Jedi za jesenske dni

Nadevana jabolka s tunino v solati

Sestavine: 1 pločevinka tunine, 1 skodelica kuhanih škampov, 1 jabolko, 2 žlici na rezance narezane zelene, 2 žlici drobno narezanih oliv, 2 žlici limonovega soka, 3 žlice majoneze, 1 žlička curryja, pol žličke vegete ali kakšne druge začimbne mešanice, 1 skodela kuhanega riža, 5 srednje debelih jabolk, zelena solata in radič za dekoracijo.

Priprava: Tunino narežemo na koščke, dodamo škampe in postavimo v hladilnik, da se ohladijo. Medtem zmešamo majonezo, zeleno, olive, limonin sok, curry in vegeto ter zmes rahlo vmešamo med tunino in škampe. Hladen riž prelijemo z oljem iz pločevinke in dodamo sesekljan peteršilj ter premešamo. Jabolkom na vrhu odrežemo kape, jih pazljivo izdolbemo, premažemo z limonovim sokom, da ne oksidirajo. Vanje nadevamo pripravljeno in dobro ohlajeno solato. Okrasimo jo z rdečim radičem in rezinami jabolk. Postavimo jih za krajši čas v hladilnik in dobro ohlajene ponudimo.

Jabolčna juha z rdečo lečo

Sestavine: 4 jabolka, 2 dag masla ali margarine, 1 srednje debela čebula, 2 drobna krompirja, sok pol limone, malo cimeta, pol dl sladke smetane, 8 dag kuhane rdeče leče, sol, poper, ščep muškatnega oreščka, sesekljan peteršilj.

Priprava: Jabolka tanko olupimo. Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo, olupljen in drobno narezan krompir, dodamo olupljena in prav tako nerezana jabolka. Nekoliko pomokamo ter zalijemo z juho ali vodo. Juho dobro prevremo, jo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Vanjo zakuhamo rdečo lečo. Ko bo leča mehka, juho še začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in sesekljanim peteršiljem in limonovim sokom.

Telečja jetra z jabolčnimi rezinami

Sestavine: 60 dag telečjih jeter, 3 dag moke, 1 žlica masti ali olja, 3 dag masla ali margarine, sol, poper, 12 jabolčnih rezin, 6 dag masla ali margarine.

Priprava: Jetra narežemo na večje rezine, jih povaljamo v moki in na hitro opečemo na zmerno vroči maščobi, da dobijo zlato rjavo barvo. Potem jih preložimo na krožnik in postavimo na toplo. Maslo razpustimo, zalijemo z juho, prevremo in s tem prelijemo jetra, ki jih šele sedaj solimo, sicer postanejo trda, nazadnje pa jih še popopramo. V ponvi z maslom ali margarino na hitro po obeh straneh opečemo rezine jabolk, ki smo jim odstranili pečke. Preden zarumenijo, jih položimo na jetra. Jed učinkuje zelo dekorativno. Zelo primerna priloga je riž ali krompirjev pire. Ponudimo jih lahko tudi z zeleno solato z jabolčnimi krhlji.

Svinjska pečenka z zapečenimi jabolki

Sestavine: 80 dag svinjskega hrbta, 1 dl olja za peko, 8 drobnih jabolk, sol, poper, vejica rožmarina, 1 vejica pehtrana, vejica bazilike, 12 dag brusnic ali kakšne druge pikantne marmelade, 10 dag svežega korenčka, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, 1 šopek peteršilja.

Priprava: Meso najprej dobro operemo, mu odsekamo križno kost, da bomo pečenko, potem ko bo pečena, lažje rezali. Meso nasolimo, popopramo, natremo in potresemo s česnom. Čebulo, korenček, gomolj zelene in peteršiljevo korenino očistimo in narežemo na večje kose. Prav tako tudi čebulo. Jabolka operemo in jim izdolbemo peščišče. Zelenjavo in čebulo damo na dno pekača, dodamo meso in vse skupaj prelijemo z vrelo maščobo, da meso in zelenjava zakrkne. Pečemo v pečici 2 uri pri temperaturi 100 stopinj Celzija. Potem temperaturo za krajši čas dvignemo na 180 stopinj Celzija in dodamo še jabolka, ki pa ne smejo biti preveč pečena. Pečena jabolka poberemo iz pekača, jih damo na krožnik in nadevamo z brusnično marmelado. Pečenko damo v drugo posodo in jo pokrijemo z alufolijo. Tudi zelenjavo poberemo iz omake in jo nekoliko narežemo. Omako pomokamo s škrobno moko in prepražimo ter zalijemo z juho ali vodo. Ko je omaka dobro prevrela, jo začinimo in prilijemo malo sladke smetane. Meso narežemo, ga damo na krožnik in obložimo z nadevanimi jabolki, zelenjavo in prelijemo z omako. Poleg ponudimo krompirjev pire z okusom jabolčne čežane.

