Učenci so z zanimanjem opazovali Slavko Dolinšek med pripravo kruha. (Foto: Gorazd Kavčič)

Od zrna do kruha

Petošolci z Osnovne šole Škofja Loka - Mesto so na muzejski delavnici na Škofjeloškem gradu spoznavali mlinarstvo in izdelavo kruha po starem.

V Loškem muzeju so minuli teden začeli izvajati novo muzejsko delavnico z naslovom Od zrna do kruha: kruh kot vrednota. »To je povezano z nedavno prenovo starega kmečkega mlina na grajskem vrtu, Škoparjevo hišo s krušno pečjo pa smo obnovili pred nekaj leti. V 'garklejcu' imamo zasajena tudi žita, saj jih otroci danes ne poznajo več najbolje, še zlasti prosa in lanu ne, medtem ko je ajda zdaj že malo bolj razširjena. Vsekakor imamo po novem možnost celovitega prikaza od zrna do kruha,« pravi kustodinja Mojca Šifrer Bulovec.

Prvi so se delavnice minuli četrtek udeležili petošolci z Osnovne šole Škofja Loka – Mesto z učiteljicama Branko Knez in Katarino Peternel. Spoznali so različna žita, ogledali so si film, kako so včasih mlatili žito s cepci, kako so ga čistili in mleli. Na grajskem vrtu so si ogledali star mlin, v 'garkeljcu' žita, spoznali pa so tudi, iz katerih žit se izdeluje kruh. V Škoparjevi hiši je Slavka Dolinšek iz Tupalič zamesila testo, učenci pa so ga izoblikovali v majhne hlebčke, ki so jih nato spekli v krušni peči. »Delavnica je bila zelo zanimiva. Prvič sem videl, kako so včasih mlatili žito s cepci in kako so ga mleli,« nam je zaupal Uroš Uršič. »Najbolj zanimivi so se mi zdeli star mlin in postopki mletja žita,« je dejala Maša Jovič. »Mislila sem, da je testo bolj trdo, v resnici je mehko,« je ugotavljala Lara Lindav in dodala, da so izdelali dve vrsti kruha. »Spekli smo bel in žafranov kruh. Posebnost slednjega je, da mu dodamo vodo, v kateri smo prevreli začimbo žafran. Na ta način kruh dobi lepo rumeno barvo,« je razložila Slavka Dolinšek. Na delavnici je bilo govora tudi o kruhu kot vrednosti in šegah, povezanih z žitom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 7. oktober 2013 / 12:37

Od zadaj

Svetovnemu prvaku Mateju Mohoriču se je tako mudilo na pico, da so drugi kolesarji delovali, kot da nimajo niti za burek.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 23. februar 2022 / 18:56

Zmagovalec Po Antarktiki

Festival gorniškega filma se je zaključil s podelitvijo nagrad najboljšim filmom.

Radovljica / sreda, 23. februar 2022 / 18:53

Ivankine zgodbe od blizu in daleč

Zbirka kratkih zgodb, ki je izšla malo pred novim letom, je že četrto knjižno delo Leščanke Ivanke Korošec, ki že več kot petdeset let objavlja svoje prispevke v revijah in časopisih, redno tudi v pri...

Slovenija / sreda, 23. februar 2022 / 18:52

Roki, pomembni za izvedbo volitev

Do rednih volitev v državni zbor nas ločita še dobra dva meseca. Preverili smo najpomembnejše roke za izvedbo volitev, ki jih je določila Državna volilna komisija.

GG Plus / sreda, 23. februar 2022 / 18:49

Mama in sestra v eni osebi

Spomnim se, bilo je že pred več leti, ko sem prvič pisala zgodbo, povezano z incestom. Zelo me je prizadela. Pa ne le zaradi težkega življenja ženske, ki mi jo je povedala, bolj zaradi brutalnega z...

Kronika / sreda, 23. februar 2022 / 18:48

V stanovanju uhajal plin

Škofja Loka – V enem od stanovanj v stanovanjskem bloku v Frankovem naselju v Škofji Loki je v nedeljo okoli 12.30 prišlo do uhajanja ogljikovega monoksida, dve stanovalki pa sta se s plinom zastru...