Letos je sadje spet bogato obrodilo. Ko drevje oberemo, je treba poskrbeti, da ostane zdravo. Pred zimo okolico mladih dreves prekopljemo, dodamo nekaj gnoja, spomladi pa čim hitreje s škropljenjem poskrbimo, da bo čez leto na delu čim manj škodljivcev. Tudi pravilno obrezovanje drevnin je zelo pomembno delo v sadovnjaku.

Mraz in zima - sovražnika vrtov

Gorenjski vrtovi so večinoma vajeni hudih zim z zelo nizkimi temperaturami, pa tudi vročih poletij, ko brez obilnega zalivanja nekatere rože ne bi preživele.

Pri načrtovanju zasaditve vrta je pomemben dejavnik vreme. Če je vrt na zelo sončnem mestu ob hiši, bomo tja zasadili rastline, ki dobro prenašajo vročino. Tudi po gorenjskih vrtovih lepo uspevajo nekatere sredozemske rastline: fige, ki tudi bogato obrodijo, vinska trta, breskve in marelice, pa tudi okrasne rastline, ki so doma ob morju, tukaj pod gorami lepo cvetijo: oleandri, kaktusi, vse vrste citrusov in cela paleta rož, ki so doma v Afriki. Ker pa so bolj občutljive na zimski mraz, morate v tem času poskrbeti za njihovo zaščito pred zimo. Najbolje jih je še pravi čas umakniti v notranje prostore. Če so rastline že starejše, pa jih ovijte v slamo, oblecite v vrečevino in bodo lažje preživele zimo.

Trajnice, ki so posajene na cvetličnih gredicah, je dobro pred zimo nekoliko osuti z zemljo. Tudi vrtnice ob spodnjem delu stebla zasujte s šoto, pokrijte s suhim listjem in smrekovimi vejami in tako bodo zagotovo dobro prezimile. Enako zavarujte tudi druge trajnice. Spomladi, sredi marca, če vreme to dopušča, jih odkrijte, šoto odstranite malo kasneje, ko se rastline privadijo, pa jim še prerahljajte zemljo in bodo spet lepo odgnale.

Večini rastlin ob koncu oktobra odmrejo nadzemni deli in se pripravijo na zimski počitek, ki traja od dva do tri mesece. Za te rastline je dobra mrzla zima, če je pretoplo, lahko sredi zime odženejo in mladi poganjki kasneje pomrznejo. To je pogosta nadloga na sončnih gredah, zato je zaščita zelo pomembna. Tudi pred zimskim soncem. Če je zima suha in vetrovna, ob dneh, ko ne zmrzuje, zalijte grmičke, da se jim korenine ne izsušijo.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / torek, 9. december 2008 / 07:00

Tretji poskus

Renault s tretjo generacijo Megana cilja v vrh spodnjega srednjega razreda.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 4. oktober 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Bila sem v hišici mojega prijatelja, spet sem pospravljala. Kot vedno v sanjah in tudi v resnici se je zopet pojavila starejša ženska (zaradi katere sem že večkrat hotela zapustit...

Prosti čas / ponedeljek, 4. oktober 2010 / 07:00

Moji, tvoji, najini

Preteklo sredo smo se ustavili v studiu VPK na Kranjčevi ulici v Ljubljani in si ogledali nastajanje nove družinske nanizanke Moji, tvoji, najini, ki jo bodo začeli predvajati 1. oktobra,...

Prosti čas / ponedeljek, 4. oktober 2010 / 07:00

Slovenski Pink

V Slovenijo v teh dneh prihaja med tv-sporede nova, slovenska verzija srbske televizije Pink.

Prosti čas / ponedeljek, 4. oktober 2010 / 07:00

Ni ga čez Ambasado

Letos mineva petdeset let, odkar se je iz skromne slaščičarne začel razvijati Ambasada bar, eden izmed najbolj priljubljenih lokalov v Žireh.

Humor / ponedeljek, 4. oktober 2010 / 07:00

Živijo, jaz sem Michael

Po kakih pol ure je na bencinsko črpalko, kjer smo ga čakali, prišla naša kijevska naveza, Michael. Peš.