Kava: tako jo pripravijo najboljši
Osnova vsake dobre kave je espresso, pravijo strokovnjaki, nadgradnja je prepuščena domišljiji in izkušnjam.
Kranjska Gora - Šest finalistov tekmovanja v pripravi in postrežbi kave se je v sredo še zadnjič pomerilo pred strogo mednarodno komisijo na Gostinsko turističnem zboru v Kranjski Gori. Vsak po trikrat so jim postregli s skodelico te aromatične pijače: najprej z espressom, nato s kapučinom in na koncu še z napitkom s kavo, ki so ga pripravili po svoji izbiri.
Na voljo so imeli 45 minut: petnajst za pripravo, petnajst za kuhanje in postrežbo ter petnajst za pospravljanje. »Pravila so tako stroga, da smo imeli prvi sestanek s tekmovalci že septembra. Tudi mednarodno žirijo – sestavljajo jo štirje degustacijski sodniki, tehnični in glavni sodnik – smo skrbno izbrali,« je povedal vodja tekmovanja Gašper Trpin, nacionalni koordinator specializiranega evropskega združenja za kavo in ustanovni član slovenskega združenja za kavo.
Prvi je pred občinstvo v hotelu Kompas stopil Miha Kuhar iz Šmarjeških Toplic. Pred sodnike je najprej postavil kozarce z vodo, nato jim je postregel z espressom. »Espresso je osnova za pripravo vsake kave. Pravila za pripravo so popolnoma jasna: 0,3 mililitra, 9 sekund skozi aparat in primerno zmleta kava,« je poznavalsko pojasnil predsednik lani ustanovljenega slovenskega združenja za kavo Borut Mavsar iz Drulovke. A le skuhati dobro kavo ni dovolj, nadaljuje: »Zraven mora biti zgodba: treba je prepričati, da poznaš kavo, da natančno veš, zakaj si izbral določeno vrsto. In seveda je pomembno, kako jo postrežeš …«
Zakaj se nam torej v lokalih pogosto zgodi, da nismo zadovoljni s tistim, kar nam ponudijo v skodelici kave? »V zadnjih desetletjih je kakovost kave, ki je pri nas na voljo, zelo narasla. Priprava pa je druga stvar … Kava, ki nam jo ponujajo v lokalih, je lahko slaba, ker aparat ni dovolj natančno očiščen, dovolj segret ali ima prenizek tlak. Še pogosteje zato, ker napitek ni pravilno pripravljen, in zato, ker se varčuje s kavo,« ve povedati. Prav zato ima na tem področju stroka še veliko dela.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
