Gosja jetra z jurčkom, malinovo omako in rdečim zeljem v testu (Foto: Tina Dokl)

Eleganca martinovanja z gorenjskim pridihom

Za uvod brancin, fižolova juha za pridih domačega, gosja jetra za angelčke in dodana dobra kombinacija vin z italijanske strani Goriških brd. Brbončicam se je smejalo.

V zadnjih letih se je martinovanje razvilo do tolikšne mere, da ga novembra praznuje že skorajda vsaka slovenska vas. Tudi Gorenjska ni izjema. Od prireditev na prostem do veselic pod šotori, organiziranih martinovanj za zaključene družbe in bolj slavnostno obarvanih večerij. Brez mesa in dobrega vina seveda ne gre.

Mi smo se oglasili v restavraciji Hotela Triglav Bled, kjer so po njihovo oživili tradicionalne Martinove jedi in jih oplemenitili z vini vinarja Primosica z italijanske strani Goriških brd.

File brancina Fonda je bil polnjen z zeleno lečo, jabolki, stebelno zeleno, dodana mu je bila marinada iz rdeče čebule s postrvjim kaviarjem (domačim, baje, naravnost iz Bohinja) in z mandarinami. Fižolova juha s telečjim jezikom in polnjenim mavrahom je poskrbela za pridih domačega, sledil pa je fazanov zvitek z mlinci in suhim sadjem, z dodano kremo muškatne buče, kostanjevim pirejem s črnim tartufom – v ravno pravšnjih količinah.

Kombinacijo modernega s tradicionalnim je zelo dobro dopolnjeval izbor vin, med katerimi je poseben vtis pustilo vino klin 2006, kombinacija gosjih jeter z jurčkom in malinovo omako pa je poskrbela za rahel trans pri večini gostov - angelčkom bi se smejalo. Jetra so bila mehka, nežna, ravno pravšnja, v ustih so se stopila. Kako bi to vizualizirali? Nežna masaža brbončic, ko se okus stopi z reakcijo možganov, ki se zgubijo v razmišljanju. Čista fantazija. Kulinarična erotika?

Na krožniku je jetrom delalo družbo še rdeče zelje, zavito v testo, kot sladica in zadnja jed tokratnega Martinovega jedilnika pa je bilo karamelizirano jabolko z orehovim biskvitom in cimetovo kremo, čeprav so že gosja jetra kot predzadnja jed pustila tako močan vtis, da si za trenutek pozabil na to, da sladica še pride.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 7. december 2012 / 07:00

Na nekaterih smučiščih danes začetek sezone

Kranj - Danes, v petek, bodo na Krvavcu pognali štirisedežnico Tiha dolina in vlečnico Luža ter odprli proge 1, 2 in 6. »V prihodnjih dneh bomo izkoriščali ugodne pogoje za izdel...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 7. julij 2015 / 00:07

Najbolje k zdravniku v javni mreži

Pred odhodom na počitnice Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavarovanim osebam svetuje, da za čas bivanja v tujini pravočasno uredijo tudi svoje zdravstveno zavarovanje, s čimer se lah...

Gospodarstvo / torek, 7. julij 2015 / 00:05

Ni razvoja brez sodelovanja

S projektom Velika planina – inovativni turistični produkt so študentje zasnovali učno pot Po stopinjah pastirjev in predlagali vključitev Domžalskega doma v mrežo Centra šolskih in obšolskih dejavnos...

Gospodarstvo / torek, 7. julij 2015 / 00:03

Bonami na svetovni razstavi

Rejec Stane Bergant iz Kokre je z žrebcem Bonamijem sodeloval na svetovni razstavi haflingerjev v tirolskem Ebbsu.

Kranj / torek, 7. julij 2015 / 00:01

Bil je dan Logistične brigade

Ni aktivnosti Slovenske vojske brez Logistične brigade, so poudarili na osrednji slovesnosti v Vojašnici Petra Petriča v Kranju.

Gorenjska / ponedeljek, 6. julij 2015 / 23:27

Zadnje slovo Slavka Avsenika

V torek bo zadnje slovo Slavka Avsenika v Begunjah na Gorenjskem. Cerkveni in civilni pogreb z žalno svečanostjo bo potekal od 16. ure do predvidoma 18.30.