Espresso je osnova vsake kave; pripravljen mora biti po točno določenih pravilih. Prav espresso so tekmovalci najprej postregli sodnikom. (Foto: Anka Bulovec)

Kava: tako jo pripravijo najboljši

Osnova vsake dobre kave je espresso, pravijo strokovnjaki, nadgradnja je prepuščena domišljiji in izkušnjam.

Kranjska Gora - Šest finalistov tekmovanja v pripravi in postrežbi kave se je v sredo še zadnjič pomerilo pred strogo mednarodno komisijo na Gostinsko turističnem zboru v Kranjski Gori. Vsak po trikrat so jim postregli s skodelico te aromatične pijače: najprej z espressom, nato s kapučinom in na koncu še z napitkom s kavo, ki so ga pripravili po svoji izbiri.

Na voljo so imeli 45 minut: petnajst za pripravo, petnajst za kuhanje in postrežbo ter petnajst za pospravljanje. »Pravila so tako stroga, da smo imeli prvi sestanek s tekmovalci že septembra. Tudi mednarodno žirijo – sestavljajo jo štirje degustacijski sodniki, tehnični in glavni sodnik – smo skrbno izbrali,« je povedal vodja tekmovanja Gašper Trpin, nacionalni koordinator specializiranega evropskega združenja za kavo in ustanovni član slovenskega združenja za kavo.

Prvi je pred občinstvo v hotelu Kompas stopil Miha Kuhar iz Šmarjeških Toplic. Pred sodnike je najprej postavil kozarce z vodo, nato jim je postregel z espressom. »Espresso je osnova za pripravo vsake kave. Pravila za pripravo so popolnoma jasna: 0,3 mililitra, 9 sekund skozi aparat in primerno zmleta kava,« je poznavalsko pojasnil predsednik lani ustanovljenega slovenskega združenja za kavo Borut Mavsar iz Drulovke. A le skuhati dobro kavo ni dovolj, nadaljuje: »Zraven mora biti zgodba: treba je prepričati, da poznaš kavo, da natančno veš, zakaj si izbral določeno vrsto. In seveda je pomembno, kako jo postrežeš …«

Zakaj se nam torej v lokalih pogosto zgodi, da nismo zadovoljni s tistim, kar nam ponudijo v skodelici kave? »V zadnjih desetletjih je kakovost kave, ki je pri nas na voljo, zelo narasla. Priprava pa je druga stvar … Kava, ki nam jo ponujajo v lokalih, je lahko slaba, ker aparat ni dovolj natančno očiščen, dovolj segret ali ima prenizek tlak. Še pogosteje zato, ker napitek ni pravilno pripravljen, in zato, ker se varčuje s kavo,« ve povedati. Prav zato ima na tem področju stroka še veliko dela.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 26. junij 2013 / 10:31

Prvi je zaplaval novinar

Dvanajsturni dobrodelni plavalni maraton v bazenu Ukova na Jesenicah je začel Boštjan Fon, Jeseničan in novinar Slovenskih novic. V dvanajstih urah je plavalo skoraj 150 udeležencev, ki so zbrali 1150...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 19. julij 2012 / 07:00

Anketa: Ogenj je za vse enak

Ko zagori, je pomembno, da je tisti, ki pride na pomoč, hiter, učinkovit in predan, so prepričane gorenjske gasilke, ki so se konec tedna zbrale na vaji v Mojstrani. Spol pri tem pač ne igra vloge, pr...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 19. julij 2012 / 07:00

Kozolci žalostno propadajo

Razmere na tem področju so obupne, ugotavljajo v Cerkljah, kjer razmišljajo, da bi lastnike propadajočih kozolcev k njihovi obnovi ali odstranitvi spodbudili s posebnim odlokom.

Medvode / četrtek, 19. julij 2012 / 07:00

S pravilnikom nad situacije v protokolu

Medvode - V občini Medvode naj bi na predlog, ki ga je pripravila predsednica Zares Medvode in občinska svetnica Jelena Aleksić, protokolarne obveznosti uredili...

Nasveti / četrtek, 19. julij 2012 / 07:00

Seme proti otožnosti

Medtem ko smo prejšnji teden sušili sončnične cvetove in si iz njih pripravljali protivročinski čaj, si tokrat privoščimo sončnični glavni prehranski in zdravilni adut - semena. Slednja so eden boljši...

Šport / četrtek, 19. julij 2012 / 07:00

Pokal Polanskih Puklov ...

... je točkovanje štirih kolesarskih dirk - vzponov, ki jih lokalni organizatorji prirejajo na območju Poljanske doline na Gorenjskem. Osnovni moto pokala je udeležencem predstaviti lepote in zan...