Češka jabolčna torta

Testo: 22 dag moke, 1 jajce, 10 dag masla ali margarine, ščep soli, malo hladne vode.

Karamela: 12 dag sladkorja v prahu, 5 žlic vode.

Nadev: 1,20 kg jabolk, 6 dag sladkorja, 8 dag masla ali margarine

Priprava: Iz sestavin za testo zamesimo krhko testo. Oblikujemo ga v cmok, potresemo z nekaj moke in pustimo nekaj časa počivati. Sladkor v prahu raztopimo na močnem ognju na okroglem pekaču za narastke, ki ga lahko uporabljamo na plošči štedilnika. Sladkor pazljivo pražimo, da postane zlato rumen, vendar se ne sme zažgati. Dodamo pet jedilnih žlic vode ter karamelo umešamo do gladkega, tako da je dno pekača za narastke enakomerno pokrito. Odstavimo s štedilnika.

Jabolka olupimo, jim izdolbemo peščišča in vsako posebej narežemo na tanke lističe. S karamelo prekrito dno pekača za narastke na gosto obložimo z jabolčnimi krhlji v obliki kroga. Na jabolka porazdelimo sladkor in koščke masla ali margarine. Testo razvaljamo na pol cm debelo, z njim prekrijemo jabolka in skrbno potlačimo ob robovih. Pečemo v segreti pečici pri 210 stopinjah Celzija 45 minut. Pečeno osnovo takoj zvrnemo na rešetko. Jabolka prelijemo s karamelo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 21. julij 2017 / 13:54

Kmetje v Šentpetru, slikarji v Svečah

V nedeljo, 23. julija, bosta na Koroškem dve tradicionalni in odmevni prireditvi, ki ju organizirajo slovenske organizacije. Prva bo tradicionalni Kmečki praznik v konventu šolskih sester oziroma v...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 10. avgust 2022 / 17:25

Zagorelo na treh mestih

Radovljica – Na območju Radovljice je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje nekaj minut čez 14. uro zagorela brežina ob železniški progi na relaciji Globoko–Radovljica. Kot so sporočili s P...

Zanimivosti / sreda, 10. avgust 2022 / 17:01

Komarji – koliko jih je v Sloveniji

Kranj – »Topli poletni večeri so kot nalašč za posedanje na terasi. In ravno takrat, ko je najprijetnejše, od nekod pribrenčijo komarji in vse uničijo. Pa koliko jih je! Koliko?« Tako so zapisali n...

Nasveti / sreda, 10. avgust 2022 / 16:59

Tanja odgovarja

Spoštovani, zanima me, ali bo hčerki uspelo še enkrat zanositi. Z možem že imata punčko, sedaj pa poskuša hčerka s pomočjo umetne oploditve ponovno zanositi. Jaz tega ne podpiram, saj vidi...

Kronika / sreda, 10. avgust 2022 / 16:52

Storilec zavedel plačnika

Kranj – Policisti so pretekli teden obravnavali primer računalniške kriminalitete. »Storilec je prestregel elektronska sporočila med podjetjema in se vmešal v komunikacijo ter pri izvajanju finančn...

Nasveti / sreda, 10. avgust 2022 / 16:50

Poletne jedi

Ni je čez zelenjavo z domačega vrta, ki ima dejansko pravi okus po zelenjavi in ne potrebuje veliko, da iz nje pripravimo okusno jed. Čeprav je okusna že brez dodatkov, pa jo lahko dodatno popestri...