Espresso je osnova vsake kave; pripravljen mora biti po točno določenih pravilih. Prav espresso so tekmovalci najprej postregli sodnikom. (Foto: Anka Bulovec)

Kava: tako jo pripravijo najboljši

Osnova vsake dobre kave je espresso, pravijo strokovnjaki, nadgradnja je prepuščena domišljiji in izkušnjam.

Kranjska Gora - Šest finalistov tekmovanja v pripravi in postrežbi kave se je v sredo še zadnjič pomerilo pred strogo mednarodno komisijo na Gostinsko turističnem zboru v Kranjski Gori. Vsak po trikrat so jim postregli s skodelico te aromatične pijače: najprej z espressom, nato s kapučinom in na koncu še z napitkom s kavo, ki so ga pripravili po svoji izbiri.

Na voljo so imeli 45 minut: petnajst za pripravo, petnajst za kuhanje in postrežbo ter petnajst za pospravljanje. »Pravila so tako stroga, da smo imeli prvi sestanek s tekmovalci že septembra. Tudi mednarodno žirijo – sestavljajo jo štirje degustacijski sodniki, tehnični in glavni sodnik – smo skrbno izbrali,« je povedal vodja tekmovanja Gašper Trpin, nacionalni koordinator specializiranega evropskega združenja za kavo in ustanovni član slovenskega združenja za kavo.

Prvi je pred občinstvo v hotelu Kompas stopil Miha Kuhar iz Šmarjeških Toplic. Pred sodnike je najprej postavil kozarce z vodo, nato jim je postregel z espressom. »Espresso je osnova za pripravo vsake kave. Pravila za pripravo so popolnoma jasna: 0,3 mililitra, 9 sekund skozi aparat in primerno zmleta kava,« je poznavalsko pojasnil predsednik lani ustanovljenega slovenskega združenja za kavo Borut Mavsar iz Drulovke. A le skuhati dobro kavo ni dovolj, nadaljuje: »Zraven mora biti zgodba: treba je prepričati, da poznaš kavo, da natančno veš, zakaj si izbral določeno vrsto. In seveda je pomembno, kako jo postrežeš …«

Zakaj se nam torej v lokalih pogosto zgodi, da nismo zadovoljni s tistim, kar nam ponudijo v skodelici kave? »V zadnjih desetletjih je kakovost kave, ki je pri nas na voljo, zelo narasla. Priprava pa je druga stvar … Kava, ki nam jo ponujajo v lokalih, je lahko slaba, ker aparat ni dovolj natančno očiščen, dovolj segret ali ima prenizek tlak. Še pogosteje zato, ker napitek ni pravilno pripravljen, in zato, ker se varčuje s kavo,« ve povedati. Prav zato ima na tem področju stroka še veliko dela.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / torek, 31. januar 2012 / 07:00

Športna dvorana s sivo brado

Občina Mengeš je gradbeno dovoljenje za gradnjo športne dvorane že pridobila, a bo za večmilijonski projekt prej treba zagotoviti način financiranja. Začetek gradnje šele prihodnjo pomlad?

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Bo moralo sojenje potekati v najeti dvorani?

Največja obravnavna dvorana v kranjski sodni stavbi je najverjetneje premajhna za neovirano izvedbo kazenskega postopka zoper 25 domnevnih članov hudodelske združbe, ki naj bi z drogo in orožjem trgov...

GG Plus / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Slovenski potencial je les, le izkoristiti ga moramo

"Energetske sanacije so pametne investicije. Z njimi lahko zaženemo del gradbeništva, investicije pa po obnovi prinašajo prihranke. V EU za takšne obnove načrtujejo po petdeset milijard evrov na leto,...

Železniki / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Turistično društvo vodi Tomaž Weiffenbach

Železniki - Na nedavnem volilnem občnem zboru Turističnega društva Železniki so za novega predsednika izvolili Tomaža Weiffenbacha. Ta je bil tri mandate član upravnega odbora in...

Zanimivosti / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Svetlobo uporabljajmo smotrno

O življenjski pomembnosti tako svetlobe kot teme ter o smotrnem ravnanju pri umetnem osvetljevanju je v Info središču TNP Triglavska roža na Bledu pred nedavnim predavala biologinja Alenka Petrinjak....

Škofja Loka / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Manj gneče za paciente

Pri Zdravstvenem domu Škofja Loka so odprli parkirišče za zaposlene in najemnike, tako da bo na dosedanjem več prostora za paciente.