Učenci so z zanimanjem opazovali Slavko Dolinšek med pripravo kruha. (Foto: Gorazd Kavčič)

Od zrna do kruha

Petošolci z Osnovne šole Škofja Loka - Mesto so na muzejski delavnici na Škofjeloškem gradu spoznavali mlinarstvo in izdelavo kruha po starem.

V Loškem muzeju so minuli teden začeli izvajati novo muzejsko delavnico z naslovom Od zrna do kruha: kruh kot vrednota. »To je povezano z nedavno prenovo starega kmečkega mlina na grajskem vrtu, Škoparjevo hišo s krušno pečjo pa smo obnovili pred nekaj leti. V 'garklejcu' imamo zasajena tudi žita, saj jih otroci danes ne poznajo več najbolje, še zlasti prosa in lanu ne, medtem ko je ajda zdaj že malo bolj razširjena. Vsekakor imamo po novem možnost celovitega prikaza od zrna do kruha,« pravi kustodinja Mojca Šifrer Bulovec.

Prvi so se delavnice minuli četrtek udeležili petošolci z Osnovne šole Škofja Loka – Mesto z učiteljicama Branko Knez in Katarino Peternel. Spoznali so različna žita, ogledali so si film, kako so včasih mlatili žito s cepci, kako so ga čistili in mleli. Na grajskem vrtu so si ogledali star mlin, v 'garkeljcu' žita, spoznali pa so tudi, iz katerih žit se izdeluje kruh. V Škoparjevi hiši je Slavka Dolinšek iz Tupalič zamesila testo, učenci pa so ga izoblikovali v majhne hlebčke, ki so jih nato spekli v krušni peči. »Delavnica je bila zelo zanimiva. Prvič sem videl, kako so včasih mlatili žito s cepci in kako so ga mleli,« nam je zaupal Uroš Uršič. »Najbolj zanimivi so se mi zdeli star mlin in postopki mletja žita,« je dejala Maša Jovič. »Mislila sem, da je testo bolj trdo, v resnici je mehko,« je ugotavljala Lara Lindav in dodala, da so izdelali dve vrsti kruha. »Spekli smo bel in žafranov kruh. Posebnost slednjega je, da mu dodamo vodo, v kateri smo prevreli začimbo žafran. Na ta način kruh dobi lepo rumeno barvo,« je razložila Slavka Dolinšek. Na delavnici je bilo govora tudi o kruhu kot vrednosti in šegah, povezanih z žitom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 15. avgust 2009 / 07:00

Ni mogel, da je ne bi (71)

Mija je dobesedno 'pristala' s svojim polom na parkirnem prostoru. Gume so zacvilile, zaloputnila je z vrati. »Pa ta je usekan. Dvojno!« »Kaj noriš?« Usedla se...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Od slanika naprej

V dvorcu na Pristavi na Bledu je še do 24. oktobra na ogled retrospektivna razstava velikega slovenskega slikarja, ilustratorja in avtorja razglednic Maksima Gasparija (1883-1980). Na ogled je več kot...

Kronika / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Kriminal

Med kartanjem zavrela kri Srednje Bitnje - V soboto zgodaj zjutraj sta se v gostinskem lokalu v Srednjih Bitnjah med kartanjem sprla dvajsetletna doma...

Zanimivosti / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Seminar za dvojezične učitelje

Radovljica - Zavod za šolstvo Slovenije je tradicionalni seminar slovenskega jezika in kulture za dvojezične učitelje s Koroške organiziral letos v Radovljici. Koroški deželni na...

Gospodarstvo / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Nova avkcija za pridobitev jamstvene kvote

Ljubljana - SID banka je izvedla novo avkcijo za pridobitev jamstvene kvote za podjetja. Razpisala je za sto milijonov evrov kvote, pri tem pa je država pripravljena prevzeti naj...

Gospodarstvo / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Narat ni dobil dovoljenja Banke Slovenije

Ljubljana - Nadzorni svet Abanke Vipe je po tem, ko je 30. aprila v prometni nesreči umrl predsednik uprave Aleš Žajdela, na seji ob koncu maja za novega predsednika imenoval Mat...