Gosja jetra z jurčkom, malinovo omako in rdečim zeljem v testu (Foto: Tina Dokl)

Eleganca martinovanja z gorenjskim pridihom

Za uvod brancin, fižolova juha za pridih domačega, gosja jetra za angelčke in dodana dobra kombinacija vin z italijanske strani Goriških brd. Brbončicam se je smejalo.

V zadnjih letih se je martinovanje razvilo do tolikšne mere, da ga novembra praznuje že skorajda vsaka slovenska vas. Tudi Gorenjska ni izjema. Od prireditev na prostem do veselic pod šotori, organiziranih martinovanj za zaključene družbe in bolj slavnostno obarvanih večerij. Brez mesa in dobrega vina seveda ne gre.

Mi smo se oglasili v restavraciji Hotela Triglav Bled, kjer so po njihovo oživili tradicionalne Martinove jedi in jih oplemenitili z vini vinarja Primosica z italijanske strani Goriških brd.

File brancina Fonda je bil polnjen z zeleno lečo, jabolki, stebelno zeleno, dodana mu je bila marinada iz rdeče čebule s postrvjim kaviarjem (domačim, baje, naravnost iz Bohinja) in z mandarinami. Fižolova juha s telečjim jezikom in polnjenim mavrahom je poskrbela za pridih domačega, sledil pa je fazanov zvitek z mlinci in suhim sadjem, z dodano kremo muškatne buče, kostanjevim pirejem s črnim tartufom – v ravno pravšnjih količinah.

Kombinacijo modernega s tradicionalnim je zelo dobro dopolnjeval izbor vin, med katerimi je poseben vtis pustilo vino klin 2006, kombinacija gosjih jeter z jurčkom in malinovo omako pa je poskrbela za rahel trans pri večini gostov - angelčkom bi se smejalo. Jetra so bila mehka, nežna, ravno pravšnja, v ustih so se stopila. Kako bi to vizualizirali? Nežna masaža brbončic, ko se okus stopi z reakcijo možganov, ki se zgubijo v razmišljanju. Čista fantazija. Kulinarična erotika?

Na krožniku je jetrom delalo družbo še rdeče zelje, zavito v testo, kot sladica in zadnja jed tokratnega Martinovega jedilnika pa je bilo karamelizirano jabolko z orehovim biskvitom in cimetovo kremo, čeprav so že gosja jetra kot predzadnja jed pustila tako močan vtis, da si za trenutek pozabil na to, da sladica še pride.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 18. julij 2011 / 07:00

Orjaški lokvanj v botaničnem vrtu

V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani so predstavili viktorijo (Victorio amazonico). Velik list lahko prenese do 75 kilogramov razporejene mase ali otroka do 40 kilogramov. Struktura lista je bila tu...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 12. maj 2023 / 17:47

Turistom ukradli tri kolesa

Radovljica – Radovljiški policisti so ta teden obravnavali tatvino treh gorskih koles v gostinsko-turističnem obratu. Neznani storilec si je protipravno prilastil dve kolesi znamke Haibike full-car...

Kronika / petek, 12. maj 2023 / 17:47

Zabodel ga je z nožem

Kranj – Gorenjski kriminalisti preiskujejo kaznivo dejanje iz poglavja zoper življenje življenje in telo. Na Policijski upravi Kranj so v torek ob 19.33 prejeli obvestilo, da naj bi na območju Kran...

Nasveti / petek, 12. maj 2023 / 17:44

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Uživali boste v mirnih in prijetnih vodah v zasebnem življenju, hkrati pa vam bo vse lepo potekalo tudi na drugih področjih, saj b...

Šport / petek, 12. maj 2023 / 14:34

Jutri znova dobrodelna Nočna 10ka

Bled – Pred poletjem na Bledu Vitezi dobrega teka tradicionalno organizirajo nočni tek okoli Blejskega jezera. Letos že 17. prireditev se bo začela v popoldanskih urah z zabavnim program in ponudbo...

Škofja Loka / petek, 12. maj 2023 / 14:34

Loško je ekološko

Škofja Loka – V škofjeloški občini potekajo številne trajnostne aktivnosti, ki so skupaj zbrane pod okriljem znamke Loško je ekološko. Gre za trajnostno in ekološko zasnovan projekt, ki poteka skoz...