Espresso je osnova vsake kave; pripravljen mora biti po točno določenih pravilih. Prav espresso so tekmovalci najprej postregli sodnikom. (Foto: Anka Bulovec)

Kava: tako jo pripravijo najboljši

Osnova vsake dobre kave je espresso, pravijo strokovnjaki, nadgradnja je prepuščena domišljiji in izkušnjam.

Kranjska Gora - Šest finalistov tekmovanja v pripravi in postrežbi kave se je v sredo še zadnjič pomerilo pred strogo mednarodno komisijo na Gostinsko turističnem zboru v Kranjski Gori. Vsak po trikrat so jim postregli s skodelico te aromatične pijače: najprej z espressom, nato s kapučinom in na koncu še z napitkom s kavo, ki so ga pripravili po svoji izbiri.

Na voljo so imeli 45 minut: petnajst za pripravo, petnajst za kuhanje in postrežbo ter petnajst za pospravljanje. »Pravila so tako stroga, da smo imeli prvi sestanek s tekmovalci že septembra. Tudi mednarodno žirijo – sestavljajo jo štirje degustacijski sodniki, tehnični in glavni sodnik – smo skrbno izbrali,« je povedal vodja tekmovanja Gašper Trpin, nacionalni koordinator specializiranega evropskega združenja za kavo in ustanovni član slovenskega združenja za kavo.

Prvi je pred občinstvo v hotelu Kompas stopil Miha Kuhar iz Šmarjeških Toplic. Pred sodnike je najprej postavil kozarce z vodo, nato jim je postregel z espressom. »Espresso je osnova za pripravo vsake kave. Pravila za pripravo so popolnoma jasna: 0,3 mililitra, 9 sekund skozi aparat in primerno zmleta kava,« je poznavalsko pojasnil predsednik lani ustanovljenega slovenskega združenja za kavo Borut Mavsar iz Drulovke. A le skuhati dobro kavo ni dovolj, nadaljuje: »Zraven mora biti zgodba: treba je prepričati, da poznaš kavo, da natančno veš, zakaj si izbral določeno vrsto. In seveda je pomembno, kako jo postrežeš …«

Zakaj se nam torej v lokalih pogosto zgodi, da nismo zadovoljni s tistim, kar nam ponudijo v skodelici kave? »V zadnjih desetletjih je kakovost kave, ki je pri nas na voljo, zelo narasla. Priprava pa je druga stvar … Kava, ki nam jo ponujajo v lokalih, je lahko slaba, ker aparat ni dovolj natančno očiščen, dovolj segret ali ima prenizek tlak. Še pogosteje zato, ker napitek ni pravilno pripravljen, in zato, ker se varčuje s kavo,« ve povedati. Prav zato ima na tem področju stroka še veliko dela.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sobota, 2. julij 2022 / 15:27

Veselijo se vsakega nastopa

Minulo sredo je škofjeloški župan Tine Radinja na prijetno druženje povabil športnice in športnike iz društva Sožitje Škofja Loka, ki so nastopali na specialni olimpijadi.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Okusi Mediterana v restavraciji Galerija Dali

Gaspačo s škampi – hladna paradižnikova juha tradicionalna španska jed za 4 osebe: 1 kg par...

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Soba za babico

V nekdanji otroški sobici je nastala soba za babico.

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Sami poskrbimo za varen dom

Za boljšo varnost svojega doma lahko veliko naredimo sami, z nekaj denarja pa lahko stanovanje ali hiša postane prava trdnjava.

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Netipični gležnar

Jeseni se ob ozko oprijetih kavbojkah, francosko krojenih balonarjih in širokih paletah majic, na žensko nogo vrača tako imenovani netipični gležnar, škorenjc, ki sega do gležnjev ali preprosto rečeno...

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Škarje, platno in sponke

V portoroškem večeru je modni ustvarjalec predstavil idejo o kreativnosti občinstva. Za obleko sta včasih dovolj le blago in sponke. Pa nekaj domišljije.