Prejšnja sobota je bila z vremenom in dobro voljo naklonjena tako mladoporočencema kot svatom, ki so ju spremljali. (Foto: Anka Bulovec)

Čisto prava Avsenikova poroka

Borut Kunstelj (37) iz Poljšice pri Gorjah in Nataša Kristanc (33) iz Mlina pri Bledu sta usodni "da" po štirinajstih letih dahnila na prvi Avsenikovi poroki v Begunjah. Z njima sta se veselila tudi sinova, petletni Aljaž in Tevž, ki je v četrtek dopolnil dve leti.

Natašina mama je bila glavni 'krivec', da sta se 'tamlada' vzela na Avsenikovi poroki. Pred časom je bil Radio Triglav na obisku v Begunjah, in tako je Marina slišala, da pri Avseniku pripravljajo prvo poroko, da iščejo par, ki bi se bil pripravljen poročiti septembra. Vprašala ju je, ali sta za, beseda je dala besedo in prejšnja sobota je bila njun dan.

V zakon sta vstopila v narodnih nošah, ob zvokih narodnozabavnih viž. V zgodnjih popoldanskih urah sta se pripeljala na zapravljivčkih na parkirišče Avsenik. Sledila je šranga, ki jo je pripravila Medgeneracijska folklorna skupina Bohinj, zaplesali pa so tudi nekaj gorenjskih plesov. Civilna poroka je bila v Muzeju Avsenik, cerkvena le nekaj metrov više v begunjski cerkvi, nadaljevali so v veselem vzdušju pri Avseniku. Za glasbo je poskrbel Gorenjski kvintet, za dobro razpoloženje svati in mladoporočenca, za hrano in pijačo Avseniki, čeprav je ogromno peciva in podobnih sladkih dobrot z največjim veseljem spekla kar nevestina mama sama. Naredila je celo petnadstropno torto.

Avsenikova poroka je potekala v slogu petdesetih let prejšnjega stoletja, kamor segajo tudi začetki Avsenikove glasbe. Da je program na poroki potekal nemoteno, je poskrbel (prvi poliglot) Bojan Makovec, ki se je kljub svojim bolj športnim moderatorskim izkušnjam na tovrstni 'prireditvi' dobro znašel.

Ko smo Natašo povprašali, kako bo s poročnim potovanjem, je smeje rekla, da 'nič', potem pa so jo zvečer svatje prijetno presenetili, saj so jima podarili bon za potovanje. Morda se tako že konec oktobra z Borutom odpravita v tople kraje.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 16. april 2022 / 18:42

Poslušanje

Tako zelo preprosta in zaželena kultura, vendar tako redko posejana na travnikih naših odnosov. Jezik nas velikokrat tepe in oddaljuje. »Bodi dober poslušalec. Ušesa te ne bodo nikoli spra...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 20. september 2010 / 07:00

Vaš razgled

 

Prosti čas / ponedeljek, 20. september 2010 / 07:00

Potepanje po Veliki planini

Tokrat so se udeleženci izleta z Gorenjskim glasom potepali po Veliki planini, v popoldanskih urah pa v Kamniku uživali v festivalskem vzdušju narodnih noš.

Humor / ponedeljek, 20. september 2010 / 07:00

Severina poje slovensko

Slovenski glasbeniki zahtevajo, naj naše radijske postaje v dnevnem izboru glasbe predvajajo 50 odstotkov slovenske glasbe. V bratski redakciji se s tem močno strinjamo, takoj pa se je željam slo...

Prosti čas / ponedeljek, 20. september 2010 / 07:00

Čisto prava Avsenikova poroka

Borut Kunstelj (37) iz Poljšice pri Gorjah in Nataša Kristanc (33) iz Mlina pri Bledu sta usodni "da" po štirinajstih letih dahnila na prvi Avsenikovi poroki v Begunjah. Z njima sta se veselila tudi s...

Kultura / ponedeljek, 20. september 2010 / 07:00

Mladi imeli "Veselo leto"

V petek bodo v Mestni hiši predstavili rezultate izobraževalnega likovnega projekta "Od črte do risanega filma".