila svečke na torti, ne razmišlja. Živi za danes in za to, da s svojo »cimro«, s katero si deli sobico v...

Nasveti / sobota, 10. marec 2018 / 22:32

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

GG Plus / sobota, 10. marec 2018 / 22:29

Arheologija v Gorenjskem muzeju: zgodba o uspehu

Pet let je minilo od slovesnega obeleženja šestdesetletnice Gorenjskega muzeja. Glavnino arheološke dediščine, ki jo je z vso skrbnostjo začel zbirati Andrej Valič, je moč videti na razstavah Želez...