Od zrna do kruha
Petošolci z Osnovne šole Škofja Loka - Mesto so na muzejski delavnici na Škofjeloškem gradu spoznavali mlinarstvo in izdelavo kruha po starem.
V Loškem muzeju so minuli teden začeli izvajati novo muzejsko delavnico z naslovom Od zrna do kruha: kruh kot vrednota. »To je povezano z nedavno prenovo starega kmečkega mlina na grajskem vrtu, Škoparjevo hišo s krušno pečjo pa smo obnovili pred nekaj leti. V 'garklejcu' imamo zasajena tudi žita, saj jih otroci danes ne poznajo več najbolje, še zlasti prosa in lanu ne, medtem ko je ajda zdaj že malo bolj razširjena. Vsekakor imamo po novem možnost celovitega prikaza od zrna do kruha,« pravi kustodinja Mojca Šifrer Bulovec.
Prvi so se delavnice minuli četrtek udeležili petošolci z Osnovne šole Škofja Loka – Mesto z učiteljicama Branko Knez in Katarino Peternel. Spoznali so različna žita, ogledali so si film, kako so včasih mlatili žito s cepci, kako so ga čistili in mleli. Na grajskem vrtu so si ogledali star mlin, v 'garkeljcu' žita, spoznali pa so tudi, iz katerih žit se izdeluje kruh. V Škoparjevi hiši je Slavka Dolinšek iz Tupalič zamesila testo, učenci pa so ga izoblikovali v majhne hlebčke, ki so jih nato spekli v krušni peči. »Delavnica je bila zelo zanimiva. Prvič sem videl, kako so včasih mlatili žito s cepci in kako so ga mleli,« nam je zaupal Uroš Uršič. »Najbolj zanimivi so se mi zdeli star mlin in postopki mletja žita,« je dejala Maša Jovič. »Mislila sem, da je testo bolj trdo, v resnici je mehko,« je ugotavljala Lara Lindav in dodala, da so izdelali dve vrsti kruha. »Spekli smo bel in žafranov kruh. Posebnost slednjega je, da mu dodamo vodo, v kateri smo prevreli začimbo žafran. Na ta način kruh dobi lepo rumeno barvo,« je razložila Slavka Dolinšek. Na delavnici je bilo govora tudi o kruhu kot vrednosti in šegah, povezanih z žitom.