Juretu Grmšku (desno) sta pri ekstremnem podvigu pomagala prijatelja Tomaž Cukjati in Sandra Prešeren iz Kamnika. (Foto: Jasna Paladin)

Po sto kilometrih ´prišprintal´ v cilj

Jure Grmšek je premagal sloviti ultramaraton okoli Mont Blanca, enega najtežjih podvigov za gorske tekače na svetu, ki pa so ga organizatorji zaradi slabega vremena letos skrajšali in izpeljali v dveh delih.

Podvig, ki se ga udeležijo najboljši tekači ekstremisti iz vsega sveta, je za Jureta postal resničnost.

Dobrih 160 kilometrov hoje in teka po treh alpskih državah okoli najvišje gore Evrope in skoraj 9.500 metrov vzpona ter prav toliko spusta so osnovni podatki enega najtežjih gorskih ultramaratonov Ultra Trail du Mont Blanc, ki je zadnji dve leti predstavljal velik izziv tudi 29-letnemu Juretu Grmšku. Zadnji avgustovski konec tedna je podvig, ki se ga udeležijo najboljši tekaški ekstremisti iz vsega sveta, za Jureta, ki ga prijatelji kličejo Cveto, postal resničnost, a žal se tekma za 2300 tekmovalcev, tudi nekaj Slovencev, ni izšla po vseh načrtih, saj je svoje zobe pokazalo nepredvidljivo alpsko vreme.

Priprave na tekmo je Jure začel že lanskega decembra, a zgolj birokratske, saj je takrat potekel rok za prijavo, ki pa njegovih treningov ni nič spremenil. Pravzaprav plana treningov sploh nima, skromno prizna in doda, da ima od malega preprosto rad hribe in ker je vrhove dosegal precej hitreje kot vsi ostali, jih zadnja leta osvaja na različnih, predvsem ekstremnih tekaških podvigih. Številne vzpodbude dobi v Klubu gorskih tekačev Papež, nič manj pa ni hvaležen prijatelju Matjažu z Bleda, ki že nekaj let skrbi za to, da je na svojih podvigih primerno opremljen. »Jure je talent, a to takšen, da se tega sploh ne zaveda. Kaj bi šele bilo, če bi začel načrtno trenirati!« je nad Juretovimi podvigi navdušen prijatelj Tomaž Cukjati, ki je skupaj s svojim dekletom Sandro Prešeren tudi med bolj zaslužnimi, da se je Cveto znašel na prestižnem seznamu ultramaratoncev pod Mont Blancom. Prevzela sta namreč zahtevno organizacijo priprav na sam podvig, ki so zajemale pravočasno prijavo, deveturno vožnjo do Chamonixa, nastanitev v kampu, priprave pred tekmo, navijanje, spremljanje rezultatov in vse, s čimer sta lahko razbremenila Jureta.

»Tekmo smo začeli v petek zvečer, a so nas organizatorji po 21 kilometrih ustavili in tekmovanje prekinili, saj je slabo vreme za nas predstavljalo preveliko nevarnost. To je bila edina prava odločitev, a takrat še nismo vedeli, da bomo tekmo naslednje jutro nadaljevali. Organizatorji so nas sicer obvestili s sporočilom po telefonu, a sam na to nisem bil pozoren in bi, če me ne bi zbudila španska tekmovalca, nadaljevanje preprosto prespal,« se zapleta spominja Jure Grmšek, ki je kljub težkim nogam in premočenim copatom naslednji dan brez večjih težav pretekel še 95 kilometrov in 5.500 višinskih metrov, dosegel 113. mesto absolutno med 1200 tekmovalci, ki so tekmovanje nadaljevali, in 65. v svoji starostni skupini, njegov čas pa se je ustavil pri 14 urah in 54 minutah. In Cveto ne bi bil Cveto, če ne bi na cilj ob eni uri ponoči dobesedno 'prišprintal'.

Izjemen podvig, ki ga je spremljalo na stotine prostovoljcev, ki so na okrepčevalnicah med drugim razdelili 20 tisoč energijskih ploščic, 10 tisoč litrov kokakole in 7500 banan, je bila za vse tri lepa izkušnja in boleče koleno, hud mraz na vrhovih in težke nočne razmere so za Jureta le še lep spomin. Naslednje leto bo zagotovo premagal tudi vseh 166 kilometrov, je prepričan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 5. december 2010 / 07:00

Mlada hokejska reprezentanca na Bledu

To nedeljo se bodo zbrali člani naše hokejske reprezentance do dvajset let, ki jih med 12. in 18. decembrom čaka nastop na svetovnem prvenstvu doma na Bledu.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 22. september 2010 / 07:00

Kolesarski izlet za dan brez avtomobila

Radovljica - Ob dnevu brez avtomobila 22. septembru bo Občina Radovljica tudi letos v sodelovanju s Športno zvezo organizirala kolesarski izlet. Udeleženci se bodo tako v sredo o...

Prosti čas / sreda, 22. september 2010 / 07:00

Poročilo manjšine v Down Townu

Dokumentarni film Poročilo: Žbe, sad enoletnega dela kranjskega ustvarjalca Tonija Cahunka, zbere na enem mestu vse informacije o problematiki konoplje - sedaj je na vrsti državna Komisija za droge, d...

Zanimivosti / sreda, 22. september 2010 / 07:00

Najbolj znan sošolec prof. dr. Jože Mencinger

Jesenice - Na Gimnaziji Jesenice so se v soboto na petdesetletnici mature srečali nekdanji sošolci, ki so se v gimnazijo vpisali leta 1956, maturirali pa leta 1960, torej pred na...

Prosti čas / sreda, 22. september 2010 / 07:00

Za top model tudi Gorenjki

Na male zaslone danes prihaja modni resničnosti šov Slovenski top model. Med štirinajstimi tekmovalkami sta tudi Gorenjki: Škofjeločanka Ana Rant in Domžalčanka Samanta Škrjanec.

GG Plus / sreda, 22. september 2010 / 07:00

Po sto kilometrih ´prišprintal´ v cilj

Jure Grmšek je premagal sloviti ultramaraton okoli Mont Blanca, enega najtežjih podvigov za gorske tekače na svetu, ki pa so ga organizatorji zaradi slabega vremena letos skrajšali in izpeljali v dveh...