Burja, harmonika in žižule
Tokrat so se Glasovi izletniki odpravili na Primorsko. V enem dnevu so doživeli sneg, burjo, slano vodo in žižule. Kot ´Lojze šopaj po domače´, pa je sam sebe hudomušno predstavil harmonikar Alojz Pungartnik.
Včasih se zgodi, da na izletih pogrešamo živo glasbo, tokrat pa smo na avtobusu, polnem Glasovih izletnikov, imeli kar dva harmonikarja. Alojz Pungartnik je sicer Ljubljančan in je poleg domačih skladb na klavirski harmoniki zaigral še kakšno dalmatinsko, medtem ko je meh na diatonični harmoniki (oziroma frajtonerici) z veseljem raztegnil Janez Kavčič iz Besnice. Potem pa je bila tu še tretja ljubiteljica Avsenikovih napevov, mlada Tina Razumič, ki se je izleta udeležila v družbi dedka Borisa in se že kar nekaj let uči igranja na frajtonerico.
Tokrat smo se Glasovci odpravili na morje. Imeli smo zanimivo vreme. Na Ravbarkomadi je naprej snežilo, v Piranu nas je od parkirišča pa do Pomorskega muzeja Sergeja Mašere pospremila burja, ko pa smo se zvečer vračali na Gorenjsko, je bilo nebo brez oblačka.
V Pomorskem muzeju sta nas sprejela nasmejana receptorka Lea, ki sprejema ljubitelje pomorstva že okoli dvajset let, in zgodovinar, svetovalec v muzeju Flavio Bonin, ki nam je razkazal muzej, kjer trenutno gostijo razstavo o hidroletalcih jugoslovanske kraljeve mornarice.
Popoldan je bil namenjen kopanju v Talaso Strunjan, v bazenih hotela Svoboda. Glasovci so bili navdušeni nad morsko vodo v bazenih, nova solna savna v prijetnem svetu savn hotela pa je tudi nekaj posebnega.
Žal pa je bila burja premočna in smo si Sečoveljske soline ogledali le iz avtobusna. Je pa pristopil prijazni solinar Božo in razložil precej o solinah, solnem cvetu, ki bi mu lahko rekli kar solna smetana, saj gre za film, ki se naredi pri solnih bazenih na vrhu vode, medtem ko se sol nabere na dnu bazenov. Letošnja sezona je v primerjavi z lansko precej slabša, saj je bilo veliko dežja. Najmanj petkrat so začeli solno žetev (tako jo imenujejo), so pa letos zelo obrodila solna jabolka, se je še pošalil Božo, saj je reka Dragonja poplavljala in s seboj prinesla ogromno jabolk. Mimogrede je izletnikom podaril še vrečko žižul (sadna vrsta, podobne so olivam) in takoj je beseda v avtobusu nanesla na namočene žižule v žganje. Sicer se lahko jedo tako sveže kot posušene, vsebujejo veliko vitamina C, vendar je žganje, v katere jih namočiš, res okusno. In da še kakijem ne delamo krivice: vse polno jih je, novembra imajo svoj festival, marmelada iz njih pa je zelo dobra.