Učenci so z zanimanjem opazovali Slavko Dolinšek med pripravo kruha. (Foto: Gorazd Kavčič)

Od zrna do kruha

Petošolci z Osnovne šole Škofja Loka - Mesto so na muzejski delavnici na Škofjeloškem gradu spoznavali mlinarstvo in izdelavo kruha po starem.

V Loškem muzeju so minuli teden začeli izvajati novo muzejsko delavnico z naslovom Od zrna do kruha: kruh kot vrednota. »To je povezano z nedavno prenovo starega kmečkega mlina na grajskem vrtu, Škoparjevo hišo s krušno pečjo pa smo obnovili pred nekaj leti. V 'garklejcu' imamo zasajena tudi žita, saj jih otroci danes ne poznajo več najbolje, še zlasti prosa in lanu ne, medtem ko je ajda zdaj že malo bolj razširjena. Vsekakor imamo po novem možnost celovitega prikaza od zrna do kruha,« pravi kustodinja Mojca Šifrer Bulovec.

Prvi so se delavnice minuli četrtek udeležili petošolci z Osnovne šole Škofja Loka – Mesto z učiteljicama Branko Knez in Katarino Peternel. Spoznali so različna žita, ogledali so si film, kako so včasih mlatili žito s cepci, kako so ga čistili in mleli. Na grajskem vrtu so si ogledali star mlin, v 'garkeljcu' žita, spoznali pa so tudi, iz katerih žit se izdeluje kruh. V Škoparjevi hiši je Slavka Dolinšek iz Tupalič zamesila testo, učenci pa so ga izoblikovali v majhne hlebčke, ki so jih nato spekli v krušni peči. »Delavnica je bila zelo zanimiva. Prvič sem videl, kako so včasih mlatili žito s cepci in kako so ga mleli,« nam je zaupal Uroš Uršič. »Najbolj zanimivi so se mi zdeli star mlin in postopki mletja žita,« je dejala Maša Jovič. »Mislila sem, da je testo bolj trdo, v resnici je mehko,« je ugotavljala Lara Lindav in dodala, da so izdelali dve vrsti kruha. »Spekli smo bel in žafranov kruh. Posebnost slednjega je, da mu dodamo vodo, v kateri smo prevreli začimbo žafran. Na ta način kruh dobi lepo rumeno barvo,« je razložila Slavka Dolinšek. Na delavnici je bilo govora tudi o kruhu kot vrednosti in šegah, povezanih z žitom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamničan-ka / petek, 4. november 2022 / 07:00

Kamničan-ka, št. 19

Kamničan-ka, 4. november 2022, št. 19

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 5. januar 2023 / 16:36

Za večjo varnost v cestnem prometu

Ljubljana – Lani se je v dobrih osmih mesecih 27 preventivno-izobraževalnih delavnic projekta Sožitje za starejše udeležence v prometu, ki jih organizira Agencija za varnost prometa, udele...

Gospodarstvo / četrtek, 5. januar 2023 / 16:33

Več dokupa pridelkov od drugih kmetij

Kranj – Vlada je spremenila uredbo o dopolnilnih dejavnostih na kmetijah. S spremembo je kmetijam z dopolnilnimi dejavnostmi omogočila, da zaradi suše izjemoma lahko večji delež rastlinskih pridelk...

Gospodarstvo / četrtek, 5. januar 2023 / 16:32

Malo ekoloških čebelarjev

V Sloveniji se povečuje zanimanje za ekološko čebelarstvo, na to kaže tudi naraščanje števila ekoloških čebelarjev, vendar je ta delež glede na skupno število čebelarjev še dokaj skromen.

Rekreacija / četrtek, 5. januar 2023 / 16:27

Pogled na srce

Pršivec (1761 m n. m.) – Vrh, ki ponudi enega najlepših razgledov na Bohinjsko jezero. Krožna tura, ki nas bo pri sestopu popeljala tudi mimo znamenitega brezna. Gora, ki požira vodo; vodo, ki luč sve...

Medvode / četrtek, 5. januar 2023 / 16:25

Grad približali obiskovalcem

Na Starem gradu Smlednik so postavili tri informativne table, ki obiskovalcu na poljuden in razumljiv način približajo njegovo zgodovino. Na ogled je tudi video animacija, v poslušanje pa zvočna zgodb...